Alan Ford je napisao/la:
Meni ovo ništa danas nije niti najmanje čudno.
Uz ovakav konzumerizam, mi i petkom govorimo "Neće grijeh u usta, nego iz usta", dakle ne moraš postiti, ništa to nije potrebno, sve će Isus oprostiti, On te neopisivo voli, sada evo SDP uvodi ponedjeljak bez mesa zbog stakleničkih plinova i nije im problem, a mi smo post sveli na "ma neće grijeh u usta", što čujem svaki put kada pitam katolika koji jede meso petkom!!
Uz propovijedi, na kojima se ne spominje pakao, u kojima grijeh ima sporednu ulogu, a pakao nikakvu, koji je za mračni srednji vijek, u z propovijedi na kojima nisam čuo da nekakav svećenik govori o kontracepciji, o pilulama, o kondomima, o predbračnim odnosima, o spiralama. Općenito o kontracepciji koju koriste 95% katolika, valjda da se nebi uvrijedili, jer ne daj Bože im nešto reći što je njima teško, da se ne bi crkva ispraznila.
Danas rastavljenih i ponovno vjenčanih koliko hoćeš, pune ih župe, jer eto si ne pašu, pa je onaj drugi bolji, i preko toga se olako prelazi, i niti riječi o tome.
Sve nekakve sladunjave i jednolične propovijedi ,o, ne mrzi susjedu, pomozi ako hoćeš drugom, nemoj ogovarati, o materijalnom i kako ljudi teško žive, i iči će te svi u raj jer vam političari nisu obezbijedili kvalitetniji život, da na miru možete ići u shoping nedjeljom i slično.
Pa dotle kad se diže presveto ili kad se prima, svi odjednom invalidi i u novim bijelim hlačama, jučer kupljenim, pa će Bog razumjeti, kao da to rade jer moraju. Kako da netko drugi i povjeruje da u toj Hostiji nešto ili je, kad se jede ko čips i prilazi ko za šank, a da nam netko da 100000 kn, klečali bi ležali pred tim, i ljubili ruke do sutra.
O korizmi, da i ne govorim, jedni se odreknu alkohola pa se na Uskrs naroljaju ko svinje, jedni cigareta, pa se kasnije napuše ko turčini, jedni se slatkog pa se kasnije nažderu ko krmad i slične glupost. Ali ne daj Bože u nečiji stav i mišljenje dirat, sačuvaj Bože, kako se možemo samo usuditi!!
Gadi mi se danas ova bljutava, sladunjava i "sve će Bog prostit" vjera, bez imalo žrtve , bez imalo odgovornosti, bez kapi znoja i zrnceta samokritičnosti.
Što mladima ostaje u ovom svemu, nego da gledaju na sve ovo kao nekakav teatar sa Euharistijskim Kristom u sporednoj ulozi, koji se smiješi na Faustininoj slici Milosrdnog sa pet prsti i kaže"prika daj peticu, ne brini i samo "deri"!!
A meni je muka od ovakvog gledanja na stvari.
Je li bi ti to vikao, tukao, proklinjao ili što bi? I zašto toliko zuriš u tuđe "dvorište"? Takav ogorčeni, ljuti, agresivan katolik bi možda nekoga obratio? Sumnjam.
A još mi se manje čini da to ima veze s Evanđeljem - naime ono je Radosna vijest. U tvojoj verziji bi mogla biti zastrašujuća vijest.