Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 23:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autor Poruka
PostPostano: Ned kol 08, 2010 13:11 

stranac je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
Naravno da jest... U tome baš i jest problem, jer Bog nikoga ne kažnjava, kazna dolazi po zakonima ljudske naravi jer grijeh nosi sa sobom kaznu.

I tu sada izlazi na vidjelo jedna od razlika između Krista i Crkve, koja je prisiljavala ljude da ljube, mučila ih za njihovu ne-ljubav i slično. I teško mi je povjerovati da je to činila poradi njihova dobra - jer "Bog nikoga ne kažnjava." Skloniji sam misliti da je pri tome mislila na vlastito "dobro", odnosno korist i moć, iskorištavajući sveto pismo i pozivajući se tobože na "Božju volju."
A sve to s Bogom, čini mi se, ima malo toga zajedničkog. I ovdje se također sada ponovno samo otvara pitanje o Crkvi kao autoritetu kada je riječ o tumačenju svetog pisma.

Tako je, Crkva je kroz povijest činila grijehe, i prisiljavala, i mučila, ne samo u odnosu prema nevjernicima i hereticima, nego i prema svojim članovima. Ima čak i mučenika po ondašnjim zakonima koji su kasnije proglašeni svecima... To nije nikakva tajna, niti tabu-tema, ali ne smije se previdjeti da Crkva danas ne opravdava svoje grijehe, papa Ivan Pavao II se javno svijetu ispričao za sve grijehe i propuste Crkve tijekom povijesti (postoji na netu negdje zapis i točne riječi) i osobito nakon II. vatikanskog koncila ona se trajno preusmjerila u drugi pravac.
Da smo živjeli, ti i ja, još negdje u I. polovici 20 st možda bi bili čuli s propovjedaonica s puno oštrine javna ukazivanja na krivovjerja, čak i prozivanja ljudi imenom i prezimenom za izdaju ili herezu, grijeh, ali danas više toga nećeš čuti...
S druge strane, to ima i neke loše posljedice, jer se čini na prvi pogled (a neki stalno napominju) da se i Crkva pomirila s grijehom u svijetu i više ih ne osuđuje... Nije više oštra i glasna.

Usput, mislim da nije isto pitanje "iskorištavanja Svetog Pisma", a o Crkvi "kao autoritetu kada je riječ o tumačenju Sv. Pisma" mislim da imamo na forumu neku temu vezano uz to. To je uvijek aktualno, jer i mnoge sekte tvrde da katoličko tumačenje nije ispravno. A sad bi se ti recimo mogao upoznati s katoličkim tumačenjem Sv. Pisma, pa onda sam procijeniti je li ispravno ili je "korumpirano" ili nešto treće.

Lijep pozdrav!

Vrh

PostPostano: Ned kol 08, 2010 14:30 

Zaista si se potrudila i hvala ti na tome. No znam da to tebi nije teret, već užitak.
Kako ove rasprave teku dalje i dublje, sve više uviđam koliko malo o svemu tomu zapravo znam.
Možda neću početi istraživati kršćanski nauk, ali ću svakako postati oprezniji pri nekim mislima
i pred-rasuđivanjima, jer ste mi ukazali na to koliki sam zapravo neznalica i stranac (kako mi i ime kaže) u svemu ovome.
I na tome sam vam neizmjerno zahvalan.
Lijepi pozdrav i živi bili!

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 13:20 
Otvorio sam novu temu (slicnu, ali ne i istu) na drugom mjestu, ali me je moderator zakljucao i rekao da nastavim na ovoj temi. Dobro.
Htio sam tamo postaviti slijedece pitanje:
* Jedna gupa ucesnika ne vjeruje u boga i tvrdi da je bog stvar vjere a ne znanosti i filozofije;
* Druga grupa ucesnika na forumu se u stvari slazu da je bog van znanosti, medjutim za razliku od prve oni vjeruju u njegovo postojanje.
* Treca grupa vjeruje u boga, ali takodjer i da znanstveno-filozofske metode imaju ulogu u spoznavanju boga i da jasno ukazuju na postojanje boga, recimo u primjeru aristotelovskog "nepokrenutog pokretaca".

Htio sam se nastaviti na razmisljanje trece grupe i postaviti pitanje: Koja je VAMA veza izmedju boga koji se racionalno znanstveno moze shvatiti i krscanskog boga? Koja je veza izmedju znanstvenog-filozofskog boga i religijskog boga? Onda sam procitao sve postove na ovoj temu i dosao do ovoga:
adrijana je napisao/la:
Dakle mogućnost Božje objave nije u suprotnosti ni umu ni filozofiji, općenito. Divim ti se zbog iskrenosti kojom si priznao da se UMOM kao “filozofijskim bogom” ne može spoznati ništa više o Bogu. Samoljubav mudrosti i um nisu dostatni za upoznavanje Boga.

Mi kršćani zato vjerujemo da se Bog sam objavio i to baš kao osobni Bog. Shvaćajući Boga kao osobu, tj. nekoga tko ima osobnost, shvaćamo da je osobnost najuzvišeniji oblik postojanja.

O ateizmu sam pronašla jedan članak o tribini gdje su sudjelovali dr. P. Gregorić (filozof, ateist) i dr. I. Raguž (docent fundamentalne teologije na KBF-u Đakovo). Interesantne su misli dr. Raguža kako je ateizam dijete kršćanstva:
"...Ateizam je nadahnjujući, uči nas religiji slušanja, umjesto religije optužbe, uči nas kršćanstvu koje supati sa svijetom, koje ne bježi od svijeta, kršćanstvo koje nije isprazna utjeha, kršćanstvo koje nije neizloženost patnji, kršćanstvo koje u sebi uključuje Jobovsku egzistenciju. Ateizam jest nijekanje Boga, ali mogli bismo reći nijekanje određene ideje Boga. Ukoliko ideju Boga shvatimo kao ono, od čega se veće ne može misliti, ni jedan koncept ne može iscrpiti Boga. Dakle, ateist može nijekati samo određene koncepte Boga, ali nikako samoga Boga. Može reći ovo što se shvaća kao Bog ne postoji, ali samu ideju Boga ne može nijekati. Dakle, ateist može negirati određene koncepte Boga i kao takav vjerovati da možda ideja Boga ne postoji. Moglo bi se reći da je ateizam vjera. Onaj istinski ateist je zapravo isto vjernik." http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=122525

Ovaj je post u stvari (po meni) najvazniji i direktan odgovor na moje pitanje, no kako vidim, nitko nije nastavio o tome diskutirati. O tome kako su ateisti u stvari vjernici u nepostojanje boga cu na drugoj temi, u mjedjuvremenu, ako mi se dozvoli, ja bih se zelio nadovezati na prvi dio posta slijedecim pitanjem:

Ako netko do spoznaje boga dodje znanstveno-filozofskim metodama, koji je "most" koji povezuje takvo razumijevanje boga i konkretne religijske objave? Da, razumijem da je to za vecinu na forumu kroz Bibliju i krscanski nauk. Medjutim, ta dva puta spoznaje su dijametralno suprotna, u smislu da je prvi put neprihvacanje "datosti" a drugi put je prihvacanje "datosti" bozje objave kroz Bibliju. Kako premostiti ta dva puta - i, sa koje ste strane prisli tom mostu: znanstvene ili religijske? Da li ste bili "znanstvenik" koji je "otkrio" religijsku objavu, ili obratno, vjernik koji je je "otkrio" znanost?

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 16:11 
Administrator

Pošto i dalje nastavljaš sa provokacijama, slijedi ban.
Očekujem bar neki stav poštovanja, naš Bog se i po hrvatskom pravopisu piše velikim slovom, takvo omalovažavanje na katoličkom forumu kao i ostali offtopic postovi se neće tolerirati.

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2012 13:21 

potjernik je napisao/la:
Otvorio sam novu temu (slicnu, ali ne i istu) na drugom mjestu, ali me je moderator zakljucao i rekao da nastavim na ovoj temi. Dobro.
Htio sam tamo postaviti slijedece pitanje:
* Jedna gupa ucesnika ne vjeruje u boga i tvrdi da je bog stvar vjere a ne znanosti i filozofije;
* Druga grupa ucesnika na forumu se u stvari slazu da je bog van znanosti, medjutim za razliku od prve oni vjeruju u njegovo postojanje.
* Treca grupa vjeruje u boga, ali takodjer i da znanstveno-filozofske metode imaju ulogu u spoznavanju boga i da jasno ukazuju na postojanje boga, recimo u primjeru aristotelovskog "nepokrenutog pokretaca".

Htio sam se nastaviti na razmisljanje trece grupe i postaviti pitanje: Koja je VAMA veza izmedju boga koji se racionalno znanstveno moze shvatiti i krscanskog boga? Koja je veza izmedju znanstvenog-filozofskog boga i religijskog boga? Onda sam procitao sve postove na ovoj temu i dosao do ovoga:
adrijana je napisao/la:
Dakle mogućnost Božje objave nije u suprotnosti ni umu ni filozofiji, općenito. Divim ti se zbog iskrenosti kojom si priznao da se UMOM kao “filozofijskim bogom” ne može spoznati ništa više o Bogu. Samoljubav mudrosti i um nisu dostatni za upoznavanje Boga.

Mi kršćani zato vjerujemo da se Bog sam objavio i to baš kao osobni Bog. Shvaćajući Boga kao osobu, tj. nekoga tko ima osobnost, shvaćamo da je osobnost najuzvišeniji oblik postojanja.

O ateizmu sam pronašla jedan članak o tribini gdje su sudjelovali dr. P. Gregorić (filozof, ateist) i dr. I. Raguž (docent fundamentalne teologije na KBF-u Đakovo). Interesantne su misli dr. Raguža kako je ateizam dijete kršćanstva:
"...Ateizam je nadahnjujući, uči nas religiji slušanja, umjesto religije optužbe, uči nas kršćanstvu koje supati sa svijetom, koje ne bježi od svijeta, kršćanstvo koje nije isprazna utjeha, kršćanstvo koje nije neizloženost patnji, kršćanstvo koje u sebi uključuje Jobovsku egzistenciju. Ateizam jest nijekanje Boga, ali mogli bismo reći nijekanje određene ideje Boga. Ukoliko ideju Boga shvatimo kao ono, od čega se veće ne može misliti, ni jedan koncept ne može iscrpiti Boga. Dakle, ateist može nijekati samo određene koncepte Boga, ali nikako samoga Boga. Može reći ovo što se shvaća kao Bog ne postoji, ali samu ideju Boga ne može nijekati. Dakle, ateist može negirati određene koncepte Boga i kao takav vjerovati da možda ideja Boga ne postoji. Moglo bi se reći da je ateizam vjera. Onaj istinski ateist je zapravo isto vjernik." http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=122525

Ovaj je post u stvari (po meni) najvazniji i direktan odgovor na moje pitanje, no kako vidim, nitko nije nastavio o tome diskutirati. O tome kako su ateisti u stvari vjernici u nepostojanje boga cu na drugoj temi, u mjedjuvremenu, ako mi se dozvoli, ja bih se zelio nadovezati na prvi dio posta slijedecim pitanjem:

Ako netko do spoznaje boga dodje znanstveno-filozofskim metodama, koji je "most" koji povezuje takvo razumijevanje boga i konkretne religijske objave? Da, razumijem da je to za vecinu na forumu kroz Bibliju i krscanski nauk. Medjutim, ta dva puta spoznaje su dijametralno suprotna, u smislu da je prvi put neprihvacanje "datosti" a drugi put je prihvacanje "datosti" bozje objave kroz Bibliju. Kako premostiti ta dva puta - i, sa koje ste strane prisli tom mostu: znanstvene ili religijske? Da li ste bili "znanstvenik" koji je "otkrio" religijsku objavu, ili obratno, vjernik koji je je "otkrio" znanost?

Malo je kompliciranije. Naime spoznaja filozofskog Boga pa onda krscanskog nije proces od dva dijela nego prozetost jednog i drugog. Puno prije nego sto sam razvio um kojim mogu filozofirati imao sam spoznaju Boga jer ju mi je otac usadio kada mi je rekao da postoji nevidljiv Otac koji je otac i njemu i meni i koji me voli jos vise nego on, sto je za mene bio shok buduci nisam mogao zamisliti da me netko voli vise nego moj dragi tata. I to je trajalo ugalvnom kroz moje djetinstvo, osjecao sam se alpari s Bogom s kojim sam volio razgovarati naime ja bih ga nesto pitao i tada osluskivao sto mi moja savijest govori. Dodir s filozofskim Bogom je poceo kada sam razvio umni aparat filozofiranja i tada sam mislio da sam shvatio bit Trojedinog Boga koji kao svoju sliku stvara svijet u dijalektici trojstva: teze, antiteze i sinteze. Bog je od osobnog postao vise predmet izucavanja, misaonih eksperimenata i logickog prosudjivanja. U toj fazi trazenja Boga On se otkriva kao bivstvujuci to jest Ja Jesam iz plamteceg grma na Sinaju, savrseni sklad filozofskog Boga to jest bivstvujuceg i Imena koje Bog sam sebi nadjenjuje Ja Jesam, Bog filozofa i Bog objave se stapaju u jedno no tu nije kraj, pravi zavrsetak ta prica ima tek u Ivanovom evandjelju kada kaze da u pocetku bijase Logos i Logos bijase kod Boga i Logos bijase Bog. Sto je Logos? To je sva matematka, filozofija, logika koja je k tome jos i Osoba, Druga Osoba presvetog Trojstva. Filozofi prvog stoljeca su Boga filozofije zvali Logos za razliku od bogova Afrodite, Zeusa i tako dalje. Dakle Ivan zeli reci da Bog objave nije nitko drugi nego Bog filozofa - Logos.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 65 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Vrijeme na UTC + 01:00 sata