Citat:
Kako to misliš? Da moralnost u području ljudske spolnosti određuje svatko sam sebi, kako mu paše?? Onda bismo mogli i sve druge grijehe relativizirati do u beskraj, i kud bismo došli…?
Crkva je bar jasna u pogledu toga što je čistoća, a što nije, i u svim tim ženidbenim propisima visoko se cijeni dostojanstvo, ali i otajstvo samog braka…
Ako mislimo živjeti kao pogani, onda nam niti ne treba brak, niti ženidbeni savez… Svatko bira sam svoj put.
Spolni odnosi prije braka i izvan njega težak su grijeh, i to baš radi ljubavi dvoje mladih, koje Crkva ne poziva, kao što želiš sugerirati, na neko višegodišnje bezrazložno uzdržavanje od odnosa, nego na ženidbeni savez vjernosti.
Ja to nisam rekla..moral treba postojati to stoji, ali nitko si ne treba uzimati za pravo da nekoga osuđuje..nema tu:osuđujem grijeh..ne osuđuje se tu samo grijeh, već i ljudi koji ga ćine..Bog je sudac pa nek sudi...
Pa tko je rekao da ne treba brak..naravno da treba..
Šta je i koliko je težak grijeh, Bog neka sudi, a ne mi..ljudi se ponašaju kao i oni koju su Marijumagdalenu htjeli kamenovati..Dakle, tko je bez grijeha nek baci kamen prvi..
Citat:
Opet nepoznavanje osnova kršćanske moralnosti… Dobro se zna što je nečistoća u braku, a što nije…
Definiraj mi riječ moral?
Jel' moralno nekome moralizirati;)
Citat:
Čemu toliko višegodišnje čekanje na brak?... To što danas mnogi tako dugo hodaju ne znači da je to i ispravno. Mnogi ne žele brak (iako je vrijeme i iako se ne mogu suzdržavati) iz sasvim proizvoljnih ljudskih (hedonističkih ili materijalističkih) razloga. Pa se onda vrijeme hodanja protegne na 5, 7, pa i 10 godina. Ali, pitam se, žele li te osobe uopće bračni savez? Nije li takvima sakrament braka zaista zadnja rupa na sviralu?
Čemu?
Ljudi studiraju, nemaju posla..na rubu egzistencije su i što treba srljati kao divljaci, i onda se rastati?
Pa vidiš naš svećenik zagovara dobro razmisliti da li je ta osoba za nekoga ili nije, a kaže to možete samo ako se dobro upoznate prije..a ne upoznava se tako da se hoda u različitim ulicama..ili bez ikakvog kontakta i sl..eto, on nam tako kaže
Citat:
Jel to onaj isti svećenik za kojeg si prije pisala da ima ženu i djecu? I još opravdavaš njegovo relativiziranje grijeha?
Znam neke koji su opomenuti od biskupa kad su u javnosti istupali s toliko iskrivljenim pogledima na moralnost.
Da, to je taj svećenik i to je pravi svećenik;)
Napunio je Crkvu mladima , kao nitko prije..mladi mole navečer..inače svećenik je karizmatik.Duha Svetoga zaziva, ljudi padaju u nesvijest..bila sam i vidjela..kad je stavio ruke na mene, kao da me prošao neki neopisivi mir i toplina..
Ne bude njega biskup opominjao..njega samo premjeste, pa on opet dovede ženu i opet po starome;) ..boji se on da ne ostane bez svećenika, jer ovdje ih se toliko izmjenilo..
Večeras mi je jedan svećenik rekao: ma biskup ti to zna sve, samo se pravi da ne zna, žmiri, pa nas premjesti i opet zna da smo sa ženama..ali eto, premjeste nas u neku zabit, kao:radite tu šta hoćete..
toliko o opomeni biskupa;)
Stoj mi dobro;)