Citat:
Npr. zanima me primjer gdje to religija ne mora davati razumska opravdanja?
Pa, za Islam sam vec dao neke (barem po meni) strasno uznemirujuce primjere.
Za Katolicku crkvu cu ti poslati jedan u privatnoj poruci, a drugi koji je Adrijana vec donjela na stol cu tretirati ovdje:
Utjecaj istospolnih parova na drustvo, njihovo vjencanje, posvajanje djece...
Stav Crkve prema homoseksualnosti temelji se na citanju Biblije, ne na razumnoj raspravi i socijoloskim i psiholoskim studijama. Za koncept ''grijeha'' nema mjesta u raspravi gdje se koristi samo razum i etika (filozofija morala).
Adrijana, slazem se. Ako smatramo razlicite moralne sisteme jednako validnima, nema puno mjesta za toleranciju kada se oni sudare u jednoj zajednici. Ali ne bih nuzno izjednacavao udruge homoseksualaca sa relativizmom. Oni imaju neke zahtjeve i traze neka prava. Treba vidjeti na koje principe se pri tome pozivaju i izvagati da li su njihovi razlozi razumni ili ne. Nisam siguran na sto mislis kada pricas o netoleranciji u njihovom ponasanju.
Citat:
Ako je sve relativno, onda su u pravu samo oni koji politickim pritiscima i lobiranjem uspiju stvoriti drustvenu klimu.
Takodjer me zanima - sto mislis o demokraciji kao sistemu vladavine?
Citat:
Umanjenje patnje(izbjegavanje boli) je i zahtjev za eutanazijom.
Tako je, zato ju u teoriji i podrzavam. Nemam razradjen plan kako bi se ona trebala primjenjivati i svjestan sam da takva praksa moze imati strasne posljedice ako se zloupotrijebi. Ali moje misljenje je da postoje realne situacije u kojima bi covjek trebao moci sam odluciti ako si zeli skratiti muke.
Citat:
Ocuvanje zivota je definitivno borba protiv pobacaja.
Odgovor na ovo je ukljucen u privatnu poruku.
Citat:
Povecanje dobrostanja jedne zajednice u vecini slucajeva je umanjenje dobrostanja druge.
Da, zato i je potrebno gledati na sav zivot na planeti kao jednu zajednicu – Pogotovo zajednicu svih ljudi.
Sada naravno pricamo o idealima i idealnim uvjetima kojima treba stremiti.
Citat:
Instinkt za prezivljavanje je sastavni dio mnogih totalitaristickih ideologija, dok upravo krscanstvo upucuje covjeka na upravljanje tim instinktom (oprost, okreni i drugi obraz,...)
Samoodrzanje je prisutno u gotovo svakoj ideologiji (ne mogu se sjetiti nijedne iznimke), pa i u krscanstvu. Nacin na koji tome pristupamo moze biti bolji i gori za covjecanstvo, ali mislim da se tu u potpunosti slazemo: Suosjecajnost, oprost i napustanje osvete je u dugorocnom interesu drustva, te bolje za psiholosko zdravlje i dobrostanje.
Citat:
Stjecem dojam da kod (Dawkinsa) znanost zauzima mjesto religije, tj. postaje nova religija, a on i njemu slicni su svecenici. Vjerojatno on dodje kao nekakav -papa.
Ovo me dobro nasmijalo!

Potpuno te razumijem. Nismo navikli da netko prica o moralu i vrijednostima bez da zastupa neku religiju. Dawkins i njemu slicni su se upustili u igru u kojoj su uloge do sada imali iskljucivo razni duhovni vodje. Bas zato sto ne vjeruju da ljudska civilizacija moze napredovati (ili prezivjeti) sa medjusobno iskljucivim etickim sistemima, guraju se sa vlastitim kritikama i pogledima.
Najcesce kazu da se baziraju na znanosti, ali kada ih malo saslusas,
u stvari pricaju o rigoroznom koristenju razuma i inzistiranju na dobrim razlozima za sve stavove.
Dogma u tom svjetonazoru nema opravdanje i stavovi direktno iz nje derivirani ne zasluzuju postovanje u razgovoru.