Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 13:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 62 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon sij 07, 2013 18:59 

Možemo o tome sasvim dobro čak i na temelju "Sola Scriptura".
Evo apostola Pavla:
Doista, ja od Gospodina primih što vama predadoh: Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, zahvalivši razlomi i reče: "Ovo je tijelo moje - za vas. Ovo činite meni na spomen." Tako i čašu po večeri govoreći: "Ova čaša »novi je Savez« u mojoj »krvi.« Ovo činite kad god pijete, meni na spomen." Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe. Stoga, tko god jede kruh ili pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje. Neka se dakle svatko ispita pa tada od kruha jede i iz čaše pije. Jer tko jede i pije, sud sebi jede i pije ako ne razlikuje Tijela. (1 Kor 11:23-29).

...podebljao ja.

Volio bih čuti ovdje nekog iz nekatoličkih zajednica-što se nakon bogoslužja napravi s viškom kruha koji preostane nakon Večere Gospodnje? Ako je to sam kruh i ništa više nego kruh...?

Vrh

PostPostano: Uto sij 15, 2013 15:17 

I? Što sad? Nema odgovora?

Vrh

PostPostano: Sri vel 13, 2013 13:45 

Bernarde reći ću ti ja. Npr. Adventisti pojedu ili spale preostali hleb a vino tj. grožđani sok raspu na zemlju tj ma posebno mesto. Slično je i u drugim protestantskim zajednicama.

Vrh

PostPostano: Sri vel 13, 2013 14:34 

Ima jedan problem kod protestanata a to je da neveruju onome što Hristos kaže, npr, ako On kaže: "Uzmite jedite ovo je telo moje" onda nema šta tu da se razmišlja da li je to parče hleba simbol ili stvarnost, On je jednostavno rekao da je njegovo telo. Za to je potrebna vera. U 8.glavi Jovanovog jevanđelja vidimo da su ga neki učenici napustili kada im je baš objašnjavao ovu temu. :wink:

Vrh

PostPostano: Sri vel 13, 2013 15:43 

Tako je Veliki lave :D

Vrh

PostPostano: Čet vel 14, 2013 13:04 

Hvala sestro Domenika! :D
Hteo bih samo još jedno malo razmišljanje da dodam. Eto dok je Hristos bio na zemlji imao je telo kao mi, hodao, znojio se, bio gladan, bio žedan, bio siromašni tesar i zašto bi neko verovao njegovim rečima tj. zašto bi neko poverovao da je Mesija? Verovati Hristovim rečima nije mala stvar.

On kaže učenicima da spreme hranu za 5000 ljudi. Pa svi bi mi delovali kao onaj učenik i kazali pa kako Gospode sa 2 hleba i 5 riba. Međutim On kaže da ih postave da sednu i gle čuda nahrani ih svih 5000 i osta neznam koliko kotarica hrane iza od 2 hleba i 5 riba. Neznam ali ako je mogao to zašto nebi mogao da pretvori hleb i vino u svoje telo i krv? :?:

On kaže slugama na svadbi da naspu sudove sa vodom i gle čuda od vode najbolje vino. Ako je mogao to zašto ne i ovo?

Ja lično otkako dolazim u crkvu nikada se nisam pitao niti razmišljao o tome šta je pričešće kao što da sam na mestu apostola nikada nebi trebalo da postavljam pitanje o Njegovoj reči.

Vrh

PostPostano: Čet vel 14, 2013 16:14 

Mali Lav je napisao/la:
Bernarde reći ću ti ja. Npr. Adventisti pojedu ili spale preostali hleb a vino tj. grožđani sok raspu na zemlju tj ma posebno mesto. Slično je i u drugim protestantskim zajednicama.

To je još dosta dobro kod adventista, ne dopuštaju posvemašnju profanaciju, znam za neke druge koji ostatke kruha jednostavno bace u smeće, ili ih pak pojedu. Jasno, ako je to smatraju samo kruhom, tada se ne treba čuditi.

Vrh

PostPostano: Pet vel 15, 2013 08:55 

Mali Lav je napisao/la:
Hvala sestro Domenika! :D
Hteo bih samo još jedno malo razmišljanje da dodam. Eto dok je Hristos bio na zemlji imao je telo kao mi, hodao, znojio se, bio gladan, bio žedan, bio siromašni tesar i zašto bi neko verovao njegovim rečima tj. zašto bi neko poverovao da je Mesija? Verovati Hristovim rečima nije mala stvar.

On kaže učenicima da spreme hranu za 5000 ljudi. Pa svi bi mi delovali kao onaj učenik i kazali pa kako Gospode sa 2 hleba i 5 riba. Međutim On kaže da ih postave da sednu i gle čuda nahrani ih svih 5000 i osta neznam koliko kotarica hrane iza od 2 hleba i 5 riba. Neznam ali ako je mogao to zašto nebi mogao da pretvori hleb i vino u svoje telo i krv? :?:

On kaže slugama na svadbi da naspu sudove sa vodom i gle čuda od vode najbolje vino. Ako je mogao to zašto ne i ovo?

Ja lično otkako dolazim u crkvu nikada se nisam pitao niti razmišljao o tome šta je pričešće kao što da sam na mestu apostola nikada nebi trebalo da postavljam pitanje o Njegovoj reči.

Tako je dragi brate Laviću.. :D

Vrh

PostPostano: Pet vel 15, 2013 13:53 

Što se uopšte protestantizma tiče postoje medju njima tri vrste shvatanja oko toga šta je pričešće:
Luterova transupstancijacija gde se u, sa i pod hlebom i vinom nalaze telo i krv Hristova. Rekli bismo najbliže onom istinskom hrišćanskom shvatanju.
Kalvinova tzv. predestinacijska duhovna prisutnost.Tou bi mi trebalo malo više vremena da bih objasnio ali svešću sve na jednu rečenicu a to je da je pod prilikama tela i krvi Hristove Hristos duhovno prisutan.
Cvinglijeva tzv. simbolika gde se hleb i vino smatraju samo simbolima tela i krvi hristove a tzv večera Gospodnja samo komemoracija tj sećanje na Hristovu smrt.

Uglavnom treba znati da nije došlo do jedinstva između Cvinglijevaca i Luterana baš zbog različitog razumevanja pričešća a inače su se oko svega drugogo dogovorili. :D

Vrh

PostPostano: Pet vel 15, 2013 14:29 

Mali Lav je napisao/la:
... .. ali svešću sve na jednu rečenicu a to je da je pod prilikama tela i krvi Hristove Hristos duhovno prisutan.
:D

To je tajna naše vjere :D

Vrh

PostPostano: Pet vel 15, 2013 17:42 

Domenika
malo sam zbunjen. Da li ti to podržavaš Kalvinov stav o pričešću? :?:

Vrh

PostPostano: Sub vel 16, 2013 23:23 

Ajde Lave, od kud ti, takva misao..?? :oops:

Vrh

PostPostano: Ned vel 17, 2013 10:38 

Ma vidim da te nisam dobro razumeo! Sorry! :(

Vrh

PostPostano: Čet ožu 07, 2013 20:56 

Lijep pozdrav.
Čitam stare rasprave, pa se pitam hoće li netko nastaviti razgovor o ovoj temi jer mislim da i nije iscrpljena.
Sigurno je da su Židovi na pashalnoj večeri jeli beskvasni kruh (kruh njihovih otaca prije no dođoše u Egipat).
Isto je tako sigurna praksa pijenja vina, a ne soka, premda se u biblijskim tekstovima ne spominje direktno vino, nego ''od roda trsova'' ili ''uze čašu'' .....
Pa ipak je u izvanrednim slučajevima dopušteno koristiti i kvasni kruh i sok od grožđa.
Nakon Drugog svjetskog rata zatvoreno je mnoštvo svećenika. Oni su u svojim ćelijama potajno služili mise. Hostije su napravili od kruha, koji je, naravno bio kvasni kruh, a vino? Vino nisu imali, nego kada je netko dobio paket ili primio posjet onda su uvijek tražili da im donesu grožđe iz kojega bi istisnuli sok i misa je bila valjana. Slična praksa je bila i u drugim komunističkim zemljama.
Dakle, jedno je ustaljena praksa, a drugo mogućnost koju Crkva dopušta u izvanrednim slučajevima.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 08, 2013 12:47 

Kod nas se još uvek koristi samo beskvasni hleb. :wink:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 62 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata