@SDPovac
Htio sam ti napisati nešto što se tiće SDPovsko Josipovićevog plesa između Hrvatske i Srbije, ali suzdržat ću se da temu ne bi vodili daleko dalje... Zaista mi se nije ulazilo u rasprave sa tobom jer sam vidio kako to izgleda sa drugima, ali eto...
Ti ne da ne shvaćaš, nego ne želiš shvatiti što ja govorim. Naglasak je bio na etičkim pitanjima dok je Josipović spomenut usput. Na široko objašnjavaš stvar koja je gotovo od nikakve važnosti.
Da obavimo predsjednika - on se ponaša tako da se često puta moram pitati čiji je on predsjednik? predsjednik čega je ovaj čovjek? ali ipak ga kao takvog prihvaćam, ne mrzim i svake nedjelje za njega molim u molitvi vjernika.
Ta neka statistika objašnjava samo apsurd toga da se neki žele zvati katolicima, a istovremeno to nisu. Stvarno mi nije želja o tome raspravljati i mislim da je glupo i banalno. Ne želim kritizirati biskupe. Što se tiće popisa stanovništva, izjava mi je bila okej. Možda bi se trebali žešće opredjelit i na izborima, ali razumijem da to ne čine jer se kod nas za vlastite interese i interese cijelog društva mogu zalagati BBB i Torcida, ali nipošto i Crkva. Opet na žalost postoje čak i praktični vjernici koji njima daju glas (šeme: fuj HDZ baš dajem glas SDPu sad! Kao da ne postoji neka treća stranka op.a.). Opet i praktični vjernici imaju te šeme Josipović je gospodin blabla. Kao gospodin je puno veća faca bio Sanader pa eto ti ga. To što u njihovim redovima postoje okej ljudi znam i ja i poznam jednog takvog, ali to ne znači apsolutno ništa i jednostavno može biti argument samo za - ništa!
Dakle, ja samo govorim da postoje neka načela od kojih ne možemo odstupiti. Isti je svećenik (Piotr Maj) jednom gostujući na Novoj TV posdjetio na papine riječi upućene Poljacima povodom nekog njihovog
Vukovara kako postoje neka bojišta sa kojih se nikada i nikako ne možemo povući! Kao što su neki ljudi znali da tamo ostaju i ostali su do kraja ne kombinirajući, relativizirajući, kompromitirajući se i sa čime ili kime tako i mi kao
Katolici ostajemo pri obrani nekih vrijednosti za koje znamo da su bitne i presudne kako nama tako i onima koji ih niječu.
Odlučiti o tome je li pametno studente uvaljivati u kredite je na meni i tebi. Isus nije došao liječiti gospodarstvo tako da ću tu dati glas po vlastitoj savijesti i procjeni, ali tek nakon što se etički principi nečijeg programa ne kose sa mojim vlastitim tojest kršćanskim.
Reći da je ekonomsko kao takvo važnije od etičkog nekome možda ima smisla, no ne i katoliku. Zašto? Jer katolik razumije što je to čovjek. Moj dragi pas će ići onome koji mu nudi finu mesnu konzervu, a ne one keksiće. Čovjek pak, za razliku od životinje, kao duhovno biće ima i još jednu komponentu (više njih, ali naglašavam jednu) a to je savjest. Savjest koja je po onoj staroj formuli "Božji glas u nama", nekakva iskra božanskoga. Kada se govori o savjesti bitno je naglasiti da to što ti imaš savjest po kojoj nešto činiš ne znači da je tvoja savjest, a time i tvoj čin ispravan. Ona može biti iskvarena, izopačena, izranjavana od raznoraznih napada tipa Plan 21. Nadam se da nam je jasno kako bez savjesti i bez etičkog čovjek jednostavno ne bi bio čovjek! Da ne idem u širinu, jer ipak govorim katoliku pred katolicima nadam se da mogu samo reći kako je posao usmjerivanja i formiranja te savjesti Bog predao apostolima na čelu sa Petrom i dalje ti je valjda sve jasno.
Da ponovim - materijalistički gledano, ako u pozadini svega ovoga nije ništa onda se brini za komfor i nemoj mariti za etičko. No, mi koji vjerujemo u nešto sasvim suprotno moramo zauzeti jasan stav prema nekim, već spomenutim stvarima!
Da ponovim i što sam već rekao - jasno mi je da će mnogi dati glas SDPu i neka tako čine. Ja ih razumijem jer u svojem mentalitetu vide samo HDZ - SDP i dosta im je HDZa pa bok. Dakle, na one koji katolici nisu se ni ne mogu ljutiti, ali onima koji to silno žele biti mora se jasno reći da citiram Katolik-SDPovca
Citat:
Ljudi moji, ne mogu se imati i ovce i novci.
Mislim da sam u ovoj temi reko većinu onoga što sam htio reći i nadam se da neću opet ulaziti u rasprave.