Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 08:36

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Templari
PostPostano: Pon lis 31, 2011 18:10 

Templari ili punim imenom "Red siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama" osnovan je 1118. nakon prvog križarskog rata po uzoru na cistercite s namjerom da pomognu novom Jeruzalemskom kraljevstvu da se odupre napadima muslimana iz okolice, i da pruži sigurnost velikom broju hodočasnika koji su krenuli u Jeruzalem nakon njegovog osvajanja.
Red je osnovao Hugo de Payens. Sjedište reda je prvobitno bilo pokraj mjesta gdje je nekad stajao židovski hram, Templum Salomonis, po čemu je i dobio ime.
Zanima me što mislite o njima i kakav je stav katoličke crkve prema tom starom redu?

Vrh

Naslov: Re: Templari
PostPostano: Uto stu 01, 2011 14:02 

Koliko mi je poznato templari su danas obnovljeni u Crkvi. Neću stavljati linkove pošto mi se čine dosta nejedinstveni. Obnovljeni su ne baš davno, a već se spore oko toga koji su glavni itd.
Inače samu inicjativu i obnovu podržavam i želim im Božji blagoslov!
Možda je malo nezahvalno ulaziti u razloge i opravdanost njihova gašenja, tj. svojevrsnog zabranjivanja, ali priznati im veliku ulogu u povijesti Crkve bi trebalo. Po meni su oni bili zaista predani ljudi velike vjere.
Pitanje je, pa i u vezi te obnove, što nam oni znače danas? Jesu li samo dio povijesti? Možda uzori? Kako danas i koliko dosljedno živjeti njihovu karizmu, koliko dosljedno, može li se to i je li uopće opravdano?

Vrh

PostPostano: Uto stu 01, 2011 14:27 

Slavomir je napisao/la:
Koliko mi je poznato templari su danas obnovljeni u Crkvi. Neću stavljati linkove pošto mi se čine dosta nejedinstveni. Obnovljeni su ne baš davno, a već se spore oko toga koji su glavni itd.
Inače samu inicjativu i obnovu podržavam i želim im Božji blagoslov!
Možda je malo nezahvalno ulaziti u razloge i opravdanost njihova gašenja, tj. svojevrsnog zabranjivanja, ali priznati im veliku ulogu u povijesti Crkve bi trebalo. Po meni su oni bili zaista predani ljudi velike vjere.
Pitanje je, pa i u vezi te obnove, što nam oni znače danas? Jesu li samo dio povijesti? Možda uzori? Kako danas i koliko dosljedno živjeti njihovu karizmu, koliko dosljedno, može li se to i je li uopće opravdano?

Znam da i danas postoje neke organizacije koje sebe nazivaju templarima, ali o njima malo znam, a oni me i ne zanimaju previše. U knjigama koje su nedavno pisane ima svega. Meni se puno toga ne sviđa što je pisano u tim modernim knjigama. Mislim da je puno toga izmišljeno i napisano da bi se naštetilo kršćanstvu i da bi se zaradilo, jer ljudi vole čitati te nazovi zagonetne stvari, a za mene nebitne stvari. Mene zanimaju stari templari iz 12. i 13. stoljeća, jer se tada izgradilo puno crkava i katedrala. Red je bio aktivan skoro 200 godina što nije malo. U to doba su živjeli i neki sveci kao Sv. Toma Akvinski, a i mnogi drugi. Templari se malo spominju, a imali su vlast na velikom teritoriju Europe, a i šire. Vi i po Velikoj Britaniji imate masu crkava i katedrala iz tog perioda gotike. Ne kažem da su u izravnoj vezi s njima, ali malo se o njima zna za tako dugi period djelovanja.

Vrh

PostPostano: Uto stu 01, 2011 23:54 

Istina. Slika o njima je dosta zamagljena svakojakim popularnim izmišljotinama National Geo tipa. Dovoljno ti je vidjeti emisije koje rade ko fol ne zlonamjerno, a uvjeravaju te kako bolesni Katolici šalju u pakao svakog tko uživa bar malo u bilo čemu pa bio to i sendvič za doručak. Tako imaju 100 teorija o templarskom blagu pomoću kojega je red nekako čudnovato narastao itd.
Mislim da je krivac za tako nagli uspjeh ipak više Duh Sveti koji je poticao tu karizmu i želju u ljudima da se potpuno predaju Bogu na taj način. Biti templar nije bilo kao što se danas predstavlja od zlonamjernika. Koristoljubci nisu tu imali što tražiti i predivno je vidjeti da su u tom razdoblju povijesti toliki bili spremni dati sve za Boga. Nisu marili ni za ovaj život jer su znali da su umrli grijehu i ponovno se rodili u Kristu kao njegovo vlasništvo. Priće o nekakvim odlascima mlađih i jadnijih sinova pljačkaša, o ljudima koji nisu imali pojma o duhosvnosti i slične gluposti ne drže vodu. Prosječni čovjek tada je o duhovnosti i transcendentnom znao mnogo više od većine onih koji si danas daju za pravo govoriti i suditi o tom vremenu.
Zašto sam se raspisao? Zato što mislim da poziv upućen tim ljudima tada stoji i danas. Ne da nužno štitimo hodočasnike i slično :) već da se potpuno, sa vjerom i pouzdanjem, tko god i što god da bili, predamo jedinome Bogu kao i ta masa ljudi tada sa potpunom hrabrošću i pouzdanjem ne umanjujući sebe, poziv što nam ga Bog daje i ne stavljajući svoj život u uske okvire pristajući na manje od savršenog, tj. svetog.

Vrh

PostPostano: Sri stu 02, 2011 14:51 

Slavomir je napisao/la:

Možeš navesti koji link o onima koji su danas priznati u Crkvi, kao crkveni red, jer nemam baš informacija o tome?

Znam samo da otkad su povjesničari u vatikanskim arhivima istraživali dokumente iz tog doba, da su došli do zaključka da je kraljeva optužba kojom ih je teretio za krivovjerje bila nepravedna, a da je Papa ukinuo red isključivo pod pritiskom francuskog kralja. Službeni je stav danas i povjesničara i Crkve da oni nisu bili nikakva sekta ni krivovjerci, nego su politički pritisci primorali Papu da raspusti red. Ima u Verbumu dobra knjiga o njihovom načinu života, ratovanju i tom tragičnom procesu, autorica je povjesničarka Regine Pernoud.

Vrh

PostPostano: Čet stu 03, 2011 15:00 

Evo sta pise o Templarima u Srbiji...I ja sam to vise puta citala,ali sam ostala zbunjena..tako da sam mislila da je taj Red ukinut,kod katolika...!
Sada,kako vidimo ima ih i kod drugih..

Organizacija Vitezova Templara Srbije formirana je sa prevashodnim ciljem baštinjenja vekovne kulture viteštva u svakodnevnim odnosima medju judima, koja ima duboke korene i u tradiciji na teritoriji Srbije. Vitezovi Templari Srbije deo su Templarskog Reda, medunarodne Templarske organizacije - Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani (OSMTH). Odlukom Velikog Magistralnog Veća, najvišeg tela Reda, organizacija Vitezova Templara Srbije, priznata je kao ravnopravni član pod zaštitom Reda.
---------
Danas je Red hrišćanska ekumenska organizacija, otvorena i muškarcima i ženama, koji prihvataju njegove ciljeve, ali i koji svojim životom, ponašnjem i prethodnim delovanjem zaslužuju da postanu njegovi članovi. Kandidat za člana Reda najpre mora da bude prihvaóen za postulanta (iskušenika) i u tom statusu, shodno Pravilima, mora da provede do godinu dana. Posle perioda u statusu postulanta, kandidat na ceremoniji investiture, posle molitve u crkvi, biva unapređen u Viteza, odnosno Damu Hrama. Odlukom starešinstva a na osnovu svojih zasluga, Vitezovi i Dame mogu biti unapređeni u Vitezove/Dame Oficire (Komandere) Hrama i u Vitezove/Dame Velike Oficire Hrama. Izuzetno u Redu se dodeljuje i najviše zvanje Viteza/Dame Velikog Krsta Hrama
.

Glavna misija modernih Templara jeste milosrđe. Red ispunjava tu misiju kroz dela koja pomažu ljudima da pomognu sebi, dajući im nadu."
Vrline vere, nade, ljubavi i milosrđa ideje su vodilje Reda, čiji članovi že1e da služe baš kao što su to činili i drevni Templari. Moto Reda jeste citat iz Biblije koji glasi:

"Ne nama, o Gospode, ne nama, već slavu daj imenu Tvojem"

U vremenu materijalizma i sekularističkog humanizma, Red teži okupljajući pojedince visokih etičkih principa, da pokaže da je ideal duhovnosti od presudne važnosti za očuvanje tradicije, za patriotizam i za ispunjavanje građanskih dužnosti . Takvi pojedinci moraju pokazati da su sposobni i spremni da žive u skladu sa Templarskim nasleđem i tradicijom .

http://www.templari.org.rs/red.htm

Misterija je razotkrivena.
Veliki priorat Srbije, templarski red vitezova hrama, juče je promovisao knjigu „Istorija reda Jeruslimskog hrama“. Svoje delo u templarskom hramu u centru Beograda predstavio je autor, belgijski templar Leo Tis, koji je s velikim pijetetom govorio o svojoj templarskoj braći iz Srbije
.

http://www.kurir-info.rs/beograd/templa ... -62831.php

Vrh

PostPostano: Čet stu 03, 2011 21:38 

Ne samo u Srbiji, takvih ima i kod nas. To vjerojatno nisu uopće katolici, niti je njihova udruga priznata od Crkve. Oni sami za sebe kažu da su "kršćanska ekumenska organizacija, neovisna o svima". Na hrvatskim stranicama takvih sličnih templara u svojoj kronologiji kojom "dokazuju" nasljedstvo pravih templara iz 14. st., spominju i masone u Škotskoj i slično.
Da bi rad neke vjerničke udruge bio priznat od Crkve, po kanonskom pravu, statut im treba biti odobren od strane Biskupskog ordinarijata, u suprotnom oni su samo privatno vjerničko društvo, a ovi templari za sebe niti ne kažu da su katolici.

Pravi templari bili su redovničko-vojnički red, iznimno odani Papi, razvijali su svoju duhovnost (pravilo Reda napisao im je sv. Bernard), a nisu samo bili ratnici, već su osnivali svoje samostane, bavili se gospodarstvom, a nagrade i zalozi koje su dobivali od hodočasnika koje su čuvali (i čiju imovinu su čuvali dok su ovi bili na hodočašću) imalo je za posljedicu određenu društvenu moć, koja se uslijed jačanja Reda, nije nimalo sviđala francuskim kraljevima pa su tako "poveli rat" protiv njih. Taj rat su templari u svakom pogledu, osim u onom moralnom, izgubili.

Vrh

PostPostano: Čet stu 03, 2011 22:51 

Iz onoga što sam pročitao o templarima mogu reći da su templari vremenom stjecali sve veću moć i bogatstvo. Red je imao stroga pravila. Tada su bila druga vremena koja se iz današnje perspektive teško mogu sagledati. Ono što ja vidim je da su trebali imati jaku vjeru da bi mogli biti u službi. Sjećam se da sam pročitao da nisu smjeli gledati ženu u lice što je danas jako teško za shvatiti međutim smatram da je to pisano zbog nekog razloga kao i mnoge druge regule. Koliko god to bilo teško za održati smatram da se moglo, jer je to moguće postići samo s vjerom. S druge strane dobili bi uzvišenu plemenitost kao zaslugu za pomaganje ljudima. Ta plemenitost je ono što danas treba modernom čovjeku. To je stanje duha i dobrote čovjekova srca.

Drugo što mi se sviđa je što su templari htjeli pokazati svoju duhovnu moć izraženu u gradnji katedrala i crkava. Te građevine odišu ljepotom i grandioznošću te pokazuju koliko je njima vjera bila bitna za život. Danas su vjerski objekti dosta jednostavni dok se u doba gotike za izgradnju katedrale pristupalo s mnogo truda, jer je za njih to bilo nešto uzvišeno. To je zahtijevalo i velika sredstva, jer sve što je kvalitetno je i skupo.

Red se možda previše obogatio što nije bilo dobro, jer bogatstvo samo po sebi nije dobro. Smatram da kvari ljude i da nema onoga koji ga može držati pod kontrolom. Vjerojatno se red zato i raspao. To bogatstvo npr. veliki zemljišni posjedi su imali i pozitivnu stranu, jer sam negdje pročitao da bi templari dali nekom zemljoradniku da obrađuje zemlju, a da pritom nisu tražili nikakav udio u prinosu koji je zemljoradnik dobivao obrađujući taj posjed. Tu se vidi njihova plemenitost. Vjerojatno je u red ušlo i lažnih templara koji su htjeli materijalnu korist. Teško je bilo takav veliki red održati u redu, jer je teritorij koji je bio pod njihovom vlašću bio velik. Tu je vjerojatno bilo i drugih negativnih stvari, ali red sam po sebi mi se zbog te izvorne duhovne uzvišenosti, svidio.

Vrh

PostPostano: Pet stu 04, 2011 09:17 

http://studentski-pastoral.com/index.ph ... &Itemid=19

Vrh

PostPostano: Sub stu 05, 2011 09:20 

Stranica: http://www.templari.hr/home.html
Nekoliko činjenica zbog kojih su se meni učinili okej: Masoni se jesu predstavljali kao neki nasljednici križara itd. ali ovi novoosnivani templari nemaju veze sa njima, tj. ograđuju se od njih. U galeriji imaju slike sa nekakvih inicijacija u crkvi na Jarunu, njihov šef se susreće sa papom navodno, a kako mi se čini poglavar im je melkitski patrijarh.
Jesu dosta ekumenski orjentirani, ali ima takvih i na KBFu pa i dalje predaju...
I na onom sastanku svih raznoraznih stvarnosti u Crkvu što jednom godišnje bude su bili prisutni, čini mi se čak i sa štandom.
Dakle, zbunjuje to što ih ima mnogo, ali nisu svi masoni i nevaljali. Kad bi se naglo ograđivali od svih što nemaju potvrđene statute i ne ispunjavaju ne znam koje uvijete doveli bi se u opasnost da gušimo Duha i dobru namjeru.

Vrh

PostPostano: Sub stu 05, 2011 11:35 

Bilo bi stvarno cool dns biti templar. Dodes djevojci, sjednete na kavu, i pitate ona "cime se bavis?" "ja sam templar 8)" "mogu i ja isto biti?" "ne bez preporuke, mala, ne bez preporuke 8)". O. K dosta sad o salama. Ono sto me interesira u njihovoj povijesti, jest to, da li bi papa stao u njihovu obranu da mu prijestolnica nije bila u Avignonu vec u Rimu? Ili ipak mozda ne bi jer i papa Klement V je sam bio Francuz?

Vrh

PostPostano: Sub stu 05, 2011 16:03 
Administrator

Ne vidim da ovaj link o "templarima" ima veze sa Katoličkom Crkvom, već promiče između ostalog i ezoterijske prakse poput Reiki-a pod krinkom nekakvog prosvjetljenja i slobode duha. Od takvih stvari treba se jasno ograditi.
Nasuprot toga, nevezano direktno uz templare, navest cu link http://www.krizari.hr koji zeli biti u KC, sto je vrlo jasno naglašeno, sasvim suprotno od tajnovitosti i izbjegavanja direktnih odgovora na linku "templara".

Vrh

PostPostano: Sub stu 05, 2011 19:45 

Taj link je dosta sličan onome o kojem sam prije govorila, vitezovi-templari.hr. Obje te udruge:
- djeluju pod pokroviteljstvom nekog Međunarodnog škotskog templarskog udruženja
- nije im važno koje su vjere članovi
- navodno su kulturno-povijesne udruge, a imaju neke tajne inicijacijske obrede...

Takve se skupine spominju u knjizi Legende, mitovi, laži u poglavlju o templarima, jer oni nemaju nikakve veze s duhovnošću pravih srednjovjekovnih templara...

Citat:
Ono sto me interesira u njihovoj povijesti, jest to, da li bi papa stao u njihovu obranu da mu prijestolnica nije bila u Avignonu vec u Rimu? Ili ipak mozda ne bi jer i papa Klement V je sam bio Francuz?

:wink: Da se htio vratiti u Rim, vjerojatno bi stao u njihovu obranu jer bi bio neovisan o Francuzima, međutim povijest ga pamti kao jednog od onih koji su kompromitirali Svetu Stolicu udruživanjem s lošim kraljevima i kao jednog koji je izazvao pravu krizu papinstva i Crkve... Zanimljivo kako je Papin sud 1308. proglasio templare nedužnima i oprostio im sve grijehe, ali tada se umiješao kralj s podlim ubojstvima dvaju sudaca na čije je mjesto stavio svoje ljude i tako "dobio sporove"...

Vrh

PostPostano: Ned stu 06, 2011 09:57 

Kako su završili u crkvi na Jarunu? Provalili ili su im je katolički svečenici dali na korištenje?
Stvarno se njihov škotski šef nalazio sa papom ili jednostavno lažu o tome?
Zašto im je zaštitnik patrijarh jedne katoličke crkve?
Mogu prihvatiti da su heretici i što ti ja znam, ali onda moramo razjasniti njihovu poziciju unutar Crkve, a ne ostati na samim optužbama i prozivanjima jer na taj način prozivamo i one koji sa njima njeguju nekakav odnos.

Vrh

PostPostano: Ned stu 06, 2011 11:24 

Slavomir je napisao/la:
Kako su završili u crkvi na Jarunu? Provalili ili su im je katolički svečenici dali na korištenje?

Pogledala sam te slike i šteta što ne pišu te upitne okolnosti “inicijacije” u crkvi, a na nekim fotografijama je i obred krštenja nekog djeteta u templarskom okruženju…

Citat:
Stvarno se njihov škotski šef nalazio sa papom ili jednostavno lažu o tome?

Pa i drug Tito je bio u posjetu Papi, ne znači to da je dotični svetac.

Citat:
Zašto im je zaštitnik patrijarh jedne katoličke crkve?

Vjerojatno zato jer je Melkitska Katolička crkva prisutna u Jeruzalemu, međutim na stranicama im nigdje ne piše u čemu je značaj njihovog „protektora“. Je li to samo simbolično ili nije?

Citat:
Mogu prihvatiti da su heretici i što ti ja znam, ali onda moramo razjasniti njihovu poziciju unutar Crkve, a ne ostati na samim optužbama i prozivanjima jer na taj način prozivamo i one koji sa njima njeguju nekakav odnos.

Meni uopće nije do prozivanja i optužbi, niti ne poznajem ljude na slikama, a imena članova na webu niti ne pišu, ali na njihovoj stranici između ostaloga stoji:
“Mi nismo tajno društvo u smislu ekskluzive ili elitizma. Zatvoreni smo prema javnosti u nekim svojim razmišljanjima te načinima proučavanja i tumačenja vjere, mistike i filozofije, kako nas drugi zbog neznanja, neupućenosti ili iz zlih namjera ne bi pogrešno shvaćali.”
“Veličina i značaj inicijacije, te sama težina je u tome što sada mi osobe s jasno izraženim stavom, željom za istinom, spoznajom i vjerom pristupamo „Novom sakramentu“, jer su krštenje, potvrda i euharistija također sakramenti kršćanske inicijacije. Sada smo svjesni, za razliku od sakramenata, tj. inicijacija koje smo primili kao djeca. Možda jedan od odgovora leži u tome, tko se krsti kao odrasla osoba. Inicijacija je mistika koja se sastoji od obreda koji su temeljeni na Svetom pismu, te se točno zna zašto se nešto radi, poznaje se sva simbolika koja se koristi, kako bi inicirani što dublje ušao u spoznaju samoga sebe, Boga i svih ljudi. Inicirani tako postaje član Templarskog reda, te sada je sposoban učiti i spoznavati istinu o prosvjetljenju, koje će sam biti svjedok.”

U što dakle oni vjeruju i kakav je to “novi sakrament” u njihovoj inicijaciji?

Zašto u svojoj Povijesti Crkve na 173 stranice imaju toliko negativnosti o Katoličkoj crkvi?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata