Kumpić je napisao/la:
Zapravo mislim da je ključno pitanje, govori li Grubišić išta, što bi se kosilo s crkvenim naukom? Ako da, razumijem ovakav odnos prema njemu. A ako ne, da li je takav odnos posljedica njegovog drugačijeg načina razmišljanja, ili nečega drugoga, vezanoga uz politiku ili nešto drugo?
Prije sam se i ja pitala zašto bar netko iz Crkve nije bar malo glasniji protiv don Grubišića, zašto dopuštaju da on toliko neistina iznosi, zašto ga nitko ne demantira i sl. Iz citiranog članka Slobodne Dalmacije vidi se kako neki novinari od njega rade pravu žrtvu
nepravednih institucija (slično kao i situacija oko A. M. Grunfelder), ali eto svaki čas ga viđam u novinama, na televiziji, uvijek ga svatko ima mogućnost upitati nešto i doista nitko mu ništa ne brani. Čovjek je čak previše prisutan u medijima (i to uglavnom uvijek napadački raspoložen prema Crkvi) da oko njega stvaraju mit o
protjeranom slobodoumnom svećeniku.Razlog tome je mislim sljedeći: čovjek iznosi svoje
mišljenje, na koje ima pravo, a ne iznosi
činjenice. O tvrdnjama koje iznosi može se diskutirati i one se mogu osporiti, ali jednostavno oko drugačijeg mišljenja ne treba se opterećivati. Ne mogu reći da don Grubišić iznosi pogrešan crkveni nauk – ne radi se tu o nauku, nego o njegovim viđenjima nekih stvari oko Crkve. Njegovi govori i razgovori često imaju elemente destruktivne kritike Crkve skrivene iza tobožnje brige za nju.
Problem nastaje ako čitatelj ne razlikuje obično mišljenje od stvarnih činjenica, a pošto je u našoj državi medijska kultura relativno slaba, razni napisi i propagande padaju na plodno tlo i čitatelji počinju prihvaćati nečije mišljenje kao gotove, ispravne činjenice, ne razmišljajući pritom jesu li one uopće istinite ili ne. Što je veća senzacija i nepravda, ljudima se čini realnije. (!!)
Iz jednog jedinog intervjua u Danas-u htjela sam kopirati nekoliko njegovih mišljenja s kojima se osobno ne slažem. Ne samo da se ne slažem, nego ih smatram pogrešnim i manipulacijskim. Ali tada bih trebala kopirati gotovo čitav tekst. I njegovu interpretaciju propusta pape Ivana Pavla II., zatim papino djelovanje u (ne)skladu s II VK, i komentare na titule i oblačenje, i stavove o Glasu Koncila, o zataškavanju zločina i o vatikanskim ugovorima i financiranju Crkve, itd...
Službeni demanti njegovih nebuloznih izjava samo bi ljevičarski mediji iskoristili kao ponovni
nepravedni napad na
jadnog svećenika… a on je jadan
samo rekao svoje mišljenje.