Barnaba je napisao/la:
Sad te molim pođi unazad i provjeri tko je prvi upotrijebio riječ farizeji za one koji se drže samo onog od Crkve propisanog, ...
Ma, Barnaba, molim te čitaj i citiraj me ispravno. jeste internet posebno okruženje, ali napisano osta napisano. Ovako samo rasprave mogu služiti za podizanje tenzija, a ne za naše duhovno uzdizanje (čemu bi po mome trebale služiti).
Dakle, tebe sam citirao kako si ti mene potpuno krivo citirao - u prenesonom smislu jer si me vjerojatno tako shvatio. Ja sam zbog prirode posla podosta naviknut jasno pisati, tako čitati i dosljedno se držati napisanoga. Tako da je ono što ti navodiš kao da bih Crkveno propisani nauk nazvao farizejštinom, jednostavno neutemeljeno. Original onoga što sam napisao je ovakav:
"Da, ako je bit ovoga grijeha "spriječiti začeće", i samo pretvaranje pred Gospodinom tako da se apstinira u plodne dane je čista prijetvornost, farizejština. Da, to je teško za pravu katoličku obitelj i zato i sada o tomu raspravljamo."Apsitetncija supružnika od tjelesne ljubavi ako se radi
svjesno samo u plodne dane bez ikakva valjana medicinskog razloga, jeste crkveno dopuštena i prihvatljiva i smatra se da nije griješna, ali se morate složiti da je prema Gospodinu prijetvorna. Kao da Gospodin ne čita naša srca i naše misli!
Jer smo mi eto, u te "opasne" dane fini, sveti i suzdržani, a kad ti dani pouzdano prođu znamo da je izuzetno mala mogučnost začeća pa možemo biti mirni i prepustiti se tjelesnoj ljubavi u punom činu. Sada smo mi kao opet sveti jer se ne suzdržavamo, a činimo to samo zato što znamo, sigurno znamo da začeća neće biti.
I to vama nekima nije prijetvornost ? ? ?
Meni jeste.
A da ne pričamo o posebnoj temi koja spada u biloško-filozfsku sferu - apsitetncija do kojeg trenutka? Da li je to apstinencija od kontakta, od poljupca, od "vrućeg" poljupca, od dodira, od dodira određenih zona tijela...U nekom stupnju, ne zna se komu tj. gdje završava apstinencija. A sve je apstinencija. I svi su bezgriješni. I onaj par koji se ni ne dodirne i onaj koji se poljubi, ali i onaj koji se dira i uzbuđuje, ali ne čini ništa više.
Vidiš i ti i ostali kako je apstinencija veoma rastezljiv pojam. Jaaaako rastezljiv. Tako i njegova ocjena.
Dakle, ne da ja na vjerujem Crkvenom nauku, dapače, držim ga se u svom životu čvrsto. No, on nije savršen jer su mnoga pitanja nepokrivena. Zato zavrjeđuje dotjerivanje da ne izaziva dvojbe kod vjernika. Da jeste tako, znamo svi jer Sveti Otac povremeno izdaje enciklike i druge vidove kako nama vjernicima ukazati na bolji i svetiji život inače više ne bi bilo ni jedne enciklike, ni jednog sabora... dakle, Crkva živi i razvija se!
Da, kao vjernik i to konzervativac se čvrsto pridržavam Crkvenog nauka, ali kao razborit čovjek kojemu je dano misliti imam i neke dvojbe i neka pitanja pa i neka viđenja. To nije negiranje Crkvenog nauka, to je nastojanje da ga gdje-gdje popravimo i činimo boljim!
Božje zapovjedi se ne diraju!