Mihael je napisao/la:
Znam da pravih katolika ima jako malo, ali ipak smo mi u Hrvatskoj velika večina katolici. Ja se sjećam moje pokojne bake koja je uvijek imala krunicu i molitvenik kod sebe. Prije su ljudi više držali do tih stvari..
Djevicanstvo ili cistoca, je samo dobra odluka..Pravi katolik,ili manje pravi katolik, jos uvjek nije dovoljno kada naspast i pozude dodju..??
A,svi znamo kako nam je tesko za sve grijehe koje se kajemo da ih vise necemo ciniti,a oni se ponavljaju..Obicno mladic i djevojka kada odlaze u krevet zajedno,nemaju istu..( jacinu vjere) nemaju istu cvrstu odluku...Zato,jedno izaziva…a drugi mozda popusti..( iz kojeg razlog?)
Citat:
Sad je situacija druga. Stvar je i u odgoju. Ako su roditelji preliberalni onda se i djeca tako ponašaju. Dovede dečka doma, spavaju zajedno i to im starci dopuste. Ja znam dosta takvih slučajeva, a puno se tih veza raspadne. To je danas normalno.
Svakako da je i odgoj odgovoran..ali..i prije sto godina se to dogadjalo,da su se rodila predbracna i vanbeacna djeca…A ,godinama se vec mnogi udaju i zene ,kada se "dogodi " zacece…da bi spasili..(?)i tako ulaze,nespremni u brak.
Citat:
Ako baš moraju ići tako daleko nek to onda bude sigurno da će se oženiti iako je to teško garantirati. Ne znam, svi bi htjeli da se kaže da je to normalno, ali po meni nije. Vi kad kupujete auto koji je materijalna stvar tražite garanciju, a kad se ulazi u nešto intimno gdje daješ sebe nema nikakve garancije pa bi trebalo dobro razmisliti prije toga, jer život je samo jedan.
Nikako to ne moze biti normalno…niti tko to opravdava…ali to je grijeh ,ko’ i svaki drugi grijeh..Garancija ne postoji ni da oboje udju u brak sa cistocom,i muskarac i zena..to nije dovoljna garancija..Garancije nema..Jedino ,prihvacanje, vjera i ljubav ..pomaze da ustrajemo u braku…i da se nosimo sa svim brodolomima,za koje smo najcesce sami krivi…
Citat:
Ako cura odbija spavati s dečkom dečko bi ju trebao samo još više cijeniti, jer drži do sebe i morala. Ako ju ostavi onda ju nije ni volio. Meni se puno više sviđa period zaljubljenosti od vođenja ljubavi samo što nažalost prekratko traje.
Poznajem takav slucaj,gdje je decko cijenio curu i njenu cistocu,sto hoce da sacuva do braka,dan vjencanja…( a u medjuvremenu on je isao kod druge?)
Citat:
Ne znam zašto svi forsiraju te seksualne odnose, prevenciju i sl. Vidite da je to zato, jer nema ljubavi.
Zato sto su/smo …slabi..
Citat:
Da im je u vezi cilj ljubav onda nebi ni raspravljali o seksualnim odnosima. Ovi današnji seksolozi valjda pojma nemaju što je ljubav pa toliko sve svode na seksualne odnose.
Nisu tu seksolozi krivi..nego covjek..Jer,kako vidis i sam..cistoca i ljubav bi trebale biti zajedno u paketu…a cesto nije tako…i sta onda uciniti..?
Citat:
Tu truju mladež i upućuju ih na krivi put. Netko će reći da se ne možeš suzdržati ako si u dugoj vezi. Sve ovisi kako se čovjek postavi prema tome.
Nije dobro da bacamo krivnju na drugoga,za ono sto smo odgovorni sami za to..Onj tko die u crkvu i slusa Rijec Bozju,a i roditelji su duzni u tome da poduce svoju djecu…onda su djeca.."mladic i djevojka " krivi..Danas se na netu moze naci svasta..imaju katolicke stranice i forumu…Mladez izmedju sebe prica o tome..Zasto bi netko morao bas slusati seksologa...to je samo pravdanje sebe..Najcesce ispada da se slusa djavla,koji panjka..
Citat:
[ Ako će imati stav da je vođenje ljubavi nešto strogo intimno vezano za sakrament ženidbe onda će imati granicu do koje će ići i neće jednostavno ulaziti u odnose
Tako je ..samo ,tu pomaze molitva,zajednicka molitva…Euharistija..vjera..i shvacanje SAKRAMENTA ZENIDBE…