Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 14:31

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 136 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned lis 09, 2011 21:40 

alojzije je napisao/la:
Pa jesuli svi zakoni ok.. ili ima i loših , pa nemojte sad vaditi dlaku iz jajeta.

Nisu svi zakoni ok, ali se zakoni ne bi smjeli kršiti zato što nama osobno ne odgovaraju.

A ovaj zakon je potpuno u redu.

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 21:46 

Da, ali čovjek, bi trebao, ne tući djete zbog Božjeg zakona na prvom mjestu.
Kako piše sv. Pavao:"treba se većma pokoravati Bogu, a ne ljudima."

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 21:49 

Matija je napisao/la:
Da, ali čovjek, bi trebao, ne tući djete zbog Božjeg zakona na prvom mjestu.
Kako piše sv. Pavao:"treba se većma pokoravati Bogu, a ne ljudima."

Hajde Matija ostavimo to ovako i za jedno 20 godina nastavimo ovaj razgovor.. :wink:

Vrh

PostPostano: Ned lis 09, 2011 21:54 

Ok...bit ću onda još na forumu.
Ja sam izrazio stav da je grijeh tući djijete, jer je ono osoba i dar Božji.
To je nepravedno.
To ja mislim, a forum je mjesto različitih ljud i mišljenja.
...a sad mi mama kaže da odem spavat, ne mora me tuć... Laku noć :)

Vrh

PostPostano: Pon lis 10, 2011 21:41 

Pozdrav svima!
Osobno smatram da nije svaki udarac nasilje, a i da je lupanje po guzi ili neki udarac kad je dijete nešto jako naopako učinilo kazna koja s jedne strane negativno kondicionira za budućnost, a s druge strane ne ostavlja trajne ožiljke po ličnost djeteta.
Ne bih bila u stanju "istući" dijete, mislim da bi mi se prije ruka osušila.
Ali da vidim da gura ruke u utičnicu ili da se naginje kroz prozor ili da gađa pticu kamenom itd. bez brige bi dobilo po turu.

E, da, nisam bila tučena kao dijete. žensko dijete, dobro, poslušno 8)
Imam u okolini sad već odrasle ljude koji su se dobrano nauživali batina od svojih očeva kad bi markirali iz škole, pušili, ukrali pikule nekom cvikerašu, i slične nepodopštine. Zanimljivo, danas su to bogobojazni, obrazovani, stabilni ljudi...
sve u svemu, smatram da je kazna u rukama jedne zdrave i kompletne ličnosti POZITIVNA stvar koja je potrebna u odgoju, a i da pritom fizička kazna ima svoje minuseve i pluseve, kao i svaka druga vrst kazne.

također, odgoj bez kazne nije odgoj, ma kakva ona bila. a to se sasvim lijepo može vidjeti iz ponašanja dječice koja su produkti novih pravaca u odgoju - pravaca kojima upravlja psihologija a ne ljubav.

Vrh

PostPostano: Pon lis 10, 2011 21:58 

Zanimljivo je da kad je djete jednom dobilo po guzi to dobro pamti , pa kad mu kažeš 3-4 puta nemoj to nastradati ćeš ali djete kao djete ne posluša, dovoljno je samo pokazati šibu , to je u tom slučaju kao antena za bolji prijem. :wink: Susret dobrodošla :wink:

Vrh

PostPostano: Sri stu 30, 2011 08:35 

Izgleda da naš nacionalni mentalitet više poštuje šerife koji brzo rješavaju stvari nego one koji dugotrajno nastoje ljude izgraditi i kultivirati. Tjelesna kazna brže rješava pitanje poslušnosti djeteta i njegovog vanjskog discipliniranja. Drugo je koliko dijete može shvatiti da je to za njegovo dobro. Ipak mislim da se više postigne izgrađivanjem i primjerom od djetetova najmanje dobi, te pravovremenim poticanjem i razvijanjem navika za samostalnim odlučivanjem, odnosom prema radu (da, da, upravo pospremanje sobe što prije), roditeljskom dosljednošću, jasnim pravilima i njihovim pridržavanjem i postavljanjem djetetu primjerenih granica.
Nemam svoje djece, pa nisam baš mjerodavan za odgoj "izbliza" odn. pristup djeci koja su tvoja i koje moraš svakodnevno izgrađivati i odgajati. U djetinjstvu sam jednom ili dvaput dobio neke batine jer sam omalovažio očev autoritet pred svima, pa mi je on time dokazao da je ipak glava kuće. Međutim, buntovnost mi je prema njemu u glavi ostala, ali ipak sam ga cijenio.
Osobno ne mogu zamisliti da bih mogao lupiti ijedno dijete, ali me kod nekih školskih "desperadosa" znadu dlanovi zasvrbjeti....govoriš im, a oni se prave ludi i da ne čuju...ili pak oni nekog mlatnu i u oči ti lažu da nisu.
"Tko miluje sina svoga, zavijat će mu rane i na svaki će mu se njegov jauk potresati srce. Neukroćen konj postaje ćudljiv, a zapušten sin postaje tvrdoglav. Razmazi dijete svoje, pa će te zaprepastiti; igraj se s njim, pa će te u tugu zaviti. Ne smij se njim ako ne želiš plakati s njim i na koncu škrgutati zubima. Ne daj mu slobode u mladosti i ne praštaj mu pogrešaka njegovih. Savij mu šiju dok je mlad i nagnječi mu rebra dok je malen, da ti ne bude buntovan i neposlušan i ne ožalosti te duboko. Odgoji sina svojega i dotjeruj ga, da ti ne bi trpio zbog njegove drskosti." (Sir 30:7-13).
Ako neke Sirahove izraze (gnječenje rebara) shvatimo slikovito, a ne doslovno, tad bi to bila dobra biblijska orjentacija za odgoj. Topla strogost.

Vrh

PostPostano: Uto pro 20, 2011 21:50 

Vi koji zagovarate fizičko kažnjavanje djece, jeste li svjesni da je to zakonom zabranjeno i da vas susjed može slobodno da to želi prijaviti i da vam nikakav osobni stav oko toga ne bi pomogao?

Vrh

PostPostano: Sri pro 21, 2011 19:58 

Nije nitko ovdje za bilo kakvo fizičko kažnjavanje djece, ali smatram da se može govoriti o nužnosti blaže roditeljske primjene fizičke sile kao oblika odgojne prinude u slučaju opravdane nužde, recimo kad je dijete opasno za okolinu (primjerice, fizički napadne drugo dijete, slabije od sebe, a ti mu nemaš mogućnost održati predavanje o štetnosti takvoga ponašanja). Pljesnuti ga (ne prejako) jednom po stražnjici samo upozorenja radi ne može se smatrati fizičkim kažnjavanjem.
U protivnom ćemo doći do apsurda kao u Češkoj (članici Europske Unije), gdje je dijete moglo prijaviti roditelje ako bi samo pokušali da ga odmaknu protiv njegove volje od televizora kada ono želi gledati TV, a oni mu govore da je vrijeme za večeru. Sada tamo pripremaju novi građanski zakon u kojemu je jasno navedeno da je dijete dužno pridržavati se odgojnih mjera svojih roditelja (vjerojatno ako se ne radi o fizičkom kažnjavanju).
Bilo koji zakon možeš ako se potrudiš dovesti do apsurda. U spomenutoj Češkoj učiteljima je bilo zabranjeno dodirivati učenike, pa tako i miješati se u njihovu tučnjavu da bi je spriječili njihovim razdvajanjem (jer je dodirivanje učenika od strane odraslih smatrano većim prekršajem nego međusobna tučnjava učenika).

Vrh

PostPostano: Sri pro 21, 2011 22:35 

Vanja je napisao/la:
Vi koji zagovarate fizičko kažnjavanje djece, jeste li svjesni da je to zakonom zabranjeno i da vas susjed može slobodno da to želi prijaviti i da vam nikakav osobni stav oko toga ne bi pomogao?

DA, baš kao nas pokušavaju uvjeriti da je homoseksualnost nešto normalno. Ali, niti jedno ne drži vodu!

Vrh

PostPostano: Pet pro 23, 2011 15:41 

sara je napisao/la:
DA, baš kao nas pokušavaju uvjeriti da je homoseksualnost nešto normalno. Ali, niti jedno ne drži vodu!

Uopće nije bitno je li homoseksualnost normalna ili nije, jer kao što sam rekla ne smiješ diskriminirati nekoga zato što nije normalan.

Ne smiješ dati nekome otkaz jer ima seksualne odnose s istim spolom.

A na osobnoj razini ti smiješ misliti o gay osobama što hoćeš, osim ako ti to nije dovoljno već bi voljela da možeš uvesti neke zabrane na temelju svog pogleda na život i svojih uvjerenja.

Vrh

PostPostano: Sub pro 24, 2011 18:57 

Cure, hajdemo se vratiti na temu. Vanja, što bi ti predložila roditeljima kao učinkovite odgojne metode djece bez tjelesnog kažnjavanja?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 18:00 

Bernard je napisao/la:
Cure, hajdemo se vratiti na temu. Vanja, što bi ti predložila roditeljima kao učinkovite odgojne metode djece bez tjelesnog kažnjavanja?

Predložila bih razgovor i dosljednost. Neka čitaju knjige o odgoju djece.

Udaranje je čin barbarizma i pokazatelj nekontrole nad samim sobom.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 21:35 

Vanja je napisao/la:

Udaranje je radikalna kazna na težak prijestup djeteta.
Cijeli život učimo djecu o korektnim odnosima s drugom djecom. O tome kako je važno da se ne rugaju slabijima, da se pokušaju uvijek staviti u "kožu" djeteta kojeg se uhvati na zub. Da svojim ponašanjem utječu i na drugu djecu. Da budu prijatelji uvijek i da stanu uvijek u obranu slabijeg.
I jednog dana doznam da je naše dijete s još nekolicinom maltretiralo drugo dijete. U sve skupa se uključila i pedagogica i profesorica škole. Incident je bio ozbiljan. U kući smo imali konstruktivan razgovor i hladne glave sam djetetu objasnio da je napravio veliko sr... koje traži i neuobičajenu kaznu. Dobio je po guzici i sigurno će tu kaznu pamtiti cijeli život. Kako smo u dobrim odnosima s drugim roditeljima iz škole ,primjećujemo ,kad nam se žale na dječje nepodopštine, da u njima ne sudjeluje naše dijete. Možda je to radi toga što mnogo pričamo s našom djecom, a možda su i u šumi :?:

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 21:56 

toni1 je napisao/la:
Vanja je napisao/la:

Udaranje je radikalna kazna na težak prijestup djeteta.
Cijeli život učimo djecu o korektnim odnosima s drugom djecom. O tome kako je važno da se ne rugaju slabijima, da se pokušaju uvijek staviti u "kožu" djeteta kojeg se uhvati na zub. Da svojim ponašanjem utječu i na drugu djecu. Da budu prijatelji uvijek i da stanu uvijek u obranu slabijeg.
I jednog dana doznam da je naše dijete s još nekolicinom maltretiralo drugo dijete. U sve skupa se uključila i pedagogica i profesorica škole. Incident je bio ozbiljan. U kući smo imali konstruktivan razgovor i hladne glave sam djetetu objasnio da je napravio veliko sr... koje traži i neuobičajenu kaznu. Dobio je po guzici i sigurno će tu kaznu pamtiti cijeli život. Kako smo u dobrim odnosima s drugim roditeljima iz škole ,primjećujemo ,kad nam se žale na dječje nepodopštine, da u njima ne sudjeluje naše dijete. Možda je to radi toga što mnogo pričamo s našom djecom, a možda su i u šumi :?:

Nažalost, djeca su najnezaštićenija u društvu. Jadna nemaju nikakva prava! Ako ih i imaju, ne funkcioniraju u praksi.

Zar zbilja nisi mogao smisliti ništa drugo, već ti je samo udaranje djeteta palo na pamet?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 136 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata