Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 19:30

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 173 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon svi 27, 2013 19:15 

Čini se da imaju tamo i većih problema, nije Linić jučer na TV- tek tako rekao da zakon o porezu na nekretnine stoji na ledu jer se koalicijski partneri ne mogu usuglasiti.

Vrh

PostPostano: Sri svi 29, 2013 10:46 

Skupljeno je više od 710.000 potpisa za referendum. Tome se stvarno nisam nadao. Hvala svima koji su ovo organizirali i sudjelovali u prikupljanju potpisa.

Vrh

PostPostano: Sri svi 29, 2013 11:04 

Mi u nasoj Brodsko posavskoj županiji smo skupili 25500 potpisa.
Molitve su urodile donekle plodom , ali ne treba odustati od molitve na tu nakanu
Jer sad tek počinje borba....

Zadnja izmjena: alojzije; Sri svi 29, 2013 12:15; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri svi 29, 2013 11:52 

alojzije je napisao/la:
Mi u nasoj BRodsko posavskoj zupaniji smo skupili 25500 potpisa.
Molitve su urodile donekle plodom , ali ne treba odustati od molitve na tu nakanu
Jer sad tek pocinje borba....

Što se tiče broja on kod vas nije veliki jer čak neki gradovi imaju polovicu tog broja s tim da ste na početku ozbiljno kaskali zbog objektivnih razloga uzrokovanih odnosom klera na vašem području, prema bilo kakavom organiziranju vjernika. Baš zbog toga je odlično što se uspjelo skupiti toliko.

Vrh

PostPostano: Sri svi 29, 2013 12:41 

Eto, dugo su neki gunđali zašto nema katoličkih laika na javnoj sceni, a sad se odjednom sve promijenilo. Ništa više neće biti kao prije.

Vrh

PostPostano: Čet svi 30, 2013 15:30 

http://www.youtube.com/watch?v=afvpOjYU-K0

Evo i Mile Kekin se oglasio :roll:

Inače neki od javnih, poznatih ličnosti su podržali inicijativu "U ime obitelji" - M.P. Thompson, Igor Štimac, Blanka Vlašić, Dubravko Šimenc,...
Čeka nas zanimljivo razdoblje, iako će možda malo splasnuti sve ovo u medijima pred nadolazećim najavljenim općim štrajkom početkom lipnja.

Vrh

PostPostano: Čet svi 30, 2013 18:42 

gran senal je napisao/la:
http://www.youtube.com/watch?v=afvpOjYU-K0

Evo i Mile Kekin se oglasio :roll:

Najžalosnije je što Mile misli da mi zagovaratelji referenduma "U ime obitelji" živimo u mraku: https://www.facebook.com/aktivni.ateist ... 5865625667
Nadam se da će shvatiti jednog dana pravu istinu i da to tada neće biti prekasno za njega.

Vrh

PostPostano: Sub lip 01, 2013 17:10 

Nema šanse da ikad odem na Miletov koncert ili da kupim kartu.

Vrh

PostPostano: Sub lip 01, 2013 18:37 

Lucijan Antun je napisao/la:
Nema šanse da ikad odem na Miletov koncert ili da kupim kartu.

Nakon ovoga ne bi ni ja.

Vrh

PostPostano: Ned lip 02, 2013 12:52 

Ja hoću,
Bio sam volonter za skupljanje potpisa i to što se ne slažem s mišljenjem g. Mile Kekina neće me spriječiti da odem na koncert Hladnog Piva, ako mi se pjesme sviđaju.
Isto kao što bih trčeći otišao na koncert Queen - ovaca, da je kojim slučajem Fredie Mercury još živ, makar je zastupao stavove suprotne mojima.
Ili kao što bih otišao poslušati Michael Jacksona, makar u privatnom životu ......itd....itd....

Vrh

PostPostano: Pon lip 03, 2013 17:35 
Administrator

Osobe koje podržavaju gay pride govore da su protiv održavanja referenduma, željeli bi da se on ne održi unatoč i više nego dovoljnom broju glasova, dakle protiv su demokracije. Pošteno i hrabro bi bilo da glasaju na referendumu po svome, pa tko sakupi više glasova, no očito su oni i sami svjesni da ne mogu sakupiti ni približno dovoljno glasova.
Stoga je u medijima pojačana kampanja u kojima se govori o nekakvim pravima, tako je i voditelj Stanković pozivajući na gay pride izjavio: "Protiv toga sam da se brak definira kao zajednica muškarca i žene jer bi se time diskriminirala jedna seksualna manjina u Hrvatskoj. Diskriminirali bi se time svi homoseksualci koji žele sklopiti brak."

Naravno da to nema nikakve osnove iako će se još puno puta besmisleno ponavljati od promicatelja gay pridea. Treba podsjetiti da je Sud za ljudska prava u Strasbourgu već zaključio da istospolni brak nije ljudsko pravo. Sud je pritom odbio tvrdnju o diskriminaciji jer ni brak ni posvajanje između pripadnika istospolnih zajednica nije ljudsko pravo.

Brak je zajednica muškarca i žene, sve ostalo je nešto drugo, i u konačnici ni vlada ni protivnici demokracije neće moći zaustaviti održavanje referenduma.

Vrh

PostPostano: Uto lip 04, 2013 09:06 

Simptomatično je što protivnici referenduma pa stoga i protivnici demokracije, spočitavaju inicijatorima nekakvu zatucanost iako sami pokazuju sasvim jasne znakove zatucanosti i totalitarnih tendencija. Odjednom je Kekin postao prosvijećen iako mu se intelektualni habitus vrti oko pervertitskih doskočica, seksualnih iluzija i loših pjesama. Meni osobno ni prije zadnjih događaje, nije padalo na pamet otići na koncert takve osobe, a njegovo ponašanje povodom referenduma i istospolnog ljubljenja ispred katedrale dokazuje koji ga duh nadahnjuje kako za njegove pjesme tako i za društveno djelovanje.
Po svemu sudeći vladajući neće moći spriječiti održavanje referenduma no pokrenuli su "medijsku mašineriju" koja otvoreno napada i proziva sve koji se zalažu za referendum. Stanković je zadnji slučaj, a predviđam kako će organizirati i nekakve band-aid akcije kojima će pokušati ocrniti posve normalan i demokratski način obrane braka i svih moralnih vrijednosti u našem društvu.
Trebamo se više aktivirati jer njihova je snaga u našoj pasivnosti i lijenosti.

Vrh

PostPostano: Uto lip 04, 2013 10:20 

Kako sam sebi biti najveći neprijatelj?

Ova dva zadnja posta ovdje su primjeri kako osobe koji zastupaju jednu ideju mogu najviše naškoditi toj ideji.
Kao prvo, da me bolje pratite i razumijete moje stavove o samoj temi braka, želim reći da sam na stranicama riječkog Novog lista zadnjih dana vodio pravu kampanju svojim komentarima u kojima sam argumentirao potrebu i smisao zaštite braka kao životne zajednice muškarca i žene. U takvoj raspravi koju vodiš smireno, argumentirano i jasno, zadobiješ podršku, pa čak i razumijevanje, ne samo istomišljenika nego i protivnika. Svatko ima točku na koju se može djelovati kada pristupiš seriozno i fer. Smatrao sam da je važno nastupiti baš na takvim mjestima liberalnih okupljanja i tamo prezentirati argumente, a manje je mi je bilo važno to objašnjavati ovdje gdje je većinski stav o braku jasan i nesporan.

E, sada zašto vidim problem u zadnjim postovima (Giovi i Barnaba)?

Pogledajmo kako piše Giovi: Jedno nasuprot drugoga stavljaju se dva pojma a to su: (a) referendum, glasovanje, većina-manjina – dakle jednom riječju argument moći. Nasuprot tome argumentu moći stavlja se pojam (b) a to je pravo, nečije pravo, pravo na nešto, nevažno na što, na neki postupak. (citiram primjer iz članka: „(…) pa tko sakupi više glasova, no očito su oni i sami svjesni da ne mogu sakupiti ni približno dovoljno glasova“.
Dakle na pojam nečijega eventualnog prava odgovor bi bio bi bio referendum, broj glasova, većina, snaga brojeva.
Upravo takvo razmišljanje smatram posve pogrešnim, iritantnim i destruktivnim.

I sada, kada on dolazi na dio koji bi trebao odgovoriti na pitanje PRAVA, tj, da li se radi o nečijem pravu, opet vidimo jedan grubi, iritantni i u suštini netočni tekst koji glasi: „istospolni brak nije ljudsko pravo“. To je ovdje čak i podebljano! Izjava djeluje upravo destruktivno (nije ljudsko pravo). Pogledajmo suština pravnog odgovora sa suda. Radi se o presudi u slučaju Schalk i Kopf protiv Austrije, gdje je sud presudio da „Europska konvencija o ljudskim pravima ne obavezuje države članice da legaliziraju istospolni brak“. Dakle poziv je na Deklaraciju iz 1948. godine u kojoj nije definirano takvo pravo.
Jasno je da sud sudi temeljem dokumenata pa se zato i poziva na Deklaraciju i zakonodavstvo. No onda tako treba i napisati da istospolni brak nije zadan Općem deklaracijom o ljudskim pravima, a ne da nije ljudsko pravo. Dakle, ostavljeno je na slobodnu volju nacionalnim zakonodavstvima da li će takvo pravo uvesti ili neće. Kad se uvede ono postaje pravo (tako je i postalo u nekim evropskim i američkim državama). Dok se ne uvede u konkretno nacionalno zakonodavstvo za tu državu to nije sadržaj prava.

Jasno je zašto je brak, trajna veza između muškarca i žene, ključna karika socijalne baze društva. Jasno je da je važno da se u Hrvatskoj i Ustavom zaštiti sadržaj braka kao institucije i zašto je potrebno da se takav zahtjev sada provede referendumom. Ali referendum ne zato što je to prisila većine NEGO ZATO ŠTO JE TAKVA ODLUKA O SADRŽAJU BARAKA DOBRA!!! To je ključna linija razmišljanja. Puno je argumenata zašto je ova zaštita dobra i ljudi će takvim argumentima vjerovati kad se iznose iskreno, stručno i vjerodostojno. Ali prijatelji se stvaraju tako da ih pridobijete i uvjerite. Neprijatelji se stvaraju tako da nastupim argumentom sile: „tko ima više glasova“? ili tako da formulirate svoj odnos prema drugom čovjeku(!) boldiranim „to nije ljudsko pravo“.

Vrh

PostPostano: Uto lip 04, 2013 10:50 

Observer je napisao/la:
Kako sam sebi biti najveći neprijatelj?

Ova dva zadnja posta ovdje su primjeri kako osobe koji zastupaju jednu ideju mogu najviše naškoditi toj ideji.
Kao prvo, da me bolje pratite i razumijete moje stavove o samoj temi braka, želim reći da sam na stranicama riječkog Novog lista zadnjih dana vodio pravu kampanju svojim komentarima u kojima sam argumentirao potrebu i smisao zaštite braka kao životne zajednice muškarca i žene. U takvoj raspravi koju vodiš smireno, argumentirano i jasno, zadobiješ podršku, pa čak i razumijevanje, ne samo istomišljenika nego i protivnika. Svatko ima točku na koju se može djelovati kada pristupiš seriozno i fer. Smatrao sam da je važno nastupiti baš na takvim mjestima liberalnih okupljanja i tamo prezentirati argumente, a manje je mi je bilo važno to objašnjavati ovdje gdje je većinski stav o braku jasan i nesporan.

E, sada zašto vidim problem u zadnjim postovima (Giovi i Barnaba)?

Pogledajmo kako piše Giovi: Jedno nasuprot drugoga stavljaju se dva pojma a to su: (a) referendum, glasovanje, većina-manjina – dakle jednom riječju argument moći. Nasuprot tome argumentu moći stavlja se pojam (b) a to je pravo, nečije pravo, pravo na nešto, nevažno na što, na neki postupak. (citiram primjer iz članka: „(…) pa tko sakupi više glasova, no očito su oni i sami svjesni da ne mogu sakupiti ni približno dovoljno glasova“.
Dakle na pojam nečijega eventualnog prava odgovor bi bio bi bio referendum, broj glasova, većina, snaga brojeva.
Upravo takvo razmišljanje smatram posve pogrešnim, iritantnim i destruktivnim.

I sada, kada on dolazi na dio koji bi trebao odgovoriti na pitanje PRAVA, tj, da li se radi o nečijem pravu, opet vidimo jedan grubi, iritantni i u suštini netočni tekst koji glasi: „istospolni brak nije ljudsko pravo“. To je ovdje čak i podebljano! Izjava djeluje upravo destruktivno (nije ljudsko pravo). Pogledajmo suština pravnog odgovora sa suda. Radi se o presudi u slučaju Schalk i Kopf protiv Austrije, gdje je sud presudio da „Europska konvencija o ljudskim pravima ne obavezuje države članice da legaliziraju istospolni brak“. Dakle poziv je na Deklaraciju iz 1948. godine u kojoj nije definirano takvo pravo.
Jasno je da sud sudi temeljem dokumenata pa se zato i poziva na Deklaraciju i zakonodavstvo. No onda tako treba i napisati da istospolni brak nije zadan Općem deklaracijom o ljudskim pravima, a ne da nije ljudsko pravo. Dakle, ostavljeno je na slobodnu volju nacionalnim zakonodavstvima da li će takvo pravo uvesti ili neće. Kad se uvede ono postaje pravo (tako je i postalo u nekim evropskim i američkim državama). Dok se ne uvede u konkretno nacionalno zakonodavstvo za tu državu to nije sadržaj prava.

Jasno je zašto je brak, trajna veza između muškarca i žene, ključna karika socijalne baze društva. Jasno je da je važno da se u Hrvatskoj i Ustavom zaštiti sadržaj braka kao institucije i zašto je potrebno da se takav zahtjev sada provede referendumom. Ali referendum ne zato što je to prisila većine NEGO ZATO ŠTO JE TAKVA ODLUKA O SADRŽAJU BARAKA DOBRA!!! To je ključna linija razmišljanja. Puno je argumenata zašto je ova zaštita dobra i ljudi će takvim argumentima vjerovati kad se iznose iskreno, stručno i vjerodostojno. Ali prijatelji se stvaraju tako da ih pridobijete i uvjerite. Neprijatelji se stvaraju tako da nastupim argumentom sile: „tko ima više glasova“? ili tako da formulirate svoj odnos prema drugom čovjeku(!) boldiranim „to nije ljudsko pravo“.

U gornjem postu sam podebljao dijelove na koje bi se osvrnuo. Dakle, posve je jasno da unatoč prozivkama uopće nema osvrta na nekakve "probleme" u mom postu kad ih zapravo niti nema no iz nekog razloga je Obzerveru u interesu povezati ta dva posta.
Moram primijetiti kako su takve tendencije (povezivanja svega i svačega) inače prisutne u medijima danas pa počevši od Puhovskog svi neke svoje fiksacije prikazuju kao istinu iako su to zapravo njihova osobna mišljenja pa samim tim drugorazredni argument. Ova reakcija ne znači kako sam protiv Giovijevog posta nego samo reagiram na činjeničnu netočnost koje se ipak trebamo držati ako nam je stalo do istine.

Referendum je izraz volje naroda, a toga se svaka vlast u Hrvatskoj bolji no posve je nejasno što se demokracije odriču i udruge koje bi inače trebale biti demokratične osim ako ne žele izakulisnim lobiranjem nametati svoju ideologiju. Međutim kad se usvoji takav način ponašanja trpi demokracija uz sve negativne posljedice kao što je na primjer bila pljačka u režiji HDZ-ea.

Vrh

PostPostano: Uto lip 04, 2013 11:24 

Ispričavam se, Barnaba, što nisam citirao dio iz tvoga posta. Ispustio sam citiranje da svoj post ne raširim prekomjerno, no vjerujem da sam tvoj tekst pravilno pročitao i povezao. Npr. ovaj dio:
„Po svemu sudeći vladajući neće moći spriječiti održavanje referenduma no pokrenuli su "medijsku mašineriju" koja otvoreno napada i proziva sve koji se zalažu za referendum. Stanković je zadnji slučaj, a predviđam kako će organizirati i nekakve band-aid akcije kojima će pokušati ocrniti posve normalan i demokratski način obrane braka i svih moralnih vrijednosti u našem društvu.“

Znači i ti misliš da je dovoljno riješiti stvar referendumom. Vidiš, ja razlikujem osobe koje će samo izići na referendum i zaokružiti i uopće ne sumnjam da će biti dovoljan broj. Ali razlikujem i ljude koji, prije nego će se izići na referendum, imaju što javno i reći i objasniti, i u te svrstavam tebe. Pa od tebe očekujem ne samo pozivanje na referendum nego nešto više: uvjerljivi, tebi dorasli intelektualni doprinos argumentaciji, zašto je to dobro ili zašto je dobro u našoj zemlji da se tako definira brak i zašto oni koji traže istospolni brak ne trebaju to ostvariti na taj način. Eto to mi nekako fali u tvome postu, presiromašan mi je taj dio. I ovo shvati kao iskreni kompliment o mojim procjenama tvoga razumijevanja same teme.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 173 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata