Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 30, 2026 22:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 388 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 26  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet lis 15, 2009 09:22 

Citat:

Čini mi se da bi se ti trebao pozabaviti svojim tumačenjem Biblije, očito smatraš da smiješ imati neki svoj, osobni, metar za tumačenje i da ti Crkva za to ne treba. E, ja mislim da je Crkva jedini ovlašteni tumač Pisma - dakle kako shvaćati određene stvaari i čemu dati koliku težinu nije stvar osobne prosudbe.

Crkvenim je vlastima i apologetima teško prihvatiti, kako je došlo doba kad ljudi razmišljaju i kad se stvari prethodno moraju i objasniti.

Vrh

PostPostano: Čet lis 15, 2009 10:33 

Pa misli ti štogod hoćeš, ali ne traži da Crkva misli kao ti!

Vrh

PostPostano: Čet lis 15, 2009 15:25 

modus vivendi je napisao/la:
*** Incest je bio vrlo raširen i dobro prihvaćen u antičkom svijetu (npr. u razvratnom Korintu kojemu je upučena Pavlova poslanica.

Nije točno jer je incest bilo kažnjivo djelo prema rimskom pravu, a uostalom, sv. Pavao spominje da se radi o bludnosti ''kakve nema ni među poganima'' što je jasan znak o tadašnjem općem stanju mentaliteta.

Citat:
** U biblijska vremena, postojao je običaj da pripadnici pobjedničke vojske, siluju pripadnike poražene vojske kako bi ih ponizili, kako su i jedni i drugi muškarci, riječ je o specifičnom obliku homoseksualizma.

Gdje nalazimo dokaze za ovo?

Citat:
* U antičko doba, bračna je nevjera bila grijeh samo ukoliko bi je počinile žene.

Međutim nigdje se ne spominje seks izvan braka.

Tumačeći značenje šeste Božje zapovijedi u okviru novog Zakona i nove pravednosti, Isus govori da više neće biti grijeh samo učiniti preljub, nego i pogledati ženu s požudom. To se, naravno, odnosi na muškarce te prema tome, ova teza nije točna. Ovdje se radi o metodi zaključivanja po kojoj sve ono što kazuistički nije navedeno, ne bi vrijedilo - slično kao što protestanti rasuđuju na temelju principa ''sola Scriptura'', te sve ono što nije eksplicitno navedeno u Bibliji, ne vrijedi. No to logički nije ispravan princip, jer ako se nešto utvrdi pod vidom općenitosti, nije potrebno to još dodatno učiniti pod vidom konkretnosti da bi prosudba bili relevantna, nego je dovoljno ovo prvo. Mi već iz propisa Starog zavjeta, a još više novog, vrlo jasno uviđamo da je pojam bluda definiran pod općenitim vidom spolnih odnosa koji nastaju izvan braka kao ustanove kojoj su pridržani spolni odnosi, te je prema tome sasvim irelevantno hoće li se eksplicitno navesti ovaj ili onaj konkretni slučaj izvanbračnih odnosa (tim više jer se tada rano stupalo u brak te stoga predbračni odnosi gotovo da i nisu postojali).

Vrh

PostPostano: Sub lis 31, 2009 21:17 

Mnoge odgovore na razna pitanja nudi čkanak Seklsualnost je susret i odnos! http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 08:06 
Ako ova tema nije za ovaj podforum, ispričavam se i neka je moderatori premjeste.

Zašto sam otvorila ovu temu i vjerojatno se mnogi pitaju:što je sad ova tamo načrčkala?!

Nije mi jasna jedna stvar. Tko ima pravo ili si uzima pravo da nekome sudi o njegovom životu, o spavanju s dečkima ili curama prije braka, o tome što je čistoća ili nečistoća??? Da li ta osoba koja moralizira i prodikuje je Isus, tko?
Zar nije Isus rekao ne sudi?
Zašto se stalno spominje ta riječ nečistoća, što to znači da ljudi u braku koji imaju spolne odnose, a takvih je vjerojatno skoro 100% žive u nečistoći? Meni je apsurd ta riječ čistoća, jer to znači da je sve ostalo prljavštvina.
Netko s nekim hoda 1, 2, 3, ... godine i što misli netko da je lako pored nekog ostati miran..?!! Lako je pričati...svi trebaju poći od sebe i svojih postupaka..
I najgore u tome svemu, je najčešće slučaj da koji tako govore, rade i žive suprotno. :!:
Svećenik mi ne govori baš tako kako tu čitam :wink:

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 08:33 

Tema je prikladna za ovaj ogranak foruma.

Nitko ne može suditi ni o čijem životu doli Bog sam Sudac jedini i pravedni. No ipak postavio nam je vodiče da nam kažu, pojasne i upute nas (biskupi, svećenici...).
Nitko ne oprašta grijehe doli Bog sam, ali ipak dao nam je svećenike i biskupe koji proglašavaju grijehe otpuštenima, razriješenima i oproštenima. Dao nam je papu koji može podijeliti potpuni oprost vremenitih kazni kome hoće i kada hoće.

E sad. Kad bismo išli logikom:,,Tko si ti da mi sudiš i da mi kažeš što da radim ili ne?'', onda bi svijet bio u rasulu. Kriminalcu sud ne bi mogao reći da je to što je on učinio loše i zatvoriti ga na dobro društva.

Bog nam je dao Crkvu kao instrument spasenja. On Ju vodi Duhom istine i kroz Nju govori te stoga Ona može reći što je pravo, a što je krivo na području vjere I morala. Čistoća se odnosi na brak i na stanje prije braka. Prije braka se čistoća razumije kao ne ulaženje u spolni odnos i ostalo što ima veze s time. U braku čistoća znači uzdržavanje od svih stvari za koje nije stvoren spolni odnos i spolni organi(kontracepcija, oralni, sado-mazo i ostale perverzije - sve to vrijedi i za čistoću prije braka). Naravno u braku je spolni odnos slobodan i može se prakticirati u razumnim količinama(postoje prirodne metode kontracepcije koje Crkva odobrava). Kažem razumne jer netko može postati ovisan te postati uvjerenja da je jedini način izražavanja ljubavi baš taj - snošaj. Jedan od partnera može biti neraspoložen u tom trenutku te je pravi iskaz ljubavi poštivanje želje partnera uzdržavanje i smirivanje svojih strasti.

Majica je čista. Padne mala li kapljica blata na nju je li i dalje čista? Ili je čista ili nije čista, nema između.

Čovjek nije životinja ga nagon goni. Ako se već ulazi u ozbiljnu vezu neka se onda razmišlja o svemu, pa čak i o braku. Ako se želi intimnije i cijeloga sebe dati toj osobi i sjediniti se u potpunosti s njom(što je jedna od bitnijih dimenzija snošaja) Crkva je riješila problem dižući brak na razinu sakramenta i posvećujući brakom spolni odnos. Ženite se ljudi, šta vam je? :D

Naravno da je lako pričati, a teško raditi, ali zar to znači da ne treba pričati. Ako netko kraj mene psuje Boga, a ja sam znam da sam grešan hoću li reći sebi:,,Ej..šta ti njemu imaš govoriti ..pogledaj se...kaljužo jedna..pusti ga.'' i pustiti dalje da vrijeđa moga Spasitelja?

Isus je rekao da ne sudimo o nečijoj vrijednosti na temelju njegovih dijela, ali nije rekao da ne opominjemo. Opominjanje nije sud nego ima službu spasenja. Ako nekoga opomeneš i ukažeš mu na to što je grijeh on će se, ako je zdravog razuma i jake vjere, ispovijedati i kasnije od toga grijeha zazirati i ostati u spasonosnoj Milosti. Pavao je mnogo opominjao Korinćane, te je papa Klement slao nekoliko poslanica u isti grad opominjući njegove stanovnike. Zar bi bilo bolje da ih nisu opominjali ovi Kristu vjerni muževi? Da režeš lubenicu onako kako ne treba i postoji mogućnost da se porežeš, a ja te gledam i znam što će se desiti jer se i meni desilo bi li bilo u redu reći:,,Ma pusti ju. Isti si kao i ona. Nemaš joj što govoriti.''?

U redu je osuđivati djela, ali ljude ne. U redu je reći:,,To što si napravio nije dobro.'', ali nije dobro:,,Zbog toga što si napravio nisi dobar.''.

Kad se želi nekoga opomenuti u greški koju čini, a osoba koja želi opomenuti čini istu takvu grešku treba reći:,,Ej. Nemoj biti kao ja. Budi bolji.''.

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 09:01 
Hvala na lijepom odgovoru :wink:
Kažeš da nas svećenici upućuju, da ih je Bog postavio. Ali ja ti kažem da meni svećenik tako ne govori..a nije samo on, već mi je i jedan prije pričao drugačije..
Ne možemo uspoređivati to:tko si ti da mi sudiš ili ne, sa kriminalom ili ne znam čime..Ipak su to različite stvari, neusporedivo različite. Ako netko spava s nekim prije braka, ne ide na štetu nekome, kao kriminalac koji krade, siluje i ubija itd..
Ovo što navodiš kao perverzije, slažem se i da se treba suzdržavati od takvih devijacija, osim od jedne-u tome se ne slažem ni ja ni svećenik;)
Kad sam napisala o onima koji su skupa u vezi nekoliko godina, pa valjda onda razmišljaju o braku..i zato kažem da je teško čekati..
To može završiti i ludilom :D

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 10:36 
Administrator

Već je o tome pisano, pa ću kopirati što sam već naveo u raznim temama.
Najprije ne postoji "prirodna metoda kontracepcije".
Crkva nam govori o ljepoti potpunog predanja, prirodnog, bez nečeg između. Samo u braku je takav odnos moguć.
Kod seksualnog odnosa dvoje ljudi postaju jednim tjelom, jedno biće. To sjedinjenje je nešto uzvišeno i nije ga dozvoljeno degradirati kontracepcijom. Crkva govori o nečemu što ne može biti samo tjelesno, o vođenju ljubavi, naglašava potrebu trajnog opredjeljenja za ljubav, naglašava da se time postaje jedno tijelo, podsjeća na radost djece koja su plod i stvaralaštvo te ljubavi. Ovo sve za pojam "seksa" nije potrebno, jer je taj izraz danas degradiran, ali je time degradiran i užitak koji je ograničen tjelesnim i koji je potpun i savršen tek kada su prisutne sve te odlike.

U vezi pitanja "oralnog seksa", važno je uočiti razliku između oralnog seksa i stimulacije.
Oralni seks nikada ne može biti korišten kao zamjena za spolni odnos i ako mu je cilj izbacivanje sjemena muškarca nikad nije moralan. Stimulacija se pak može koristiti kao pomoć za sklad u potpunom sjedinjenju, pošto ženi po prirodi treba više da postigne vrhunac. Pritom ne postoji učenje Crkve koje bi dozvolilo ili zabranilo detalje oko predigre bračnog seksualnog odnosa, to je dio bračne intime.Crkva dakle inzistira na potpunom odnosu u kojemu iz ljubavi prema drugome nitko ne smije biti zakinut.

Mariamne, siguran sam da tražiš i žudiš za potpunom ljubavlju i predanjem. Ono je moguće samo u
bračnom savezu, u kojem se supružnici odluče za ljubav bez barijera.
Kako je objavljeno, Bog je Ljubav. Danas je kod onih koji ne vjeruju u Ljubav normalno sjedinjavati se s više osoba i svakome govoriti volim te, ali... ne mogu ti obećati vjernost, ne mogu se za to odlučiti. Takvi plitki odnosi samo ranjavaju i uništavaju usobu. Iz istog razloga normalna je i prijevara u braku i izvan njega, normalno se je i rastaviti i opet iste greške raditi s drugom osobom.
Spolni odnosi prije braka su zavaravanje. Kontracepcija je prepreka potpunom predanju. Odluči se za Ljubav i nećeš pogriješiti. Nijedan svećenik ne može ti reći suprotno, može biti samo blaži ili oštriji u izričaju, bolje ili lošije objasniti.

Vrh

PostPostano: Sri svi 12, 2010 21:55 

Ono na što sam mislio pri pojmu prirodne metode kontracepcije - brojanje plodnih i neplodnih dana, Knaus-Oginova metoda temperature bazalnog metabolizma itd...
To zapravo nije kontracepcija jer su partneri otvoreni rađanju, ali tijelo nije - naravno ne pod njihovim utjecajem.

Vrh

PostPostano: Ned svi 16, 2010 10:50 

Mariamne, nitko ti ne sudi.
Mi katolici jako dobro znamo da je potrebno grijeh kao takav definirati i osuditi. Čovjeka ne smijemo suditi, ali grijeh moramo. Grijeh nam Sotona ponekad donese zamotan u celofan u tako privlačnom izdanju da ostanemo nemoćni da se odupremo.
To što se dogodilo Adamu i Evi događa se ljudima iz dana u dan, ponavlja se zahvaljujući tome što je Tvorac laži jako lukav. I ne voli biti raskrinkan.
Bog oprašta sve grijehe.
Traži naše kajanje, naše odricanje od djela Sotone.
I daje nam izbor.
Možeš.
Ali ne moraš.
Živjeti u grijehu nosi sobom određene posljedice.
Čovjek bira sam.

Vrh

PostPostano: Ned svi 16, 2010 14:12 
Sve to stoji, samo me zanima koliko je ovdje takvih :wink:

Vrh

PostPostano: Ned svi 16, 2010 14:40 

Mariamne je napisao/la:
Sve to stoji, samo me zanima koliko je ovdje takvih :wink:

Što to znači - istina je proporcionalna broju onih koji je smatraju istinom?
Vjernik ne suobličava istinu svojoj slabosti, nego se za slabost kaje i nastoji rasti. Sasvim je naopako reći da istina nije istina jer joj pojedinac često nije vjeran.

Vrh

PostPostano: Pon svi 17, 2010 08:27 

Hm...potpuno razumijem autoricu teme; naime čini mi se da je stvari poput braka, spolnosti vrlo teško staviti u neke okvire, propise pa ih pravdati ih raznim parolama i floskulama. Sam sam se susreo s osudom zbog sličnih stvari, a bez da su ljudi bili upućeni u ono što se događa. Štoviše, možda su ti isti ljudi živjeli "čisto" što se tiče spolnosti, a s druge strane činili kakva druga loša dijela. Uostalom, nikoga ne bi trebalo biti briga što čovjek čini u svojoj intimi, ja ne dopuštam da itko ulazi na taj teritorij.
Giovi je napisao/la:

U vezi pitanja "oralnog seksa", važno je uočiti razliku između oralnog seksa i stimulacije.
Oralni seks nikada ne može biti korišten kao zamjena za spolni odnos i ako mu je cilj izbacivanje sjemena muškarca nikad nije moralan. Stimulacija se pak može koristiti kao pomoć za sklad u potpunom sjedinjenju, pošto ženi po prirodi treba više da postigne vrhunac. Pritom ne postoji učenje Crkve koje bi dozvolilo ili zabranilo detalje oko predigre bračnog seksualnog odnosa, to je dio bračne intime.Crkva dakle inzistira na potpunom odnosu u kojemu iz ljubavi prema drugome nitko ne smije biti zakinut.

Sad si sam sebi skočio usta. Ako ne postoji učenje Crkve za navedene stvari, tko može postaviti granicu?

Giovi je napisao/la:
Nijedan svećenik ne može ti reći suprotno, može biti samo blaži ili oštriji u izričaju, bolje ili lošije objasniti.

Vidiš, meni je baš suprotno rekao, na moje veliko iznenađenje i šok. Ne, nisam krvo ni čuo, ni shvatio.

Vrh

PostPostano: Pon svi 17, 2010 11:19 

Kumpić je napisao/la:
Hm...potpuno razumijem autoricu teme; naime čini mi se da je stvari poput braka, spolnosti vrlo teško staviti u neke okvire, propise pa ih pravdati ih raznim parolama i floskulama. Sam sam se susreo s osudom zbog sličnih stvari, a bez da su ljudi bili upućeni u ono što se događa. Štoviše, možda su ti isti ljudi živjeli "čisto" što se tiče spolnosti, a s druge strane činili kakva druga loša dijela. Uostalom, nikoga ne bi trebalo biti briga što čovjek čini u svojoj intimi, ja ne dopuštam da itko ulazi na taj teritorij.
Giovi je napisao/la:

Sad si sam sebi skočio usta. Ako ne postoji učenje Crkve za navedene stvari, tko može postaviti granicu?

Giovi je napisao/la:
Nijedan svećenik ne može ti reći suprotno, može biti samo blaži ili oštriji u izričaju, bolje ili lošije objasniti.

Vidiš, meni je baš suprotno rekao, na moje veliko iznenađenje i šok. Ne, nisam krvo ni čuo, ni shvatio.

Pa u konačnici ti stvarno ne moraš nikoga slušati, možeš kušati biti sam sebi bog, no i posljedice su tvoje. Crkva upućuje na ono što je istinsko dobro za čovjeka, a to i te kako upućuje na red i okvire. Nitko je ne mora slušati, no isto tako se glupo nazivati katolikom i boriti protiv onoga što Crkva propovijeda.

Vrh

PostPostano: Pon svi 17, 2010 12:36 

Samo hoću reći da su i brak i spolnost puno više od okvira i pravila i fluoskula kojima se oni opravdavaju. Ne borim se protiv njih, dapače, samo mislim da tko neke situacije nije prošao, ne može o njima puno reći. Ne borim se protiv crkvenog nauka, samo stvari gledam iz šireg kuta.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 388 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 26  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata