Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 03:14

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri svi 05, 2010 15:14 

Poštovanje svima, pošto sam nov ovde.

Hrišćanin sam iz Srbije (Beograda) i veoma sam zainteresovan za ekumenski dijalog. Zadnjih dana potražio sam diskusije na internetu, i ponajviše tražeći katoličke zajednice, međutim, naišao sam i na one protestantski opredeljene. Veoma sam se iznenadio, jer do sada nisam znao, da ima onih hrišćana koji ne veruju u Svetu Trojicu (Trojstvo), već je za njih Bog nekakav Samac, jedna Osoba koja uzima ,,maske'' (glumi) tri lica.

To saznanje me je prilično iznenadilo a moram reći i ožalostilo. Jer, pravi hrišćanin mora imati veru u Trojstvo (Trojicu). Na takvo verovanje pozvao nas je sam Hristos (Krist).

Voleo bih da podelim sa vama svoje znanje i verovanje, i želja mi je da doprinesem približavanju i zajedništvu svih hrišćana.

:)

Vrh

PostPostano: Sri svi 05, 2010 21:48 

Poštovanje Milane,
hvalevrijedno je nastojanje oko mira pogotovo među narodima koji imaju vrlo bolnu prošlost. Međutim zajedništvo i približavanje u vjeri ne može biti na temelju nekavih kompromisa i pogađanja jer zajedništvo nije samo sebi svrha već je svrha istinito ispovjedanje vjere, kako to Crkva čini od kada ju je Krist osnovao i bez koje nema spasenja.
Isto tako i vjera u Presveto Trojstvo nije nešto oko čega se može pogađati. Budući si nov među nama skrenuo bih pažnju i na pravila koja vladaju ovdje te činjenicu da svaki dio foruma ima svoje specifičnosti. Na ovom dijelu foruma na kojem se nalazi ova tema (koji je predviđen za duhovnost tj. molitvu, meditaciju...) se ne pretendira iznositi bilo koja druga nauka doli katolička. A ako imaš kakvo pitanje to se može raspraviti na dijelu "Razgovori o vjerskim temama"
Svako dobro u Gospodinu.

Vrh

PostPostano: Čet svi 06, 2010 00:15 

Barnaba, mislim da si čovjeka nepotrebno napao, barem tako zvučiš. Milan ničime nije niti doveo u sumnju katolički nauk, dapače, i svakako bi trebao biti dobrodošao. Istina, ne zna da je ovaj dio foruma za duhovnost, pa ti lijepo prebaci zadnja 3 posta u rasprave i sve je u redu.

Milane, ne znam koji to kršćani ne vjeruju u Trojstvo, odnosno kako tumače Trojstvo, ali po definiciji, barem prema katoličkom učenju, kršćanin je onaj koji vjeruje u Trojstvo.

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Čet svi 06, 2010 07:16 

Živac je napisao/la:
Barnaba, mislim da si čovjeka nepotrebno napao, barem tako zvučiš. Milan ničime nije niti doveo u sumnju katolički nauk, dapače, i svakako bi trebao biti dobrodošao.

Podrazumijeva se da je Milan dobrodošao, kao i svi ljudi dobre volje. Moj post nije imao pretenziju nikoga napadati već samo ukazati koji je, po mom mišljenju, smisao približavanja i zajedništva ljudi koji vjeruju u istu Božju objavu. Isto tako sam, doduše na brzinu ukazao na pravila i običaje bez zle namjere.
Ujedno ti zahvaljujem na reakciji koja je otvorili priliku za pojašnjenje.

Živac je napisao/la:
Istina, ne zna da je ovaj dio foruma za duhovnost, pa ti lijepo prebaci zadnja 3 posta u rasprave i sve je u redu.

Naravno da ću prebaciti čim se rasprava malo razvije, kako bi se lakše mogao dati novi naslov, s obzirom na smjer rasprave.

Vrh

PostPostano: Čet svi 06, 2010 12:27 

Milan Nikolic je napisao/la:
Poštovanje svima, pošto sam nov ovde.

Hrišćanin sam iz Srbije (Beograda) i veoma sam zainteresovan za ekumenski dijalog. Zadnjih dana potražio sam diskusije na internetu, i ponajviše tražeći katoličke zajednice, međutim, naišao sam i na one protestantski opredeljene. Veoma sam se iznenadio, jer do sada nisam znao, da ima onih hrišćana koji ne veruju u Svetu Trojicu (Trojstvo), već je za njih Bog nekakav Samac, jedna Osoba koja uzima ,,maske'' (glumi) tri lica.

To saznanje me je prilično iznenadilo a moram reći i ožalostilo. Jer, pravi hrišćanin mora imati veru u Trojstvo (Trojicu). Na takvo verovanje pozvao nas je sam Hristos (Krist).

Voleo bih da podelim sa vama svoje znanje i verovanje, i želja mi je da doprinesem približavanju i zajedništvu svih hrišćana.

Najprije, dobro došao!
Uistinu, kršćani vjeruju u trojedinoga Boga i to spada u same temelje vjere. Oni koji tako ne vjeruju, mogu o sebi govorit što žele, ali kršćani nisu. Danas je već i teško poloviti sve zajednice protestantske provenijencije, jer ih ima bezroj, a niz njih s kršćanstvom već skoro nema nikakve veze.

Vrh

PostPostano: Čet svi 06, 2010 14:51 

Hvala na dobrodošlici.

Naravno da imam nameru da razvijemo dijalog koji se bazira na ,,jedinstvu Crkve'', a u tome su sabrane sve dogmatske teme. Crkva u kojoj živimo nekada je bila ,,Jedna''. Ona i dalje jeste ,,jedna'', za svakoga od nas - jedne pravoslavne a druge katolike -, ali i dalje postoji podela, odnosno postoji naša razdvojenost koji je glavni problem.

Naš cilj je ,,jedinstvo'' svih hrišćana, a najbliži su katolici i pravoslavni. U ovim nazivima (katoličko i pravoslavno) nalaze se sve potrebne teze, pojmovi,- jednom rečju celokupna teologija. To nisu jednostavne teme, ali predstoje nam, uz dobru volju, velike mogućnosti da postignemo rezultat.

Dakle, kao Crkva, bili smo nekad nepodeljeni. I sasvim prirodno treba da se osvrnemo na tradiciju rane Crkve, odnosno na ,,jedinstvo Crkve prvih vekova''. U tom istorijskom periodu Crkva je iznedrila velike teologe i Oce Crkve, i trebalo bi da se posvetimo njihovom izučavanju.

Sa tim u vezi, pitanja o Trijadološkim temama, kao i pitanja o Eklisiologiji, zauzimaju središnje mesto iz razloga što se ,,jedinstvo Crkve'' na tome oslanja. Možda naša generacija neće doživeti plod naših zalaganja, ali svakako će u budućnosti biti rezultata.

Pitanja o ,,prvenstvu Pape'', učenje o ,,Svetoj Trojici (Trojstvu), način ,,jedinstva Crkve'' - sve to stoji pred nama za ekumenski dijalog. Taj dijalog je već započet i dobro deluje. Zapadni i Istočni hrišćani imaju sve više zajedničkih zalaganja, okupljanja i razgovora. Nadamo se da će u budućnosti biti sve više približavanja i ako Bog da, bićemo jednom, u takvom trudu, darovani blagodaću ,,jedinstva''.

Vrh

PostPostano: Ned svi 09, 2010 11:36 

I ja bih ti zaželjela dobrodošlicu.

Imamo već jednu opširnu temu o ekumenizmu: viewtopic.php?f=3&t=250
Zanimalo bi me tvoje mišljenje...

Btw. Slažem se s ovime što si već napisao.

Vrh

PostPostano: Pon svi 10, 2010 18:43 

Wikipedija..

Stajališta različitih kršćanskih Crkava po pitanju Svetog Trojstva se bitno razlikuju, a koncept sa sobom donosi brojne teološke probleme, o kojima većina običnih vjernika najčešće ne razmišlja. Poznato je, na primjer, pitanje iz koje Božje osobe dolazi Sveti duh. Rimokatolička crkva uči da Sveti Duh proizlazi iz Oca i Sina, dok pravoslavne Crkve uče da Sveti Duh proizlazi samo iz Oca.
Dio kršćanskih zajednica odbacuje koncept Trojstva.

Molim one koji vise znaju o ovome..da malo pojasne-
Sveto Trojstvo i druge Religije...Krscana.." razlika"..?

Vrh

PostPostano: Pon svi 10, 2010 22:57 

Sve o Presvetom Trojstvu piše ti u KKC. Možeš ga naći na http://www.katolici.org u rubrici nauk.

Vrh

PostPostano: Uto svi 11, 2010 01:36 

Leja je napisao/la:
Wikipedija..

Stajališta različitih kršćanskih Crkava po pitanju Svetog Trojstva se bitno razlikuju, a koncept sa sobom donosi brojne teološke probleme, o kojima većina običnih vjernika najčešće ne razmišlja. Poznato je, na primjer, pitanje iz koje Božje osobe dolazi Sveti duh. Rimokatolička crkva uči da Sveti Duh proizlazi iz Oca i Sina, dok pravoslavne Crkve uče da Sveti Duh proizlazi samo iz Oca.
Dio kršćanskih zajednica odbacuje koncept Trojstva.

Molim one koji vise znaju o ovome..da malo pojasne-
Sveto Trojstvo i druge Religije...Krscana.." razlika"..?

To je veoma teško teološko pitanje, koje ipak postaje sve razumljivije, zahvaljujući savremenim crkvenim ocima i teolozima. Da bismo razumeli tu temu potrebno je, pre svega, imati veru u Trojicu (Trojstvo), jer tek onda će nam se dati otkrivenje i razumevanje tih tajni.

Međutim, potrebno je neprestano se boriti i izbegavati pogrešno razumevanje toga pitanja kao ideloškim načinom, to jest treba izbegavati verovanje u Trojicu kao načinom nekakve ideologije. Razumevanje prave istine o Trijadološkim istinama ostvaruje se putem uvrštenja u biće Crkve, učestvujući u tajnama, pre svega u Evharistiji, i sledstveno tome imaćemo razumevanje tog teškog pitanja.

Glavno dogmatsko verovanje u Trojicu uči da su ličnosti Oca, Sina i Duha Svetoga uvek nerazdvojne, da se u potpunosti nalaze jedna u drugoj, i da se na takav način sagledava jedinstvenost Božija. U apsolutnom smislu Bog je ljubav, a suština kojom postoji Bog čini Ga Jednim Bogom.

I pored svega toga, treba znati da se Bogu treba uvek obraćati kao prema Ličnostima, ili kao prema Ličnosti jednoga od Trojice. Dakle, obraćamo se ili celokupnoj Trojici istovremeno, ili pak, Dvojici, na primer Duhu i Sinu, ili jednome od Trojice, Ocu ili Sinu ili Duhu.

Bog za nas nije neka bezlična ,,sila'' i tome slično, naš Bog je konkretno Biće Zajednice. Međutim, u savremenoj teologiji, istina o trojičnosti Božijoj toliko se iskristalisala, da oslovljavanje svakoga pojadinačnog Lica Trojice može posedovati pojam bića, a da istovremeno bude zadržano jednoboštvo. To je teologija koja danas predstavlja najdragoceniji doprinos čitavoj filosofiji.

Uglavnom, kod objašnjenja o trojičnosti Božijoj, govori se da Bog nije samac. Naime, Bog u Svome postojanju, večnom i nestvorenom, nije samac, već postoji kao ,,zajednica Tri Ličnosti'', u tolikoj meri sjedinjenih da Njihova ,,suština'' jeste Njihovo jednoboštvo. Lica Trojice nikada ne mogu biti razdvojena.

Tek u ikonomiji, to jest u domostroju spasenja sveta, Bog se otkriva u različitim službama. Sin uzima na Sebe prirodu čovečansku, Otac blagovoli i šalje Sina, a Duh sudeluje i sabira narod u Telo Hristovo. To su, dakle, tri razlite božanstvene službe zarad večnog spasenja ljudi. Time je otkriveno da ljudi treba da postanu ,,deca Božija'', odnosno da budu usinovljeni kroz Hrista, da budu poneseni i oboženi Hristom u suštinskom smislu njihovih bića, a to se postiže Evharistijom i pričešćem.

Vrh

PostPostano: Uto svi 11, 2010 14:54 

A zbog cega se konkretno dogodio raskol u crkvi? Mislim 1054. ak se ne varam.
Sto se mene tice, ako smo jednom bili jedno pod Rimom, u cem je stvar? Sigurno nije u Duhu Svetom. On sjedinjuje, a ne razdvaja. Dakle ljudi su krivi. Oholost? Nemogucnost dijaloga, krutost srca, polozaj u hijerarhiji u crkvi, sto? Sto se dogodilo?

I u cem je problem s nepogresivoscu pape? Koliko znam pape su se par puta u povijesti koristile pravom nepogresivosti, proglasenje dogmi i to, ak se ne varam. A inace pape stalno govore nesto, poruka, pisama i dokumenata more cijelo. Kao da se namjerno ne zeli shvatiti da je papa gresni covjek i da ima ulogu Kristovog namjesnika. Bilo bi suludo govoriti o nepogresivosti pape kao covjeka, kao da je bezgresan. Svasta! I zasto se stalno to izvlaci kao neka kontroverzija?

Sveti Petar je bio gresan covjek, neuki ribar, ali je bio Isusov ucenik i njega su slusali kad je govorio davno davno. I ostale apostole. Isus mu je rekao pasi ovce moje, Isus, Bog mu je dao tu ulogu premda zna da je gresan, slab i da Ga je zanijekao.
Tko je njima prigovarao o nepogresivosti? Onaj tko je, okrenuo se i otisao u gnostike i tko zna gdje zalutao. Misleci valjda da su oni nepogresivi kad izricu svoje ideje okrenuli se od Petra. Tko je zapravo nepogresiv? Po meni Duh Sveti. Tu se govori o prisutnosti Duha Svetog u crkvi i da nas Bog ne napusta kad se iznose vjerske istine. Isus je tu. On nije negdje tamo, on je prisutniji nego si mozemo pojmiti. U svima nama, u Crkvi. Evo bas cita sto tu pisem, hehe. :wink: I onda nije tako tesko prihvatiti da papa nepogresivo izrice istine o Bezgresnom Zacecu i ostalo. Bas zbog toga jer je Isus rekao s vama sam do kraja svijeta. Ja Bogu vjerujem. A ostali?

Ja apsolutno ne vidim razloga da pravoslavna i katolicka crkva ne budu jedno. Pa i nakon onih teskih stvari prije 20-tak godina koje sam i sama dozivjela. Oprost i ljubav su kljuc ovdje. Al opet, ljudi su ljudi. :roll: A zivot je tako jednostavan. Sto si slicniji Kristu, zivot postaje sve jednostavniji i jednostavniji. To je moje misljenje. :) Bozji blagoslov!

Ah, ovo je bas cool! Sine mi da idem googlat "nepogresivost pape" da nisam sto pogrijesila i bubnula u postu i prvi link s katolik.hr, tekst koji govori o onom sto sam sad rekla, samo strucnije i finije, hehe. :D
http://www.katolik.hr/krscanstvomnu/aut ... ivost-pape

Vrh

PostPostano: Uto svi 11, 2010 15:00 

ups, ja procitala nepogresivost, a pise prvenstvo pape. Al kad malo bolje razmislim, to je to. Veze jedno drugo. :wink:

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 23:26 

Problem je u tumačenju ,,prvenstva Pape''. Katolici su to razumeli, od vremena pojave sholastike i ,,opravdavanja Vatikanske ideje'', kao prvenstvo koje se odnosi na ,,prvoga Petra''. Ali to nije ispravno tumačenje o ideji prvenstva.

U konkretnom slučaju (Evanđelja) Kristos se obratio Patru rekavši da Ga sledi, da ,,pase ovce'', jer se Petar ,,odricao tri put Krista'', i bilo je potrebno da se time Petar povrati u službu Apostolstva.

Sa druge strane, to da trebaju Apostoli da ,,pasu ovce'', odnosi se na sve Apostole, a ne samo na Petra, tako su svi Biskupi sveta ,,jednaki'' po tome pozivu.

A sada, treba reći u čemu je konkretno ,,prvenstvo Biskupa Rima, odnosno Pape Rimskog''. Prvenstvo je u ,,izobražavanju, ili ikonizaciji'' Boga Oca. U takvome prvenstvu, Papa Rimski jeste ,,prvi'', ali ne može činiti ništa bez ,,Drugih (Biskupa)'', koji su (svi) ,,jednaki'' u ,,suštini Crkve'', odnosno u Isusu Kristu.

U vezi raskola 1054g. ima mnogo političkih i sujetnih pitanja. Potrebno je da to prevaziđemo i da se održimo kao Crkva bez upliva bilo kakvih spoljašnjih (svetskih, u negativnom kontekstu) uticaja.

Vrh

PostPostano: Čet lip 24, 2010 14:16 

Sa druge strane, to da trebaju Apostoli da ,,pasu ovce'', odnosi se na sve Apostole, a ne samo na Petra, tako su svi Biskupi sveta ,,jednaki'' po tome pozivu.

Milane, većinom se slažem s tobom. Ali na ovo gore moram reagirati jer je bitno.

U ovoj zgodi Isus je pozvao Petra na stranu, znači htio je reći nešto samo njemu. To jest povezano sa njegovom zatajom. No ne može se tumačiti da mu vraća nešto što je zatajom izgubio, a imao je prije zajedno sa svima ostalima. Naime, Krist njemu govori nešto novo, što nije prije rekao niti njemu niti ostalima: "pasi ovce moje".

Sliku pastira Isus često koristi, a spominje se i u ostalim knjigama Biblije. No u svakoj toj slici pastir je Bog, Otac ili Isus ili neodređeno. Apsolutno jedino mjesto gdje se uloga pastira daje stvorenju je gornja zapovjed Petru. Dakle, Isus je istinski pastir tih ovaca, ali dao je Petru zadatak da se on brine za njih.

Prema tome, ne može se tumačiti da su pastiri svi apostoli. Jedini pastir na ovoj zemlji, uz Krista, jest Petar, odnosno nositelj Petrove službe ako prihvatimo da se ta služba nasljeđuje, a moramo to prihvatiti iz drugih razloga u koje sad neću ulaziti. Čak je i u Katoličkoj crkvi pogrešno što se druge biskupe naziva pastirima. Ima to svoje značenje i naglašava ulogu biskupa, ali to nije Kristova ni Biblijska terminologija i zato valja biti jako oprezan. Što nama znači pastir, a što to znači kad Krist kaže nije isto.

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Pet lip 25, 2010 07:43 

Živac je napisao/la:

Milane, većinom se slažem s tobom. Ali na ovo gore moram reagirati jer je bitno.

U ovoj zgodi Isus je pozvao Petra na stranu, znači htio je reći nešto samo njemu. To jest povezano sa njegovom zatajom. No ne može se tumačiti da mu vraća nešto što je zatajom izgubio, a imao je prije zajedno sa svima ostalima. Naime, Krist njemu govori nešto novo, što nije prije rekao niti njemu niti ostalima: "pasi ovce moje".

Sliku pastira Isus često koristi, a spominje se i u ostalim knjigama Biblije. No u svakoj toj slici pastir je Bog, Otac ili Isus ili neodređeno. Apsolutno jedino mjesto gdje se uloga pastira daje stvorenju je gornja zapovjed Petru. Dakle, Isus je istinski pastir tih ovaca, ali dao je Petru zadatak da se on brine za njih.

Prema tome, ne može se tumačiti da su pastiri svi apostoli. Jedini pastir na ovoj zemlji, uz Krista, jest Petar, odnosno nositelj Petrove službe ako prihvatimo da se ta služba nasljeđuje, a moramo to prihvatiti iz drugih razloga u koje sad neću ulaziti. Čak je i u Katoličkoj crkvi pogrešno što se druge biskupe naziva pastirima. Ima to svoje značenje i naglašava ulogu biskupa, ali to nije Kristova ni Biblijska terminologija i zato valja biti jako oprezan. Što nama znači pastir, a što to znači kad Krist kaže nije isto.

S obzirom da je biskup poglavar mjesne Crkve i te kako mu pristaje naslov pastir. Jasno da je Pastir samo jedan.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata