Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 15:09

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned ožu 11, 2012 10:55 

Braslav je napisao/la:
Zapravo se slazem s atheosom. Ocijenjivati vjeronauk je glupost. Roditelji i dijeca ga dozivljavaju iskljucivo kao predmet za popravljanje prosijeka. Dakle zadnji sat nastave (ili prvi ako je nastava popodne) bi mogao biti vjeronauk koji bi se trebao predavati u stilu komparativnih religija s nagalscima na matematici, fizici, knjizevnsti i biologiji. Zapravo bi jedan teolog trebao poznavati sve to ako bi htio da mu predmet ne bude "u oblacima". Ima toliko zanimljivih tema:
Kako pomiriti stvaranuje iz Biblije sa suvremenom znanoscu? Hoce li ikad kompjuteri postati svijesni? Kako to da smo slobodni, a mozak 0.2 sekunde prije nego postanemo svijesni odluke vec donio odluku? Zivimo li u matrixu? Moze li Bog djelovati u svijetu bez krsenja zakona svijeta?

Teorija evolucije je znastvena istina. Ivan Pavao II je rekao da je vise nego hipoteza. Svi katolicki teolozi se slazu da je ispravna slika nastanaka zivota na zemlji teorija evolucije.

Seksualni odgoj je jos jedan predmet koji je nemoguce ocijenjivati u bilo kojoj reziji.

Hoćeš reći da od konfesionalnog vjeronauka treba napraviti ćušpajz svega i svačega, tako da se vjera i njezina obilježja u tome utope? I nije istina da svi roditelji i djeca tako doživljavaju vjeronauk - moji učenici sigurno ne i tako već 20 godina.
A to što tebe zanima ovo ili ono, ne znači da zanima i sve ostale. No, za tvoju utjehu dosta od navedenog spada u program katoličkog vjeronauka - za druge ne znam, nisam proučavala njihove programe.
Teorija evolucije je TEORIJA! A papa nije nezabludiv u takvim stvarima pa ima pravo na svoje osobno mišljenje.
Seksualni odgoj je antiodgoj, odnosno način kako razarati duhovni i psihološki integritet mlade osobe i formirati plitkog hedonistu čiji će životni cilj biti: u se, na se, poda se. To je potrošački mentalitet na spolnom području.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 11:05 

sara je napisao/la:
Seksualni odgoj je antiodgoj, odnosno način kako razarati duhovni i psihološki integritet mlade osobe i formirati plitkog hedonistu čiji će životni cilj biti: u se, na se, poda se. To je potrošački mentalitet na spolnom području.

Slazem se.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 11:17 

@Sara, na kraju krajeva, kad bi ti i ja morali odlučivati oko vjeronauka, bili bi vrlo blizu dogovora. Dopustio bi održavanje vjeronauka u školi i materijalnu pomoć države u održavanju i poticanju istog (uključujući i tvoju mjesečnu plaću). Jedino što pitam je da se ne predaje u sklopu školskog sustava, da se ne ocjenjuje i da se održava na kraju školskog dana. Tako bi se očuvala forma sekularne države u skladu s Ustavom, djeca bi imala stvaran izbor ne sudjelovati na satu vjeronauka i začepila bi se gubica svakom ateističkom zanovijetalu kao meni. Zar ne bi ni u tome popustila?

BTW. Teorija evolucije je znanstvena činjenica kao i Pitagorin poučak, zakoni termodinamike, teorija relativnosti ili kvantna fizika. Ne daj se zavarati riječju "teorija". Ovaj termin znanstvenici koriste iz principa skepticizma, pošto ne žele jedan stav pretvoriti u dogmu. Evolucije je naširoko dokazana i objašnjena i ne postoji način da se to može bitnije promijeniti.

Braslav je napisao/la:
Zapravo se slazem s atheosom. Ocijenjivati vjeronauk je glupost. Roditelji i djeca ga dozivljavaju iskljucivo kao predmet za popravljanje prosijeka.

Pogodio si u žicu, Braslav. Ključ svega je ocjenjivanje. Bojim se da je osnovna motivacija pohađanja vjeronauka popravak prosjeka u školi i to se koristi kao sredstvo širenja katoličkog nauka. Mišljenja sam da se Crkva ne bi trebala koristiti takvim, da tako kažem, "praktičnim" sredstvima da bi postigla svoj cilj. Mislim da se Crkva u stvari boji da bi broj učenika rapidno pao da se ukine ocjenjivanje.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 11:42 

atheos je napisao/la:
Braslav je napisao/la:
Zapravo se slazem s atheosom. Ocijenjivati vjeronauk je glupost. Roditelji i djeca ga dozivljavaju iskljucivo kao predmet za popravljanje prosijeka.

Pogodio si u žicu, Braslav. Ključ svega je ocjenjivanje. Bojim se da je osnovna motivacija pohađanja vjeronauka popravak prosjeka u školi i to se koristi kao sredstvo širenja katoličkog nauka. Mišljenja sam da se Crkva ne bi trebala koristiti takvim, da tako kažem, "praktičnim" sredstvima da bi postigla svoj cilj. Mislim da se Crkva u stvari boji da bi broj učenika rapidno pao da se ukine ocjenjivanje.

Samo sto moja motivacija nije smanjenje utjecaja Crkve kao sto si gore naveo vec kako da kazem draza mi je kvaliteta nego kvantiteta.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 13:09 

atheos je napisao/la:
@Sara, na kraju krajeva, kad bi ti i ja morali odlučivati oko vjeronauka, bili bi vrlo blizu dogovora. Dopustio bi održavanje vjeronauka u školi i materijalnu pomoć države u održavanju i poticanju istog (uključujući i tvoju mjesečnu plaću). Jedino što pitam je da se ne predaje u sklopu školskog sustava, da se ne ocjenjuje i da se održava na kraju školskog dana. Tako bi se očuvala forma sekularne države u skladu s Ustavom, djeca bi imala stvaran izbor ne sudjelovati na satu vjeronauka i začepila bi se gubica svakom ateističkom zanovijetalu kao meni. Zar ne bi ni u tome popustila?

BTW. Teorija evolucije je znanstvena činjenica kao i Pitagorin poučak, zakoni termodinamike, teorija relativnosti ili kvantna fizika. Ne daj se zavarati riječju "teorija". Ovaj termin znanstvenici koriste iz principa skepticizma, pošto ne žele jedan stav pretvoriti u dogmu. Evolucije je naširoko dokazana i objašnjena i ne postoji način da se to može bitnije promijeniti.

Ne, atheos, ne bih se složila s takvim školskim vjeronaukom. Za djecu (roditelje) koji odabiru vjeronauk je vrlo važan i nije mu mjesto na margini kao što bi ti htio. A jer je izborni predmet, tvoje pravo sekularne države je sačuvano. Ono što bih ja jest da se i u osnovnu školu uvede alternativa kao što je to u srednjoj - jedan od ta dva predmeta treba biti obvezan.
A što se ocjena tiče - ocjenjuju se sadržaji vjere, kao i provođenje tih sadržaje, dakle pretvaranje etičkih sadržaja u konkretno moralno postupanje. I bitno manje nereda stvaraju vjeroučenici, nego oni koji ne pohađaju vjeronauk.
Moje ocjene, a sigurna sam, i mnogih drugih nisu izmišljene za popravljanje prosjeka.
I štogod ti govorio o evoluciji, ona jest samo teorija - možda vrlo vjerojatna, ali teorija.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 13:14 

sara je napisao/la:
Ne, atheos, ne bih se složila s takvim školskim vjeronaukom. Za djecu (roditelje) koji odabiru vjeronauk je vrlo važan i nije mu mjesto na margini kao što bi ti htio. A jer je izborni predmet, tvoje pravo sekularne države je sačuvano. Ono što bih ja jest da se i u osnovnu školu uvede alternativa kao što je to u srednjoj - jedan od ta dva predmeta treba biti obvezan.
A što se ocjena tiče - ocjenjuju se sadržaji vjere, kao i provođenje tih sadržaje, dakle pretvaranje etičkih sadržaja u konkretno moralno postupanje.

Koliko od tvojih vjeroucenika ima ocijenu ispod 5 zaokruzenu na kraju polugodista?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 13:30 

Uuuu, divno ste se raspisali, napokon dobra rasprava!
Što se tiče evolucije , nemam baš svoje mišljenje, jer me eto ne zanima baš previše.
Dopuštam Bogu da bude Bog, pa neka je učinio kako je mislio da je najbolje.
Ali pogledao sam nekakve emisije koje govore o evoluciji kao ova: http://vimeo.com/32365264
Ili emisija koju sam pogledao http://vimeo.com/28991389 , kao razgovor između dvije suprotstavljene strane između dr.Kenta Shermera i urednika časopisa dr.Michaela Shermera, gdje ga je malo Kent „izbušio“.
Ali nebitno, mislim da evolucija još nije dokazana, jer ima stvari koje govore da to nije baš tako, pa i neke koje govore protiv.
Ali ne bih dalje o tome, jer me baš kao što rekoh ne zanima, ali samo želim ovime reči da nije baš dokazano, kao što se nameče!!

A što se tiče vjeronauka, nekako svi imate pravo, ali postoji uvijek „ali“!
Evo neki dan sam upisivao drugo dijete u školu, gdje ima vjeronauk kao izborni predmet, u školi koja broji preko tisuću učenika ne ide ih dvoje na vjeronauk.
Dakle trebalo bih i poštovati tu odluku roditelja koji ih bez problema upisuju i koji se ne bune!
Što se tiče onih koji ne idu, za njih bih da bude etika. Jer, nekako dobivam dojam,da neki razmišljaju „ako ja nemam kravu, nek crkne i susjedu“.
Ili uostalom zašto nekog boli nečija“privilegija“, i zašto mome djetetu treba ukinuti vjeronauk, ako njegovo ne ide, nije li to sebično.
Ja sam za to da se i tome djetetu uvede sat etike ili građanskog odgoja kao se misli, a ne „ako ne ide moje, neće niti tvoje“. Pa se onda poziva na sekularnost i odvajanje države od čovjeka, jer po tome ispada da čovjek postoji zbog države, a ne država zbog čovjeka. Dakle bitnije je da se izvuče svako slovo iz svakog ustava, samo da bi se onom ukinulo nešto jer ja to nemam, ispunjavalo to njega ili ne!
A, ateisti, što im ne zamjeram, ne mogu shvatiti, da smo mi građani te države prije svega i Crkva, Crkva koja živi u toj državi i koji služe toj državi i kojima bi i država trebala služiti.
Sad me opet zanima gdje je granica što se tiče vjernika i diskriminacije, sklonit će vjeronauk jer diskriminira drugog, pa će ukinuti blagdane, pa će skloniti križeve s raskršća, pa će se i tornjevi Crkava smanjiti ili rušiti, jer i to diskriminira, kasnije ćemo morati sakrivati i križeve na lančićima jer i taj pogled diskriminira, pa će doći i zadnja vremena kada ćemo morati šutjeti da smo vjernici, i morati ćemo i savjest zgurati u zadnji ćošak mišje rupe, kao eto što napr. Obamina vlada želi ukinuti „priziv savjesti liječnicima“!
Uglavnom, mene ne bi smetalo da ateisti ili nevjernici, imaju svoj predmet, čak bi mi bilo i drago, ako im to čini zadovoljstvo, pa nikako ne mogu razumjeti njihov mentalni sklop, zašto onom drugom moraju ukidati, a ne gube ništa, niti što dobivaju s tim. Pa mi to golica maštu o njihovoj dobronamjernosti i skrivenim namjerama.
Pa tu dolaze i mnoge obitelji koje žive od roditelja koji je vjeroučitelj.
Neki dan sam malo razgovarao s vjeroučiteljicom, gdje joj kolege ateisti iza leđa „navijaju“ da se vjeronauk ukine, jučer s njom jedu i piju, danas joj ugrožavaju egzistenciju, a zbog čega?
Jer zbog nešto kuna koje mu se odbiju u porezu godišnje. Pa si mislim kako i šta bi nam napravio da mu otmem, a ne daj Bože da mi nešto da!!
Nakon što je došla nova vlast ovo pitanje se provlači, tako da mislim da se ovo sve bazira na ideologiji, pomoću koje su sazvali i odbor za spolni odgoj, a ne čelu mu je Aleksandar Štulhofer, koji znamo što sve zagovara od homoseksualnosti do rodne ideologije!!
Dakle, demokracija postaje da se nešto ukine, i nešto nametne a mi ćemo demokratski izabrati hoćemo li pristati na to ili zatvor (nije daleko).
Što se tiče ocjenjivanja, može a i ne mora biti, iako ne razumijem zašto i ta ocjena nekako ne bi utjecala, da se onaj koji se trudi bar nekako nagradi, jer ipak se radi o djeci.
Pa ako se pod tjelesnim ocjenjuje djevojčicama žongliranje glavom i utječe na ocjenu, možda ni ovo ne bi trebalo biti problem!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 13:31 

Braslav je napisao/la:
sara je napisao/la:
A što se ocjena tiče - ocjenjuju se sadržaji vjere, kao i provođenje tih sadržaje, dakle pretvaranje etičkih sadržaja u konkretno moralno postupanje.

Koliko od tvojih vjeroucenika ima ocijenu ispod 5 zaokruzenu na kraju polugodista?

Znam ja, isto koliko i iz tjelesnog, glazbenog, informatike i likovnog!!
Pa nitko ne dovodi u pitanje!!
Tako da sumnjam da je to problem!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 13:34 

sara je napisao/la:
Ne, atheos, ne bih se složila s takvim školskim vjeronaukom. Za djecu (roditelje) koji odabiru vjeronauk je vrlo važan i nije mu mjesto na margini kao što bi ti htio. A jer je izborni predmet, tvoje pravo sekularne države je sačuvano.

To što bi se vjeronauk stavio na kraj školskog dana je čisto iz praktičnih razloga, nema veze sa guranjem na marginu u nekom suštinskom smislu, ako si na to mislila. Izbornost vjeronauka kao predmeta ne garantira i u stvari nema veze s očuvanjem sekularnosti ove države. Sekularna je država ona u kojoj su formalni elementi vjere odvojeni od državnih institucija, uključujući i nauk iste vjere, upravo zato da ne dođe do situacije privilegiranosti jedne društvene/religiozne skupine u odnosu na druge građane. To što je vjeronauk izboran, garantira to da ne bude elemenata prisile u odnosu na nevjernike i to je u Hrvatskoj donekle očuvano, ali sekularnost nije. Poanta je u tome da svi moramo igrati po istim pravilima (to je suština sekularnosti), u suprotnom očigledno dolazi do konflikta.

sara je napisao/la:
Ono što bih ja jest da se i u osnovnu školu uvede alternativa kao što je to u srednjoj - jedan od ta dva predmeta treba biti obvezan.

Vjerojatno bi i bila dobra ideja i riješila bi neke probleme, no to ipak ne bi riješilo problem neustavne nesekularne prakse.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 13:53 

Braslav je napisao/la:
sara je napisao/la:

Uf, misliš brojčano? Teško mi je odgovorit. Ima razreda u kojima je prosječna ocjena (vjeronauka) 4,5 ili čak više. Ima razreda (recimo moj) u kojima je prosječna ocjena 3, 5. Ima svega - od 2 do 5. U ovih 20 godina sam zaključila samo 3 ili 4 negativne ocjene, ali poprilično dvojki.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 14:03 

atheos je napisao/la:
To što bi se vjeronauk stavio na kraj školskog dana je čisto iz praktičnih razloga, nema veze sa guranjem na marginu u nekom suštinskom smislu, ako si na to mislila. Izbornost vjeronauka kao predmeta ne garantira i u stvari nema veze s očuvanjem sekularnosti ove države. Sekularna je država ona u kojoj su formalni elementi vjere odvojeni od državnih institucija, uključujući i nauk iste vjere, upravo zato da ne dođe do situacije privilegiranosti jedne društvene/religiozne skupine u odnosu na druge građane. To što je vjeronauk izboran, garantira to da ne bude elemenata prisile u odnosu na nevjernike i to je u Hrvatskoj donekle očuvano, ali sekularnost nije. Poanta je u tome da svi moramo igrati po istim pravilima (to je suština sekularnosti), u suprotnom očigledno dolazi do konflikta.

sara je napisao/la:
Ono što bih ja jest da se i u osnovnu školu uvede alternativa kao što je to u srednjoj - jedan od ta dva predmeta treba biti obvezan.

Vjerojatno bi i bila dobra ideja i riješila bi neke probleme, no to ipak ne bi riješilo problem neustavne nesekularne prakse.

O, da i te kako ima veze je li nešto zgurano na rub satnice. Možeš pričat što hoćeš, ali to je tako. Ako bi vjeronauk bio maknut iz škole, onda su ateisti privilegirani, jer se šalje neverbalna poruka kako je religioznost nešto marginalno, nešto što je tako, na rubu društvene važnosti.
A naše društvo je nominalno tolerantno, a "ispod žita" dosta nesklono kršćanstvu. Eto, pitanje financija - nitko ne postavlja pitanja koliko novaca dobiju i kako posluju raznorazne udruge i koji je uopće njihov smisao, ali se Crkva proziva od svih i svakoga (koliko tih udruga čini dobro?). Sad je slično i s tim nazivi zdravstvenim odgojem. Dosta je gledati Stankovića, čitati Pilsela i još hrpu takvih pa do toga koliko se objavljuju stvari iz Crkve, a relevantne za konkretan život. I kad se što objavi, ima više žući u komentaru, nego nepristranog iznošenja vijesti.
I ne vidim što je neustavno!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 14:09 

Citat:
O, da i te kako ima veze je li nešto zgurano na rub satnice. Možeš pričat što hoćeš, ali to je tako. Ako bi vjeronauk bio maknut iz škole, onda su ateisti privilegirani, jer se šalje neverbalna poruka kako je religioznost nešto marginalno, nešto što je tako, na rubu društvene važnosti.
A naše društvo je nominalno tolerantno, a "ispod žita" dosta nesklono kršćanstvu. Eto, pitanje financija - nitko ne postavlja pitanja koliko novaca dobiju i kako posluju raznorazne udruge i koji je uopće njihov smisao, ali se Crkva proziva od svih i svakoga (koliko tih udruga čini dobro?). Sad je slično i s tim nazivi zdravstvenim odgojem. Dosta je gledati Stankovića, čitati Pilsela i još hrpu takvih pa do toga koliko se objavljuju stvari iz Crkve, a relevantne za konkretan život. I kad se što objavi, ima više žući u komentaru, nego nepristranog iznošenja vijesti.
I ne vidim što je neustavno!

KAko je Šola rekao za križeve, tako i ja mislim i za ovo.
Puno više mene vrijeđa, njihova uvrijeđenost vjeronauka u školi, neko što njih vrijeđa san vjeronauk!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 14:30 

sara je napisao/la:
Braslav je napisao/la:
sara je napisao/la:

Uf, misliš brojčano? Teško mi je odgovorit. Ima razreda u kojima je prosječna ocjena (vjeronauka) 4,5 ili čak više. Ima razreda (recimo moj) u kojima je prosječna ocjena 3, 5. Ima svega - od 2 do 5. U ovih 20 godina sam zaključila samo 3 ili 4 negativne ocjene, ali poprilično dvojki.

Drago mi je da netko vjeronauk svaca ozbiljno: predavac, ucenci a i roditelji, ali to je nazalost rijetkost.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 14:48 

atheos je napisao/la:
stimrol je napisao/la:
Iako sam agnostik mislim da vjeronauk treba biti u školi dok god to većina ljudi želi. Cjelokupno društvo bi trebalo u školstvu, nametati one sadržaje koje smatra da su potrebni! Kad većina bude ateista, što nije tako daleko, i školski program će biti drugačiji. Takav moj stav proizlazi iz toga što se uvijek moraju poštovati elementi demokracije a ne nametanja stavova.

Ne slažem se s tobom, Stimrol. Protiv sam školskog vjeronauka jednostavno zato što je protuustavan. Ustav RH jasno kaže da su sve vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države (Članak 41. Ustava).
Katolički vjeronauk u državnoj školi krši odvojenost Crkve od države jer se nauk jedne vjerske zajednice (katolika) uči u instituciji jedne sekularne države (školi). Država mora biti neutralni okvir u kojem će ravnopravno djelovati sve društvene i religiozne zajednice (kao kad u matematici tražiš najmanji zajednički nazivnik), stoga se mora nastojati što manje nametati partikularne stavove, pa bili oni i stavovi većine. Tako da bi ukidanje katoličkog vjeronauka, po mom mišljenju, bilo ukidanje privilegije, a ne oduzimanje prava. Ukidanje katoličkog vjeronauka ne bi ni najmanje umanjilo mogućnost da katolici uče vlastiti nauk, pošto se on može slobodno učiti u župi.

Žalosno je što se atestima dopušta da raspravljaju izvan one teme o ateistima i šire ovakve gnusne laži te njima zagađuju forum koji nije poligon za antikatoličko misionarenje. Istina, tema otvorena provokatorski i posve neprikladno pa izaziva ovakve ateističke reakcije ali njena kontraproduktivnost je očita.
Vjeronauk nije protuustavan, to je notorna činjenica jer bi ga ustavni sud ukinuo pa su gore citirane tvrdnje stvarno gnusne laži. Država nikako ne bi smjela biti nešto iznad društva već dio njega pa je sasvim normalno što Hrvatskom društvu, u državnim školama poučava vjeronauk jer se društvo izjasnilo da je katoličko.

Zadnja izmjena: Barnaba; Ned ožu 11, 2012 15:26; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 11, 2012 14:58 

O svemu tome smo već raspravljali na temi Vjera i država, gdje je atheosu odgovoreno da se ne može današnji Ustav interpretirati u kontinuitetu i shvaćanju Ustava SFRJ, a i uvažavam Barnabin prijedlog i opomenu o antikatoličkom misionarenju.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata