Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 15:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet svi 24, 2012 11:23 

"Sve otkad je Crkva otvoreno prigrlila razne alternativne oblike duhovnosti ona je počela bilježiti konstantan pad duhovnih zvanja i duhovnog života. Sjemeništa postaju sve praznija, redovničke kuće i samostani sve napušteniji, a svećenici se vraćaju u svjetovni stalež..."
Tako tvrde i tu hipotezu postavljaju autori knjige "Nezdrave pobožnosti" (Unhealthy devotions), gdje analiziraju nekoliko novijih oblika duhovnosti prihvaćenih samo lokalno ili šire, kao što su npr. oblici sinkretizma istočnjačkih duhovnosti i katoličkog učenja, zatim nekritičko prihvaćanje neopoganstva, magijskih tehnika spojenih s tradicionalnim zazivima svecima i korištenja različitih medaljica, ogrlica, krunica gotovo kao amajlija, te zablude novijih učitelja duhovnosti i navodnih vidioca...

Ova knjiga može se pronaći i čitati online i sadrži opsežan popis web-stranica s kojih su prikupljeni podaci...

Slika

Vrh

PostPostano: Sub svi 26, 2012 08:35 

adrijana je napisao/la:
"Sve otkad je Crkva otvoreno prigrlila razne alternativne oblike duhovnosti ona je počela bilježiti konstantan pad duhovnih zvanja i duhovnog života. Sjemeništa postaju sve praznija, redovničke kuće i samostani sve napušteniji, a svećenici se vraćaju u svjetovni stalež..."
Tako tvrde i tu hipotezu postavljaju autori knjige "Nezdrave pobožnosti" (Unhealthy devotions), gdje analiziraju nekoliko novijih oblika duhovnosti prihvaćenih samo lokalno ili šire, kao što su npr. oblici sinkretizma istočnjačkih duhovnosti i katoličkog učenja, zatim nekritičko prihvaćanje neopoganstva, magijskih tehnika spojenih s tradicionalnim zazivima svecima i korištenja različitih medaljica, ogrlica, krunica gotovo kao amajlija, te zablude novijih učitelja duhovnosti i navodnih vidioca...

Ova knjiga može se pronaći i čitati online i sadrži opsežan popis web-stranica s kojih su prikupljeni podaci...

Slika

hvala ti na linku. ova knjiga samo potvrđuje ono što ja svakodnevno susrećem,mnogi se okreću svakakvim duhovnostima misleći da je to nešto bolje od onoga što im Crkva nudi i samim time što su površni ili nikakvi vjernici upadaju u zamke new agea.Mislim da bi bilo dobro da se malo više piše o ovakvim stvarima jer se new age previše miješa sa kršćanstvom pa ljudi ni ne razumiju o čemu se radi,jer izgleda da je danas dovoljno spomenuti Boga ili božansku energiju i uz to spomenuti kojeg sveca ili Bogorodicu da ljudi nasjednu i povjeruju u neku od okultnih praksi koje new age nudi

Vrh

PostPostano: Sri svi 30, 2012 14:04 

teo je napisao/la:
ova knjiga samo potvrđuje ono što ja svakodnevno susrećem,mnogi se okreću svakakvim duhovnostima misleći da je to nešto bolje od onoga što im Crkva nudi i samim time što su površni ili nikakvi vjernici upadaju u zamke new agea.Mislim da bi bilo dobro da se malo više piše o ovakvim stvarima jer se new age previše miješa sa kršćanstvom pa ljudi ni ne razumiju o čemu se radi,jer izgleda da je danas dovoljno spomenuti Boga ili božansku energiju i uz to spomenuti kojeg sveca ili Bogorodicu da ljudi nasjednu i povjeruju u neku od okultnih praksi koje new age nudi

Evo moj slučaj: prvi put sam se susrela s takvom literaturom zapravo kad me počela zanimati psihologija. Police knjižnica s temom psihologije i teologije prepune su zapravo new agea (od kreativne vizualizacije, moći pozitivnog mišljenja i brain gyma pa do templara i svete krvi, svetog grala, itd...), na što me nitko nije upozorio. Te knjige su se jedno vrijeme i masovno prodavale, jer ljude u biti zanima duhovnost, ali ona individualistička, bez autoriteta i bez Božjih zapovijedi.
Pa i u svom poslu danas vidim da se sve to vrlo lako zapakira u "stručno znanje", a neki ljudi koji su po osobnosti vrlo religiozni upadaju u praznovjerje.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata