Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 07:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 115 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto ožu 27, 2012 20:24 

I onda da mi netko kaže da HDZ-eovci nemaju veze s komunizmom a takvo zadivljujuće znanje parijske ekonomije :lol: :lol:
Budući se već odmaklo od središta teme, nećete zavjeriti što ću staviti link koji najavljuje: Islamska banka bez kamata stiže i u Hrvatsku http://www.vecernji.hr/biznis/islamska- ... nak-390432
Žalim zašto nisu bankari katolici pokrenuli sličnu inicijativu. Što mislite zašto nisu?

Vrh

PostPostano: Sri ožu 28, 2012 01:13 

Barnaba je napisao/la:
I onda da mi netko kaže da HDZ-eovci nemaju veze s komunizmom a takvo zadivljujuće znanje parijske ekonomije :lol: :lol:

Drugi put ću na pitanje o islamskoj banci, ali ovdje se nije moglo zaobići onaj uvodni sarkastični komentar o komunistima i HDZ-u. S obzorom da se, Barnaba, očigledno smatraš katolikom, a ovdje se na temi ekonomije želiš narugati komunističkoj ekonomiji, moram te podsjetiti, a to sigurno znaš, da je prva Crkva bila izvorno komunističko-utopijska ekonomska ideja. Dakle slijedi citat iz Djela apostolskih, 4,32-36.
Ne bih ti ovo citirao da nije tako slatko jer je riječ i o tvome imenjaku Barnabi :D

32U mnoštva onih što prigrliše vjeru bijaše jedno srce i jedna duša. I nijedan od njih nije svojim zvao ništa od onoga što je imao, nego im sve bijaše zajedničko. 33Apostoli pak velikom silom davahu svjedočanstvo o uskrsnuću Gospodina Isusa i svi uživahu veliku naklonost. 34Doista, nitko među njima nije oskudijevao jer koji bi god posjedovali zemljišta ili kuće, prodavali bi ih i utržak donosili 35i stavljali pred noge apostolima. A dijelilo se svakomu koliko je trebao.
36A Josip, od apostola prozvan Barnaba, što znači Sin utjehe, levit, rodom Cipranin, 37posjedovaše jednu njivu; proda je pa donese novac i postavi pred noge apostolima.

ps. Neki drugi put možemo malo više o tome kako je današnja kapitalistička, a koliko pak negdašnja socijalistička ekomija, daleko ili bliže od čovjeka pa i od Evanđelja i od Boga, ali to su duge teme.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 28, 2012 16:38 

Barnaba je napisao/la:
Budući se već odmaklo od središta teme, nećete zavjeriti što ću staviti link koji najavljuje: Islamska banka bez kamata stiže i u Hrvatsku http://www.vecernji.hr/biznis/islamska- ... nak-390432
Žalim zašto nisu bankari katolici pokrenuli sličnu inicijativu. Što mislite zašto nisu?

Mi u HDZ-u postupamo prema onoj suntzuovskoj kako treba poznavati svog neprijatelja da bi ga mogao svladati. ;)

BTW. koji je uvjet da dobijem kredit u dotičnoj islamskoj banci? Sunaćenje, možda? :lol: :lol:

Vrh

PostPostano: Sri ožu 28, 2012 21:07 

Miroslav je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Mi u HDZ-u postupamo prema onoj suntzuovskoj kako treba poznavati svog neprijatelja da bi ga mogao svladati. ;)

Ne smije se toliko poistovjećivati s neprijateljem da se postane on.

Miroslav je napisao/la:
BTW. koji je uvjet da dobijem kredit u dotičnoj islamskoj banci? Sunaćenje, možda? :lol: :lol:

Evo trebao bi se potruditi ne robovati primitivnim predrasudama jer se ne radi samo o islamskom bankarstvu već o sustavu koji osigurava visokoetično i moralno rješavanje financijskih problema za svoje klijente. Čak je i L’Osservatore Romano, još 2009, tijekom svjetske financijske krize objavio da Vatikan ističe islamsko bankarstvo te da bi komercijalne banke trebale koristiti iste principe. http://rassegnastampa.mef.gov.it/mefnaz ... 006886.pdf

Vrh

PostPostano: Čet ožu 29, 2012 19:52 

Barnaba je napisao/la:

Miroslav je napisao/la:

Evo trebao bi se potruditi ne robovati primitivnim predrasudama jer se ne radi samo o islamskom bankarstvu već o sustavu koji osigurava visokoetično i moralno rješavanje financijskih problema za svoje klijente. Čak je i L’Osservatore Romano, još 2009, tijekom svjetske financijske krize objavio da Vatikan ističe islamsko bankarstvo te da bi komercijalne banke trebale koristiti iste principe. http://rassegnastampa.mef.gov.it/mefnaz ... 006886.pdf

Ne znam ja... mene je strah... :cry: :lol:

Ajd ti probaj pa mi javi kako je prošlo. ;)

Vrh

PostPostano: Čet ožu 29, 2012 22:43 

+!
'Dođe nam poslodavac jedan dan i kaže nam kako svim radnicima treba biti odrezana lijeva ruka do lakta.
No, mi negodujući započnemo raspravu kako to baš nije dobro i nije u redu,
ali poslodavac tumači, da je to potrebno i da nema alternative.
Mi malo pokunjeni i žalosni dadnemo prijedlog, da nam se odreže lijeva ruka,
ali barem samo šaka, a ne sve do lakta.
Poslodavac odgovori, da će razmisliti i da će odgovoriti za koji dan.

Poslije nekoliko dana poslodavac nam se pismeno očituje,
da je prihvaćen naš prijedlog i da će nam se odrezati samo šaka lijeve ruke.

Jupi!!!
Možemo biti radosni, jer smo se oduprli poslodavcu, da nam ne odreže lijevu ruku do lakta.'

Razmišljam, što bih trebao izabrati:
- da se mučim svakodnevno i neprestano u teškim tjelesnim mukama u svijetu
ili
- prihvati ulogu Mojsija.
Prva opcija nije teška kao druga.

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 30, 2012 09:36 

Pri sudjelovanju u raspravi valja imati na umu kako je jasnoća izražavanja dar koji Bog ne daje svakome ali i krepost kojoj treba težiti.

Miroslav je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Miroslav je napisao/la:

Ne znam ja... mene je strah... :cry: :lol:

Ajd ti probaj pa mi javi kako je prošlo. ;)

Ovdje bih skrenu požnju na jednu činjenicu. Sam cilj vjernika ne bi smio biti dobivanje kredita tj. duga (u Bibliji je dug izjednačen s ropstvom) već život bez ropstva. Stoga ja ne bih potencirao dobivanje kredita već bih naglasio da imamo odgovornost prema tome kako se naš novac koristi u banci. Zato bih radije uložio novac (ako bih imao viška) tamo gdje postoji sustav koji osigurava visoko etično i moralno rješavanje financijskih problema za svoje klijente i ne ulaže novac u nemoralne poslove.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 30, 2012 15:25 

Observer je napisao/la:
32U mnoštva onih što prigrliše vjeru bijaše jedno srce i jedna duša. I nijedan od njih nije svojim zvao ništa od onoga što je imao, nego im sve bijaše zajedničko. 33Apostoli pak velikom silom davahu svjedočanstvo o uskrsnuću Gospodina Isusa i svi uživahu veliku naklonost. 34Doista, nitko među njima nije oskudijevao jer koji bi god posjedovali zemljišta ili kuće, prodavali bi ih i utržak donosili 35i stavljali pred noge apostolima. A dijelilo se svakomu koliko je trebao.
36A Josip, od apostola prozvan Barnaba, što znači Sin utjehe, levit, rodom Cipranin, 37posjedovaše jednu njivu; proda je pa donese novac i postavi pred noge apostolima.

Ovaj citat baš lijepo govori kako bi vjernici trebali koristiti svoja materijalna dobra, a neki ljudi se baš svim silama trude prikazati davanja za Crkvu kao nekakav "harač". Na puno, puno mjesta u Starom zavjetu spominje se milostinja kao dobro djelo koje Bog nikad ne prezire i da ona često sa sobom nosi Božji blagoslov. A u Novom zavjetu (Isusov način razmišljanja) nije samo dovoljno dati od svog suviška, nego dati sve...

Vrh

PostPostano: Sub ožu 31, 2012 22:44 

+!
Mojsije
Sir 45,4
Zbog njegove vjernosti i poniznosti posveti ga,
izabra ga jedinog između sviju ljudi;

Mojsije jest ubojica. Ubio je Egipćanina. No,...

Mojsijevo poslanje
Izl 3, 16 – 22
Idi, skupi starješine Izraelaca pa im kaži …
Onda pođi sa starješinama Izraelaca k egipatskom kralju i reci mu: ...

- Tko su danas narodni starješine u Hrvatskoj i tko je faraon?

Izl 5, 4-5
Nato im odvrati egipatski kralj: "Mojsije i Arone, zašto odvraćate svijet od njegovih dužnosti? Idite na svoj posao!
Sad kad se svjetina tako umnožila", nastavi faraon, "vi biste ih od posla odvratili?"

- Zašto ne bi trgovci radili i nedjeljom?

Izl 5, 6-9
Istoga dana izda faraon naredbu nadglednicima i bilježnicima: "Ne pribavljajte više ovome narodu slame kao do sada. Neka idu sami i sebi je skupljaju.
A zahtijevajte od njih istu količinu opeke koju su pravili i dosad.
Ne smanjujte je! Lijenčine su. Zato viču: 'Hajdemo prinijeti žrtvu Bogu svome!'
Navalite poslove na taj svijet: neka rade, da ne obraćaju pažnje klevetama!"

- Pa tako je! Radnici su lijenčine.

Izl 6, 9
Mojsije to kazivaše Izraelcima, ali ga ne htjedoše slušati: duhovi su im bili pomućeni od teškoga ropstva.

Zašto bi slušali mucavog starog Mojsija, kada su tu stručnjaci ekonomisti, političari,...
Bitno je, da ljudi misle kako se zaposliti i kako zadržati posao i kako poplačati sve račune i kako ...

- Zašto mucavi Mojsije želi 'faraonski sustav i Egipat' srušiti kao kulu od karata?
- Pa, zar ljudi nisu sretni?

Vrh

PostPostano: Ned tra 01, 2012 14:23 

+!
Poslije bih se opet dotaknuo Mojsija, ali sada bih napisao,
da postoji samo jedan Političar i On je došao na svijet i obznanio Politiku,
a On je Kralj nad kraljevima.

1 Sam 4,3;9;11
Pođimo u Šilo po Kovčeg saveza Gospodnjeg neka dođe u našu sredinu i spasi nas iz ruku naših neprijatelja.
...
Ohrabrite se i budite junaci, Filistejci, da ne postanete robovi Hebrejima kao što su oni bili robovi vama; budite junaci i borite se!
...
I Kovčeg Božji bi otet,...
- Kako to, da ih Kovčeg saveza nije spasio?

1 Sam 8
Ali Samuelu nije bilo drago što su rekli: "Daj nam kralja da nam vlada!" Zato se Samuel pomoli Gospodinu.
A Gospodin reče Samuelu: "Poslušaj glas naroda u svemu što od tebe traži, jer nisu odbacili tebe, nego su odbacili Mene, ne želeći da Ja kraljujem nad njima.
Sve što su činili Meni od onoga dana kad sam ih izveo iz Egipta pa do današnjega dana - ostavili su Mene i služili tuđim bogovima - tako oni čine i tebi.
Sada, dakle, poslušaj njihov zahtjev, ali ih svečano opomeni i pouči o pravima kralja koji će vladati nad njima."
...
I kad jednoga dana budete vapili za pomoć zbog kralja koga ste sami izabrali, Gospodin vas neće uslišati u onaj dan!"
Narod nije htio poslušati Samuelova glasa nego reče: "Ne! Hoćemo da kralj vlada nad nama!
Tako ćemo i mi biti kao svi narodi: sudit će nam naš kralj, bit će nam vođa i vodit će naše ratove."

Gospodin lijepo i dobro govori, ali mi želimo Barabu.

Vrh

PostPostano: Pon tra 02, 2012 22:58 

+!
Ps 118, 8
Bolje se Gospodinu uteći
nego se uzdat' u čovjeka.

Spomenuo bih i ovaj članak:
http://www.bitno.net/vijesti/vatikan/ra ... koj-krizi/

Tema razgovora bila je “Trenutačna financijska kriza iz vjerske perspektive – vizija ispravnoga gospodarskog poretka”.
Imao bih mnogo pisati o ljudskim pojmovima:
- trenutačna financijska kriza.
Još k tome iz - vjerske perspektive.

No, ispravni gospodarski poredak je samo onaj, koji nalaže Političar,
a vjernici su dužni to tražiti i težiti k tome (vizija, spoznaja,...).
Uglavnom, to je Dar poput stabla, koji gori, ali ne izgara.

Guverner HNB-a muca, 'kukurikanje' je prošlo, a kajanje došlo.
- No, zašto se Mojsije izmotavao i koliko je puta htio dići ruke od zadatka,
te što je proživljavao u svom srcu?
- Zašto se Mojsije nije posavjetovao s Grcima?
- Zašto Izraelci mole Mojsija, da se obrati Gospodinu? Pa, zar to ne mogu i oni?
- Kako je Šaul izabran za kralja, pa David,...?

Čovjek je dužan mudro koristiti Adama i ispravno upravljati Evom.

Vrh

PostPostano: Uto tra 03, 2012 15:49 

Zanimljive su ove alegorije, utopija... samo tko je "Mojsije" u našoj priči?

Nadam se da ne misliš da su to one zeitgeistovske povelje iz uvodnog posta...

Proročke glasove Bog uvijek šalje, ali pitanje je koga mi slušamo...

Vrh

PostPostano: Uto tra 03, 2012 23:32 

+!
Ljubljena sestro,
Držimo se mi Crkve i Svetog Pisma, jer se ne želim zamarati nekakvim poveljama!

Dakle, 'Mojsije' možeš biti i ti.
No, u svakom slučaju smatram za 'Mojsija' sve pojedince, koji se zajedničkog duha i srca, potpuno i bez mrmljanja odluče napustiti 'Egipat i faraonski sustav',
a ne moraju biti svi ni katolici ni vjernici.

Iz 42,4;7
Vjerno on donosi pravdu, ne sustaje i ne malakše dok na zemlji ne uspostavi pravo.

...
da otvoriš oči slijepima, da izvedeš sužnje iz zatvora, iz tamnice one što žive u tami

Zamisli, da ti je Gospodin obznanio, da okupiš narodne starješine kako bi mogli predložiti narodu Političarev što detaljniji program.
- Kako bi to ostvarila s pametnim ljudima, jer 'Mojsije' ne može sam izvesti sve pojedince naroda, koji obiluje ljudskom pameću?

Iz 49,4
A ja rekoh: “Zaludu sam se mučio, nizašto naprezao snagu.”

Iz 50,4-9
Gospod Bog dade mi jezik vješt da znam riječju krijepiti umorne.
Svako jutro on mi uho budi da Ga slušam kao učenici.
Gospod Bog uši mi otvori: ne protivih se niti uzmicah.
Leđa podmetnuh onima što me udarahu, a obraze onima što mi bradu čupahu, i lica svojeg ne zaklonih od uvreda ni od pljuvanja.
Gospod mi Bog pomaže, zato se neću smesti. Zato učinih svoj obraz k`o kremen i znam da se neću postidjeti.
Blizu je onaj koji mi pravo daje. Tko će se pravdati sa mnom? Iziđimo zajedno! Tko je protivnik moj u parnici? Nek` mi se približi!
Gle, Gospod mi Bog pomaže, tko će me osuditi? Svi će se oni k`o haljina izlizati, moljac će ih razjesti.

Vrh

PostPostano: Sri tra 04, 2012 07:00 

Čini mi se kako je problem u tome što si mnogi umišljaju da su nekakve "mojsije" misleći da to može biti svatko iako je Mojsije bio to što jest zato što ga je Bog izabrao a ne zato što je on to izabrao. Uglavnom, da su Židovi slušali neke "mojsije" ne bi nikada bili izbavljeni iz Egipta niti bi izašli iz pustinje. Oprostite na alegoriji.

Vrh

PostPostano: Sri tra 04, 2012 10:49 

Istina, danas ima puno proroka, a najviše lažnih...

Ljudi su zbunjeni jer su naizgled sve informacije dostupne i vrlo je lako doći u centar pažnje, ali Bog ne govori preko svih.

Jednom sam našla citat: "There is no prophet, who really wants to be a prophet..." što bi značilo: nema proroka koji bi uistinu i želio biti prorok. Sve dolazi od Boga, pa i snaga da se podnese ono što nakon proroštva slijedi. Onaj tko se nadmeće nad drugima svojim proročanstvima i tko se pred ljudima hvali time, najčešće nije prorok, nego onaj čiji se glas u ovom svijetu zataškava, kojemu se proturiječi i koji na kraju ispašta zbog svoga proroštva...

Najviše bi nam trebao sigurno značiti proročki glas Crkve, koji nije vezan samo uz proročku karizmu nekih skupina i pojedinaca, jer je Duh Sveti prisutan u čitavoj Crkvi...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 115 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata