sneni je napisao/la:
Želim ukazati na jedan lijepi komentar o krizi u Crkvi u Zapadnoj Europi - s mislim da taj "sotonin dim" nije daleko od nas.
http://www.don-ivica.net/razno/56-opca- ... rgiju.htmlVrlo sličan komentar s osvrtom na nedavni Papin pohod Njemačkoj pročitala sam upravo i u listu "Mi". Jedan mali ulomak:
"...Ne da bismo takve ocjene smjesta odobravali, ali niti da bismo ih à priori odbacivali, citirajmo što u članku „Bilanca Papina pohoda“ napisa liberalni tjednik Der Spiegel, zato što se u njima sažeto oslikava ukupno ozračje i stanje duha i duhova u Njemačkoj (a uvelike i drugdje u Europi): „Blistav govor u Bundestagu, sjajni nastupi pred vjernicima – ali i razočaranje kod protestanata i kod vlastite, katoličke mladeži: Benedikt XVI. smiono se dao na svoj pohod Njemačkoj, ali ona prava iskra nije zaiskrila. Mnogima je Papa ostao stran.“
O čemu je riječ, o tome isti ugledni tjednik izvješćuje kako je za susret s Papom mladež okupljena na jednoj livadi u Freiburgu, pod vodstvom dvoje moderatora, odgovarala na neka pitanja tako da je (kao na tv-shawu WDR-a) uvis dizala crvene ili zelene napuhane balone: crvene kada se s tvrdnjom ne slaže, zelenom kada ju odobrava. „Bila je riječ o tomu da se vidi koliko povjerenja mladi još uvijek imaju u svoju Crkvu i u natpastira iz Rima“, piše tjednik pa nastavlja: „’Svoj život usmjerujem po smjernicama iz Rima’, rekla je moderatorica. Nije tako, odgovorila je mladež i podignula uvis crvene balone, rijetko tko zelene. „Vjerska pripadnost ne igra veliku ulogu u mojoj vjeri.“ Zeleno, suglasilo se mnoštvo. „Žene nose premalo odgovornosti [tj. imaju premalu zastupljenost na odgovornim mjestima] u Crkvi.“ Zeleno, mnoštvo se s time suglasilo. „Može li življena homoseksualnost biti grijeh?“ Dakako da ne, jednodušno crveno. Mladež je birala: mnogo crvenoga za Benedikta, jedva malo zelenoga. Bila je slika raspoloženja kakvo je vladalo za vrijeme 21. Papina putovanja prije no što je ono uopće završilo.
...
To što je upravo slikovito ispričano ne tiče se samo mladih njemačkih katolika, to je samo zoran prikaz gotovo nepremostiva jaza između službenog (rimo)katoličkog naučavanja i onoga što mnogi katolici više ne prihvaćaju, počevši od mnogih (njemačkih) teologa, profesora teologije, svećenika i vjeroučitelja, a što je i ove godine dobilo svoj izraz u neugodnim peticijama, u kojima su profesori katoličke teologije njemačkoga jezika zahtijevali razne stvari: od ređenja za svećenike oženjenih, preko ređenja žena, dopuštanja razvoda, dopuštanja rastavljenima i ponovno oženjenima da sudjeluju u euharistiji pa do priznavanja i prihvaćanja homoseksualnih veza u statusu bračnih zajednica..."
http://www.hkz-mi.hr/Zajednice--MI-/Nag ... re-i-.aspx