Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 30, 2026 16:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri lis 26, 2011 12:27 

Unaprijed se ispričavam na banalnosti postavljenog pitanja, ali eto palo mi je na pamet. Znam da se ne mogu zarediti osobe koje su udane/oženjene, ni udovci i udovice (ili krivo mislim?).. a što s onima koji su imali već u životu spolni odnos, premda ako su obavile životnu ispovijed i odlučile više ne griješiti, one su ponovno nevine i Bog im oprašta.. iako bi bilo najpoželjnije da su redovnici i redovnice oni koji su sačuvali zaista svoje djevičanstvo u svakom smislu..

Vrh

PostPostano: Sri lis 26, 2011 14:22 

odgovor na tvoje pitanje je sv. Augustin (pročitaj životopis)

Vrh

PostPostano: Sri lis 26, 2011 15:29 

Lucija55 je napisao/la:
Unaprijed se ispričavam na banalnosti postavljenog pitanja, ali eto palo mi je na pamet. Znam da se ne mogu zarediti osobe koje su udane/oženjene, ni udovci i udovice (ili krivo mislim?).. a što s onima koji su imali već u životu spolni odnos, premda ako su obavile životnu ispovijed i odlučile više ne griješiti, one su ponovno nevine i Bog im oprašta.. iako bi bilo najpoželjnije da su redovnici i redovnice oni koji su sačuvali zaista svoje djevičanstvo u svakom smislu..

Koliko mi je poznato niti jedna redovnička zajednica ne provjerava nevinost svojih članova, niti je to uvjet za stupanje u redovništvo. Udovci i udovice mogu postat redovnici, čak je moguće i da supružnici, naravno po dogovoru, odu u samostane.
Inače pojam zarediti upućuje na primanje sakramenta sv. reda, tj. na svećeništvo. Redovnici polažu zavjete.

Vrh

PostPostano: Sri lis 26, 2011 16:59 

ma pročitala sam sv. augustina, ali ipak je on utemeljitelj jednog reda.. ma čitala sam životopis svete rite kako je imala problema jer je bila udana, tj udovica ali je ipak bila..no nakraju je postala redovnica :9
hvala vam :))

Vrh

PostPostano: Sri stu 09, 2011 00:37 

Možeš biti redovnik/ca i biti u braku i ispunjavati svoje bračne dužnosti. To ti je omogućeno u Franjevačkom svjetovnom redu (FSR) tj. Franjevački treći red.
-Pravilo Franjevačkoga svjetovnog reda Drugo poglavlje NAČIN ŽIVOTA
17. U svojoj obitelji neka žive franjevačkim duhom mira, vjernosti i poštivanja života, nastojeći da im to postane znakom svijeta koji je već obnovljen u Kristu.[26]
Neka osobito oženjeni, proživljavajući milost sakramenta ženidbe, u svijetu svjedoče ljubav kojom Krist ljubi svoju Crkvu. Jednostavnim i otvorenim kršćanskim odgojem neka misle na poziv svakoga člana, neka radosni sa svojom djecom idu svojim ljudskim i duhovnim putem.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata