Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto lip 09, 2026 23:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 93 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto kol 31, 2010 10:13 

Slažem se da nije nikakva sablazan, i opet ostavljam sud o svemu Crkvi, vjerujući da će stvari ako nisu dobre vremenom otpasti, a ako jesu da će ostati. I molim za to, uvijek.

Vrh

PostPostano: Uto kol 31, 2010 10:39 

Još bih se malo uključio na ovu temu. Ponavljam, nemam ništa protiv ministriranja djevojčica, a ne odraslih djevojaka. Mišljenja sam da su u ranijoj dobi dječaci i djevojčice "izjednačeniji" u fizičkom a i psihičkom smislu tako da ministrantice ne bi trebale, po mom mišljenju, sablažnjavati vjernike. Ono što bih pak htio pitati, kakav bi Vam recimo bio stav da u nedljeju na Misi vidite ministranta koji je maoljetni delikvent i kojeg recimo vidite da u subotnjoj noći sudjeluje u pijančevanju i tuči?

Vrh

PostPostano: Uto kol 31, 2010 11:47 

Katolik-SDPovac je napisao/la:
. Ono što bih pak htio pitati, kakav bi Vam recimo bio stav da u nedljeju na Misi vidite ministranta koji je maoljetni delikvent i kojeg recimo vidite da u subotnjoj noći sudjeluje u pijančevanju i tuči?

Malo vjerujem u tu kombinaciju jer taj onda u jutro do podne spava...ali to bi bila prilika za župnika da ga opomene- pokuša odgojno utjecati - ako ne posluša izbaciti iz ministrantskog zbora... pa i ministrantski zbor služi za odgajanje u kršćanskim vrlinama..

Vrh

PostPostano: Uto kol 31, 2010 12:13 

sneni je napisao/la:
Katolik-SDPovac je napisao/la:
. Ono što bih pak htio pitati, kakav bi Vam recimo bio stav da u nedljeju na Misi vidite ministranta koji je maoljetni delikvent i kojeg recimo vidite da u subotnjoj noći sudjeluje u pijančevanju i tuči?

Malo vjerujem u tu kombinaciju jer taj onda u jutro do podne spava...ali to bi bila prilika za župnika da ga opomene- pokuša odgojno utjecati - ako ne posluša izbaciti iz ministrantskog zbora... pa i ministrantski zbor služi za odgajanje u kršćanskim vrlinama..

Don Ivice, u pitanju su djeca do 16 godina starosti- piju oko 19 sati, potuku se oko 21, i već su u ponoć u krevetu...slažem se sa napisanim, s time da je bilo i opominjanja, bilo je i izbacivanja pa se nakon pokajanja popustilo, no ubrzo smo krenuli istim putem....

isprika na off topicu

Vrh

PostPostano: Uto kol 31, 2010 13:15 

ali onda nije samo "ministriranje krivo" gdje su roditelji, učitelji, ostali društveni faktori.. ali ako je taj dečko još ministrant možda se u njemu nije ugasila ona iskra nade..."trske napuknute neće polomiti...stijenja što tek tinja neće ugasiti:"

Vrh

PostPostano: Uto kol 31, 2010 13:52 

sneni je napisao/la:
ali onda nije samo "ministriranje krivo" gdje su roditelji, učitelji, ostali društveni faktori.. ali ako je taj dečko još ministrant možda se u njemu nije ugasila ona iskra nade..."trske napuknute neće polomiti...stijenja što tek tinja neće ugasiti:"

Pa naravno da nije, više je tu faktora. Htio sam samo napomenuti da bi meni osobno bilo draže vidjeti djevojčicu ministranticu nego ministranta za kojeg svi u župi znamo kakav je. Činjenica jest da je on jedini takav, u postu nisam mislio da se svi ministanti tako ponašaju, ovo je jedini takav slučaj, htio sam dočarati društvo u kojem se nalazi.

Vrh

PostPostano: Uto kol 31, 2010 14:18 

Ok a izbaciti ga ne znači li to farizejsko čišćenje a dečko neka se topi?

Vrh

PostPostano: Uto kol 31, 2010 16:34 

Ema, smatram, prije svega, da je ovakva usporedba nemoguća. Ministriranje djevojčica, kao što smo imali prilike vidjeti, javno je podržao i Papa, za razliku od homoseksualnih brakova i njihovog usvajanja djece. Ministriranje je, prije svega, ČAST za onog tko ga obavlja bez obzira na spol. Dakako, don Ivice, da nkoga ne treba izopćavati i izbacivati, no čast biti ministrantom na Misi treba, po meni, u prvom redu pružiti uzornom djetetu bez obzira na spol, djetetu koje to istinski želi, a ne onom djetetu koje za to nema ni volje ni želje, već samo ima pritisak obitelji da bude ministrantom.

Vrh

PostPostano: Uto kol 31, 2010 16:40 

Nadodao bih samo da na neki način ministriranje nije samo ČAST nego i neka vrsta POZIVA!
Slažem se da bi u ministrantski zbor trebalo izabirati one najbolje. No koji su kriteriji izbora. Vanjski, ljudski, pastoralni ili bi trebalo malo gledati i Božje kriterije?

Vrh

PostPostano: Uto kol 31, 2010 17:22 

Katolik Sdpovac; napisala sam odmah da moja usporedba nema veze s temom posta, nego da se odnosi na takav tip razmišljanja; kao ono od dva zla biramo manje. Ne vidim više onaj post moj,ali nema veze.
Što se tiče biranja uzornog ministranta, hm, ko zna, možda je dječaku koji je u problemima ipak na ovaj način pružena prilika, a ukoliko ga se izbaci uskraćena mu je. Ukoliko se ne promijeni a mi dali smo mu šansu, nismo krivi, ali možemo biti krivi ako ga izbacimo..Ni Isus nije birao odličnike bez mane, nego grešnike u kojima je bilo živo i iskreno srce. Problem tog dječaka je gledan možda samo naizvan, a moguće da je njegov bunt plod nekih rana u obitelji ili društvu, što ne može liječiti etiketiranje, ali strpljiva ljubav može.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 01, 2010 07:08 

Ne razumijem uopće zašto bi ministriranje djevojčice pobožna i uzorna vladanja bilo zlo, doduše manje u odnosu na dječaka delikventna ponašanja ali ipak ne razumijem zašto uopće taj kontekst? Još više ne razumijem one koji i u slučaju dječakovog nedoličnog ponašanja zagovaraju njagovo daljnje ministriranje. Ispada da je dosta da znaš sve geste koje ministrant čini te da si muškog spola pa ti je i dozvoljeno da se ponašaš nedolično jer su te zaveli itd. itd. Općenito je prisutan taj stav da su muškarci zavedeni a žene po svojoj prirodi nedostojne neke službe u ovom slučaju ministriranja.

Samo bih ponovio da nitko nije dao valjane dokaze niti na temelju Zakonika kanonskog prava a niti na temelju Svetog Pisma da djeca oba spola ne bi mogla ministrirati. Isto tako nitko nije podastro nikakav dokument u kojem Crkva službeno zabranjuje da djete ženskog spola uopće ministrira. Ako postoji dokument Crkve, kojim Ona u svakom slučaju i izričito zabranjuje ministriranje djeci ženskog spola neka se to stavi pa je rasprava nepotrebna.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 01, 2010 09:27 

Barnaba, nisam rekla da je to zlo, govorim o razmišljanju; od dva zla birajmo manje. Ispričala sam kako smo kolegica i ja govorile o brakovima homoseksualaca i njihovu usvajanju djece, pa je ona rekla; bolje to nego da su djeca po domovima. Njoj je prije razmišljanje bilo poput moga, ali joj je neka žena rekla ovo a njoj se učinilo logično. A ja smatram da je to biranje manjeg zla, a to nije dobro. Tako i ovo; bolje djevojčica ministrant nego loš dječak. Bolje onda i dobra žena svećenica nego loš muškarac svećenik???
Naglasila da nije nikakva sablazan da su djevojčice i djevojke ministrantice, dakle nije zlo, ali sneni ti je već rekao da podastreš dokumentaciju koja potvrđuje da je Crkva to odobrila, a ti sad tražiš dokumentaciju u kojoj brani. Ako je u dokumentaciji stajalo da to mogu biti muškarci, onda bi ti trebao podastrijeti dokumentaciju koja donosi tu novost da žene mogu biti ministrantice. Ako taj dokument postoji, rado bih i ja znala, te bih zatvorila razmišljenje o ovome, jer Crkva je sve, i želim slušati njezine odredbe. Nisu žene nedostojne, nego imaju različite službe od muškaraca, a često im se bunt stvara kad im dođe ideja da ih se smatra nedostojnima za nešto ili obespravljenima.
Tvoj govor daljnji opet uvodi ženska prava i ta prava bi nas mogla koštati upravo uvođenje žena svećenica, a onda adio Kristova crkvo. Ja kao žena zadovoljna sam položajem u Crkvi, i želim za svoje kćeri (imam malenu koju bi baš krasno bilo vidjeti kako ministrira) da budu malene,pokorne, poput Marije, da se nigdje ne guraju, da budu samozatajne, po strani, kako je i Marija bila, da služe gdje ih je Bog postavio, a da službe muške ostave muškima.
Ovaj dječak ministrant, ti bi digao ruke od djeteta koje je u problemima i samo odličnike stavio oko oltara? Mislim da Isus zove bolesne, jadne, zalutale....oko sebe, da ih liječi.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 01, 2010 10:28 

ema je napisao/la:
Barnaba, nisam rekla da je to zlo, govorim o razmišljanju; od dva zla birajmo manje, ali sam naglasila da nije nikakva sablazan da su djevojčice i djevojke ministrantice, dakle nije zlo.

Ja se tebi uopće nisam obratio (vidiš da te prije nisam ni citirao) već sam komentirao stav koji je „izbijao“ iz mnogih postova. Kako se tebi nisam obraćao nisam niti tvrdio da si „rekla“ kako je nešto ministriranje djevojčica zlo. Budući se nisam nikome obraćao mogao sam iznijeti svoje mišljenje o temi i na način kako ne razumijem stav da je ministriranje djevojčica zlo. Ako ti ne dijeliš taj stav ne moraš se osjećati prozvanom.

ema je napisao/la:
Ali sneni ti je već rekao da podastreš dokumentaciju koja potvrđuje da je Crkva to odobrila, a ti sad tražiš dokumentaciju u kojoj brani. Ako je u dokumentaciji stajalo da to mogu biti muškarci, onda bi ti trebao podastrijeti dokumentaciju koja donosi tu novost da žene mogu biti ministrantice.

To što je sneni nešto tvrdio nije nikakav dokument. Ja sam ovdje jedini podastro kanone iz važećeg Zakonika crkvenog prava (čak mi nije jasno zašto ti ne čitaš postove) dok drugi nisu podastrli ništa do li svog ili tuđeg mišljenja.
O kojoj dokumentaciji govoriš, gdje je to Sneni dao?
Ne razumijem što tebi smeta da i ja zatražim, potpuno legitimno, dokumentaciju koja izričito zabranjuje djevojčicama ministriranje?

ema je napisao/la:
Tvoj govor daljnji opet uvodi ženska prava i ta prava bi nas mogla koštati upravo uvođenje žena svećenica, a onda adio Kristova crkvo.

Ja ništa ne govorim već pišem a nisam pisao ono što ti sada tvrdiš. Za razliku od drugih pišem samo o temi o kojoj raspravljamo a ne uvodim druge teme poput homo brakova, žena svećenica. Vjerujem da ima ljudi kojima svaka ženska služba osim čišćenja može značiti raspad Crkve, no zašto bi obraćao pažnju na njih a ne na Krista kojemu žene nisu nikada smetale, nije ih tjerao od sebe samo zato da drugi ne bi krivo pomislili kako im je dao svećeničku službu.

ema je napisao/la:
Ja kao žena zadovoljna sam položajem u Crkvi, i želim za svoje kćeri (imam malenu koju bi baš krasno bilo vidjeti kako ministrira) da budu malene,pokorne, poput Marije, da se nigdje ne guraju, da budu samozatajne, po strani, kako je i Marija bila, da služe gdje ih je Bog postavio, a da službe muške ostave muškima.

To je hvale vrijedno no možeš li mi pokazati gdje se u važećem Zakoniku crkvenog prava tvrdi da je služba ministriranja isključivo muška služba?

ema je napisao/la:
Ovaj dječak ministrant, ti bi digao ruke od djeteta koje je u problemima i samo odličnike stavio oko oltara? Mislim da Isus zove bolesne, jadne, zalutale....

To da se u ministrante biraju djeca besprijekorna vladanja je standard koji je u tradiciji Crkve odavno, a njegovim ukidanjem bi se svakako prouzročilo više štete nego dopuštenjem da ministriraju djevojčice.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 01, 2010 10:45 

Barnaba evoo traženog:
Opća uredba Rimskog misala glava III odlomak III Psebne službe:
br. 66 Kad nema prikladne muške osobe koja bi obavljala službu čitača, može biskupska konferencija dopustiti da ona čitanja koja prethode evanđelju čita podesna ženska osoba, koja pri tom stoji izvan svetišta.

br. 70 I laici mogu obavljati sve službe niže od onih koje spadaju na službu podđakona. Službe IZVAN SVETIŠTA (ja naglasio) mogu se prema razboritom sudu upravitelja Crkve povbjeriti i ženskim osobama.
Znači samo izvan svetišta. Ministranti su u svetištu i ženske tu ne mogu. Opće pravilo potpisano od Pavla VI 1969.

Opća oredba iz trećeg tipskog izdanja u Hrvatskoj 2004 u broju 107 Liturgijsker službe koje nisu vlastite svećeniku ili đakonu... - mogu povjeriti prikladnim vjernicima. Glede službe posluživanja svećenika kod oltara neka se oidržavaju one odredbe koje je pojedini biskup dao za svoju biskupiju. Kod nas (hvarska biskupija) nema odredbe da mogu djevojčice ministrirati.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 01, 2010 11:12 

sneni je napisao/la:
Opća oredba iz trećeg tipskog izdanja u Hrvatskoj 2004 u broju 107 Liturgijsker službe koje nisu vlastite svećeniku ili đakonu... - mogu povjeriti prikladnim vjernicima. Glede službe posluživanja svećenika kod oltara neka se oidržavaju one odredbe koje je pojedini biskup dao za svoju biskupiju. Kod nas (hvarska biskupija) nema odredbe da mogu djevojčice ministrirati.

Ovo je praktična strana i tu je sve rečeno. Dakle ovisi o pojedinim biskupijama što opet znači da načelno možemo raspravljati ali liturgija se valja držati onako kako je u pojedinoj biskupiji dozvoljeno.
Ja bih samo još iskoristio priliku i priupitao može biskup odobrenje dati usmeno ili mora samo pismeno. Odnosno može li dati odobrenje samo na zahtjev pojedinog župnika?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 93 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata