Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 14:51

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 91 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto ožu 02, 2010 10:10 

Da. Drže se Biblije. Kao i više od 30 000 različitih denominacija, koje,iako međusobno različite, imaju više sličnosti s izvornim kršćanstvom(Katoličkom Crkvom) nego Jehovini svjedoci. Kako je moguće da se drže biblijske riječi, a naučavaju da Isus nije Bog, da Bog nije Trojstvo, da naša domovina nije na nebesima?

Vrh

PostPostano: Uto ožu 02, 2010 11:22 

Ne postoji troličan Bog Otac ( Jahve ) , Sin (Isus Krist) i Duh Sveti su razdvojeni. I to su vas siguran sam učili pojedince na vjeronuku u školi. Također vjeruju da će tih 30 000 biti spašeno. A koliko ja zanadem svaki čovjek će se spasti ko povjureruje u riječi Kristove.
Svećenika sam crkve Isusa Krista... I znam puno više o jehvini svjedocima od...

Postoji jedan Bog: Ponovljeni zakon 6,4; 1. Korinćanima 8,4; Galaćanima 3,20; 1. Timoteju 2,5.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 06, 2010 08:44 

Amen brate. To propovjedaj. Jedan je Bog(Jahve).
Čuj Izraele, Gospodin je Bog, on je Jedini.
ON nije troličan. Jedan Bog , a tri su božanske osobe - Otac, Sin i Duh Sveti. Te tri božanske osobe dijele istu, posve jednaku božansku narav. Njihova bit, suština je jednaka = božanska. Otac je u svojoj biti Bog. Sin je u svojoj biti Bog. Duh Sveti je u svojoj biti Bog, ali to nisu tri boga nego jedan Bog u tri osobe. Čak i židovski -Adonai Elohim - Gospodin Bog. El je riječ za jedninu, a Elohim je morfološki u množini iako znači jedninu. U sebi odražava mnoštvenost.

Ako je Bog ljubav(a jest), a ljubav se sastoji od davanja i primanja(jer On sam ljubi nekog, želi nekome to dati), mora postojati netko kome će On tu ljubav, tj. sebe dati. Taj netko mora biti jednak Njemu da bi Njega mogao primiti. Taj netko je Sin. On isto tako ljubav, sebe daje Ocu. Ta ljubav između njih je jednaka njima samima jer oni sami sebe u cjelini daju jedan drugome. Ta ljubav je Duh Sveti.(zato i stoji u Nicejsko-Carigradskom vjerovanju da Duh Sveti izlazi od Oca i Sina, da se s Ocem i Sinom skupa časti...).

Isto tako važno je primijetiti da su Abrahama posjetila tri čovjeka.
Gdje ti je žena? - Zapitaju ga.
....
Onda Jahve upita Abrahama: ....

Jahve mu se ukazao a kad je podigao oči ugledao je ta tri čovjeka. ... uostalom pročitaj to. 18. poglavlje Knjige Postanka(1. Mojsijeve).

I da. Tko je osnovao tvoju crkvu?

Vrh

PostPostano: Sub ožu 06, 2010 08:54 

Barnaba je napisao/la:
Vjerniku koji je čvrst u vjeri ne može škoditi kulturan razgovor samo nije baš mudro poradi toga mjenjati vjeru. Kako si prije napisao, bio si katolik pa zatim mormon a sad možda osjetiš želju postati jehovin svjedok. Bilo bi mi drago ako bi na kraju ponovo došao u katoličku Crkvu koju je sam Krist osnovao.

Znam nekolicinu ljudi koji su tako šetali, a na kraju se vratili katoličanstvu. Poanta je u tome što su u početku bili katolici samo na papiru, a sada su kao katolici postali zauzeti vjernici.
Mislim da objašnjenje leži u upoznavanju svih konfesija kroz koje su prolazili, pa su se na kraju odlučili za najbolju :)

Vrh

PostPostano: Pon ožu 08, 2010 21:37 

Sa jehovinim svjedocima sam se upoznao iz prve ruke jer tetka koja je radila u švicarskoj je našla "prosvjetljenje "pa je počela nas ostale obraćati ali je brzo odustala , a mi zakljućili da je imalo bila zainteresirana za čitanje svetog pisma prije nikad ne bi otišla njima. Mi s njom sada redovno kontaktiramo ali ona više ništa ne pokušava. Oni kao takvi svoju vjeru temelje na mržnji prema svećenicima i gledaju ih ocrniti pred potencijalnim mušterijam da bi ih lakše pridobili . Imao sam jedan doživljaj sa jehovinim svjedokom koji je slobodno ću reći znao barem pola biblije napamet . Unajmio me da mu nešto odradim na njegovom posjedu pa kad smo završili sjeli da razgovaramo a da ja nisam znao tko je on . Ispočetka sam se divio njegovom poznavanju biblije dok nije počeo da vuče vodu na svoj mlin tu sam ga ispravio i on je prešao preko toga i nastavio ali kad je rekao da u njemačkoj katolički svečenici vjenčavaju homoseksualce to je meni bilo buđenje pa sam ga pitao koje je on vjere jer da je katolik tako ne bi govorio ali on mi nije htio odmah reć nego je htio i dalje da me obrađuje tek na moje inzistiranje da se očituje priznao je da je jehovin svjedok to je bio i kraj našeg razgovora . Poslje par dana mi je pokušao pokloniti neku knjižicu ali sam odbio i više nije dosađivao . Moj zaključak je da svi koji su od nas otišli njima nisu uopće poznavali našu vjeru ili su bili mlaki a takve je najlakše uloviti . pozdrav svim forumašima/cama.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 09, 2010 21:00 

alojzije je napisao/la:
Sa jehovinim svjedocima sam se upoznao iz prve ruke jer tetka koja je radila u švicarskoj je našla "prosvjetljenje "pa je počela nas ostale obraćati ali je brzo odustala , a mi zakljućili da je imalo bila zainteresirana za čitanje svetog pisma prije nikad ne bi otišla njima. Mi s njom sada redovno kontaktiramo ali ona više ništa ne pokušava. Oni kao takvi svoju vjeru temelje na mržnji prema svećenicima i gledaju ih ocrniti pred potencijalnim mušterijam da bi ih lakše pridobili . Imao sam jedan doživljaj sa jehovinim svjedokom koji je slobodno ću reći znao barem pola biblije napamet . Unajmio me da mu nešto odradim na njegovom posjedu pa kad smo završili sjeli da razgovaramo a da ja nisam znao tko je on . Ispočetka sam se divio njegovom poznavanju biblije dok nije počeo da vuče vodu na svoj mlin tu sam ga ispravio i on je prešao preko toga i nastavio ali kad je rekao da u njemačkoj katolički svečenici vjenčavaju homoseksualce to je meni bilo buđenje pa sam ga pitao koje je on vjere jer da je katolik tako ne bi govorio ali on mi nije htio odmah reć nego je htio i dalje da me obrađuje tek na moje inzistiranje da se očituje priznao je da je jehovin svjedok to je bio i kraj našeg razgovora . Poslje par dana mi je pokušao pokloniti neku knjižicu ali sam odbio i više nije dosađivao . Moj zaključak je da svi koji su od nas otišli njima nisu uopće poznavali našu vjeru ili su bili mlaki a takve je najlakše uloviti . pozdrav svim forumašima/cama.

Ne znaju oni pola Biblije napamet, već uče napamet sektaške propovjedi i pojedine citate, tako da "solidni" jehovac zna bar pedeset takvih Kula stražara-propovjedi napamet. Jedan je tako samnom neko vrijeme "radio" pokušavajući me vrbovati za sektu, ispočetka sam se iznenadio koliko citata zna i kako "propovjeda" i to iz glave, ali se dogodilo da sam istu "propovjed" od riječi do riječi čuo od dva različita jehovca i tada sam shvatio o čemu se radi. Poslije sam nabavio neke njihove interne materijale i vidio kako rade.

Jehovci zapravo nikad ne čitaju Bibliju jer nemaju vremena od silne literature koju moraju iščitati, kao i sati "na terenu" koje moraju napraviti, oni čitaju Bibliju iz Kule stražara ili po novom Stražarske kule, a eventualno i iz njihovog krivotvorenog prijevoda, ali nikad sustavno niti svojom glavom, već kroz sektaške naočale. Njihovi "sastanci" su ispiranje mozga, imaju posebne Stražarske kule za "proučavanje" gdje im je tema obrađena, a onda "voditelj proučavanja" postavlja pitanja, ali ne iz glave, već iz te iste Stražarske kule, a oni odgovaraju, opet ne svojim riječima, već iz Stražarske kule. Nađe se tu i tamo neki jehovac koji i nešto svoje ubaci, pa ga ostali mrko gledaju.

Oni čak niti kada raspravljaju sa katolicima npr. ne raspravljaju po vlastitom nahođenju, već imaju knjigu "Raspravljanje na temelju pisma" gdje im je napisano sve kako moraju raditi od kada pozvone na vrata, posebno obrađene razne rasprave kao recimo o trojstvu,...

Vrh

PostPostano: Uto ožu 09, 2010 21:39 

cunjozu, izvrstan post. :)

Vrh

PostPostano: Sri ožu 10, 2010 14:40 

Hvala. Ova ilustracija Trojstva ljubavlju je dosta prisutna. Koriste ju gotovo svi kršćanski filozofi. Ima još jedna, a tiče se Riječi. Ta je od sv. Augustina i sv. Tome Akvinskoga te je ona malo teža za koncipirati, ali je briljantna. No nisam samo ja pisao. Vjerujem da potpomaže Treća Božanska Osoba. :D :wink:

Vrh

PostPostano: Ned svi 09, 2010 07:58 
crusadercro je napisao/la:
Evo zapoceo bi temu o Jehovinim Svjedocima. Obilaze okolo po kucama, nude besplatne casopise i poucavanje Biblije. Sto oni vjeruju i kako se od njih obraniti kada su nametljivi?

Pa ne otvaraj im vrata :lol:

U petak su bili kod mene.Ja ih pustila i slušala.
Baš su smiješni :D

Vrh

PostPostano: Ned svi 09, 2010 20:26 

Ja se cesto pitam kada cujem kako ljudi imaju problem s njima..
Da li smo mi zaista tako slabi da imam " strah " od njih,ili smo " mlaki" da se "usudimo" SVJEDOCITI SVOJU VJERU...
Zasto bi ja morala znati cijeli Bibliju napamet,da im mogu otvoriti vrata,i popricati s njima...?
ne znaju je ni oni...Oni imaju tocno " odredjeno" sta trebaju nauciti,ono s cim se susrecu i pokusavaju uvjeriti u to,a to je samo jedan mali dio Biblije...
Oni bi imali turbo mozak,kada bi vec u pocetku znali cijelu Bibliju napamet,pogotovo dok idu u to poslanje i obilazak kuca,i i podjelu njihovoga tiska ,po kojem se boduju ,kako bi usli u tu zajednicu...i postali Jehov svjedok...

Tko je moj bliznji..?
Jehov svjedok,ne trazi nista od mene,ne moram mu s nicim da pomognem...ali zar nisam duza da SVJEDOCIM I JA sa SVOJOM VJEROM...i da pokazem s ljubavlju..
DA VOIM I UZIVAM SVOJE-A TUDJE POSTIVAM...

Vrh

PostPostano: Ned svi 09, 2010 21:06 
Leja je napisao/la:
Ja se cesto pitam kada cujem kako ljudi imaju problem s njima..
Da li smo mi zaista tako slabi da imam " strah " od njih,ili smo " mlaki" da se "usudimo" SVJEDOCITI SVOJU VJERU...
Zasto bi ja morala znati cijeli Bibliju napamet,da im mogu otvoriti vrata,i popricati s njima...?
ne znaju je ni oni...Oni imaju tocno " odredjeno" sta trebaju nauciti,ono s cim se susrecu i pokusavaju uvjeriti u to,a to je samo jedan mali dio Biblije...
Oni bi imali turbo mozak,kada bi vec u pocetku znali cijelu Bibliju napamet,pogotovo dok idu u to poslanje i obilazak kuca,i i podjelu njihovoga tiska ,po kojem se boduju ,kako bi usli u tu zajednicu...i postali Jehov svjedok...

Tko je moj bliznji..?
Jehov svjedok,ne trazi nista od mene,ne moram mu s nicim da pomognem...ali zar nisam duza da SVJEDOCIM I JA sa SVOJOM VJEROM...i da pokazem s ljubavlju..
DA VOIM I UZIVAM SVOJE-A TUDJE POSTIVAM...

Tako ti kod mene kažu da imaju problema s nama, da im smetaju zvona koja zvone u podne i navečer :wink:
Ja volim ljude i svakoga slušam što ima reći.

Poštujem tuđe, volim svoje :wink:

Danas su mi bili mali Romi i njih sam pustila i dala im jesti. Moji kažu da sam luda..ali eto, volim djecu..

Kod mene je stalno neka promenada po kući :lol:

Za mene su i Jehovini svjedoci bližnji, svi ljudi bez obzira na vjeru, naciju itd. Volim čuti kako drugi vjeruju i tumače Pismo i svoju vjeru, ali volim da poštivaju moje kao i ja njihovo.

Vrh

PostPostano: Uto svi 18, 2010 18:01 

Tko želi razgovarati s Jehovinim svjedocima, trebao bi znati da njima nije do ugodnog neobveznog bratskog ćaskanja u kavu, nego do naviještanja svojeg nauka, i da vas mogu u razgovoru poprilično zbuniti i iznervirati ako ih ne poznajete i ne znate njihovu argumentaciju.
Prekrižite se i odite dalje. Bolje za vas.

Vrh

PostPostano: Uto svi 18, 2010 18:07 

Prije nekog vremena susreo me jedan jehovin svjedok na Jelačićevom trgu i zapodjenuo razgovor. Naprije se predstavio kao pripadnik jedne obrazovne ustanove koja u svijetu ima 7 milijuna članova. Nakon što ga otprve prepoznao, nastavili smo razgovor, ali mu nisam dao da on priča, nego sam i ja postavljao pitanja: Vjerujete li da je Isus Krist Bog? (odgovor; pa na neki način jest...), pa neka moja protupitanja, pa je on odgovarao kako je mogao. Kad sam mu malo ispripovijedio pripovjest svojeg obraćenja, činilo se da mu je to već bolja priča. Složili smo se u podosta stvari oko etike. Čovjek se nikako ne treba dati zaskočiti niti ostati pasivni slušatelj, jer vas zatrpaju pričom. Prekidajte ih slobodno i pitajte ako znate što ih treba pitati.
Tipično: isus nije bio razapet na križu, nego na stubu (oni kažu). Pa kad im kažete da su već Rimljani razapinjali Spartakove robove i pobunjenike na križ, ostanu vas gledati? Nije im to nitko rekao.
A što se tiče njihovih masovnih krštenja, to je naravno dio propagande. Neće se pohvaliti da samo u Britaniji danas ima više bivših Jehovinih svjedoka nego sadašnjih. Ljudi dođu i odu.

Vrh

PostPostano: Uto pro 07, 2010 13:13 

Od svih budalaština koje "propovijedaju" Jehovci najača mi je ona o križu, kako je navedeni simbol iz Mezopotamije. :D Pa i najvećoj je budali jasno kako je riječ o najuobičajenijem rimskom sredstvu usmrćivanja robova, pobunjenika, zarobljenika i sl :mrgreen: To isto kao da se nađe neki biser pa počne tvrditi da su giljotinu izumili Eskimi. :lol:

I kad je već "Isus po njima obješen na stup", što onda ne nose mala vješala na vratu. :roll: :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Uto pro 07, 2010 19:35 

Da, stvarno. Da bude bolje, kaznu razapinjanjem na križ nisu čak ni izmislili Rimljani. Čini se da potječe od Skita od kojih su ga preuzeli Asirci, Medijci i Perzijanci. Grci ga vjerojatno nisu koristili, ali je Aleksandar Veliki nakon osvajanja Tira dao razapeti 2000 ljudi. Raspeće su koristili i njegovi nasljednici, pa i Grci na Siciliji (osobito sirakuški tiranin Dionizije), ali najviše se rasprostranilo kod Kartažana od kojih su ga tijekom punskih ratova preuzeli Rimljani.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 91 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata