Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 30, 2026 22:29

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 388 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 26  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon svi 17, 2010 12:44 

Floskula je i pisati o nekoj širini a stvar promatrati iz nekog svog uskog interesa za hedonizmom.

Vrh

PostPostano: Pon svi 17, 2010 12:54 

Kumpić je napisao/la:
Samo hoću reći da su i brak i spolnost puno više od okvira i pravila i fluoskula kojima se oni opravdavaju. Ne borim se protiv njih, dapače, samo mislim da tko neke situacije nije prošao, ne može o njima puno reći. Ne borim se protiv crkvenog nauka, samo stvari gledam iz šireg kuta.

Ideja o tome da netko ne može govoriti o onome što nije prošao je u potpunosti besmislena - netko možda ne može govorit na razini osobnog iskustva, no ono je uvijek samo osobno i pojedinačno.

Vrh

PostPostano: Pon svi 17, 2010 12:55 

Barnaba je napisao/la:
Floskula je i pisati o nekoj širini a stvar promatrati iz nekog svog uskog interesa za hedonizmom.

Ne pišem iz nekog svog uskog interesa za hedonizmom i ne živim na taj način.

Vrh

PostPostano: Pon svi 17, 2010 14:51 
Kumpić je napisao/la:
Hm...potpuno razumijem autoricu teme; naime čini mi se da je stvari poput braka, spolnosti vrlo teško staviti u neke okvire, propise pa ih pravdati ih raznim parolama i floskulama. Sam sam se susreo s osudom zbog sličnih stvari, a bez da su ljudi bili upućeni u ono što se događa. Štoviše, možda su ti isti ljudi živjeli "čisto" što se tiče spolnosti, a s druge strane činili kakva druga loša dijela. Uostalom, nikoga ne bi trebalo biti briga što čovjek čini u svojoj intimi, ja ne dopuštam da itko ulazi na taj teritorij.
Giovi je napisao/la:

U vezi pitanja "oralnog seksa", važno je uočiti razliku između oralnog seksa i stimulacije.
Oralni seks nikada ne može biti korišten kao zamjena za spolni odnos i ako mu je cilj izbacivanje sjemena muškarca nikad nije moralan. Stimulacija se pak može koristiti kao pomoć za sklad u potpunom sjedinjenju, pošto ženi po prirodi treba više da postigne vrhunac. Pritom ne postoji učenje Crkve koje bi dozvolilo ili zabranilo detalje oko predigre bračnog seksualnog odnosa, to je dio bračne intime.Crkva dakle inzistira na potpunom odnosu u kojemu iz ljubavi prema drugome nitko ne smije biti zakinut.

Sad si sam sebi skočio usta. Ako ne postoji učenje Crkve za navedene stvari, tko može postaviti granicu?

Giovi je napisao/la:
Nijedan svećenik ne može ti reći suprotno, može biti samo blaži ili oštriji u izričaju, bolje ili lošije objasniti.

Vidiš, meni je baš suprotno rekao, na moje veliko iznenađenje i šok. Ne, nisam krvo ni čuo, ni shvatio.

Nije sve baš tako kako se ovdje priča ili se pravi da je tako ili se misli da je tako :wink:
I ja sam se šokirala kad sam čula odgovore nekih svećenika.. :wink:
I mogu reći da je moj svećnik, za mene PRAVI SVEĆENIK!!! :wink:

Vrh

PostPostano: Pon svi 17, 2010 15:23 
Administrator

Kumpiću, pa javio si se prije godinu dana da još nemaš uvjete za sklapanje braka. Osnovni uvijet je odluka i obećanje vjernosti - do kraja života. Nemoj misliti da se to podrazumjeva, izostanak takve potpune ljubavi je najveći problem mladih parova danas.

U vezi "oralnog seksa" Crkva postavlja granicu, kako sam i napisao, takva stimulacija nikada ne može biti zamjena za spolni odnos sa ciljem izbacivanja sjemena.
S druge strane, muž je dužan pobrinuti se da i žena uživa tijekom spolnog odnosa i pritom je važno razmjenjivanje nježnosti prije samog odnosa. Na koji način - tu Crkva ne ulazi u intimu. Dakle, Crkva istovremeno postavlja granicu, smjernice, i ne ulazi u intimu.

U vezi toga da ti je neki svećenik rekao da koristiš kontracepciju, to katolički svećenik kako sam naveo, ne može reći. Onaj svećenik koji je i sam okorijeo u takvome grijehu i krivo uči druge je za to odgovoran biskupu, no takav nema Duha niti može prenijeti drugima ono što ni sam nema - mir.

Vrh

PostPostano: Pon svi 17, 2010 17:05 

Citat:
Nije mi jasna jedna stvar. Tko ima pravo ili si uzima pravo da nekome sudi o njegovom životu, o spavanju s dečkima ili curama prije braka, o tome što je čistoća ili nečistoća??? Da li ta osoba koja moralizira i prodikuje je Isus, tko?

Kako to misliš? Da moralnost u području ljudske spolnosti određuje svatko sam sebi, kako mu paše?? Onda bismo mogli i sve druge grijehe relativizirati do u beskraj, i kud bismo došli…?
Crkva je bar jasna u pogledu toga što je čistoća, a što nije, i u svim tim ženidbenim propisima visoko se cijeni dostojanstvo, ali i otajstvo samog braka…
Ako mislimo živjeti kao pogani, onda nam niti ne treba brak, niti ženidbeni savez… Svatko bira sam svoj put.
Spolni odnosi prije braka i izvan njega težak su grijeh, i to baš radi ljubavi dvoje mladih, koje Crkva ne poziva, kao što želiš sugerirati, na neko višegodišnje bezrazložno uzdržavanje od odnosa, nego na ženidbeni savez vjernosti.

Citat:
Zašto se stalno spominje ta riječ nečistoća, što to znači da ljudi u braku koji imaju spolne odnose, a takvih je vjerojatno skoro 100% žive u nečistoći?

Opet nepoznavanje osnova kršćanske moralnosti… Dobro se zna što je nečistoća u braku, a što nije…

Citat:
Netko s nekim hoda 1, 2, 3, ... godine i što misli netko da je lako pored nekog ostati miran..?!!

Čemu toliko višegodišnje čekanje na brak?... To što danas mnogi tako dugo hodaju ne znači da je to i ispravno. Mnogi ne žele brak (iako je vrijeme i iako se ne mogu suzdržavati) iz sasvim proizvoljnih ljudskih (hedonističkih ili materijalističkih) razloga. Pa se onda vrijeme hodanja protegne na 5, 7, pa i 10 godina. Ali, pitam se, žele li te osobe uopće bračni savez? Nije li takvima sakrament braka zaista zadnja rupa na sviralu?

Citat:
Svećenik mi ne govori baš tako kako tu čitam

Jel to onaj isti svećenik za kojeg si prije pisala da ima ženu i djecu? I još opravdavaš njegovo relativiziranje grijeha?
Znam neke koji su opomenuti od biskupa kad su u javnosti istupali s toliko iskrivljenim pogledima na moralnost.

Vrh

PostPostano: Uto svi 18, 2010 01:12 
Citat:

Kako to misliš? Da moralnost u području ljudske spolnosti određuje svatko sam sebi, kako mu paše?? Onda bismo mogli i sve druge grijehe relativizirati do u beskraj, i kud bismo došli…?
Crkva je bar jasna u pogledu toga što je čistoća, a što nije, i u svim tim ženidbenim propisima visoko se cijeni dostojanstvo, ali i otajstvo samog braka…
Ako mislimo živjeti kao pogani, onda nam niti ne treba brak, niti ženidbeni savez… Svatko bira sam svoj put.
Spolni odnosi prije braka i izvan njega težak su grijeh, i to baš radi ljubavi dvoje mladih, koje Crkva ne poziva, kao što želiš sugerirati, na neko višegodišnje bezrazložno uzdržavanje od odnosa, nego na ženidbeni savez vjernosti.

Ja to nisam rekla..moral treba postojati to stoji, ali nitko si ne treba uzimati za pravo da nekoga osuđuje..nema tu:osuđujem grijeh..ne osuđuje se tu samo grijeh, već i ljudi koji ga ćine..Bog je sudac pa nek sudi...
Pa tko je rekao da ne treba brak..naravno da treba..
Šta je i koliko je težak grijeh, Bog neka sudi, a ne mi..ljudi se ponašaju kao i oni koju su Marijumagdalenu htjeli kamenovati..Dakle, tko je bez grijeha nek baci kamen prvi..

Citat:
Opet nepoznavanje osnova kršćanske moralnosti… Dobro se zna što je nečistoća u braku, a što nije…

Definiraj mi riječ moral?
Jel' moralno nekome moralizirati;)

Citat:
Čemu toliko višegodišnje čekanje na brak?... To što danas mnogi tako dugo hodaju ne znači da je to i ispravno. Mnogi ne žele brak (iako je vrijeme i iako se ne mogu suzdržavati) iz sasvim proizvoljnih ljudskih (hedonističkih ili materijalističkih) razloga. Pa se onda vrijeme hodanja protegne na 5, 7, pa i 10 godina. Ali, pitam se, žele li te osobe uopće bračni savez? Nije li takvima sakrament braka zaista zadnja rupa na sviralu?

Čemu?
Ljudi studiraju, nemaju posla..na rubu egzistencije su i što treba srljati kao divljaci, i onda se rastati?
Pa vidiš naš svećenik zagovara dobro razmisliti da li je ta osoba za nekoga ili nije, a kaže to možete samo ako se dobro upoznate prije..a ne upoznava se tako da se hoda u različitim ulicama..ili bez ikakvog kontakta i sl..eto, on nam tako kaže

Citat:
Jel to onaj isti svećenik za kojeg si prije pisala da ima ženu i djecu? I još opravdavaš njegovo relativiziranje grijeha?
Znam neke koji su opomenuti od biskupa kad su u javnosti istupali s toliko iskrivljenim pogledima na moralnost.

Da, to je taj svećenik i to je pravi svećenik;)
Napunio je Crkvu mladima , kao nitko prije..mladi mole navečer..inače svećenik je karizmatik.Duha Svetoga zaziva, ljudi padaju u nesvijest..bila sam i vidjela..kad je stavio ruke na mene, kao da me prošao neki neopisivi mir i toplina..
Ne bude njega biskup opominjao..njega samo premjeste, pa on opet dovede ženu i opet po starome;) ..boji se on da ne ostane bez svećenika, jer ovdje ih se toliko izmjenilo..
Večeras mi je jedan svećenik rekao: ma biskup ti to zna sve, samo se pravi da ne zna, žmiri, pa nas premjesti i opet zna da smo sa ženama..ali eto, premjeste nas u neku zabit, kao:radite tu šta hoćete..
toliko o opomeni biskupa;)

Stoj mi dobro;)

Vrh

PostPostano: Uto svi 18, 2010 10:01 

Giovi je napisao/la:
Kumpiću, pa javio si se prije godinu dana da još nemaš uvjete za sklapanje braka. Osnovni uvijet je odluka i obećanje vjernosti - do kraja života. Nemoj misliti da se to podrazumjeva, izostanak takve potpune ljubavi je najveći problem mladih parova danas.

Jesam, sada se to, Bogu hvala promijenilo, no ne vidim kakve to veze ima s napisanim.

Giovi je napisao/la:
U vezi "oralnog seksa" Crkva postavlja granicu, kako sam i napisao, takva stimulacija nikada ne može biti zamjena za spolni odnos sa ciljem izbacivanja sjemena.
S druge strane, muž je dužan pobrinuti se da i žena uživa tijekom spolnog odnosa i pritom je važno razmjenjivanje nježnosti prije samog odnosa. Na koji način - tu Crkva ne ulazi u intimu. Dakle, Crkva istovremeno postavlja granicu, smjernice, i ne ulazi u intimu.

Oprosti, ali ovo pobija jedno drugo.

Vrh

PostPostano: Uto svi 18, 2010 11:18 

Kumpić je napisao/la:
Giovi je napisao/la:

Meni je sve logično napisano. Možeš li napisati zašto misliš da jedno pobija drugo?

Vrh

PostPostano: Uto svi 18, 2010 12:15 

Mariamne je napisao/la:
Citat:

Ja to nisam rekla..moral treba postojati to stoji, ali nitko si ne treba uzimati za pravo da nekoga osuđuje..nema tu:osuđujem grijeh..ne osuđuje se tu samo grijeh, već i ljudi koji ga ćine..Bog je sudac pa nek sudi...
Pa tko je rekao da ne treba brak..naravno da treba..
Šta je i koliko je težak grijeh, Bog neka sudi, a ne mi..ljudi se ponašaju kao i oni koju su Marijumagdalenu htjeli kamenovati..Dakle, tko je bez grijeha nek baci kamen prvi..

Česta je floskula i relativiziranje grijeha, koristiti slučaj Marije Magdalene za opravdavanje onih koji griješe i u grijehu ustraju. Ono bitno što se prešućuje u takvim slučajevima je presudnost kajanje. U Evanđelju po Luki 17, 3 – 4, Isus nama jasno kaže kako se trebamo ponašati: "Pogriješi li tvoj brat, prekori ga; ako se obrati, oprosti mu. Pa ako se sedam puta na dan ogriješi o tebe i sedam se puta obrati tebi govoreći: 'Žao mi je!', oprosti mu." Dakle mana praštanja bez kajanja jer bi to značilo pristajanje uz grijeh, što je nedopustivo i čini svaku vjeru bezvrijednom.
Poslužio bih se riječima sa apologetske kvalitetne web stranice katolik.hr gdje je lijepo objašnjeno:
„Na žalost, u ovom vremenu u kojem živimo, čovjek je izgubio osjećaj sramote za ono čega bi se objektivno trebao sramiti (grijeh), dok je usvojio osjećaj sramote za ono što je dobro (izbjegavanje grijeha). Takva inverzija je uistinu pogubna po čovjeka jer, kao što znamo, oproštenja grijeha nema bez kajanja, a uz kajanje gotovo neizostavno ide i osjećaj srama za učinjeni grijeh. Stoga, gubitak srama za činjenje grijeha te, s druge strane, dobivanje osjećaja srama za sredstvo koje bi trebalo pomoći u borbi protiv grijeha, je jasan signal da nešto ne štima.“
Ostatak teksta svakako pročitajte na linku Svjedočanstvo žene gdje se nalazi tekst koji se bavi ovom tematikom koju raspravljamo.

Mariamne je napisao/la:

Citat:

Čemu?
Ljudi studiraju, nemaju posla..na rubu egzistencije su i što treba srljati kao divljaci, i onda se rastati?
Pa vidiš naš svećenik zagovara dobro razmisliti da li je ta osoba za nekoga ili nije, a kaže to možete samo ako se dobro upoznate prije..a ne upoznava se tako da se hoda u različitim ulicama..ili bez ikakvog kontakta i sl..eto, on nam tako kaže

Citat:

Napunio je Crkvu mladima , kao nitko prije..mladi mole navečer..inače svećenik je karizmatik.Duha Svetoga zaziva, ljudi padaju u nesvijest..bila sam i vidjela..kad je stavio ruke na mene, kao da me prošao neki neopisivi mir i toplina..
Ne bude njega biskup opominjao..njega samo premjeste, pa on opet dovede ženu i opet po starome;) ..boji se on da ne ostane bez svećenika, jer ovdje ih se toliko izmjenilo..
Večeras mi je jedan svećenik rekao: ma biskup ti to zna sve, samo se pravi da ne zna, žmiri, pa nas premjesti i opet zna da smo sa ženama..ali eto, premjeste nas u neku zabit, kao:radite tu šta hoćete..

Stoj mi dobro;)

Sve što ovdje tvrdiš temeljiš na nekoj činjenici da ti je to svećenik rekao. Međutim, taj svećenik, ako takav uopće postoji, je sramota i sablazan za mnoge i za takve Isus veli kako bi im bilo bolje mlinski kamen okačiti na vrat pa potonuti u dubinu morsku, kad dođe sudnji dan, kako su to zapisali čak ti evanđelista (Lk 17,2; Mk 9,42; Mt 18,6)
Dakle ako takav postoji očito je zabrazdio u nemoral svake vrste i uopće nije mjerodavan da bi ga se trebalo slušati. Prema tome ako nemaš neke bolje argumente ja te molim da ne koristiš tu poštapalicu kako ti je svećenik rekao drugačije jer je besmislena zbog toga što se i svaki svećenik treba držati moralnog zakona koji poučava Crkva, a ne da izmišlja svoje hedonističko učenje.

Vrh

PostPostano: Uto svi 18, 2010 13:42 

Vratimo se temi.
Osjećam nadahnuće prenjeti vam odista koristan tekst sa web stranice katolik.hr gdje lijepo objašnjena bit problema i ono važnije što za sobom nose dvije mogućnosti koje proizlaze iz vjerničkog odgovora na sadašnje stanje.

Svi smo svjesni težine trenutka u kojem živimo i u kojem se Crkva nalazi. Svi smo svjesni koliko su jaki pritisci na Crkveno učiteljstvo da promjeni svoje učenje kako bi se ljudima olakšala savjest i življenje, kako bi ljudi konačno mogli živjeti bez „tereta“ kojeg im je „natovarila“ Crkva sa svojim moralnim učenjem. Prema različitim statistikama više od polovice katolika smatra da bi Crkva trebala popustiti u svojem učenju, bilo u pogledu pitanja predbračnog spolnog odnosa, razvoda braka, uporabe kontracepcije, ili u nekom drugom pitaju vezanim uz pitanje čovjekove spolnosti. I uistinu, činjenica je da današnje društveno okruženje znatno otežava čovjeku življenje autentičnog katoličkog života, kao što je i činjenica da mnogim mladim ljudima takvo stanje predstavlja težak teret.

U takvoj situaciji, jasno je da se postavlja pitanje: „Što činiti?“. Dva su moguća odgovora:

1) Treba se mijenjati čovjek i čovjekovo ponašanje kako bi se bio u stanju othrvati napasti grijeha i kako bi bio u stanju činiti ono što je dobro.

2) Treba se mijenjati stav Crkve o tome što jeste grijeh, a što nije, što je dopušteno a što nije, kako bi se čovjeku na taj način olakšala savjest i življenje.

Čovjekovo prihvaćanje druge opcije znači i faktično napuštanje Katoličke crkve. Budući je Crkva nezabludiva u svom službenom učenju u pitanjima vjere i morala, inzistiranje na tvrdnji da Crkva treba mijenjati učenje znači odbijanje Božje objave te, na taj način, i raskid sa Crkvom te gubitak spasenja.

Svjedočanstvo žene

Vrh

PostPostano: Sri svi 19, 2010 11:14 

Barnaba je napisao/la:
Kumpić je napisao/la:
Giovi je napisao/la:

Meni je sve logično napisano. Možeš li napisati zašto misliš da jedno pobija drugo?

Pa sve si sam napisao:

1) U vezi oralnog seksa Crkva postavlja granicu. (Nije li to ulazak u intimu?)

2) Tu Crkva ne ulazi u intimu. (Zašto tu ne, a gore da?)

Vrh

PostPostano: Sri svi 19, 2010 12:08 
Administrator

Koliko shvaćam tvoja glavna misao je da "nikoga ne bi trebalo biti briga što čovjek čini u svojoj intimi, ja ne dopuštam da itko ulazi na taj teritorij."
To znači npr. da ti nitko nema što reći ako 1. prakticiraš predbračne odnose izbjegavajući obećati vjernost, 2. pritom koristiš kontracepciju da odvojiš sjedinjenje i plodnost, 3. oralnim seksom nadomještaš pravi odnos 4. napraviš abortus ako kontracepcija zakaže. Sve je to intima, je li tako?

No Crkva govori i propovjeda Radosnu vijest, ne može šutjeti inače će "kamenje vikati".
Pod intimom u koju Crkva ne ulazi se misli konretno u ovom slučaju, što par čini u vlastitom krevetu, a da nije grijeh.
Dakle sve ovo gore nabrojano Crkva jasno karakterizira kao grijeh, dakle uvredu Bogu, sebi i drugima, a grijeh nije i nikada ne može biti intima (mada se često želi sakriti), sve ostalo jest.
Možda sve gledaš kao zabranu, jer te smeta, ali kad bi malo razmislio vidio bi da ti Bog preko svoje Crkve želi pomoći i donijeti ti Radosnu vijest: pravu ljubav koja uključuje vjernost i obećanje, potpuno sjedinjenje, bez fizičkih i psihičkih barijera, ljepotu plodnosti, život a ne smrt.

Vrh

PostPostano: Sri svi 19, 2010 17:44 

Giovi je napisao/la:
Koliko shvaćam tvoja glavna misao je da "nikoga ne bi trebalo biti briga što čovjek čini u svojoj intimi, ja ne dopuštam da itko ulazi na taj teritorij."
To znači npr. da ti nitko nema što reći ako 1. prakticiraš predbračne odnose izbjegavajući obećati vjernost, 2. pritom koristiš kontracepciju da odvojiš sjedinjenje i plodnost, 3. oralnim seksom nadomještaš pravi odnos 4. napraviš abortus ako kontracepcija zakaže. Sve je to intima, je li tako?

No Crkva govori i propovjeda Radosnu vijest, ne može šutjeti inače će "kamenje vikati".
Pod intimom u koju Crkva ne ulazi se misli konretno u ovom slučaju, što par čini u vlastitom krevetu, a da nije grijeh.
Dakle sve ovo gore nabrojano Crkva jasno karakterizira kao grijeh, dakle uvredu Bogu, sebi i drugima, a grijeh nije i nikada ne može biti intima (mada se često želi sakriti), sve ostalo jest.
Možda sve gledaš kao zabranu, jer te smeta, ali kad bi malo razmislio vidio bi da ti Bog preko svoje Crkve želi pomoći i donijeti ti Radosnu vijest: pravu ljubav koja uključuje vjernost i obećanje, potpuno sjedinjenje, bez fizičkih i psihičkih barijera, ljepotu plodnosti, život a ne smrt.

Giovi, ovo je jako lijepo objašnjeno.

Evo jedan primjer koji osvjetljava zadnju tvoju misao: Cura i dečko žive zajedno, on vjernik, ona baš i nije, njena majka ih nagovori da odu na duhovni seminar. Tu oboje dožive prekrasno iskustvo nakon kojega odluče živjeti u čistoći do braka. Odlaze svom svećeniku koji ih u ispovijedi i razgovorima potiče da ustraju u svojoj odluci...sve to vrijeme osjećaju radost što uspijevaju prevladati napasti grijeha...toliko su sretni i veseli, da šire tu radost na svoju okolinu. Njihovo vjenčanje je bio nesvakidašnji, prekrasan događaj za cijelu župu.

Vrh

PostPostano: Sri svi 19, 2010 20:33 

Marianme je napisao/la:

Ako se ne varam, Isus je rekao Mariji Magdaleni “Idi i nemoj više griješiti”, a ne “Pa to što si učinila i nije neki grijeh”. Nekad su ljudi kamenovali grješnike, danas ponajviše ogovaraju i kleveću, ali to što je Božje milosrđe uzelo u zaštitu prijestupnike ne znači da i opravdava njihov grijeh. Koliko ja znam, Isus je postavio jasne granice dobra i zla.

Citat:
Definiraj mi riječ moral?
Jel' moralno nekome moralizirati;)

Tvoj prvi post zaslužuje jedan pošten i iskren razgovor o vjeri, ne znam zašto si se odmah našla prozvanom da ti netko moralizira, oprosti što sam prije spomenula tvoje neznanje, sad vidim da je problem malo širi i vjerojatno u katehizaciji tvoje župe…

Citat:
Čemu?

Kako su nekad ljudi mogli živjeti od jedne male, povremene plaće, u obitelji u kojoj je žena, majka vodila domaćinstvo bez ikakve trke za karijerom i uspjeli su ne samo prehraniti, nego odgojiti i (visoko) školovati 4, 5 ili 6 djece… Sjeti se generacije naših baka… Kako to da su oni uspijevali, a mi ne možemo?
I druga stvar, kad je netko non-stop u minusu, a da ni sam “ne zna gdje je potrošio novac”, naravno da je “na rubu egzistencije”… isto tako i oni koji studiraju po 10 godina.

Citat:

Najidealnije bi bilo upoznavati se na svim mogućim razinama, al to bi onda trajalo godinama, a kad se sve isproba i dobro upozna, ljudi bi se možda od dosade i razišli… prije vjenčanja…
Naš svećenik eto kaže kako Crkva nije za podilaženje svjetskim trendovima, al niti za seksualnu represiju, nego se ljudska spolnost oplemenjuje i čuva u sakramentu. Sve ima svoj smisao... (pa tako i brak.)

Citat:

Meni je iznimno drago što si ovo opisala, ustvari divim se vašem župniku … Kako je uspio uvjeriti ljude da ono što im zapravo treba jest “polaganje ruku i padanje” umjesto ispravnog kršćanskog moralnog nauka.

Citat:
Stoj mi dobro;)

Također. :D

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 388 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 26  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata