Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:54

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 164 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Poruka
PostPostano: Pon ožu 19, 2012 17:44 

SDPovac je napisao/la:
sneni je napisao/la:
Evo još jedan primjer upravo onoga što sam govorio: postaje sve teže organizirati župni vjeronauk a sad evo i nedjeljne mise:
http://danas.net.hr/hrvatska/djeca-otis ... pricestiti

I onda će se neki čudom čuditi zašto se roditelji bune protiv ovakvog odnosa svećenika prema djeci... Pa ta djeca su rođena a neovisnoj Hrvatskoj, velika većina roditelja te djece je bila maloljetna kad se Jugoslavija raspala, ni ta djeca ni njihovi roditelji veze nemaju s Titom i Kumrovcem tako da je župnikova primjedba o Kumrovcu u najmanju ruku glupa. Dobro je rekao moj kapelan, tako dugo se neke stvari neće promijeniti dok i na mjesta župnika ne dođu ljudi koji nisu bili svećenici u doba Jugoslavije pa neće biti opsjednuti Titom, komunistima i Srbima.

A sigurno je tvoj kapelan opsjednut modernizmom. Svaka mu čast - vjerujem ti da prenosiš vjerno njegove ideje. I zato ga hvališ!

Vrh

PostPostano: Pon ožu 19, 2012 18:10 

SDPovac je napisao/la:
sneni je napisao/la:
Evo još jedan primjer upravo onoga što sam govorio: postaje sve teže organizirati župni vjeronauk a sad evo i nedjeljne mise:
http://danas.net.hr/hrvatska/djeca-otis ... pricestiti

I onda će se neki čudom čuditi zašto se roditelji bune protiv ovakvog odnosa svećenika prema djeci... Pa ta djeca su rođena a neovisnoj Hrvatskoj, velika većina roditelja te djece je bila maloljetna kad se Jugoslavija raspala, ni ta djeca ni njihovi roditelji veze nemaju s Titom i Kumrovcem tako da je župnikova primjedba o Kumrovcu u najmanju ruku glupa. Dobro je rekao moj kapelan, tako dugo se neke stvari neće promijeniti dok i na mjesta župnika ne dođu ljudi koji nisu bili svećenici u doba Jugoslavije pa neće biti opsjednuti Titom, komunistima i Srbima.

Ak dođu takvi kao tvoj kapelan ili će pričešćivat i mačke ili neće imat koga. Ako je bilo kakva trka ili što slično važnije od nedjeljne mise, sretno im bilo. Ali što će im onda sakramenti?!
PS Osobno poznam župnika i znam da mu je stalo da sakramenti ne ispadnu obična parada.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 19, 2012 18:37 

Koliko je meni poznato, taj kros se ne trči svake nedjelje, već samo jednom godišnje tako da stvarno ne vidim problem. Isto tako, svaki kros na kojem sam sudjelovao, a sudjelovao sam na barem 15, se trčao nedjeljom u jutro. No, mogu se složiti i sa drugom tvrdnjom, u mojoj župi su nedjeljom 4 mise tako da nikom nije problem otići na neku od njih. U ovom slučaju ne znamo da li je župnik inzistirao da djeca dođu baš na određenu misu. u svakom slučaju, smatram da izostanak s jedne mise nije razlog da se djeci dovode u pitanje ili uskraćuju sakramenti.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 19, 2012 19:01 

SDPovac je napisao/la:
Koliko je meni poznato, taj kros se ne trči svake nedjelje, već samo jednom godišnje tako da stvarno ne vidim problem. Isto tako, svaki kros na kojem sam sudjelovao, a sudjelovao sam na barem 15, se trčao nedjeljom u jutro. No, mogu se složiti i sa drugom tvrdnjom, u mojoj župi su nedjeljom 4 mise tako da nikom nije problem otići na neku od njih. U ovom slučaju ne znamo da li je župnik inzistirao da djeca dođu baš na određenu misu. u svakom slučaju, smatram da izostanak s jedne mise nije razlog da se djeci dovode u pitanje ili uskraćuju sakramenti.

Ako je priprava za prvu pričest i krizmu određena tako onda to valja održat. Nećemo davati prednost raznim, sportskim manifestacijama, kako god se zvale, pred pripravom za prvu pričest. Znaka jednakosti nema!

Vrh

PostPostano: Pon ožu 19, 2012 19:03 

sneni je napisao/la:
I ti opet na krivu stranu - poanta je da župnik neće pripustiti prvoj pričesti i krizmi one koji su izabrali trčanje. Prema tome i ja bih isto učinio. Tko će trlčati neka trči pa i u Kumrovec (i ja sam morao trčati!) To je naglasak. Ometanje priprave za prvu pričest organiziiranjem nekog krosa. Zar to nije moglo biti u subotu ili nedjelju popodne nego baš preko mise!

Ne razumijem zašto misliš da je ova vijest vjerodostojna i da župnik neće djecu pripustiti pričesti? Vijest je utemeljena na krajnje nepouzdanom izvoru pa ne razumijem zašto uopće nalazi na pozornost ozbiljnih ljudi osim ako ju se ne prikaže kao primjer hajke na Crkvu ili šund novinarstva. Zapravo stavljati link na nju je u neku ruku promocija iste jer web stranice koje objavljuju takvo smeće žive od klikova na svojoj stranici.
Ujedno bih ispravio neke krive navode. Nije "kros" već "Turopoljska trka" koja se održava kao promocija očuvanja tradicije i tradicijskih vrednota Turopolja a članovi Plemenite općine Turopolja (koji su ju i pokrenuli) redovito sudjeluju u radu organizacijskog odbora Maraton kluba Velika Gorica koji je preuzeo organizaciju od Plemenite opčine Turopoljske i Grada Velike Gorice. Trka nema veze s "Kumrovcem" niti komunističkom partijom jer se počela održavati nakon uspostave višestranačja i kad se počelo oživljavanje tradicionalnih vrijednosti zemljišnih zajednica. Takvu zajednicu Turopolje ima od 1225 godine a ove godine je bila 20 godišnjica održavanja trke pa i vremenski ne spada u jednoumlje.
Što se tiče modernizma bolje to ne dovoditi u vezu s ovim jer bi se prije župnika moglo optužiti da ne potiče promociju tradicije sredine u kojoj služi.

Vrh

Naslov: Re: Hajka?
PostPostano: Pon ožu 19, 2012 20:55 

Pitanje istinitosti ili ne ovdje me toliko ne zanima. Činjenica je (ako je istinito) da se preko nedjelne mise organizira kros ili utrka ili odbojka ili ne znam kako se zvalo da se odvuče ljude od mise. Ništa ne opravdava činjenica da je nešto nastalo u novoj Hrvatskoj, ne opravdava ni da je to neka tradicija. Svašta. Nedjelja je dan posvećen Gospodinu. Katolici pream crkvenoj zapovijedi dan posvećuju nedjeljnom misom (a onda drugim aktivnostima). Ako netko slobodno bira između nedjeljne mise (kao obavezne vježbe za prvu pričest ili krizmu) i neke druge aktivnosti tu drugu aktivnost onda mu župnik ima pravo i mora uskratiti bilo prvu pričest ili krizmu. A vjerujem da ta djeca nisu izostali s nedjeljne mise samo taj jedini put. Hajde nemojte mi pričati priče. Na strani sam župnika i ja bih još više postrožio. Ovaj laksizam i razumijevanje svega i svačega na račun sakramenat prelazi svaku granicu.
Na jednom našem dekanatskom sastanku (rasprava upravo o ovom problemu) jedan svećenik je rekao: citiram od prilike: balet, sto kuna, roditelji dovode djecu, čekaju sat vremena, odvode djecu; folkolor, sto kuna isto kao i prije.. trening 100 kuna ... roditelji isto kao i kod prvog, vjeronauk: djeca ne dolaze jer moraju ovo ono.. Uvedimo 100 kuna mjesečno i da vidite kako će roditelji plaćati i dovoditi djecu. Ono što je besplatno danas se ne cijeni!

Vrh

PostPostano: Uto ožu 20, 2012 07:54 

SDPovac je napisao/la:
Pa ta djeca su rođena a neovisnoj Hrvatskoj, velika većina roditelja te djece je bila maloljetna kad se Jugoslavija raspala, ni ta djeca ni njihovi roditelji veze nemaju s Titom i Kumrovcem...

Kako bi rekli naši stari - "Što mačka koti, miše lovi". ;)

Vrh

PostPostano: Uto ožu 20, 2012 11:49 

Miroslave,

Po tvojoj logici bi onda svi oni koji su potomci njemačkih vojnika iz 2. svj. rata bili nacisti.

Što se pak tiče konkretnog slučaja, slažem se da ipak nemamo dovoljno podataka, da li je ovo bio samo jedan izostanak ili ih je bilo još. U svakom slučaju, smatram da samo jedan izostanak nije i ne smije biti razlogom uskraćivanja sakramenata. Ako djeca redovno pohađaju školski i župni vjeronauk, gdje se također vrše pripreme za sakramente, jednostavno ne vjerujem da jednim nedolaskom na misu mogu izgubiti toliko toga da im se sakramenat uskrati. Uostalom, svi mi vrlo dobro znamo da se uvijek nađe svećenik koji će djeci kojima je zbog ovih ili onih razloga sakramenat u matičnoj župi uskraćen tom djetetu omogućiti prikanje sakramenta.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 20, 2012 12:15 

SDPovac je napisao/la:
Miroslave,

Po tvojoj logici bi onda svi oni koji su potomci njemačkih vojnika iz 2. svj. rata bili nacisti.

Ne baš, a iz jednostavnog razloga što ljevičari nikad ne sumnjaju u pravovjernost svoje politike. Štoviše, diče se njome baš onda kad je ta ista najopakija i najnečovječnija.

Ja, kao desno orjentiran, znam osudit Jasenovac, no još nisam čuo nijednog hrvatskog levičara (da, u Hrvatskoj ne postoje pravi ljevičari, već samo jugokomunisti) da je osudio Bleiburg, Jazovku i križne puteve.

Kako reče jedan stari svećenik - dva razbojnika - lijevi i desni - s jednom razlikom kako se lijevi nikad nije pokajao.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 20, 2012 12:45 

Ovdje padaju toliki autogolovi da je to strašno.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 20, 2012 13:20 

Barnaba je napisao/la:

A ti si, kao, Bebek? :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Uto ožu 20, 2012 14:49 

Barnaba je napisao/la:

A da malo objasniš! Ja ne razumijem što želiš reći.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 20, 2012 21:02 

sara je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

A da malo objasniš! Ja ne razumijem što želiš reći.

Smatram da ako se istinitost stavlja u drugi plan ili naučava svojevrsna predestinacija tj predodređenost kao u slučaju mačića onda hajka postiže svoj cilj zbog autogolova a ne zbog truda hajkača. Dodao bih da se jedan portal, čiji vlasnik u Stankovićevoj emisiji za sebe kaže da je antikrist, baš ovih dana hvali kako je u veljači bio najposjećenijja web stranica u RH. To nije postao jer piše istinu nego jer ljudi klikću na šljam vijesti.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 21, 2012 12:28 

Istinom se jedino može boriti protiv hajke koju neki novinari i tisak vodi protiv Crkve. Zbog toga je vrlo važno pravilno reagirati. Primjer pravilne reakcije je Priopćenje povodom laži objavljenih u Jutarnjeg lista pod naslovom „Dobili zemljište od Vlade za Sveučilište pa ga sad dali za trgovački centar!“
U članku novinarke Vanje Nezirović, je toliko zlonamjernih laži da se takvo pisanje uopće ne može zvati novinarskim pisanjem već otvoreno huškaškim laganjem.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 164 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata