|
Nudim kratak osvrt na ISLAM I KRŠĆANSTVO
OPČENITO O ISLAMU
Islam je monoteistička svijetska religija utemeljena u Arabiji u VII. stoljeću. Riječ islam na arapskom doslovno znači predanost ili pokoravanje Bogu. Sveta knjiga islama je Kuran kojeg je čovječanstvo dobilo preko poslanika Muhameda koji ga je dobio preko arhanđela Gabrijela. Prvi musliman je bio Adam pa je tako islam najstarija svjetska religija. Osim Adama muslimani su bili i Noa, Abraham, Mojsije i Isus (Isa u Kuranu). Isus nije Bog već samo prorok iako je bezgrešno začet od Marije (Merjem u Kuranu). Pet stupova islama su
1) Ispovijedanje vjere (šehadet) 2) Molitva (namaz) 3) Post (saum) 4) Milostinja (zekat) 5) Hodočašće (hadž)
ČUDA U KURANU
Čuda u Kuranu se dijele na dvije vrste: čuda koja su činili prijašnji proroci i čuda pobjede nad brojnijim neprijateljem. Muhamed nije učinio ni jedno nadnaravno čudo. Može se zaključiti da su čuda koja su činili proroci do Mudameda trebali pripremiti platformu čuda na koja će se najveći poslanik čovječanstvu pozivati.
MODERNA ZNANOST POTVRĐUJE KURAN
Az-Zariyat, 47 Mi smo nebo moći Svojoj sazdali, i Mi smo, uistinu, oni koji ga šire.
Danas znamo da se svemri širi.
Al-Baqarah, 29 On je vas sve što postoji na zemlji stvorio, zatim je Svoju volju prema nebu usmjerio i kao sedam nebesa ga uredio; On sve zna.
Danas znamo da atmosfera ima sedam slojeva: troposfera, stratosfera, ozonosfera, mezosfera, termosfera, ionosfera, ezosfera.
An-Nami, 88 Ti vidiš planine i misliš da su nepomične, a one promiču kao što promiču oblaci - to je Allahovo djelo koji je sve savršeno stvorio; On, doista, zna što radite.
Danas zanamo da su palnine gledano u geološkom vremenu "živa bića".
ISKVARENA BIBLIJA
Kuran 3:3 Objavio ti je knjigu s istinom, potvrđujući ono što je prije (objavljneno). Prije je objavio Tevrat i Indžil. Kuran 5:47 Mi smo objavili Tevrat u kome je uputa na pravi put i svjetlo.
Dakle Kuran nam govori da je ono što je prije objavljeno u skladu s zadnjom objavom to jest Kuranom, no to je logički jedino moguće ako su Tevrat i Indžil nekako iskvareni tokom vremena.
STVARANJE
Kuran 15:26,27 Mi smo čovjeka stvorili od suhog crnog blata kome je dat oblik, a džine smo stvorili (još) prije od žarke vatre.
Tabari I:188 Židovi su došli poslaniku i pitali ga o stvaranju neba i zemlje. On odgovori: "Allah je stvorio zemlju na nedljelju i ponedjeljak. On je stvorio planine na utorak. U srijedu je stvorio drveća, vodu, gradove i obrađenu i neobrađenu zemlju. Na četvrtak je stvorio nebo. Na petak je stvorio zvijezde, sunce, mjesec, anđele i Adama.
Imamo u Kuranu opisan i razlog stvaranja...
Kuran 51:56 Džine (duhove) i ljude sam stvorio samo da Me obožavaju.
Što je potpuno različito od stvaranja u bibliji gdje je svrha stvaranja da stvorimo "uspravan" odnos s Bogom.
PAD ADAMA
U Kuranu 7:19 Šejtan mami Adama s obećanjem da će biti kao melek (anđeo) i ostati vječno u džennetu. Problem s ovime je da Allah drugdje zapovjeda melekima da se poklone Adamu te s time da je Adam stvoren vječan u džennetu tako da mi se taj mamac čini prazan. Za razliku od biblije gdje Sotona mami Adama s obečanjem da će biti poput Boga što je priznajmo puno sočniji mamac.
DOSLOVNOST KURANA
Za razliku od biblije gdje je na raznim mjestima možemo tumačiti na alegorijski način to ne vrijedi za tumačenje Kurana jer je on doslovna riječ Božja. Dakle ili je sve u Kuranu istina ili islam pada u vodu. Nije dakle čudo da muslimani ne gledaju prijateljski na teoriju evolucije. No ne bi trebali jer ima mjesta u Kuranu koje ni muslimani ne uzimaju doslovno kao...
Kuran 18:86 Kada je došao do mjesta zalaska sunca, naiđe ga da zalazi u izvor koji je ključao i nađe kod njega jedan narod (nevjernike).
ALLAH I JAHVE
Bog po imenu Allah je postojao i prije Muhameda i imao je tri kćeri što se vidi iz Kurana 53:19 i njegov simbol je bio srpasti polumjesec. Za razliku od Jahve, Allah je nespoznatljiv i mi ga nikako ne možemo upoznati. Od Allaha ne dolazi spasitelj i jedini način na koji se možeš spasiti je kroz činjenje dobrih i Allahu ugodnih djela.
Kuran 6:149 Reci: "Bog ima jasan dokaz. Da je On htio, On bi vas sve uputio (na pravi put)". Dakle za razliku od Jahve koji želi da svi dođu na pravi put samo što je to čak i Njemu nemoguće Allahu je to moguće, ali to ne želi.
MUHAMED I ISUS
U Kuranu 40:55 Allah Muhamedu govori da ga moli za oprost svojih grijeha dakle Muhamed je imao grijehe. U Kuranu 4:3 propisuje se da muškarac može imati do četiri žene uz napomenu da tada svakoj od njih mora biti pravedan. Muhamed je prekoračio ovo dopuštenje i imao šesnaest žena. Dakle za razliku od Isusa Muhamed je bio grešan i ništa čudesno nije bilo oko njegovog rođenja. Nije činio nikakva čuda i nikad nije naučavao o Božjoj ljubavi.
DŽENNET (RAJ)
Kuran 2:25 Obraduj one koji vjeruju i rade dobra (dijela) da za njih imaju vrtovi ispod kojih teku rijeke. Koji god plod pojedu iz njih (vrtova) reći će: "Ovo smo i prije jeli". A bit će im dana slična jela. I oni će imati (u džennetskim vrtovima) čiste družice i tamo će vijećno boraviti.
Kuran 3:15 Reci (o Muhamede); "Hoćete li da vas obavijestim što je najbolje od tih (užitaka)? Bogobojazni imaju kod svog Gospodara bašće kroz koje teku rijeke, u kojima će (bašćama) vječno biti; (imaju) čiste žene i Božje zadovoljstvo. Bog vidi (svoje) robove.
Isus je o raju rekao da ono što još nismo iskusili je Bog pripremio za nas koji ga ljubimo. Problem kod Muhamedovog raja je da je pre zemaljski - tu su piće i hrana te seks za razliku kršćanski raj je provesti viječnost hodajući s Bogom rame uz rame.
|