Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 16, 2026 21:09

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 45 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri pro 26, 2012 00:28 

Kad sam nekoć bio mali školarac, onda su nas na njihove velike datume kojekakvih lažnih obljetnica, nastavnici organizirano vukli kako bi slušali - i uveličali - te njihove laži i predstave ispiranja mozga. Ni onda nisam tamo volio biti, bilo mi je zlo od prijetvornosti i laži i samo sam čekao da nekako klisnem, običnu na igru jer u te dane nije bilo nastave. Dakle, vodili su nas i morali smo ići i bilo mi je grozno.
Gledam danas svetu Božićnu misu iz katedrale pa se ne mogu načuditi što ondje vidim deklrirane bezbošce i bezvjerce, našu dvojicu predsjednika. I to u prednjem dijelu, tobož upijaju svaku riječ izrečenu sa oltara. A misli su im svugdje samo ne ondje kamo bi trebale biti usmjerene.
Dobro, ne može se ljude istjerati, pa kršteni su (valjda), ali zašto se ponašaju kao farizeji? Gledam: tobož pažljivo prate red svete mise, ustaju se kad se vjernici ustaju, valjda se osvrću oko sebe da vide što drugi čine? A sve praznih očiju, gledaju "uništa". Gledaju, a ne vide dok se pred njima odvija sveta Pretvorba. Tužnoga li čina ljudskog licemjerstva prema Bogu. Ne prema vjernicima već prema Bogu!

Što znači njihova nazočnost na takvoj svetoj Misi osim bacanja prašine u oči nemislećim vjernicima, a i takvih ima. Zašto se ondje eksponiraju kad ih onamo nitko ne tjera. Oni nemaju pojma, uza sve te svoje savjetnike, da vjernicima baš ništa ne znači što su oni ondje kad ne ljube Gospodina srcem, kad su bez Duha Svetoga, kad će netom nakon izlaska iz crkve ponovo reći da su ateisti/agnostici - što koji. Što da se muče i vrpolje ondje kad je njima slušanje Euharistije kao meni onomad slušanje laganja kojekavih "borčina zvijezdama na šubarama". I oni danas u katedrali i ja onda na sletovima smo samo čekali kad će završiti.
Samo, nas su tjerali, a oni se sami guraju. Tu je razlika!

Da su oni osjetili poziv Duha Svetoga pa da su zato došli na Euharistiju, kliktao bih od radosti. No, dolaziti na misu zbog "svojih" građana uistinu nema smisla. Dapače, gotovo da vrijeđa vjernika kao da smo maloumni, kao da ne znam što je u njihovim srcima.
Trebao bi im netko objasniti da ne moraju biti ondje nazočni (namjerni kažem ne sudjelvati u slavlju svete Euharistije) i da se baš nitko od vjernika ne bi naljutio na njih da uopće nisu došli.
Svet je i veličanstven čin naša Euharistija, Gospodin je ondje uistinu. Što mi onda treba da svraćam pogled na onoga koji je iskoristio svaku priliku da objavi svekolikom puku kako on misli da nema Boga, a ondje se pretvara da slavi rođenje Spasiteljevo?

Vrh

PostPostano: Čet pro 27, 2012 14:08 

Daba je napisao/la:

Svet je i veličanstven čin naša Euharistija, Gospodin je ondje uistinu. Što mi onda treba da svraćam pogled na onoga koji je iskoristio svaku priliku da objavi svekolikom puku kako on misli da nema Boga, a ondje se pretvara da slavi rođenje Spasiteljevo?

Ako naš Spasitelj može gledati "pretvaranje" dotičnog, zašto bi to trebalo smetati tebe...?

Vrh

PostPostano: Čet pro 27, 2012 20:28 

Uvijek se nađe neki "kontrarevolucionar" koji čak zna i što Spasitelj gleda, a što ne :lol:

Vrh

PostPostano: Čet pro 27, 2012 21:47 

Pa to je bar jednostavno znati, zar se u Svetoj Euharistiji Spasitelj ikome uskraćuje..??

Vrh

PostPostano: Pet pro 28, 2012 04:05 

Božić je i državni praznik pa tim slijedom predsjednici su htjeli pokazati poštivanje prema katoličkoj Crkvi i našim blagdanima.
Znamo da nisu vjernici, a isto tako vjerovatno nisu ni jedini u Crkvi koji su agnostici ili nevjernici koji su došli na polnočku ili Božičnu misu iz tradicionalnih potreba. Kako ono stoji u evanđelju, ne treba zdravima liječnik nego bolesnima. Pa možda se i to gluho i formalno nazočenje mise nešto i zaiskrilo u njihovim srcima.

Vrh

PostPostano: Sub pro 29, 2012 10:39 

Citadel je napisao/la:
Božić je i državni praznik pa tim slijedom predsjednici su htjeli pokazati poštivanje prema katoličkoj Crkvi i našim blagdanima.
Znamo da nisu vjernici, a isto tako vjerovatno nisu ni jedini u Crkvi koji su agnostici ili nevjernici koji su došli na polnočku ili Božičnu misu iz tradicionalnih potreba. Kako ono stoji u evanđelju, ne treba zdravima liječnik nego bolesnima. Pa možda se i to gluho i formalno nazočenje mise nešto i zaiskrilo u njihovim srcima.

Iskreno sumnjam da se bilo što od napisanog dotaklo ili primilo Milanovića no promjena retorike kod Josipovića je itekako vidljiva. Nema više onako tvrde agnostičke stavove kao prije 3 godine.

Nego Dabo, što onda ti predlažeš za "bezvjerce" pri Svetoj Misi? Kamenovanje, lomaču, verbalni obračun s oltara s "bezvjercima" i tjeranje van iz crkve ili nešto peto?

Vrh

PostPostano: Sub pro 29, 2012 12:20 

Mislim da je u redu, poželjno i pohvalno da predsjednik i premijer dođu na misu, čak i iz protokolarnih razloga, bez obzira na svoje osobno uvjerenje. Da nisu došli na misu, govorilo bi se o tome kako omalovažavaju katolike, kao u slučaju nedolasku na misu za Domovinu. Vidim u tome znak poštovanja prema građanima katolicima, štogod oni osobno mislili o katolicizmu. Čak je i Yasser Arafat, iako musliman, kao palestinski predsjednik dolazio na božićnu misu u Betlehem, pa mu to nitko nije predbacivao.
S druge strane bismo se u skladu s takvom logikom morali upitati je li u redu da kardinal i biskupi nazoče tradicionalnom predsjednikovom primanju za predstavnike vjerskih zajednica?

Vrh

PostPostano: Sub pro 29, 2012 12:21 

Što bi rekao papa Benedikt XVI, kojemu su tijekom posjeta Britaniji na misu došli brojni britanski političari, koji s katolicizmom veze nemaju?

Vrh

PostPostano: Uto sij 01, 2013 23:23 

Domenika je napisao/la:
Pa to je bar jednostavno znati, zar se u Svetoj Euharistiji Spasitelj ikome uskraćuje..??

Ako netko javno odbaci Boga, načinio je grijeh protiv Duha Svetoga! A posljedice toga su jasno napisane u Svetom Pismu.

No, gdje sam ja spomenuo neku uskratu? Ja sam govorio o prijetvornosti političara, onoj kad čami na svetoj misi i onda izađe iz katedrale pa jedva dočeka da novinarima može nagaditi i Crkvu i našeg kardinala. Zar je to vama normalno??? O čemu vi tu razglabate, o nekoj uskrati Euharistije???

Vrh

PostPostano: Uto sij 01, 2013 23:27 

Citadel je napisao/la:

Uopće nije poštovanje ako mi stoje prijetvorno na misi, a za dvije m inute kad izađe ispred katedrale "oplete" po kardinalu. Kakvo je to poštovanje? Kakvi ste vi vjernici kad vi takvu eklatantnu farizejštinu smtrate izrazom poštovanje vjere? Pa kakvo vi to iskrenje vidite u njihovim srcima osim mržnje? Jedva su dočekali da se spasu da izađu van pa za ruku novinara, drž' mikrofon i udri po kardinalu. To je vama iskrenje???

Ja poštujem druge vjere, ali ne idem iz poštovanja ni u đamiju ni u druge crkve na njihove blagdane. A znaju moji prijatelji da ih poštujem i njih i njihovu vjeru.

Vrh

PostPostano: Uto sij 01, 2013 23:30 

Bernard je napisao/la:
Što bi rekao papa Benedikt XVI, kojemu su tijekom posjeta Britaniji na misu došli brojni britanski političari, koji s katolicizmom veze nemaju?

Što misli naš Papa, ne bih htio spekulirati. Osobno mislim da znam, ali uistinu ne bih o tome na forumu. No, i ti britanski političari su također prijetvorni, također farizeji. Oni nemaju pojma da nije baš nikakvo poštovanje nečijih vjerskih osječaja, mislim na katolike, ako nevjernik koji odbacuje i Boga i Papu nazoči svetoj misi. Znači li to vama, a očito da znači, čim su engleski političari tako napravili, odmah je to dobro. Oh, Bože koje li mlakosti srca, koje li povodljivosti.
nije li vam uzor vaša misao, vaše rezumijevanje Svetog Pisma? Pa nisu meni mjerolio i okvir engleski političari?
Eh, jeste našli poštenjačine, svaka čast.

Vrh

PostPostano: Uto sij 01, 2013 23:48 

Bernard je napisao/la:
... Čak je i Yasser Arafat, iako musliman, kao palestinski predsjednik dolazio na božićnu misu u Betlehem, pa mu to nitko nije predbacivao.
S druge strane bismo se u skladu s takvom logikom morali upitati je li u redu da kardinal i biskupi nazoče tradicionalnom predsjednikovom primanju za predstavnike vjerskih zajednica?

Jaser Arafat također nije mjerilo iako njihova prepoznaje Isusa Krista, ali ga pogrešno tumači i smješta.
Razumijete li tko na ovom forumu definiciju licemjerja? Nije li vama licemjerje, kao oni poštivaju nas katolike pa će doći na svetu misu, a onda će izaći van pa narediti onom komesaru Jovanoviću da nasilno nametne krivovjerni odgoj katolicima.
Fascinira li vas takav postupak ili i dalje ne znate definiciju licemjerja?
Dobro mi još i stojimo kad vjernici po forumu podržavaju ovakvo licemjerje. Dobro još stojimo.

A trebaju li ići na prijem :shock: ? Prvo, to uopće nije za usporedbu. Prijem je društvena obaveza, a sveta misa ipak je slavlje i Krist utjelovljeni među nama. Za mene ipak ima neke razlike. Vidim da za vas nema jer ste tu povukli znak jednakosti. Osim ako za vas i sveta misa nije društvena obaveza? 4

a pisano je u Psalmima:
Ps 26.
S ljudima opakim ja ne sjedim
i ne svraćam podlima.
dalje je na kušnji naša sloboda u odluci!

Treba li definicija za podlost?

Vrh

PostPostano: Čet sij 03, 2013 15:18 

Daba je napisao/la:
Znači li to vama, a očito da znači, čim su engleski političari tako napravili, odmah je to dobro. Oh, Bože koje li mlakosti srca, koje li povodljivosti.
nije li vam uzor vaša misao, vaše rezumijevanje Svetog Pisma? Pa nisu meni mjerolio i okvir engleski političari?
Eh, jeste našli poštenjačine, svaka čast.

Daba, nemaš me pravo prozivati. Ne poznaješ me, a da me poznaješ, znao bi da sam i na svojoj razini imao problema zbog svoje vjere s raznim ljudima, uključujući i neke SDP-ovce. Nemam nikakve iluzije o stajalištu spomenutih političara prema vjeri i Crkvi. Međutim, meni je mjerilo ponašanje službene Crkve, koja:
a) nije zabranila tim političarima ulazak u crkvu
b) nije izopćila nijednog od njih (Milanović je kršten u djetinjstvu-istina, sam je rekao da se srami vlastitog krštenja, što mu dođe kao svojevoljni čin javnog istupanja iz Crkve kojoj zapravo nikad nije ni pripadao)
c) nije zabranila dolazak na misu niti članovima nekih drugih stranaka, koji po toj logici također ne bi imali što tražiti u crkvi.
I da ne brineš-apsolutno sam protivnik gender ideologije. Jedno je civiliziran kontakt Ckve s demokratski izabranima predstavnicima Države, drugo je neslaganje s njihovim političkim stajalištima. Mislim da je to u skladu s kardinalovim nastupom na misi. Nadam se da se sada razumijemo.

Vrh

PostPostano: Čet sij 03, 2013 15:52 
Administrator

Zanimljivo je o toj temi govorio biskup Vlado Košić nakon izjave premijera Zorana Milanovića da je nevjernik i da neće ići na misu za Domovinu.

“Mi smo nevjernici, mi nećemo ići na Misu za Domovinu, mi ćemo ići na Misu na Božić! Što oni time poručuju? Da nas vjernike preziru i vrijeđaju. To je pokušaj nasilne ateizacije našeg hrvatskog društva, što je nedopustivo. Pa kada bi oni trebali biti na nekoj Misi ako ne kad se njihov narod - kojega oni predstavljaju, a koji je većinom vjernički - moli za Domovinu? Zar je za njih Misa na Božić odlazak na proslavu narodnih običaja?

Ako tako misle, tada ih molimo: nemojte nam dolaziti niti na Božić na Misu, jer za nas su naši blagdani otajstva vjere, a ne narodni običaji! Nikome nije uskraćen pristup u crkvu, ali je za sudjelovanje u liturgiji Crkve potrebna barem želja vjere. Stoga bi već jednom bilo najbolje prestati s tom praksom da nevjernici dolaze u prve redove na Misu, a ne znaju se ni prekrižiti.

Neka dođu u crkvu razgledavati umjetnost, ali izvan liturgije. Sila Boga ne moli, kaže naš narod. Ako se netko smatra velik, pa se ne želi pokloniti većemu, tj. Bogu, taj nema što raditi u crkvi. Samo maleni, potrebni Božjeg Milosrđa, dobrodošli su u crkvu, i grješnici koji se kaju, poput onog carinika, neka ispunjaju Dom Božji. Sve je drugo gluma i nepotrebno!”

Vrh

PostPostano: Čet sij 03, 2013 17:55 

Da, to je vrlo jasno, nemam što dodati.
Možda je stvarno bolje da se sreću samo na prijemima ili izvan mise. Ipak, ako unatoč tomu dođu na misu, ne mogu očekivati da će zbog svojeg položaja čuti propovjed koja im se mora svidjeti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 45 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata