atheos je napisao/la:
Nastavak s teme "kristijanofobija":
@Slavomir
Citat:
Vjeronauk je zasebna priča i vrlo jednostavna stvar. Opet ne ugrožava nit umanjuje slobodu ateista, muslimana, hippija ili negog stotog.
Naglasak je i dalje na izborni.
Istina da je izborni predmet, ali glavni cilj vjeronuka je misijski nalog, koji ponekad dotice granice prozelitizma. Ne sporim da Crkva ima pravo i duznost siriti svoju vjeru, ali ne mogu prihvatiti da se to cini unutar institucija jedne sekularne drzave, koristeci obrazovni sistem i materijalne resurse drzave koja nije samo katolicka. Da ne pricam o "kontekstu" koji se stvara radi te iste prisutnosti vjeronauka u skolama. Mislim na one sitne i prizemne razloge koji su cesto roditeljima formalnim vjernicima "jako bitni" (sto ce reci selo?, idemo i mi kad idu svi, podignut ce se malom prosjek...itd), kao i o osjecaju razlicitosti i marginalizaciji nekatolika i o pritisku od strane drugih vrsnjaka.
Pogledaj sto pitaju neki korisnici na ovoj temi. Da li su vjeroucitelji imali iskustva preobracenja ucenika koji su prisustvovali vjeronauku iako nisu upisani?
@sara
Neznam zasto su curicu Jehovini svjedoci ostavili u razredu na satu vjeronauka. Moguce je da je to isti razlog zasto sam i ja svog sina pustio u razredu, da ne visi sam na hodniku.
Zasto klinci prisutni na vjeronauku a koji ne pohadjaju ne rade nesto drugo? To sam isto pitao svog sina. Rekao mi je: "Pa uciteljica bi se naljutila!". Vjerouciteljica se sigurno ne bi naljutila, jer je njihova jako dobra i tolerantna. Stvar je u tome da ne mozes klincu od 7-8 godina objasniti sve implikacije situacije, on slusa ucitelja jer ga mora slusati i tocka. Slusat ce ga pa makar mu rekao da moze bez problema i izvaditi stripove iz torbe i citati.
To su one situacije, onaj kontekst, zbog cega je meni vjeronauk u drzavnim skolama neprihvatljiv. Vjerojatno znas onu izreku od Isusovaca: "Dajte mi dijete prije sedme godine zivota i napraviti cu od njega covjeka."
@arsen
Citat:
Meni je stvarno žao zbog situacije u kojoj se nalaze djeca koja ne žele pohađati vjeronauk i(li) čiji roditelji ne žele da dijete pohađa vjeronauk. Morao sam to napisati kako ne bih bio pogrešno shvaćen zbog slijedećeg primjera.
Dakle moja je supruga vjeroučiteljica koja je preuzela jedan razred (nije ga vodila od početka) i jedna od najistaknutijih učenica bila je jedna Albanka. Kad su imali pripreme za Svetu Potvrdu, učenica ju je odjednom iznenadila izjavom da ona ne ide zato što je ona muslimanka, ali njoj je tata rekao da ona mora ići na vjeronauk da upozna vjeru sredine u kojoj odrasta. Učenica je inače izvan škole pohađala i muslimanski vjeronauk i bila je praktični vjernik.
Kuzim sto hoces reci, nije ni lose da dijete nauci osnove religije sredine iz u kojoj odrasta, to mi je i njihova razrednica rekla. Slazem se da nije lose, problem je kako je to prezentirano. Prezentirano je kao da je to (apsolutna) Istina, a ne kao povijest katolicizma i zbirka prica. Za mene kao ateista to nije apsolutna Istina, to je mit. Klinci ce tako i tako biti educirani katolickim obicajima i u sklopu prirode i drustva i dalje kroz zivot.
Mozda mi neces vjerovati, ali ja se svim silama trudim biti neutralan sa svojim sinom u pitanju religije, ja sam s njim mozda pricao o tome 4-5 puta u zivotu i to odgovarajuci na pitanja. Ako on kasnije odluci biti vjernik, imati ce moju punu podrsku.
Dakle, nije to baš tako kako pišeš.
Najprije, vjeroučiteljica sam 20 godina i otprilike poznajem razrede. Uvijek imam djece koja ne idu na vjeronauk - ako ostaju u razredu, odlaze u zadnju klupu i rade nešto svoje, jedino ne smiju ometati. I ako ih se na početku pouči stvarima sve funkcionira kako treba.
Za svjedoke Jehove znam da bježe čim dalje, zato me jako začuđuje da njihovo dijete sjedi na vjeronauku.
Na kraju, vrlo je mala mogućnost da ti dijete postane vjernik - ono savršeno dobro zna što ti o tome misliš. Što god čuo na vjeronauku, roditeljsko ima veću težinu - sada, kasnije će doći na red vršnjaci. I u školu dijete dolazi kao gotova osoba, ovo je samo brušenje. Osobnost + obitelj + odgoj u ranim danima, prije dobi razuma su daleku najvažniji elementi. Nešto kasnije dolazi vlastita svjesna odluka (koliko svjesna nije tema razgovora).
Samo da dodam nešto što si drugome odgovorio - većina ovog naroda sebe smatra katolicima, kao što i većina želi da im dijete ide na vjeronauk. U demokratskoj državi to ima svoju težinu. Kao što moje materijalno davanje ide udrugama koje smatram apsolutno nepotrebnima i čak štetnima, novac u zdravstvu i na ono što smatram krajnje amoralnim, tako i tvoj novac ide i u održavanje vjeronaučne nastave. Ja bih uistinu bila za to da čovjek može odrediti kamo će njegovi novci, ali još nisu tako nešto predvidjeli.