zdrave je napisao/la:
Obraćanje sv. oca Franje javnosti nakon izbora za papu:
– Braćo i sestre, dobra večer. Znate da je dužnost konklava bila odabrati rimskog biskupa. Čini se da su moja braća to dovela do krajnosti, ali evo tu smo. Hvala vam na dočeku, hvala cijeloj rimskoj zajednici i prije svega htio bih izmoliti molitvu za našeg papu u miru, Benedikta XVI. Da ga Gospodin blagoslovi i da ga majka Božja čuva. Oče naš, Zdravo Marijo, Slava ocu... Sada ćemo započeti taj put kardinala i naroda, rimske crkve, put bratstva, pun ljubavi i povjerenja među nama. Molimo uvijek za nas, jedni za drugoga, za cijeli svijet. Da dobijemo veliko bratstvo. Želim da ovaj put crkve koji danas započinjemo bude plodonosan za evangelizaciju ovog prekrasnog grada. Sada bih htio dati blagoslov, ali želim vas zamoliti uslugu, prije nego što biskup blagoslovi narod, molim vas da vi zamolite Gospodina da blagoslovi mene, Molite za mene u tišini – prve su riječi koje je novi papa Franjo uputio vjernicima.
– Sveti oče Franjo i svi prisutni koji će primiti Vaš blagoslov putem radija, televizije, medija, zamolimo Boga svemogućeg da pomogne u službi našem Papi i omogući jedinstvo crkve u cijelom svijetu, kazao je vikar.
.
Novi papa Franjo blagoslovio je okupljeno mnoštvo i sve ljude u svijetu.
– Molite za mene i vidimo se uskoro. Sutra se želim pomoliti Bogorodici za uspješan početak. Laku vam noć i ugodan odmor – kazao je papa Franjo, argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio prije nego što se povukao s balkona.
U prijenosu koji sam gledala treća je rečenica prevedena nešto kao:
Moja braća biskupi pošla su na kraj svijeta po mene, da me izaberu, i eto me ovdje. Rukom je pokazao daleko i činilo se da se i sam čudi (ili ispričava) što je baš on, Argentinac, među svima "bližima" izabran. Nije ga se baš spominjalo kao izglednog kandidata, kladionice su potpuno promašile "popularnost", galeb je cijelo vrijeme kružio oko dimnjaka kao da želi reći da netko dolazi izdaleka... Duh Sveti? Novinari su sada odjednom odnekud izvukli teoriju da je baš taj Bergoglio u prošlim konklavama bio drugi, odmah iza Ratzingera - kao što je rekao komentator: ponekad se o toj tajni sazna istina, ali uz nju u javnost izađe i 5-6 neistina, pa se opet ništa ne zna...
Dobar je znak što se novi Papa ne sviđa baš ni tzv. tradicionalistima niti liberalima; to je naime znak da je na pravome (Kristovom) putu. Hvala Bogu za njega, za njegovu jednostavnost i blag, milosrdan pogled!
Komentator je čak posvjedočio:
Iako ne pripadam kršćanskom puku, raduje me što je odabrao ime Franjo...Što reći na to? Mene raduje još više.