Tema je prikladna za ovaj ogranak foruma.
Nitko ne može suditi ni o čijem životu doli Bog sam Sudac jedini i pravedni. No ipak postavio nam je vodiče da nam kažu, pojasne i upute nas (biskupi, svećenici...).
Nitko ne oprašta grijehe doli Bog sam, ali ipak dao nam je svećenike i biskupe koji proglašavaju grijehe otpuštenima, razriješenima i oproštenima. Dao nam je papu koji može podijeliti potpuni oprost vremenitih kazni kome hoće i kada hoće.
E sad. Kad bismo išli logikom:,,Tko si ti da mi sudiš i da mi kažeš što da radim ili ne?'', onda bi svijet bio u rasulu. Kriminalcu sud ne bi mogao reći da je to što je on učinio loše i zatvoriti ga na dobro društva.
Bog nam je dao Crkvu kao instrument spasenja. On Ju vodi Duhom istine i kroz Nju govori te stoga Ona može reći što je pravo, a što je krivo na području vjere I
morala. Čistoća se odnosi na brak i na stanje prije braka. Prije braka se čistoća razumije kao ne ulaženje u spolni odnos i ostalo što ima veze s time. U braku čistoća znači uzdržavanje od svih stvari za koje nije stvoren spolni odnos i spolni organi(kontracepcija, oralni, sado-mazo i ostale perverzije - sve to vrijedi i za čistoću prije braka). Naravno u braku je spolni odnos slobodan i može se prakticirati u razumnim količinama(postoje prirodne metode kontracepcije koje Crkva odobrava). Kažem razumne jer netko može postati ovisan te postati uvjerenja da je jedini način izražavanja ljubavi baš taj - snošaj. Jedan od partnera može biti neraspoložen u tom trenutku te je pravi iskaz ljubavi poštivanje želje partnera uzdržavanje i smirivanje svojih strasti.
Majica je čista. Padne mala li kapljica blata na nju je li i dalje čista? Ili je čista ili nije čista, nema između.
Čovjek nije životinja ga nagon goni. Ako se već ulazi u ozbiljnu vezu neka se onda razmišlja o svemu, pa čak i o braku. Ako se želi intimnije i cijeloga sebe dati toj osobi i sjediniti se u potpunosti s njom(što je jedna od bitnijih dimenzija snošaja) Crkva je riješila problem dižući brak na razinu sakramenta i posvećujući brakom spolni odnos. Ženite se ljudi, šta vam je?
Naravno da je lako pričati, a teško raditi, ali zar to znači da ne treba pričati. Ako netko kraj mene psuje Boga, a ja sam znam da sam grešan hoću li reći sebi:,,Ej..šta ti njemu imaš govoriti ..pogledaj se...kaljužo jedna..pusti ga.'' i pustiti dalje da vrijeđa moga Spasitelja?
Isus je rekao da ne sudimo o nečijoj vrijednosti na temelju njegovih dijela, ali nije rekao da ne opominjemo. Opominjanje nije sud nego ima službu spasenja. Ako nekoga opomeneš i ukažeš mu na to što je grijeh on će se, ako je zdravog razuma i jake vjere, ispovijedati i kasnije od toga grijeha zazirati i ostati u spasonosnoj Milosti. Pavao je mnogo opominjao Korinćane, te je papa Klement slao nekoliko poslanica u isti grad opominjući njegove stanovnike. Zar bi bilo bolje da ih nisu opominjali ovi Kristu vjerni muževi? Da režeš lubenicu onako kako ne treba i postoji mogućnost da se porežeš, a ja te gledam i znam što će se desiti jer se i meni desilo bi li bilo u redu reći:,,Ma pusti ju. Isti si kao i ona. Nemaš joj što govoriti.''?
U redu je osuđivati djela, ali ljude ne. U redu je reći:,,To što si napravio nije dobro.'', ali nije dobro:,,Zbog toga što si napravio nisi dobar.''.
Kad se želi nekoga opomenuti u greški koju čini, a osoba koja želi opomenuti čini istu takvu grešku treba reći:,,Ej. Nemoj biti kao ja. Budi bolji.''.