atheos je napisao/la:
Bernard je napisao/la:
Jer, kad hrvatski predsjednik na prisezi kaže "Tako mi Bog pomogao", krši li time načelo odvojenosti Države i Vjere?
Da.
Ja bi ovdje rekao NE. Jer ustav kaze da su "
vjerske zajednice" odvojene od drzave, sto po mojem tumacenju dozvoljava (koliko god to meni bilo neprihvatljivo) da Predsjednik kaze "
tako mi bog pomogao".
Medjutim ako bi on rekao "
Isus mi pomogao" ili "
Flying Spaghetti Monster mi pomogao", to bi onda znacilo davanje prednosti konkretnoj vjerskoj zajednici. S druge strane, da li ateiste ("
ne-bozce", a ne "
ne-vjernike" kako se pogresno uvrijezilo) mozda mozemo smatrati vjerskom zajednicom? Hm, interesantno pitanje.
Ja mislim da je vazno u razgovoru na ovu tocku napomenuti da je "
tako mi bog pomogao" bila nezakonska intervencija Franje Tudmana, koji je samovoljno izmijenio rijeci prisege, suprotno Zakonu o izboru predsjednika Republike, donesenog 1992. Tudman je i nadodao izraz "
hrvatski državni poglavar" i izmjenio "
na korist svih hrvatskih državljana" u "
na korist hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana", odrazavajuci time nacionalisticki karakter svojeg predsjedanja. Nakon Tudmanove prisege, Sabor je nazalost izmjenio Zakon da bi ga uskladio sa Tudmanovom intervencijom.
adrijana je napisao/la:
Zar bi recimo Iran bio što napredniji i tolerantniji kad bi maknuo sve polumjesece iz svojih zgrada? Zar bi Izrael bio kulturniji i ravnopravniji kad bi ukinuo sve Davidove zvijezde u svojoj državi? I muslimani i Židovi ponose se svojim obilježjem, ono za njih predstavlja i tisućljetnu kulturu i povijest i sve ono što čovjek koji zna gdje pripada cijeni i poštuje.
atheos je napisao/la:
Da. Iran i Izrael bi bili puno napredniji i tolerantni kad bi maknuli svoje vjerske simbole iz svojih ureda i državnih zgrada (ne svih zgrada, samo državnih). Pogotovo Izrael koji ima više od pola nežidovske populacije. Volio bi da se u ovu raspravu uključi Potjernik, pošto čovjek živi u Izraelu sedam godina i sad se seli u Pakistan. Pošto je većinu svog radnog života živio u nesekularnim zemljama mogao bi ti štošta toga ispričati. Dovoljno je da ti navede samo desetinu onog što je ispričao meni o Izraelu, ne bi više mislila da je Izrael napredan i tolerantan.
Kad sam vec p(r)ozvan
:
- prvo, atheos, da te ispravim, Izrael nema vise od pola nezidovske populacije. Osim ako u Izrael ne ubrajas Palestinske Territorije, ali molim te, nemoj ih ubrajati pod Izrael.
- No, i bez Palestinskih Teritorije, Izrael ima preko 20% Palestinaca. To su Palestinci (krscani i muslimani) koji su uspjeli ostati u svojim selima i gradovima (prije svega Galileji) nakon sto su Zidovi okupirali teritoriju pred-1948 Palestine i stvorili Izrael.
- I na kraju odgovor na adrijanino pitanje: DA, slazem se sa atheosom. U pitanju naravno nije "
micanje Davidovih zvijezda", vec sto ne-sekularna drzava znaci u praksi.
A u Izraelskoj praksi to recimo znaci da se brakovi sklapaju samo po crkvenim obredima jer ne postoji sekularno vjencanje, pa ako si Zidovka, mozes se udati samo za Zidova. I ne samo to, vec Zidova odredjene denominacije. Ako si klinac pripadnik jedne vjerske denominacije, prakticno ne mozes ici u skolu koju drzi druga denominacija. Situacija je jos gora ako si krscan ili musliman (drzavljan Izraela). Recimo, ne mozes kupiti stan bilo gdje u Izraelu, jer ako je stan izgradjen na zemlji koja pripada Jewish National Fund (a ogromna kolicina zemlje u Izraelu propada JNF-u jer su tako pocetkom stoljeca Zidovi naseljavali Palestinu), to moze samo Zidov (koji ni ne mora biti drzavljan Izraela). Onda, ako si Zidovske vjere, a NITKO u blizoj i daljnjoj obitelji nije zivio na teritorijama Izraela zadnjih 1500 godina, imas pravo dobiti Izraelsko drzavljanstvo, ali ako nisi zidov i zivis u Jeruzalemu, i tamo si se rodio, i tvojih 5 generacija se tamo rodilo, nemas to pravo.
Ovo su nasumce primjerci, mogu navesti jos milion bizarnih: zene kandidati ne mogu izvjesiti poster u javnim (drzavno-subvencioniranim) gradskim busevima; ako si religiozni vojnik imas pravo odbiti prisustvovati vojnickoj ceremoniji ako zene pjevaju, nema nikakvog javnog prijevoza u cijelom Izraelu u subotu, uvoz ne-kosher hrane je zabranjen; Rabinsko vijece odlucuje tko je Zidov a tko nije, itd....
Izrael je naravno u konstantnom sukobu od pocetka svog postojanja. Sukob sa Arapskim drzavama do 70tih i Palestincima do danas odgodio je veliko unutar-Izraelsko suceljavanje medju razlicitim zidovskim vjerskim grupama i sekularcima. Zbog tog sukoba Izrael jos uvijek nema Ustav. Taj je sukob slabo izvjesten od svjetskih medija i relativno je niskog intenziteta, ali je konstantan: recimo, u Jeruzalemu su pravovjerni Zidovi (haredim) mjesecima svake subote unistavali imovinu, palili kontejnere i kamenovali policiju jer je (pazi sad!) opcina dozvolila da javni (opcinski) parking u centru grada bude otvoren u subotu, kako se turisti ne bi parkirali po parkovima.
Ako vas zaista interesira bizarnost situacije u Izraelu, citajte ovu stranicu:
http://religionandstateinisrael.blogspot.com/Iran? Zar to moramo uopce diskutirati?
Evo jednog drugog primjera ne-sekularne drzave- Indonezija - i sto to znaci u praksi (slucaj mog kolege): Indonezanski brakovi su takodjer u domeni vjerskih zajednica, sto znaci da moras vjencavati osobu svoje vjere. Ako to zaobidjes i vjencas se u Singaporu (sto svi mijesani brakovi prakticiraju), tvoje dijete se smatra nelegitimno i nema pravo ici u javnu skolu, vec samo u privatnu.
sara je napisao/la:
Križ je znak - znak kršćana, ali i znak određenog identiteta cijelih naroda.
---
Ateizam je zlo jer se čovjek pretvara u nakazu ako nema Boga, naravno ne samo ako izjavljuje da nema Boga, nego ako stvarno ne vjeruje.
-----
Demokracija je beskrajno skupa i savršena za manipuliranje onih koji su puni para.
Sto glasnije ovakvi stavovi budu izreceni, snaznije ce se vecina stanovnistva ("kojeg boli patka") i ateisti boriti protiv teokratske alternative demokraciji - za koju ako se ne varam jos uvijek niste definirali sto bi trebala biti, iako je to bilo prvo pitanje na ovoj temi.