Braslav je napisao/la:
Istina je nesto zamrsenija i puno zanimljivija. Znas li za EPR paradoks?
http://en.wikipedia.org/wiki/EPR_paradoxNaime iako cestice nastaju na posve slucajan nacin (iako slucajan ne znaci bez uzroka vec bez matematicke forumule kojom bi predvidjeli sto ce biti) cestice "komuniciraju" na udaljenost tako kod promatranja vise cestica pokazuje se uzorak pravilnosti koji nije moguce otkriti promatrajuci samo jednu cesticu.
Bok Braslav!
Konacno netko tko razumije o cemu pricam...
Einstein Podolsky i Rosen su u stvari predlozili navedeni paradoks kao kritiku kvantne mehanike posto su bili njeni zestoki protivnici. Ono sto su pokusali dokazati je da kvantna fizika krsi princip
lokalnosti, tj. princip da jedan fizikalni proces ne moze
trenutno djelovati na fizikalne objekte udaljene od samog mjesta na koji objekt djeluje. Drugim rjecima, ako je kvantna fizika tocna, jedan bi fizikalni objekt mogao trenutno promjeniti stanje drugog objekta iako se ovaj nalazi na ogromnoj udaljenosti od njega. Posto je sam Einstein dokazao da se informacija ne moze siriti brze od svjetlosti, kvantna bi fizika krsila teoriju relativnosti i bila bi u suprotnosti s nasim svakodnevnim iskustvom u makroskopskom svijetu. Ovaj su argument E. P. i R. vec smatrali dovoljno jakim da proglase kvantnu fiziku nekonzistentnom, drugim rijecima pogresnom...i tu su se gadno prevarili.
Kao sto si ti tocno naveo, kasnije je dokazano da je u subatomskom svijetu princip lokalnosti stvarno prekrsen. Cestice mogu trenutno djelovati jedna na drugu ili kako ti kazes "komunicrati" na vrlo velike udaljenosti bez da prividno razmjene informacije u Einsteinovom smislu. To se stanje zove
entanglement. Dvije cestice "entangled" ponasaju se na 100% predvidljiv nacin iako se jedna recimo nalazi na Zemlji a druga na Mjesecu.
Ono sto ja ne razumjem je zasto si ti to naveo kao argument?
Moj je slijed razmisljanja bio slijedeci: logicki argumenti postojanja Boga temelje se na nekoliko principa. Jedan od najjacih je argument prvog uzroka, koji polazi od principa da nijedan entitet u ovom svemiru ne moze nastati/postojati sam za sebe bez da postoji uzrok za taj entitet. Kako bi vi katolici rekli, taj je entitet nenuzno bice (bice u filozofskom smislu, ne bice kao organizam). U filozofskoj terminologiji taj je entitet kontingentan, a takv su ama bas svi entiteti koje mozemo vidjeti u nasem svemiru. Vidimo da nastaju i nestaju i to ne mijenja bitno prirodu naseg svemira. Katolicki nauk postulira da kantingentni entitet(i) mora(ju) imati prvi uzrok, a taj uzrok mora biti u nuznom bicu. Ispravite me ako grijesim. Ali kvantna fizika nagriza taj princip jer je dokazala doslovno nastajanje tzv. virtualnih cestica iz nicega.
Konkretnije (ovaj cu dio preuzeti iz jedne privatne poruke koju sam vec poslao jednom useru s foruma): Kad bi uzeli jedan izolirani volumen naseg svemira, jednu "kocku" najpraznijeg vakuma sto si mozes zamisliti u kojemu smo sigurni da smo eliminirali i najmanji tracak materije, ni taj prostor ne bi bio prazan. Dokazano je naime da usljed kvantnih fluktuacija sam prazan prostor spontano "generira" parove virtualnih cestica i pripadajucih anticestica koje se stvaraju i u vrlo kratkom roku medjusobno ponistavaju, ostavljajuci ukupnu energetsku bilancu tog volumena praznog prostora uvjek na nuli. Mi makroskopski percipiramo tu kocku vakuma kao praznu, ali na subatomskom nivou, taj vakum "vrije" spontanim stvaranjem i ponistavanjem milijardi virtualnih cestica, kao da je samo tkivo prostora "nestabilno". Taj se fenomen zove "energija vakuma" i jedna od njezinih manifestacija je upravo Casimirov efekt u fizici za koji je nedavno dokazano da ima i realne poslijedice. Te su virtualne cestice koje nastaju iz nicega npr. odgovorne za tzv. Hawkingovo zracenje i izgleda i za sirenje svemira.
Ali da sad ne duzim, ovdje imamo eklatantan dokaz generiranja kontingentnog entiteta (virtualne cestice) iz nicega, bez postojanja nuznog bica. Ako je to promotreno u stvarnom svijetu, nama je ateistima puno lakse vjerovati u spontano generiranje i cijelog svemira iz nicega, cistim slucajem...
Braslav je napisao/la:
Bas dobro jer kvantna fizika je najbolji setup za postojanje svemira koji sadrzi bica koja su svijesna. Samo recimo da jednom cesticom upravlja moja osoba ili mozemo biti darezljivi pa reci da moja osoba razpolaze s 100 elektrona na koje moze utjecati. Mozak takvim malim brojem elektrona kroz petlje neurona moze pojacati moju bjednu struju od 100 elektrna do signala kojim ja mogu premjestiti svoju ruku. Dakle kvantno kolebanje atoma moze biti naci na koji osobe ulaze u ovaj svijet. Dakle kao kod pointera misa na ekranu ja sam izvan svijeta kao sto je i mis izvan ekrana, ali djelujem u svijetu bas kao sto mis djeluje na ekranu.
Trebalo mi je neko vrijeme da razumijem sto si htio reci, ali mislim da sam uspio (ispravi me ako grijesim). Ti pretpostavljas da je covjekova bit nematerijalna/duhovna. Znaci da postoji nesto sto cemo nazvati "dusa" koja cini ljudsku bit, koja je nematerijalna i koja animira nase materijalno tijelo i "upravlja" njime. Ti predlazes i moguci mehanizam kojim nematerijalna dusa upravlja materijom, a to je preko zakona kvantne fizike. Po tom bi modelu, koliko sam shvatio, dusa kontrolirala elektricno aktivne cestice u nasem mozgu (u stvarnosti su to ioni, a ne elektroni) i tako stvarala svjesnost, djelovanje, jastvo itd. bez da ona sama ima veze s materijalnosti naseg mozga i tijela (mis-pointer). Iako nematerijalna, dusa bi dakle mogla tako djelovati na nase materijalno tijelo.
OK, ali tu nastaje problem. Jedini nacin da dusa djeluje na materijalni svijet preko zakona kvantne fizike, a da se ne nalazi u istom materijalnom svijetu jest preko
entanglementa. Pretpostavljam da si na to mislio (mis-pointer). Da bi materijalne cestice bile "entangled" s dusom, sama bi dusa morala biti strukturirana od materijalnih cestica, ali time vise nebi bila sazdana od duha (sto god to bilo). Entanglement je dokazan samo izmedju subatomskih cestica, a ne izmadju materije/energije i neceg nematerijalnog/duhovnog.
Osim toga, postoji jedan puno jednostavniji dokaz da ne postoji jedan nematerijalni centar svijesti koji kontrolira nase odluke. Jos su pionirski eksperimenti Benjamina Libeta 70ih dokazali da nas mozak donosi odluku o djelovanju
prije nego postajemo svjesni iste odluke. Svaki put kad odlucimo nesto uciniti, recimo maknuti ruku, nas je mozak to "odlucio" cca. 0,2 sekunde prije nego smo postali toga svjesni. Ti su rezultati kasnije dokazani i fMRI tehnikom. Izgleda da se nase odluke formiraju medjusobnom interakcijom milijuna neurona iz razlicitih dijelova mozga koji se postepeno sinkroniziraju, guseci suprotne impulse, i stvore smisleni signal djelovanja. Kao kad se otvore vrata stadiona i tisuce ljudi postepeno krene u jednom smjeru, prema ulazu, tvoreci tako struju djelovanja. Dijelovi mozga koji su odgovorni za svijesnost su samo jedan manji dio koji sudjeluje u tom procesu i cak i ne oni koji prvi "pokrenu lavinu", vec se kasnije pridruze. To ima ogromne filozofske poslijedice na problem slobodne volje, ali to je vec druga prica...
Ono sto je bitno jest, da postoji i dokazan je model kojem nije potrebna dusa da bi opisao fenomene svijesti, inteligencije, i djelovanja. Stovise, dokazi pokazuju da ne postoji jedan nematerijalni "kontrolni centar".
Braslav je napisao/la:
Bas suprotno kvantni skokovi bi znacili da se Bog moze direktno uplitati u svijet bez da mijenjanja zakona svijeta. On bi mogao uciniti da hoda po vodi bez da mijenja ijedan zakoncic svijeta. Dakle ponavljam nepredvidivost kvantnih skokova znaci da ne postoji matematicka formula po kojoj bi predvidjeli sve sto se dogadja, a ne da znaci da nema filozofskog uzroka. Primjer: ne postoji matematicka forumla kojom bi ti predvidio pokrete moje ruke, ali pokreti moje ruke imaju uzrok u meni zar je tesko zamisliti da tako slicno sve ponasanje cestica ima uzrok u Bogu.
Za ovo postoje isti argumenti koje sam naveo prije. Ako Bog hipotetski djeluje na sve cestice naseg svemira mehanizmom kvantnog
entanglementa, znacilo bi i da je sam Bog sazdan od materijalnih cestica koje su "entangled" sa svakom cesticom naseg svemira. Bog bi tada bio materijalan sto je, sloziti ces se, za vas katolike neprihvatljivo i uvrjedljivo.
Produbiti cu ovu zanimljivu temu kasnije. Sad je stvarno kasno, idem spavati.