Barnaba je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
Ovo Vijeće će možda imati zadaću nadgledati nove crkvene pokrete i njihov način evangelizacije?
Nije na nama da nagađamo. U svjetlu, ponekad žučnih rasprava (i na ovom forumu) dobro je znati kako Crkva itekako vidi potrebu za novom evangelizacijom.
Znam da neću reći ništa odveć novo i pametno, ali pitala sam za pokrete jer su i oni velika evangelizacijska snaga. Ako na neke „susrete za ozdravljenje“ dolazi i po nekoliko tisuća ljudi od kojih se mnogi po prvi puta susreću s vjerom u Boga i doživljavaju neka iskustva, onda nije svejedno sa čime i na koji način se oni dočekuju.
Evangelizacija, po mom sudu, nema za cilj samo stvoriti nekakav duhovni odnos sa „svojim Bogom“ bez obzira na zajednicu, niti nema za cilj vječito „animirati“ ljude na što kreativniji način da im ne postane dosadno u crkvi.
Isto tako i internet i mediji. Svatko piše što mu odgovara, kao da je svatko svoj teolog. Forumske rasprave o vjeri su mi besmislene i nepotrebne ukoliko u njima ne sudjeluju i oni koji iz temelja poznaju stvari, a to su svećenici, vjeroučitelji/ce, ljudi sa iskustvom. To pišem jer postoje forumi na kojima se ismijavaju i izbacuju svećenici, a ljudi se međusobno nadmudruju tko je u pravu. Evangelizacija na nuli. Koliko zadnje 2 godine pratim posebno su iritantni moderatori na Križu života koji se međusobno nadmeću u neznanju i kritiziranju. Kažu ljudi: „vjeronauk nije dobar, nije donio rezultate“, a kako odgojiti čovjeka, koji sam sebe ne odgaja…
Nova evangelizacija bi uostalom trebala uzeti u obzir tipične „nesavršenosti“ suvremenog čovjeka:
INDIVIDUALNOST – NARCISOIDNOST – LAKOVJERNOST – MALODUŠNOST.
PS. Oprosti što sam malo zadavila temu (hm).