Matija je napisao/la:
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/90435/Default.aspxOvo je jedan link u kojem se o tome govori, malo je pretjerano, ali to je lako prepoznati već u naslovu.
Crkva dakle ima zvučnike koji emitiraju zdravomariju i zvona. Te je zvučnike sigurno moguće stišati. Ali, ovdje je očito da se kodpokretača peticije radi o netrpeljivosti prema tim zvukovima, te je istina nešto već prije napisano:
Citat:
"Kako žive oni tamo na Kaptolu gdje su tri crkve i tri zvonika na malom prostoru?" i "Kako to da nikada do sada nitko nije jaukao na zvona ( oa na svijetu sam preko 50 godina), nikome nije smetalo?"
. da.. ali zvučnik je 1000 posto moguće stišati, te se ipak ne radi o napadu na Crkvu, ni na vjernike. Te zapravo u toj peticiji nema ništa loše, jer je ona zapravo najbolji način da se vidi koliko to kome smeta, te da se odluči prema glasovima onih koji žive gdje su zvučnici čujni, tako bi se vidjelo koliko je to zapravo "problem". No,ipak je ukidanje neprihvatljivo, zbog vjernika, te bi to na neki način bila i religijska diskriminacija. Kao da se glasuje za ukidanje minareta, a nije uredu prema islamskim vjernicima, već je svojevrsna diskriminacija koja je nedopoustiva! A nemoguće je da se na zvučniku ne može podesiti volume up, volume down, nemoguće, to se da srediti. I najbolje je ako pobijede glasovi protivnika, da se stiša, no tako da i dalje bude čujno, pa peticija sama po sebi nije zlo.
A zapravo bi bilo i dobro da se više raspravlja o stvarima vezanim baš za "vjeru".
I stvarno, sve je u peticiji ko takvoj ok, ako se stiša, a i dalje čuje, ok, ako pobijede oni koji nisu a to, ok, ja smatram da je tu ipak važan glas naroda..
Netrpeljivost je ružna riječ koju ja nisam upotrijebio i ne služi na čast ni tebi Matija.
Radi se o niskoj toleranciji na buku odnosno povišenoj osjetljivosti na buku.
Još jednom napominjem, radi se o pravim pravcatim zvonima. Ono, prava pravcata zvona.
Zvonjava otkucaja sata je neprihvatljiva i treba je UKINUTI. Tu ne odustajem.
Nema nikakve vjerske podloge za takvo korištenje zvona. Ja to zovem zloupotrebom crkvenih zvona jer se ruši dignitet crkvenih zvona. Niti hrvatska himna se ne smije koristiti za nogometni susret 3a protiv 4b razreda.
Neće župa biti "vjerskija" ako ima otkucaje sata sa svojeg zvonika.
Jutarnja Zdravo Marija se mora utišati, to se slaže većina susjeda samo to ne žele javno priznati jer se boje da će biti prokazani kao nevjernici ili "manji" vjernici. Premda ni sam ne znam kakav je to "manje" vjernik.