Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:47

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 164 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Hajka?
PostPostano: Sri ruj 14, 2011 20:31 

dtrnski je napisao/la:
sara je napisao/la:
Vi ste očito vrlo zanimljiva čeljad. I mi imamo crkveni toranj na kojemu je sat koji otkucava baš kako si naveo i sve ok. Oko 20 m od zvonika je zgrada u kojoj žive ljudi i neki moji učenici. Ni da bi im smetala zvona. Kako to da nikada do sada nitko nije jaukao na zvona ( oa na svijetu sam preko 50 godina), nikome nije smetalo?

Stvar fizike i širenja zvučnog vala.
I kod mene u naselju prve kuće do crkve nemaju nikakvih problema.

Ako sam dobro shvatila vi nemate prava zvona. Uz to, kod mene su crkve u sred grada, a mi na periferiji imamo novu župu koja nema zvona nego snimku nekih zvona koja se onda uključuje. Cijelo je naselje i nikog živog nisam čula da mu zvona smetaju. Neki, npr. jedva nešto čuju, više ne, nego da. Meni, recimo, fale. Ako je stvar fizike, kako to da to samo vama tamo smeta? Kako žive oni tamo na Kaptolu gdje su tri crkve i tri zvonika na malom prostoru?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 20:51 

http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/90435/Default.aspx
Ovo je jedan link u kojem se o tome govori, malo je pretjerano, ali to je lako prepoznati već u naslovu.
Crkva dakle ima zvučnike koji emitiraju zdravomariju i zvona. Te je zvučnike sigurno moguće stišati. Ali, ovdje je očito da se kodpokretača peticije radi o netrpeljivosti prema tim zvukovima, te je istina nešto već prije napisano:
Citat:
"Kako žive oni tamo na Kaptolu gdje su tri crkve i tri zvonika na malom prostoru?" i "Kako to da nikada do sada nitko nije jaukao na zvona ( oa na svijetu sam preko 50 godina), nikome nije smetalo?"
. da.. ali zvučnik je 1000 posto moguće stišati, te se ipak ne radi o napadu na Crkvu, ni na vjernike. Te zapravo u toj peticiji nema ništa loše, jer je ona zapravo najbolji način da se vidi koliko to kome smeta, te da se odluči prema glasovima onih koji žive gdje su zvučnici čujni, tako bi se vidjelo koliko je to zapravo "problem". No,ipak je ukidanje neprihvatljivo, zbog vjernika, te bi to na neki način bila i religijska diskriminacija. Kao da se glasuje za ukidanje minareta, a nije uredu prema islamskim vjernicima, već je svojevrsna diskriminacija koja je nedopoustiva! A nemoguće je da se na zvučniku ne može podesiti volume up, volume down, nemoguće, to se da srediti. I najbolje je ako pobijede glasovi protivnika, da se stiša, no tako da i dalje bude čujno, pa peticija sama po sebi nije zlo.
A zapravo bi bilo i dobro da se više raspravlja o stvarima vezanim baš za "vjeru".
I stvarno, sve je u peticiji ko takvoj ok, ako se stiša, a i dalje čuje, ok, ako pobijede oni koji nisu a to, ok, ja smatram da je tu ipak važan glas naroda..

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 21:25 
sara je napisao/la:
dtrnski je napisao/la:
sara je napisao/la:
Vi ste očito vrlo zanimljiva čeljad. I mi imamo crkveni toranj na kojemu je sat koji otkucava baš kako si naveo i sve ok. Oko 20 m od zvonika je zgrada u kojoj žive ljudi i neki moji učenici. Ni da bi im smetala zvona. Kako to da nikada do sada nitko nije jaukao na zvona ( oa na svijetu sam preko 50 godina), nikome nije smetalo?

Stvar fizike i širenja zvučnog vala.
I kod mene u naselju prve kuće do crkve nemaju nikakvih problema.

Ako sam dobro shvatila vi nemate prava zvona. Uz to, kod mene su crkve u sred grada, a mi na periferiji imamo novu župu koja nema zvona nego snimku nekih zvona koja se onda uključuje. Cijelo je naselje i nikog živog nisam čula da mu zvona smetaju. Neki, npr. jedva nešto čuju, više ne, nego da. Meni, recimo, fale. Ako je stvar fizike, kako to da to samo vama tamo smeta? Kako žive oni tamo na Kaptolu gdje su tri crkve i tri zvonika na malom prostoru?

Ti si shvatila da mi nemamo prava zvona?
Trebam li ti nacrtati zvona?
Napisao sam koliko su zvona teška, koji ton i koja frekvenciju buke se proizvode.

O čemu mi pričamo???

Lijepo te molim, pažljivo pročitaj cijeli thread i onda komentiraj. Hvala

Zadnja izmjena: dtrnski; Sri ruj 14, 2011 21:37; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 21:36 
Matija je napisao/la:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/90435/Default.aspx
Ovo je jedan link u kojem se o tome govori, malo je pretjerano, ali to je lako prepoznati već u naslovu.
Crkva dakle ima zvučnike koji emitiraju zdravomariju i zvona. Te je zvučnike sigurno moguće stišati. Ali, ovdje je očito da se kodpokretača peticije radi o netrpeljivosti prema tim zvukovima, te je istina nešto već prije napisano:
Citat:
"Kako žive oni tamo na Kaptolu gdje su tri crkve i tri zvonika na malom prostoru?" i "Kako to da nikada do sada nitko nije jaukao na zvona ( oa na svijetu sam preko 50 godina), nikome nije smetalo?"
. da.. ali zvučnik je 1000 posto moguće stišati, te se ipak ne radi o napadu na Crkvu, ni na vjernike. Te zapravo u toj peticiji nema ništa loše, jer je ona zapravo najbolji način da se vidi koliko to kome smeta, te da se odluči prema glasovima onih koji žive gdje su zvučnici čujni, tako bi se vidjelo koliko je to zapravo "problem". No,ipak je ukidanje neprihvatljivo, zbog vjernika, te bi to na neki način bila i religijska diskriminacija. Kao da se glasuje za ukidanje minareta, a nije uredu prema islamskim vjernicima, već je svojevrsna diskriminacija koja je nedopoustiva! A nemoguće je da se na zvučniku ne može podesiti volume up, volume down, nemoguće, to se da srediti. I najbolje je ako pobijede glasovi protivnika, da se stiša, no tako da i dalje bude čujno, pa peticija sama po sebi nije zlo.
A zapravo bi bilo i dobro da se više raspravlja o stvarima vezanim baš za "vjeru".
I stvarno, sve je u peticiji ko takvoj ok, ako se stiša, a i dalje čuje, ok, ako pobijede oni koji nisu a to, ok, ja smatram da je tu ipak važan glas naroda..

Netrpeljivost je ružna riječ koju ja nisam upotrijebio i ne služi na čast ni tebi Matija.
Radi se o niskoj toleranciji na buku odnosno povišenoj osjetljivosti na buku.

Još jednom napominjem, radi se o pravim pravcatim zvonima. Ono, prava pravcata zvona.
Zvonjava otkucaja sata je neprihvatljiva i treba je UKINUTI. Tu ne odustajem.
Nema nikakve vjerske podloge za takvo korištenje zvona. Ja to zovem zloupotrebom crkvenih zvona jer se ruši dignitet crkvenih zvona. Niti hrvatska himna se ne smije koristiti za nogometni susret 3a protiv 4b razreda.
Neće župa biti "vjerskija" ako ima otkucaje sata sa svojeg zvonika.

Jutarnja Zdravo Marija se mora utišati, to se slaže većina susjeda samo to ne žele javno priznati jer se boje da će biti prokazani kao nevjernici ili "manji" vjernici. Premda ni sam ne znam kakav je to "manje" vjernik.

Zadnja izmjena: dtrnski; Sri ruj 14, 2011 21:42; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 21:41 

dtrnski je napisao/la:
sara je napisao/la:
sara je napisao/la:

OK imate prava zvona - dobro, nisam dovoljno pažljivo čitala - ispričavam se!
A ostali dio posta, što s time?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 14, 2011 21:53 
sara je napisao/la:

Tu se moramo malo pozabaviti akustikom i frekvencijama.
Ne znam koliko si upućena u zvuk, zvučni spektar i akustiku zvona.
Ne brini, nisam ni ja puno znao ali nakon 5 neprospavanih noći sve se brzo nauči.

Radi se o tome da crkvena zvona proizvode tonove vrlo niske frekvencije, u mojem slučaju od 326 Hz do 544 Hz.
Crkveno zvono je specifično i proizvodi harmonike, odnosno tonove u višim oktavama gdje je frekvencija nešto viša ali još uvijek je to u donjem spektru.
Ovdje imate tekst na temu određivanja tona zvona pa možete vidjeti neke detalje: http://2009.telfor.rs/files/radovi/09_25.pdf

Ovdje ima solidan opis zvučnika pa preporučam da se pogleda.
http://www.bug.hr/forum/topic/audio-vid ... 30083.aspx

Cijela poanta, zvučnik sa zvonika NE MOŽE reproducirati zvuk kakav proizvode prava zvona.
Da bi zvučnik reproducirao tonove snagom koje proizvodi zvono morao bi biti pozamašnih dimenzija što iskreno sumnjam.

Zvuk niske frekvencije ima veliku valnu duljinu i zaštita od takve buke je skoro pa nemoguća u klasičnoj gradnji.
Takav zvuk prolazi kroz prozore, zidove, SVE.
Baš zbog nemogućnosti zaštite i prolaska kroz sve, takva je buka izrazito opasna.

Nadam se da sam uspio dočarati razliku između zvonjave iz zvučnika i zvonjave pravih pravcatih zvona.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 00:17 
Administrator

Pošto sam se bavio glazbom, znam da frekvencije 326-544Hz nisu "izrazito niske frekvencije", već je to normalan srednji spektar. Niske frekvencije su daleko niže, ispod 100-150 Hz, tako da ne trebaš trošiti vrijeme na izmišljanje nekakvih loših učinaka na zdravlje u vezi toga.

Razumijem da nekome tko živi odmah uz crkvu zvona mogu biti preglasna, o tome onda treba razgovarati sa župnikom i vidjeti može li se što učiniti. Međutim mislim da je dobar naziv za ovu temu "hajka" jer se radi o izmišljanju i podebljavanju problema. Hrvatski zakoni dopuštaju i štite zvonjavu sa sakralnih objekata i jedini mogući način rješavanja problema preglasne zvonjave je dogovaranje sa župnikom.
No ti si odmah pozvao televiziju (već danas je trebao ići prilog na HTV1, ali nije prikazan), bespotrebno pozvao razne inspekcije, zatim letci, peticija, stranice... Ne bih ni ja mogao mirno spavati na tvome mjestu, ali ne zbog buke već zbog te netrepeljivosti. A da probaš dijalogom, možda bi i napravio neki pomak.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 07:29 
Vidim da ste zada počeli koristiti riječ "netrpeljivost" što više govori o vama nego o meni.

Koliko sam za razgovor i dogovor je činjenica da sam prema dogovoru danas u 8:00 bio ispred župnog ureda jer je dogovor bio da će doći ljudi koji namještaju zvon-automat.
Trebali smo razgovarati o mogućnostima podešavanja jačine zvona odnosno podešavanjima kada i kako zvone.
Razgovarao sam s vlasnikom obrta koji je "trebao doći." Prema njegovim riječima, on se nešto dogovarao s župnikom ali nikako nisu dogovorili za danas ujutro, u stvari nisu ništa čvrsto dogovorili.

Ako su frekvencije 300-500Hz srednji spektar, zašto se zvučnici koji ih reproduciraju zovu subwooferi, a ne srednjetonci.
Oprosti ali nisi u pravu.

Ljudima mora biti jasno da ako zakon nešto dozvoljava, ne znači da štetan učinak (u ovom slučaju štetnost buke) nestaje ili ga uopće nema. To je svima jasno jer da ta buka nije štetna ne bi bila u Zakonu o zaštiti od buke sve do 2009. godine kada se našao netko dovoljno "pametan" da buku sa vjerskih objekata izuzme iz zakona.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 08:14 

dtrnski je napisao/la:
sara je napisao/la:

Ne brini, nisam ni ja puno znao ali nakon 5 neprospavanih noći sve se brzo nauči.

Radi se o tome da crkvena zvona proizvode tonove vrlo niske frekvencije, u mojem slučaju od 326 Hz do 544 Hz.
Crkveno zvono je specifično i proizvodi harmonike, odnosno tonove u višim oktavama gdje je frekvencija nešto viša ali još uvijek je to u donjem spektru.
Ovdje imate tekst na temu određivanja tona zvona pa možete vidjeti neke detalje: http://2009.telfor.rs/files/radovi/09_25.pdf

Cijela poanta, zvučnik sa zvonika NE MOŽE reproducirati zvuk kakav proizvode prava zvona.
Da bi zvučnik reproducirao tonove snagom koje proizvodi zvono morao bi biti pozamašnih dimenzija što iskreno sumnjam.

Zvuk niske frekvencije ima veliku valnu duljinu i zaštita od takve buke je skoro pa nemoguća u klasičnoj gradnji.
Baš zbog nemogućnosti zaštite i prolaska kroz sve, takva je buka izrazito opasna.

Nadam se da sam uspio dočarati razliku između zvonjave iz zvučnika i zvonjave pravih pravcatih zvona.

Ma baš me briga, pitam te za ostatak posta - kako prežive oni na Kaptolu sa tri zvonika uokrug, a svaki zvoni sve - kapiraš?!

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 08:27 
sara je napisao/la:
dtrnski je napisao/la:
sara je napisao/la:

Ma baš me briga, pitam te za ostatak posta - kako prežive oni na Kaptolu sa tri zvonika uokrug, a svaki zvoni sve - kapiraš?!

Stvarno ne znam. Znam da meni smeta i ja pokušavam riješiti svoj problem.
Kada ga riješim (kad-tad), vrlo rado ću svima pomoći u rješavanju problema prekomjerne buke sa svih vjerskih objekata.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 09:06 

dtrnski je napisao/la:
sara je napisao/la:

Zvono je glazbalo koje u crkvenoj primjeni služi kao izvor zvuka za veće udaljenosti. Da bi zvonjenje imalo veliki doseg, treba biti što jače, ali u blizini zvonika ne smije biti preoštro ili ometajuće. Što znači da zvono ne samo da ima snagu producirati tonove takvih frekvencija već ima i sposobnost da rasporedi te frekvencije prema blizini i udaljenosti služeći se valovima koje odbija od sebe. Nisam stručnjak ali mislim da je jasno.
Možda ta zvona nisu najbolje napravljena, ili postavljena, to treba istražiti. Zvono se nemože utišati već samo uštimati kao glazbalo, što i je.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 10:40 
anki je napisao/la:
Zvono je glazbalo koje u crkvenoj primjeni služi kao izvor zvuka za veće udaljenosti. Da bi zvonjenje imalo veliki doseg, treba biti što jače, ali u blizini zvonika ne smije biti preoštro ili ometajuće. Što znači da zvono ne samo da ima snagu producirati tonove takvih frekvencija već ima i sposobnost da rasporedi te frekvencije prema blizini i udaljenosti služeći se valovima koje odbija od sebe. Nisam stručnjak ali mislim da je jasno.
Možda ta zvona nisu najbolje napravljena, ili postavljena, to treba istražiti. Zvono se nemože utišati već samo uštimati kao glazbalo, što i je.

Cijenim konstruktivan komentar.
Ako si vidio, radi se o vrlo velikim zvonima koja su možda i predimenzionirana s obzirom da se prve obiteljske kuće nalaze već na 20-30m od crkve.

Danas je bio "dogovor" da dođe osoba za zvon-automat kako bi stručna osoba točno specificirala što se može učiniti kako bi se zvonjava utišala i prorijedila.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 11:04 
Administrator

dtrnski je napisao/la:
Ako su frekvencije 300-500Hz srednji spektar, zašto se zvučnici koji ih reproduciraju zovu subwooferi, a ne srednjetonci.

Subwoofer je namjenjen reproduciranju baseva niskih frekvencija od 20 Hz do 200Hz.
Neistina je da se kod tih zvona "radi o zvukovima izrazito niske frekvencije protiv koje nema adekvatne zaštite", jer su frekvencije koje si naveo normalan srednji spektar.
No ne namjeravam se ovdje baviti tehničkim pitanjima (u koje se očito ne razumiješ). Činjenica je da izmišljaš i preuveličavaš problem umjesto da ga rješavaš normalnim dijalogom.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 11:20 
Giovi je napisao/la:
dtrnski je napisao/la:

Subwoofer je namjenjen reproduciranju baseva niskih frekvencija od 20 Hz do 200Hz.
Neistina je da se kod tih zvona "radi o zvukovima izrazito niske frekvencije protiv koje nema adekvatne zaštite", jer su frekvencije koje si naveo normalan srednji spektar.
No ne namjeravam se ovdje baviti tehničkim pitanjima (u koje se očito ne razumiješ). Činjenica je da izmišljaš i preuveličavaš problem umjesto da ga rješavaš normalnim dijalogom.

Bitno je da si ti stručnjak. Jesi li?
Možeš li mi predložiti zaštitu od buke velike snage frekvencija 300-550 Hz?
Svatko od vas zna gdje sam, slobodno dođite i uvjerite se sami.

Svi koji su pozorno čitali postove u ovom topicu (admine, zašto nije otvoren novi topic?) mogu vidjeti da me neistine (laži) ne zanimaju niti se njima služim.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 15, 2011 13:29 
Administrator

Nemam vremena stalno o istom raspravljati, imam puno posla,
već je objašnjeno zašto ovi postovi spadaju pod ovu temu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 164 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata