Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 16:33

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Pon lip 01, 2009 17:54 

:wink: Koliko god se hvalio odgovor Glasa koncila na upit o homeopatiji i ostaloj tzv. alternativi ipak su se cijenjeni diskutanti, mic po mic priklonili jednom rigidnijem stavu po kojemu je sve to, ako ne direktno od đavla, a ono barem sumnjivo do te mjere da to treba odbaciti, a to što je djetetu pomoglo nije u supstanci nego u spiritualnoj formi koja, jer nije proizvedena u sakristiji nije od Boga :lol:
U takvim i sličnim slučajevima potrebno je voditi se nekim načelnim odrednicama, a koje sugerira i spomenuti članak u Glasu koncila, to je da vjernik ima pravo tražiti lijek i one metode liječenja koje mu pomažu. Pri tome si ne moram razbijati glavu tko je taj lijek ili tu metodu izmislio ili otkrio, nego da li ona djeluje. Ono što je presudno je granica koju vjernik ne smije priječi, a to je prihvaćanje možebitnog vjerskog nauka, ako dotična metoda liječenja proizlazi iz neke druge religije, kao što je riječ o akupunkturi, tai chi vještini itd....
Žalosno je kako smo sve češće suočeni s nekim umjetno izazvanim strahom pred nekim silama, koje, ako ne poznajemo odmah pripadaju đavlu i svijetu zla.
Posebno se time koristi na tzv. duhovnim seminarima. Nabrajaju se najbezazlenije i od pamtivijeka poznate prakse liječenja i sve se to sotonizira, pa se čovjek pita; jesu li ti voditelji stvarno tako neuki pa misle da sve što oni ne mogu razumjeti odmah mora pripadati đavlu ili to rade namjerno da bi svu tu prestrašenu sirotinju, koja je možda nešto od toga prakticirala, imali prilike ''oslobađati'' kojekakvim egzorcizmima.....?
Bog je ovaj svijet stvorio daleko čudesnijim nego što si mi to možemo i zamisliti. Čovjek je još jako daleko do neke konačne spoznaje svega stvorenog. Pripadam onim ljudima koji čvrsto vjeruju da je priroda ne jedan svoj način svijesna sebe i da u njoj postoji čvrsta komunikacija kao i u svakom živom organizmu. To su naslućivali mistici, danas o tome govore vrhunski stručnjaci u domeni prirodnih znanosti. Stoga nemojmo pripisivati djela Božja Zlomu, jer njegova je moč samo nad onima koji mu se svijesno predaju, dok sve stvoreno pripada jedinomu Stvoritelju.

Vrh

PostPostano: Pon lip 01, 2009 19:12 

Slažem se s Angelusom da se ovdje puno pretjeruje. Dovoljno je čitati neke stvari iz života sv. Hildegarde pa da se čovjeku malo i te stvari razbistre. Uopće preveliko crtanje đavla kojekuda nema nikakvog smisla. Uzdat se u Boga, a ovakve stvari prihvaćati u dobroj vjeri. Đavla ostavit na miru, čim više, premda je danas silno popularno o njemu raspredat i vidit ga u svakom grmu.

Vrh

PostPostano: Uto lip 02, 2009 20:50 
Administrator

Ako govorimo o katoličkom stavu prema Homeopatiji onda je to u svakom slučaju oprez i provjeravanje o čemu se radi.
Većina ljudi uopće ne zna što je to homeopatija i misli da je to prirodno liječenje ili liječenje biljkama.

U tom smislu evo još jednog odgovora na pitanje o kršćanskoj prihvatljivosti homeopatije iz GK:
http://www.glas-koncila.hr/portal.html? ... 0&act=show

Vrh

PostPostano: Pon ožu 25, 2013 14:31 

Evo ja bih imala jedno pitanje vezano za homeopatiju. Znam da mi to ne smijemo ne i zasto i drzala sam se toga. Nikada ne bih trazila lijek na taj nacin. Taj pojam sam procitala sa znanstvene strane ne i s katolicke. Ne znam zasto noje dozvoljena ali ne bih to ponavljam koristila. Medjutim dogodilo se slijedece. Prije 3 godine rodila sam bebu. Kad je imala nekoliko mjeseci dosla je sogorica iz Njemacke sa svojom djecom koja je takodje imala bebu. I donjela je nekakve granulekoje se po 8 kuglica daju djetetu kod nicanja zubi. Naravno kupila je kako svom tako i mom djetetu i ja sam joj davala misleci da je to neki lijek . Tek sam danas saznala da je to homeopatski lijek i to slucajno jer ie moja kuma iz Austriie rekla seki da ce joj donjeti i spomenula da je to homeopatski . Posto imam jos jednu kutijicu toga uzela sam da procitam i stvarno to je to. Sa znanstvene strane nista opasno nije ali me zanima koje su posljedice i sto uciniti s djetetom?? Znam da mi nije grijeh jer nisam znala ali ne znam sto sam uradila djetetu. Eto Bog je htio da saznam pa makar i nakon 2.5 godine. Molim vas odgovorite mi sto prije jer sam se uznemirila . Trudila sam se skloniti djecu od takvih stvari a sama sam joj to dala. Uzasno se osjecam. Unaprijed hvala

Vrh

PostPostano: Pon ožu 25, 2013 21:33 

emanuelaivana je napisao/la:
Evo ja bih imala jedno pitanje vezano za homeopatiju. Znam da mi to ne smijemo ne i zasto i drzala sam se toga. Nikada ne bih trazila lijek na taj nacin. Taj pojam sam procitala sa znanstvene strane ne i s katolicke. Ne znam zasto noje dozvoljena ali ne bih to ponavljam koristila. Medjutim dogodilo se slijedece. Prije 3 godine rodila sam bebu. Kad je imala nekoliko mjeseci dosla je sogorica iz Njemacke sa svojom djecom koja je takodje imala bebu. I donjela je nekakve granulekoje se po 8 kuglica daju djetetu kod nicanja zubi. Naravno kupila je kako svom tako i mom djetetu i ja sam joj davala misleci da je to neki lijek . Tek sam danas saznala da je to homeopatski lijek i to slucajno jer ie moja kuma iz Austriie rekla seki da ce joj donjeti i spomenula da je to homeopatski . Posto imam jos jednu kutijicu toga uzela sam da procitam i stvarno to je to. Sa znanstvene strane nista opasno nije ali me zanima koje su posljedice i sto uciniti s djetetom?? Znam da mi nije grijeh jer nisam znala ali ne znam sto sam uradila djetetu. Eto Bog je htio da saznam pa makar i nakon 2.5 godine. Molim vas odgovorite mi sto prije jer sam se uznemirila . Trudila sam se skloniti djecu od takvih stvari a sama sam joj to dala. Uzasno se osjecam. Unaprijed hvala

Ako si dala ne znajući što je to po mom mišljenju pouzdaj se u Božju providnost i zaštitu i vjeruj da je Bog poništio "energiju" ili zlo koje je bilo u tome.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 25, 2013 21:34 
Administrator

Moje mišljenje je da nema djelovanja ako s duhovne strane ne vjeruješ u to ni ne pohodiš seanse s homeopatom, jer s materijalne strane nema nikakvog učinka pa ne može niti štetiti niti koristiti. No stvarno ne znam o kakvim granulama se kod tebe radi.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 26, 2013 09:07 

To su sitne granulice koje bi trebale bebama ublaziti bolove kod nicanja zubi. Pise da se od kamilice i da sadrze kalcij, magnezij, fosfor . Zovu se Osanit i ispod pise HOMOOPATHISCHES ARZNEIMITTEL BEI ZAHNUNGSBESCHWERDEN . Njemacki ne znam ali da pise hoopatski vidim. A ta teorija da ako u nesto ne vjerujes ne vrijedi. To je zamka zloga. Sotona zeli da tako razmisljamo i da mislimo da on ne postoji u ovom slucaju da ne djeluje. Ako ti netko vraca jedino sto te moze zastiti je redovita misa i molitva ne da li vjerujes da postoji ili ne. Ja ne vodim djecu na kisu jer su jos mala . Kcer vodim rijetko. Nemirni su i ometaju i nas i druge...pomoli se svaku vece prije spavanja . Ne znam je li dovoljno. Da li bi je trebala odvesti sveceniku naMolitvu.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 26, 2013 09:39 

To su sitne granulice koje bi trebale bebama ublaziti bolove kod nicanja zubi. Pise da se od kamilice i da sadrze kalcij, magnezij, fosfor . Zovu se Osanit i ispod pise HOMOOPATHISCHES ARZNEIMITTEL BEI ZAHNUNGSBESCHWERDEN . Njemacki ne znam ali da pise hoopatski vidim. A ta teorija da ako u nesto ne vjerujes ne vrijedi. To je zamka zloga. Sotona zeli da tako razmisljamo i da mislimo da on ne postoji u ovom slucaju da ne djeluje. Ako ti netko vraca jedino sto te moze zastiti je redovita misa i molitva ne da li vjerujes da postoji ili ne. Ja ne vodim djecu na kisu jer su jos mala . Kcer vodim rijetko. Nemirni su i ometaju i nas i druge...pomoli se svaku vece prije spavanja . Ne znam je li dovoljno. Da li bi je trebala odvesti sveceniku naMolitvu.

Mislim da pretjeruješ. Ne valja đavla vidjet baš u svakom grmu, a onima koji žive od vjere on ionako ništa ne može.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 26, 2013 11:05 

Djavao je iskusavao i Isusa a da nama ne moze nista. Ne da mi se raspravljati svatko ima svoje misljenje. Ja imam problem gore stoji da ce odgovarati teolozi pa bi zamolila da mi odgovori netko ko je siguran u nesto ili zna o tome . Bilo teolog ili laik. znam da se razgovori sastoje od misljenja ali stvarno trebam odgovor od adekvatne osobe i ja imam svoje misljenje o tome takodje. A mene zanima istina. Katolicka istina , crkvena kako god hocete. Sto rade osobe koje su koristile te lijekove? Kome se obracaju i kako se oslobadjaju od posljedica????? Molim vas nemojte se uvrijediti ne mislim nista lose ni svi svecenici ne znaju sve o tim mracnim stvarima. Kad je vec tu tema mislila sam da na pravom mjestu pitam.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 26, 2013 11:11 

Djavao je iskusavao i Isusa a da nama ne moze nista. Ne da mi se raspravljati svatko ima svoje misljenje. Ja imam problem gore stoji da ce odgovarati teolozi pa bi zamolila da mi odgovori netko ko je siguran u nesto ili zna o tome . Bilo teolog ili laik. znam da se razgovori sastoje od misljenja ali stvarno trebam odgovor od adekvatne osobe i ja imam svoje misljenje o tome takodje. A mene zanima istina. Katolicka istina , crkvena kako god hocete. Sto rade osobe koje su koristile te lijekove? Kome se obracaju i kako se oslobadjaju od posljedica????? Molim vas nemojte se uvrijediti ne mislim nista lose ni svi svecenici ne znaju sve o tim mracnim stvarima. Kad je vec tu tema mislila sam da na pravom mjestu pitam.

Ako baš želiš 100% odgovor adekvatne osobe, piši na duhovni stol nad/biskupije kojoj pripadaš.
Ja sam teolog, ali i prijašnji odgovor je sasvim korektan u smislu katoličkog nauka - Giovijev

Vrh

PostPostano: Uto ožu 26, 2013 12:26 
Administrator

Đavao je iskušavao Isusa, ali mu ništa nije mogao jer nije pristao. Mi nismo savršeni, ali ako smo u vjeri i molitvi, redovito se ispovijedamo i pričešćujemo, isto nam ne može ništa bez našeg pristanka, jer mu ne otvaramo vrata.
Imamo slobodnu volju, i s toga pošto ti mislim nisi pristala na takav "lijek" jer nisi znala što daješ, nisi prihvatila ni eventualni "duhovni" dio slobodnom voljom.
Evo zapitaj se recimo što bi bilo da netko, slikovito, ubaci neki magijski sastojak u vodovod i da ga piješ svaki dan, a da to ne znaš? Ti se ne otvaraš ni praznovjerju ni magiji ako ne želiš prihvatiti i dati svoj pristanak za takvo što.

Što se samog sastava homeopatskih remedija tiče, tko želi namazati zubiće sa nekim gelom na prirodnoj bazi koji koristi ljekovite biljke, onda mu ne treba homeopatija. Onda se koriste medicinski ljekovi na bazi ljekovitog bilja, koji djeluju i ublažavaju bol na bazi znanosti, medicine.
Pitanje je u kojim omjeru je npr. kamilica u toj remediji. Recimo neki koriste za zubiće homeopatski pripravak Chamomilla 15X(D). Što to znači?
To znači da je kamilica "razrijeđena" toliko da je u materijalnom smislu uopće više nema i radi se o "energiziranoj" vodi (naime 1D potencija označava trešnju i razrjeđivanje s vodom 1:10, 2D 1:100, 3D 1:1000, 4D 1:10000 i tako do 15D). Ako izbacimo ono "energizirano" od lijeka ostaje obična voda, ali koja u obliku granula košta cca 70-80kn.

EDIT: Evo sad gledam taj "Osanit" ima "potencije" D6 za kamilicu, magnezij, fosfor, a za kalcij D8.
To znači da se kamilica trese i razrjeđuje ("energizira") u omjeru 10 na 6-tu, tj. 1: 1 000 000, tj. od kamilice ne ostane ništa.

Za širi i bolji odgovor probaj kontaktirati fra Josipa Blaževića (job@ofmconv.hr) koji se dosta bavi takvim temama.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 26, 2013 13:18 

Puno hvala. Probat cu ga kontaktirati

Vrh

PostPostano: Uto ožu 26, 2013 19:22 

Reče mi Giovi u jednom postu da se predstavim, jer sam u stvari onaj stari Angelus samo sam se zaboravivši zaporku transformirao u ovo što sam sada.
Vidim da još uvijek ima puno 'zala' koja vrebaju pobožni svijet, a bit će ih još više i više. Najbolji lijek protiv njih je ojačati vjeru i pouzdanje u Gospodina.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata