Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned tra 26, 2026 07:59

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub lip 29, 2013 22:55 

Evo ovako, najkraće moguće da ne razvlačim.
Jutros na sv.Misi, nije moja župa. Standardan red Mise. No, dok je svećenik obavljao Posvetu tj. pri samom kraju tog dijela iz klupa se diže žena, žurno ide do svetohraništa, otključava ga i donosi posude s hostijama na oltar, pričešćuje se na oltaru zajedno sa svećenikom te zatim uzima jednu od posuda i dolazi dolje pričešćivati, isto tako i svećenik.
To mi bilo čudno pogotovo jer nas je na Misi bilo možda 30ak, s tim da i nisu svi išli na pričest.
Mi na župi imamo časne sestre i jedna ima dozvolu za podjelu pričesti, no nikad nije otvarala svetohranište i iznosila Presveto, uvijek to radi svećenik.
Župa u kojoj sam danas bio nema časne sestre i mogu razumjeti da svećenik ponekad treba pomoć (jeste nešto stariji, ali nije nemoćan, čovjek sasvim normalno funkcionira).
Pitanje za one upućenije: kolike ovlasti može dobiti laik? Idu li te ovlasti dotle da bi pored živog i zdravog svećenika laik trebao otvarati svetohranište i iznositi posvećene hostije na oltar?
Moram priznati da me zbunilo i gotovo sablaznilo to sve skupa. I koliko god se nadao da je u pitanju moje neznanje nikako mi ne "sjedaju" ovakvi postupci.... *zbunj*

Vrh

PostPostano: Ned lip 30, 2013 07:05 

Filip je napisao/la:
Evo ovako, najkraće moguće da ne razvlačim.
Jutros na sv.Misi, nije moja župa. Standardan red Mise. No, dok je svećenik obavljao Posvetu tj. pri samom kraju tog dijela iz klupa se diže žena, žurno ide do svetohraništa, otključava ga i donosi posude s hostijama na oltar, pričešćuje se na oltaru zajedno sa svećenikom te zatim uzima jednu od posuda i dolazi dolje pričešćivati, isto tako i svećenik.
To mi bilo čudno pogotovo jer nas je na Misi bilo možda 30ak, s tim da i nisu svi išli na pričest.
Mi na župi imamo časne sestre i jedna ima dozvolu za podjelu pričesti, no nikad nije otvarala svetohranište i iznosila Presveto, uvijek to radi svećenik.
Župa u kojoj sam danas bio nema časne sestre i mogu razumjeti da svećenik ponekad treba pomoć (jeste nešto stariji, ali nije nemoćan, čovjek sasvim normalno funkcionira).
Pitanje za one upućenije: kolike ovlasti može dobiti laik? Idu li te ovlasti dotle da bi pored živog i zdravog svećenika laik trebao otvarati svetohranište i iznositi posvećene hostije na oltar?
Moram priznati da me zbunilo i gotovo sablaznilo to sve skupa. I koliko god se nadao da je u pitanju moje neznanje nikako mi ne "sjedaju" ovakvi postupci.... *zbunj*

Koliko mi je poznato, to je nedozvoljeno. U pravilu izvanredni pričestitelji se pričešćuju iz ruke svećenika, on im daje posudu s posvećenim česticama. No, makar bilo zbunjujuće, ne vidim prave razloge sablazni. Nažalost, počesto se ne poštuju pravila.

Vrh

PostPostano: Ned lip 30, 2013 08:15 

Na Sarin točan odgovor samo bih dodao: 'šlampavo i neodgovorno'. Za vjernika koji ima duboko poštovanje prema Presvetom otajstvu i sablazan.
Laici se mogu u Crkvi angažirati na puno kvalitetniji način, posebno ako za to imaju volju.

Vrh

PostPostano: Pon srp 01, 2013 10:02 

Filip je napisao/la:
žurno ide do svetohraništa, otključava ga i donosi posude s hostijama na oltar, pričešćuje se na oltaru zajedno sa svećenikom te zatim uzima jednu od posuda i dolazi dolje pričešćivati, isto tako i svećenik.

Svecenik "ju" pricescuje ..Koliko je meni poznato to je dozvoljeno..( i mnogo vise) tamo gdje nema dovoljno svecenika .

Tvrdorah je napisao/la:
Laici se mogu u Crkvi angažirati na puno kvalitetniji način, posebno ako za to imaju volju.

A,koji bi to bio kvalitetniji nacin?

Vrh

PostPostano: Sub srp 06, 2013 14:51 

pri samom kraju tog dijela iz klupa se diže žena, žurno ide do svetohraništa, otključava ga i donosi posude s hostijama na oltar

Ovo je bitno, ne to što je primila pričest na oltaru.
Šta ima laik otključavati svetohranište i donositi posude s hostijama na oltar pored živog i zdravog svećenika koji već jeste na oltaru - drži misu, remember??
Šta onda, svećenik nije trebao ni dolaziti jer je ona mogla pročitati čitanja i podijeliti pričest jer su hostije u svetohraništu već bile "posvećene"?
Slažem se sa Sarom i Tvrdimorahom - nepoštivanje pravila te šlampavo i neodgovorno.
Meni jeste zasmetalo pa i više od toga.
Inače, niti sam preosjetljiva mimozica niti tako strašan namćor da bi me sve oko mene iritiralo ako nije savršeno, no nažalost, ovome svećeniku (i to svećeniku stare garde) su izgleda popustili neki kriteriji pa dopušta i ovakve stvari.
Razumijem pomoćnog djelitelja pričesti kad su velike gužve, ali iskreno, mislim da se i to zloupotrebljava jer postaje gotovo redovna scena na misama s više od 50ak prisutnih.
Mislim da nikome tko je došao na tu svetu misu ne predstavlja problem to što će pričest trajati nekoliko minuta duže.

Vrh

PostPostano: Sub srp 06, 2013 15:31 

Filip je napisao/la:
pri samom kraju tog dijela iz klupa se diže žena, žurno ide do svetohraništa, otključava ga i donosi posude s hostijama na oltar

Ovo je bitno, ne to što je primila pričest na oltaru.
Šta ima laik otključavati svetohranište i donositi posude s hostijama na oltar pored živog i zdravog svećenika koji već jeste na oltaru - drži misu, remember??
Šta onda, svećenik nije trebao ni dolaziti jer je ona mogla pročitati čitanja i podijeliti pričest jer su hostije u svetohraništu već bile "posvećene"?
Slažem se sa Sarom i Tvrdimorahom - nepoštivanje pravila te šlampavo i neodgovorno.
Meni jeste zasmetalo pa i više od toga.
Inače, niti sam preosjetljiva mimozica niti tako strašan namćor da bi me sve oko mene iritiralo ako nije savršeno, no nažalost, ovome svećeniku (i to svećeniku stare garde) su izgleda popustili neki kriteriji pa dopušta i ovakve stvari.
Razumijem pomoćnog djelitelja pričesti kad su velike gužve, ali iskreno, mislim da se i to zloupotrebljava jer postaje gotovo redovna scena na misama s više od 50ak prisutnih.
Mislim da nikome tko je došao na tu svetu misu ne predstavlja problem to što će pričest trajati nekoliko minuta duže.

Više manje se slažem. Ipak, nije mi jasno zašto se toliko ljutiš na stvar koja niej u domeni tvoje odgovornosti. Možda bi bilo dobro spomenuti to dotičnom svećeniku, osobito ako postoji još ljudi koje takva stvar sablažnjava.

Vrh

PostPostano: Sub srp 06, 2013 15:49 

sara je napisao/la:
Ipak, nije mi jasno zašto se toliko ljutiš na stvar koja niej u domeni tvoje odgovornosti.

Vidiš, u suštini znam da nije u domeni moje odgovornosti ali mi to u cijeloj priči uopće nije palo na pamet. Hvala ti za ovaj kut gledanja na stvar.
Često previdimo nešto takvo.
Tko zna zašto to zapravo radimo. Možda mi vjernici imamo pogrešne slike o svećenicima? Očekujemo da su sveti i "bezgrešni" ili barem da su takvi kad su u pitanju stvari za koje se nama čini da su od velike važnosti i/ili svetosti u Crkvi?
Vidiš, vidiš.....
Baš nisam idealist, poznajem osobno neke svećenike, poznajem neke od njihovih sitnih ljudskih slabosti i to je sve u redu, ali kad pomislim na nešto vezano uz tako veliku i važnu stvar kao što je sv. misa ili nešto slično odmah tu uskače taj nekakav stav....nekakva kombinacija straha i pravednosti.....ne znam kako to opisati.
Briga za Sveto, svetost, Crkvu? Ili samo oholost? Hmm...

Vrh

PostPostano: Sub srp 06, 2013 16:38 

Leja, zar ti je promaklo? Bilo ih je samo 30-ak u crkvi!!!!
.
Sara kaže: "Više manje se slažem. Ipak, nije mi jasno zašto se toliko ljutiš na stvar koja niej u domeni tvoje odgovornosti. Možda bi bilo dobro spomenuti to dotičnom svećeniku, osobito ako postoji još ljudi koje takva stvar sablažnjava."
-Pa, znaš ono, Sara, ako vidiš da tvoj brad griješi, opomeni ga (itd.). Zašto? Da ne dolazi do ovakvoga...
U Velikom znaku sam čitao sablažnjivije slučajeve: mislim slučaj iz Njemačke, gdje svećenik ostavi ciborij na stoliću, a vjernici dolaze, sami uzimaju hostije, a svećenik za to vrijeme puši u sakristiji.
.
Sara, shvaćaš li sad svoje pitanje upućeno Filipu? Sad na moj post ćeš opet napisati (možda) "Što se odmah ljutiš"?
Malo razmisli, tvoji komentari čedni, nezlonamjerni, ali znaju ispasti i bedasti (sorry, ali nemoj da moram švrljati po forumu da to potkrijepim).
Malo razmisli pa onda napiši...Oprosti još jednom. Ovdje je Filip opisao SVETOGRĐE!
.
Filipe, taj od tebe opisan slučaj je za prijaviti nadležnom biskupu!

Vrh

PostPostano: Sub srp 06, 2013 17:44 

Filip je napisao/la:
sara je napisao/la:
Ipak, nije mi jasno zašto se toliko ljutiš na stvar koja niej u domeni tvoje odgovornosti.

Vidiš, u suštini znam da nije u domeni moje odgovornosti ali mi to u cijeloj priči uopće nije palo na pamet. Hvala ti za ovaj kut gledanja na stvar.
Često previdimo nešto takvo.
Tko zna zašto to zapravo radimo. Možda mi vjernici imamo pogrešne slike o svećenicima? Očekujemo da su sveti i "bezgrešni" ili barem da su takvi kad su u pitanju stvari za koje se nama čini da su od velike važnosti i/ili svetosti u Crkvi?
Vidiš, vidiš.....
Baš nisam idealist, poznajem osobno neke svećenike, poznajem neke od njihovih sitnih ljudskih slabosti i to je sve u redu, ali kad pomislim na nešto vezano uz tako veliku i važnu stvar kao što je sv. misa ili nešto slično odmah tu uskače taj nekakav stav....nekakva kombinacija straha i pravednosti.....ne znam kako to opisati.
Briga za Sveto, svetost, Crkvu? Ili samo oholost? Hmm...

Sigurno ne samo jedno, uvijek smo ljudi i u najpravednijoj stvari moramo pazit na svoju oholost, odnosno na potrebu da sve ispravljamo. Ne brini, da ja to nemam ne bih to uočila kod tebe, ali znam koliko "kuham" kad se oltar zakrči cvijećem ili kad se dogodilo da je na Pepelnicu bilo bijelo cvijeće na očtaru.

Vrh

PostPostano: Sub srp 06, 2013 17:46 

zdrave je napisao/la:
Leja, zar ti je promaklo? Bilo ih je samo 30-ak u crkvi!!!!
.
Sara kaže: "Više manje se slažem. Ipak, nije mi jasno zašto se toliko ljutiš na stvar koja niej u domeni tvoje odgovornosti. Možda bi bilo dobro spomenuti to dotičnom svećeniku, osobito ako postoji još ljudi koje takva stvar sablažnjava."
-Pa, znaš ono, Sara, ako vidiš da tvoj brad griješi, opomeni ga (itd.). Zašto? Da ne dolazi do ovakvoga...
U Velikom znaku sam čitao sablažnjivije slučajeve: mislim slučaj iz Njemačke, gdje svećenik ostavi ciborij na stoliću, a vjernici dolaze, sami uzimaju hostije, a svećenik za to vrijeme puši u sakristiji.
.
Sara, shvaćaš li sad svoje pitanje upućeno Filipu? Sad na moj post ćeš opet napisati (možda) "Što se odmah ljutiš"?
Malo razmisli, tvoji komentari čedni, nezlonamjerni, ali znaju ispasti i bedasti (sorry, ali nemoj da moram švrljati po forumu da to potkrijepim).
Malo razmisli pa onda napiši...Oprosti još jednom. Ovdje je Filip opisao SVETOGRĐE!
.
Filipe, taj od tebe opisan slučaj je za prijaviti nadležnom biskupu!

A ono ništa o upozoriti brata?! I ne vjerujem da je tu bilo zle namjere pa to teško mogu probavit pod svetogrđe, ipak se radi, prtpostavljam, o osobi koja ima od biskupa dozvolu za dijelit pričest.

Vrh

PostPostano: Sub srp 06, 2013 19:57 

sara je napisao/la:
Sigurno ne samo jedno, uvijek smo ljudi i u najpravednijoj stvari moramo pazit na svoju oholost, odnosno na potrebu da sve ispravljamo. Ne brini, da ja to nemam ne bih to uočila kod tebe, ali znam koliko "kuham" kad se oltar zakrči cvijećem ili kad se dogodilo da je na Pepelnicu bilo bijelo cvijeće na očtaru.

Je, točno tako. Sve si rekla.
A što se tiče "kuhanja"...uhh....
Meni se uredno dogodi kad na misi nakon svećenikovog "Slava Bogu na visini." sestra orguljašica krene svirati jednu od najnakaradnijih kombinacija koju sam ikad čuo. Naime, krenemo odgovarati molitvom (dakle govorom, ne pjesmom) i onda nakon par rečenica/jednog pasusa sestra nas iznenada prekine i krene svirati neku frazu sa "Slava, slavaaaa...." pa onda odjednom prestane s tom frazom i nastavlja moliti - puk zbunjen, lagano prihvaća opet molitvu međutim je već vrijeme za novi sestrin glazbeni ulet (opet na "prigodnom" mjestu, jel) sa "Slava, slavaa...
I što reći, meni je to ekstremno iritantno. Baš mi smeta, ali se trudim "pohvatati" sve "Slave...." ili pak u sebi mirno molim klasičnu molitvu.
Situacija na velikoj misi isto zna biti čudna jer sestra vodi i zbor i to prilično ambiciozno pa se desi da ne možeš uopće sudjelovati u pjevanju jer je sve nešto na nove melodije, prearanžirano.....to stvarno zna biti bez veze. Ne možeš sudjelovati, kao da si u kazalištu.
E, kad se sjetim ovakvih situacija onda poželim da se ključni dijelovi mise koje moli puk (Slava, Vjerovanje, Svet..., Jaganjče Božji) pod obavezno MORAJU moliti, a ne pjevati.
Eto, iskukah i "iskuhah" se ja. :D
Heh, mi s cvijećem nemamo baš ispada jer je sestra koja brine o njemu (ista ova orguljašica) stvarno maher na tom polju.

Vrh

PostPostano: Sub srp 06, 2013 21:07 

Filipe, potpisujem tvoj cijeli post !
I još kad zapjevaju latinski - majko moja, tko moli Svet, svet...?!
Sara, još jednom oprosti, no cinizam mi ne smeta, može i dalje. :)

Vrh

PostPostano: Pon srp 08, 2013 07:27 

Filip je napisao/la:
Pitanje za one upućenije: kolike ovlasti može dobiti laik? *

Vi zupljani .Imate pravo pitati vaseg Zupnika ,to vam je cak i duznost ako vas on s tim zbunjuje..On ce ti dati najbolji odgovor ..Ovako ,neces saznati pravi razlog..A,s obzirom da to nije u tvojoj zupi ,pitaj tvoga Zupnika,sta on misli o tome?
Ja jednostavno ne mogu vjerovati da bi ta zena mogla tako nesto uraditi a da nije dobila dozvolu od ( onog koga treba)
Zupnik mora da zna sta radi..

Filip je napisao/la:

Ni ja u ovom slucaju ne vidim potrebu za takvom pomoci ,mozda je zena " posluzitelj oltara"( posto nema casne sestre..) Ovo sa svetohranistem nije mi poznato?Zar bi to svecenik smio dozvoliti da na neki nacin nije dozvoljeno..????

Vrh

PostPostano: Pon srp 08, 2013 11:36 

Naš župnik je trenutno na odmoru tako da sv. misu imamo samo nedjeljom, a nju drži župnik iz jedne od susjednih župa. Ali pitat ću našeg župnika kad se vrati, vjerojatno ćemo onda nastaviti i s našom biblijskom skupinom pa će mi biti zgodno.

Ma, gle, ja vjerujem da ta žena ima biskupovu dozvolu za podjelu pričesti ili je možda čak "poslužiteljica kod oltara" kako ti kažeš (a nije to ministrant?), ali mi je čudno to što ona otvara svetohranište i donosi hostije na oltar. Ne znam uključuje li eventualna biskupova dozvola i takve stvari i ako uključuje - zašto je to dozvoljeno tj. u kojoj situaciji.
No, nekako sumnjam da postoji dopuštenje za tako nešto pogotovo jer je župnik prisutan i koliko vidim zdrav i pokretan tako da nema potrebe da se neka druga osoba bavi svetohraništem.

Da, još sam nešto vidio u toj župi i to još otprije jer ponekad odem kod njih na sv. misu kad je nema kod nas.
Naime, na početku mise, nakon poziva na pokajanje i nakon svećenikovih riječi:"Smilovao nam se svemogući Bog....." i našeg odgovora "Amen." idu riječi "Gospodine, smiluj se." i "Kriste, smiluj se." ali te riječi izgovara ministrant, a ne svećenik.
Pošto je svećenik starijeg kova pitao bih one s više znanja i/ili staža o čemu se tu radi? Nekako ne vjerujem da su to ostaci iz vremena latinskog obreda mise jer mi se taj obred čini nekako strožim, imam dojam da u njemu ne bi bilo dopušteno tako nešto.

Vrh

PostPostano: Pon srp 08, 2013 12:43 

Filip je napisao/la:
Naš župnik je trenutno na odmoru tako da sv. misu imamo samo nedjeljom, a nju drži župnik iz jedne od susjednih župa. Ali pitat ću našeg župnika kad se vrati, vjerojatno ćemo onda nastaviti i s našom biblijskom skupinom pa će mi biti zgodno.

Ma, gle, ja vjerujem da ta žena ima biskupovu dozvolu za podjelu pričesti ili je možda čak "poslužiteljica kod oltara" kako ti kažeš (a nije to ministrant?), ali mi je čudno to što ona otvara svetohranište i donosi hostije na oltar. Ne znam uključuje li eventualna biskupova dozvola i takve stvari i ako uključuje - zašto je to dozvoljeno tj. u kojoj situaciji.
No, nekako sumnjam da postoji dopuštenje za tako nešto pogotovo jer je župnik prisutan i koliko vidim zdrav i pokretan tako da nema potrebe da se neka druga osoba bavi svetohraništem.

Da, još sam nešto vidio u toj župi i to još otprije jer ponekad odem kod njih na sv. misu kad je nema kod nas.
Naime, na početku mise, nakon poziva na pokajanje i nakon svećenikovih riječi:"Smilovao nam se svemogući Bog....." i našeg odgovora "Amen." idu riječi "Gospodine, smiluj se." i "Kriste, smiluj se." ali te riječi izgovara ministrant, a ne svećenik.
Pošto je svećenik starijeg kova pitao bih one s više znanja i/ili staža o čemu se tu radi? Nekako ne vjerujem da su to ostaci iz vremena latinskog obreda mise jer mi se taj obred čini nekako strožim, imam dojam da u njemu ne bi bilo dopušteno tako nešto.

Malo čudno, ali kod nas zbor pjeva, a dobrim dijelom i narod. Inače, svećenik predmoli, a narod odgovara istim retkom. U mom djetinjstvu, radilo se glagoljaškom pjevanju, muškarci su pjevali prvi zaziv, a žene odgovarale.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata