adrijana je napisao/la:
Lijep pozdrav! surkovac.com/download/ispit_savjesti.pdf
Među grijesima protiv 1. Božje zapovijedi navedene su i "istočnjačke borilačke vještine". U fusnoti je objašnjenje:
"Zakletvama, formulama, ritualima kojima ulazim u različite stupnjeve odajem počast ili prisižem na poslušnost i odanost nekom ili nečem što nije Bog. Osobito se to odnosi na borilačke vještine koje u svom nazivu imaju riječ koja znači «energija» («ki», «chi» ili slične)."
Sad, ti ćeš najbolje znati u kojoj je mjeri (i je li uopće) takvo nešto prisutno i u tvojoj vještini, a mislim da je važan i sam tvoj odnos prema tome
Ispričavam se što podižem nešto stariju temu, ali morao sam nešto pitati nakon što sam pročitao ovaj post... Treniram Aikido koji sadrži riječ "ki" , ali što se tiče navedenog "odavanja počasti" uredu je nakloniti se osobi iz poštovanja. Imamo sliku osnivača kojoj se naklonimo na početku i kralju treninga. Bi li to trebao biti grijeh, ako ja to doživljavam kao nešto iz poštovanja prema dobrom majstoru, a ni približno kao bogoštovanje i nema za mene duševno značenje? Što se tiče poslušnosti i ostalih duhovnih elemenata, uredu je ako slušam učitelja u području borbe i fizičkog? Priznajem, "prodaje" nam neke šintoističke/budističke (nisam siguran) ali nas ne tjera da to priznamo ili se zakunemo, niti bih ga ja u tome poslušao ikad. Grijeh je ako ja pristanem na to, ali ako ja nemam otvoreno srce za duhovni dio , već želim naučiti kako preživjeti napade na uluci ili u školi, je li to grijeh? Je li uredu ako ga salušam, ali ne radim tako kako kaže? Imam mnogo misli u glavi....žao mi je. Što se tiče energije (ki) govori nam o tome često , ali ja to ne doživljavam kao životnu energiju nego fizičku snagu i spretnost , te koncentraciju u jedinstvenom konceptu. Kako da budem siguran da ne činim grijeh i da me Bog neće odvojiti u vječni oganj?
Čak i unatoč prisutnosti duhovnosti koja proizlazi iz kontakta sa Omoto japanskom sektom , ja sam ga odabrao jer je miroljubiv i savršen protiv svih vrsa napada i nemam želju poslušati njegovu filozofiju i duhovno tumačenje...Također mi se uvijek jedni drugima naklonimo kao neku molbu i poziv s riječima "onegeshi mas" što ne znači ništa više nego "molim lijepo" a ono što nam učitelj govori o miru i poštovanju, to je uredu. Je li sve u tome uredu? Neka glavna pravila su : nesmije se koristiti za nasilje , nesmiej se napasti prvi, nesmije se koristiti za hvalisanje. Kako da znam je li sve to okej i bih li trebao napustiti Aikido? I kako mogu biti u životu siguran je li nešto pogrešno i naći pravi put?
Hvala puno