Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 18:48

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 172 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub sij 30, 2010 18:53 

alberik je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
nije nauk mijenjan, pa mislim da su to napravili iz sujete, arogancije odnosno prizemnih pobuda.

Pretjerivanja s njihove strane postoje, ali treba imati razumijevanja za praktičnu, životnu stranu- što znači da nije mijenjan nauk ako se svakodnevno postupalo kao da jest?

Ne smije se pokazati razumijevanje za poteze koji su odražavaki veliki neposluh te se moralo exkomunicirati pojedine biskupe.
Kad pogledaš realno nauk nije mjenjan već samo promjenjive forme poput liturgije i pastoralnog pristupa i to nije nikakav opravdan razlog za izazivanje raskola.
Takvih apsurdnih situacija je ipak, hvala Bogu, bilo malo a danas se takvih stvari može vidjeti u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi gdje ima određenih previranja oko skroz malih promjena u liturgiji. Da apsurd bude veći, promjene su išle za tim da vjernici bolje vide ljepotu same liturgije i čuju molitve svećenika. Međutim inat i neznanje kod protivnika promjena je prevelik da takvo što dopuste.

Vrh

PostPostano: Uto vel 02, 2010 00:14 

Barnaba je napisao/la:

Link ne radi!

Socrates je napisao/la:
Baš bi tradicionalisti recimo tebe okarakterizirali kao neokonzervativnog katolika, koji ne prihvaća njihove reforme ideje već se zalaže za očuvanjem postojećeg stanja u Crkvi.

Barnaba je napisao/la:
Apsurdno bi bilo nekoga (u ovom slučaju mene) koji stoji na stavu da se liturgija može mjenjati nazvati konzervativcem. Liturgija se mogla i može mjenjati a da li je vrijeme za to i u kom pravcu to treba ići se može raspravljati.

http://www.latinmassmagazine.com/articl ... erger.html

Evo još jednom, tu su pružena objašnjenja. Sve skupine vjeruju da se liturgija može mijenjati u akcidentalnim dijelovima tako da to nije protuargument ovome što je navedeno.

Što se tiče sspx-a, radi se o revoltu zbog mišljenja da su uvedeni elementi (poglavito na neformalnoj razini) koji više prikladno ne simboliziraju vjeru Crkve, pa ih stoga treba napustiti i vratiti se dotadašnjem obredu koji to čini. Značajan dio toga naveden je u kritičkom osvrtu kardinala Ottavianija i Baccija:

http://sites.google.com/site/tradiciona ... edirects=0

Osim toga, tu je i razbuktali utjecaj modernizma koji se proširio Crkvom nakon reformiranja sv. Oficija, kada krivi stavovi i zablude više nisu dovoljno oštro sankcionirane, nego su se bez većih smetnji nastavile širiti (pa tako imamo situaciju da je Hans Kung i dalje član Crkve, iako bi po svoj logici trebao letjeti naglavačke van).

Vrh

PostPostano: Uto vel 02, 2010 18:52 

Socrates je napisao/la:
Što se tiče sspx-a, radi se o revoltu zbog mišljenja da su uvedeni elementi (poglavito na neformalnoj razini) koji više prikladno ne simboliziraju vjeru Crkve, pa ih stoga treba napustiti i vratiti se dotadašnjem obredu koji to čini. Značajan dio toga naveden je u kritičkom osvrtu kardinala Ottavianija i Baccija:

Osim toga, tu je i razbuktali utjecaj modernizma koji se proširio Crkvom nakon reformiranja sv. Oficija, kada krivi stavovi i zablude više nisu dovoljno oštro sankcionirane, nego su se bez većih smetnji nastavile širiti (pa tako imamo situaciju da je Hans Kung i dalje član Crkve, iako bi po svoj logici trebao letjeti naglavačke van).

Ovo je olako opravdavanje nedopuštenog ponašanja biskupa unutar SSPX koji su si (Revolt nikada nije valjan razlog za izazivanje raskola) dopustili protupravno biskupsko ređenje pa su zbog toga bili exkomunicirani.
Što se tiče Hans Kung-ovog djelovanja, u vremenu o kojem pričamo, mislim da bi oni iz bratstva SSPX izbacili i samog Josepha Ratzingera u vremenu o kojem pričamo.
Njegovo djelovanje u današnje vrijeme je druga priča, ali ne može se gledati na stvari bez vremenske perspektive.

Vrh

PostPostano: Sri vel 03, 2010 21:34 

Barnaba je napisao/la:
Socrates je napisao/la:

Ovo je olako opravdavanje nedopuštenog ponašanja biskupa unutar SSPX koji su si (Revolt nikada nije valjan razlog za izazivanje raskola) dopustili protupravno biskupsko ređenje pa su zbog toga bili exkomunicirani.
Što se tiče Hans Kung-ovog djelovanja, u vremenu o kojem pričamo, mislim da bi oni iz bratstva SSPX izbacili i samog Josepha Ratzingera u vremenu o kojem pričamo.
Njegovo djelovanje u današnje vrijeme je druga priča, ali ne može se gledati na stvari bez vremenske perspektive.

Nije mi uopće namjera ikoga ''olako opravdavati'' (ponajmanje raskol, što je zbilja nečuvena insinuacija), nego tumačim stanje stvari do kojeg je moguće doći objektivnim istraživanjem. Možeš li opovrgnuti argumente koji su navedeni u ''Kritičkom osvrtu'' dvojice kardinala? Ako ne, onda ni takva opružba nema nikakvog smisla.

I kakva je razlika u Kungovom djelovanju ''u vremenu o kojem pričamo'' (kojem točno?) i danas, s obzirom da se svojih hereza (bilo implicitnih, bilo eksplicitnih) nikad nije odrekao (niti pokazao imalo dobre volje da to učini)?

Vrh

PostPostano: Sri vel 03, 2010 22:49 

Socrates je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Socrates je napisao/la:

Nije mi uopće namjera ikoga ''olako opravdavati'' (ponajmanje raskol, što je zbilja nečuvena insinuacija), nego tumačim stanje stvari do kojeg je moguće doći objektivnim istraživanjem. Možeš li opovrgnuti argumente koji su navedeni u ''Kritičkom osvrtu'' dvojice kardinala? Ako ne, onda ni takva opružba nema nikakvog smisla.

Ja sam iznio svoj dojam o gledanju na nedopušteno ponašanje. Ako želimo biti objektivni onda odista treba gledati činjenice i bit stvari. Da li je bilo promjene nauka? Nije. Prema tome nema valjana razloga za izazivanje raskola, ma koliko se nekom činio neprikladan sadašnji redoviti obred. Tvrditi da je to samo revolt, po mom mišljenju je umanjivanje zla koje su počinili i opravdavanje. Možda sam preoštar no ne mogu pristati na priču da je promjena liturgije opravdan razlog za ponašanje kakvo su imali u SSXP-u.

Što se tiče linka moram biti iskren pa napisati kako ga nisam detaljno proučio jer mi treba izvornik budući je ovaj prijevod sa one ukinute web stranice. No na temelju onoga što sam pročitao nema ništa što bi me nagnalo na promjenu mišljenja da se liturgija trebala mijenjati (ponajprije uvođenje narodnog jezika) naprosto ona nikada nije bila nepromjenjiva kategorija pa mi je svaki revolt oko njene legalne i odobrene promjene, deplasiran.

Socrates je napisao/la:
I kakva je razlika u Kungovom djelovanju ''u vremenu o kojem pričamo'' (kojem točno?) i danas, s obzirom da se svojih hereza (bilo implicitnih, bilo eksplicitnih) nikad nije odrekao (niti pokazao imalo dobre volje da to učini)?

Samo sam naglasio da je u vrijeme o kojem pričamo (1962-70) Kung i Ratzinger na istoj liberalnoj liniji. Što se tiče današnjeg Kung-ovog ponašanje sasvim si u pravu.

Vrh

PostPostano: Sri lis 20, 2010 12:41 

Baš sam danas vido na jednom vjerskom forumu koji se prikriveno reklamira kao katolički jednu vrlo zanimljivu situaciju. Naime grupica tradicionalno orijentirani vjernika raspravlja o opravicama, kako se što nosi i kako su uređene crkve itd. Dakle vode raspravu o retro modi dok oko njih sve pršti od antikatoličkih podmetanja, prozivanja pojedinih osoba iz vodstva Crkve, peticija itd. Da bi ijedan prstom makao ili se zapito gdje se nalazi?
Mislim si baš neka slika koja jasno oslikava kako konzervativci razmišljaju.

Vrh

PostPostano: Sri lis 20, 2010 12:49 

Barnaba je napisao/la:
Baš sam danas vido na jednom vjerskom forumu koji se prikriveno reklamira kao katolički jednu vrlo zanimljivu situaciju. Naime grupica tradicionalno orijentirani vjernika raspravlja o opravicama, kako se što nosi i kako su uređene crkve itd. Dakle vode raspravu o retro modi dok oko njih sve pršti od antikatoličkih podmetanja, prozivanja pojedinih osoba iz vodstva Crkve, peticija itd. Da bi ijedan prstom makao ili se zapito gdje se nalazi?

Mislim da nisi potpuno u pravu jer bilo je nekih koji su rekli gdje se ostali nalaze i zbog toga bili kažnjeni. Čini mi se da tamo ima krtica koji se bore iznutra.

Vrh

PostPostano: Sri lis 20, 2010 18:36 

Barnaba:
Citat:
Da bi ijedan prstom makao ili se zapito gdje se nalazi?
Mislim si baš neka slika koja jasno oslikava kako konzervativci razmišljaju

Misliš da zbog toga što pričaju o retro "modi" ne miču prstom ili se odgovorno zapitkivaju?

Citat:
Baš sam danas vido na jednom vjerskom forumu koji se prikriveno reklamira kao katolički

baš bi me zanimalo koji je to forum, pa pošto ti ne voliš imenima molim te napiši mi na Pp

Vrh

PostPostano: Čet lis 21, 2010 06:56 

Barnaba je napisao/la:

Isus reče da nas šalje kao ovce među vukove. Nije rekao kao jednu ovcu nego kao ovce. I ima tamo ovaca, ima vukova, ima ovaca u vučjoj koži i vukova u janjećoj koži, ima ovaca što drugim ovcama govore da ne idu među vukove, ima ovaca što pobjegoše od vukova jer žele živjeti u svom toru, itd. Ima svašta a najmanje suradnje među ovcama.

Vrh

PostPostano: Čet lis 21, 2010 08:27 

Benjamin je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Isus reče da nas šalje kao ovce među vukove. Nije rekao kao jednu ovcu nego kao ovce. I ima tamo ovaca, ima vukova, ima ovaca u vučjoj koži i vukova u janjećoj koži, ima ovaca što drugim ovcama govore da ne idu među vukove, ima ovaca što pobjegoše od vukova jer žele živjeti u svom toru, itd. Ima svašta a najmanje suradnje među ovcama.

To je posve nebitno jer nisam htio raspravljati o situaciji tamo već mi je ta slika bila simbolična za oslikavanje "tradicionalnog ponašanja". Ne pada mi na pamet da propagiram to mjesto pa i ti prekini s ovim nepotrebnim sofizmom.

Vrh

PostPostano: Čet lis 21, 2010 13:15 

I nije ti baš neka slika, a još manje simbolična ili egzemplarna. Vidimo naprotiv da se iz tradicionalističkih krugova u svijetu podižu snažniji glasovi protiv blaćenja Crkve. Složio bih se sa Socratesom da se ovdje pojam "konzervativno" rabi u potpuno krivom smislu. Ne možemo pojmovima proizvoljno pripisivati sadržaj, tako se samo stvara zbrka u terminologiji. U smislu u kojem se pojam "konzervativno" pojavljuje u ovoj temi, ne rabi se nigdje na svijetu.

Možemo, uostalom, pogledati i u drugom smjeru- imali smo temu Napad na Ratzingera; dva odgovora. A o egzotičnim "putevima", "obnovama" i tumaranjima od seminara do seminara bez kraja i konca. Pa kako u vrijeme napada na Crkvu ima smisla raspravljati o ekscentričnim pojavama i skupovima gdje se događaju padanja u kakosevećzove, mahnitanja i oponašanja zadnjih sekti?

Ti dobro zamijetio jaz između članova "jednog" foruma i uredničkog usmjerenja. Ali ne govori li to više o nečemu drugom, a ne o "opravicama"- da ni kod nas ne prolazi posvuda liberalističko-postkršćansko-sinkretistička magla. Smisao spomenutih tekstilija nije u njima samima, nego služe više kao zastava potrage za autentičnim, a ne nečim što je instant i jednokratno. "Retro" više nije "retro", nego "in". Tako da se ne bih složio da se tu radi o bijegu u mrtvu prošlost.

Vrh

PostPostano: Pet lis 22, 2010 13:21 

alberik je napisao/la:
Smisao spomenutih tekstilija nije u njima samima, nego služe više kao zastava potrage za autentičnim, a ne nečim što je instant i jednokratno. "Retro" više nije "retro", nego "in". Tako da se ne bih složio da se tu radi o bijegu u mrtvu prošlost.

Bilo bi tako, da se Gospodin tako oblačio i tjerao apostole da poklanjaju pažnju oblačenju i izgledu.

Vrh

PostPostano: Sub lis 23, 2010 19:27 

alberik je napisao/la:
Možemo, uostalom, pogledati i u drugom smjeru- imali smo temu Napad na Ratzingera; dva odgovora. A o egzotičnim "putevima", "obnovama" i tumaranjima od seminara do seminara bez kraja i konca. Pa kako u vrijeme napada na Crkvu ima smisla raspravljati o ekscentričnim pojavama i skupovima gdje se događaju padanja u kakosevećzove, mahnitanja i oponašanja zadnjih sekti?

Odlična primjedba...

Barnaba, zašto si ovo preskočio komentirati?

Vrh

PostPostano: Sub lis 23, 2010 19:53 

adrijana je napisao/la:
alberik je napisao/la:

Odlična primjedba...

Barnaba, zašto si ovo preskočio komentirati?

Pa oprosti ali deplasirano prozivaš da komentiram nešto izvan teme.
Uostalom smatram da je neprimjereno pisati samo bivše prezime današnjeg Pape jer je on postavši Papa promjenio ime. Drugo to je tip teme "pogledajte na mojoj stranici prijevod teksta" koji je najčešće zaokružen pa i ne treba komentara osim da je korisno ga pročitati. Dakle ne vidim stvarno osnovu da se mene proziva za nešto.
Što se tiče rasprave o potrazi za čudesima, mogu reći samo da to nije nikakva novotarija jer su ona oduvijek bila najbolji argument koji ide u prilog istinitosti biblijskih čudesa. To sam bezbroj puta isticao pa ne moram svaki put te ni to nije razlog da me se proziva.

Vrh

PostPostano: Pet stu 05, 2010 11:08 

U Vatikanu je u četvrtak, 4. studenog objavljena okružnica Zbora za nauk vjere s nadnevkom od 2. listopada, koja obavještava biskupe o sadašnjem doktrinarnom i kanonskom stanju udruge nazvane „Opus Angelorum“. Ta nova okružnica – kako je u priopćenju objasnio ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice pater Federico Lombardi – podsjeća da je Zbor za nauk vjere 1983. godine odredio da se u promicanju pobožnosti prema anđelima, članovi udruge „Opus Angelorum“ moraju prilagoditi nauku Crkve, i držati se svih važećih liturgijskih pravila, a posebno onih koja se odnose na Euharistiju. Osim toga, dekretom iz 1992. godine, koji je odobrio papa Ivan Pavao II., Zbor je za nauk vjere upotpunio te propise s još nekoliko pravila, povjeravajući njihovu primjenu izaslaniku kojega je imenovala Sveta Stolica.

Danas se – prema riječima patra Lombardija – može smatrati da spomenuta udruga živi vjerno i mirno u skladu s naukom Crkve i liturgijskim i kanonskim pravilima, te da je ona javna udruga Crkve. I Red regularnih kanonika Svetoga Križa, kao i Sestre Svetoga Križa – koji su povezani s udrugom „Opus Angelorum“ – priznati su od crkvenih vlasti. Pa ipak, - stoji nadalje u priopćenju - određeni broj članova udruge tijekom proteklih godina nije prihvatio odredbe crkvenih vlasti, te i dalje nastoji obnoviti pokret koji prakticira ono što je zabranjeno. Zbog toga Zbor za nauk vjere poziva biskupe na pozornost prema takvim inicijativama – istaknuo je pater Lombardi. (kta/rv)
http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=26169

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 172 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata