|
Malo da se ubacim.
Nitko nema pravo stavljati jedan tekst da tumači drugi u bibliji, ni ja ni Observer, a ni Adrijana. Jedini tko ima pravo stavljati i proklamirati da jedan tekst tumači drugi je Crkva. Crkva je nositeljica tumača katoličkog nauka.
Dati ću jedan primjer, samo zato što mi je svjež.
20Onda Jahve nastavi: "Velika je vika na Sodomu i Gomoru da je njihov grijeh pretežak. 21Idem dolje da vidim rade li zaista kako veli tužba što je do mene stigla. Želim razvidjeti." 22Odande ljudi krenu prema Sodomi, dok je Abraham još stajao pred Jahvom. 23Nato se Abraham primače bliže i reče: "Hoćeš li iskorijeniti i nevinoga s krivim? 24Možda ima pedeset nevinih u gradu. Zar ćeš uništiti mjesto radije nego ga poštedjeti zbog pedeset nevinih koji budu ondje? 25Daleko to bilo od tebe da ubijaš nevinoga kao i krivoga, tako da i nevini i krivi prođu jednako! Daleko bilo od tebe! Zar da ni Sudac svega svijeta ne radi pravo?" 26"Ako nađem u gradu Sodomi pedeset nevinih", odvrati Jahve, "zbog njih ću poštedjeti cijelo mjesto." 27"Ja se, evo, usuđujem govoriti Gospodinu", opet progovori Abraham. - "Ja, prah i pepeo! 28Da slučajno bude nevinih pet manje od pedeset, bi li uništio sav grad zbog tih pet?" "Neću ga uništiti ako ih ondje nađem četrdeset i pet", odgovori. 29"Ako ih se ondje možda nađe samo četrdeset?" - opet će Abraham. "Neću to učiniti zbog četrdesetorice", odgovori. 30"Neka se Gospodin ne ljuti ako nastavim. Ako ih se ondje nađe možda samo trideset?" - opet će on. "Neću to učiniti", odgovori, "ako ih ondje nađem samo trideset." 31"Evo se opet usuđujem govoriti Gospodinu", nastavi dalje. "Ako ih se slučajno ondje nađe samo dvadeset?" "Neću ga uništiti", odgovori, "zbog dvadesetorice." 32"Neka se Gospodin ne ljuti", on će opet, "ako rečem još samo jednom: Ako ih je slučajno ondje samo deset?" "Neću ga uništiti zbog njih deset", odgovori.
I evo dva scenarija: 1. Bog je htjeo uništiti Sodomu i Gomoru, i dolazi Abraham i prigovara Bogu da nije pravedan ukoliko uništi i nevinog. "Zar da ni Sudac svega svijeta ne radi pravo?" Pa kada je Abraham objasnio Bogu da je nepravedno ubiti 50 nevinih i Bog to shvatio, onda mu je krenuo objašnjavati da je nepravedno i 40, pa 30, itd.... Dobija se dojam da Abraham uči Boga pravednosti, jer Bog nije siguran u svoje odluke, i nakon što mu Abraham pojasni, predomišlja se.
2. Da je tekst namijenjen nama da nas pouči o moći zagovorne molitve, Abrahamovo zauzimanje, razgovor (molitva) s Bogom spašava od smrti druge ljude.
I sada može se reći da je stvar kako ćemo uzeti tekst i da prvi scenarij može biti jednako valjan kao i drugi i onda se iz njega mogu izvući razno razni zaključci itd. Mi zapravo u cijeloj toj priči nemamo slobodu tumačiti to mimo tumačenja Crkve.
A kako ga Crkva tumači. Pogledamo 17. NEDJELJU KROZ GODINU, GODINA C (bila je sada 28.07.2013, zato mi je svježe) Post 18,20-32 Ps 138,1-2a. 2b-3. 6-7a. 7b-8 Kol 2,12-14 Lk 11,1-13
Gdje u prvo čitanju imamo tekst citiran gore, a u evanđelju po Luki: Jednom je Isus na nekome mjestu molio. Čim presta, reče mu jedan od učenika: "Gospodine, nauči nas moliti kao što je i Ivan naučio svoje učenike." 2On im reče: "Kad molite, govorite: 'Oče! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! 3Kruh naš svagdanji daji nam svaki dan! 4I otpusti nam grijehe naše: ta i mi otpuštamo svakom dužniku svojem! I ne uvedi nas u napast!'" 5I reče im: "Tko to od vas ima ovakva prijatelja? Pođe k njemu o ponoći i rekne mu: 'Prijatelju, posudi mi tri kruha. 6Prijatelj mi se s puta svratio te nemam što staviti preda nj!' 7A onaj mu iznutra odgovori: 'Ne dosađuj mi! Vrata su već zatvorena, a dječica sa mnom u postelji. Ne mogu ustati da ti dadnem...' 8Kažem vam: ako i ne ustane da mu dadne zato što mu je prijatelj, ustat će i dati mu što god treba zbog njegove bezočnosti." 9"I ja vama kažem: Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! 10Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu tko kuca, otvorit će se." 11"A koji je to otac među vama: kad ga sin zaište ribu, zar će mu mjesto ribe zmiju dati? 12Ili kad zaište jaje, zar će mu dati štipavca? 13Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu!"
Ako se u drugom tekstu radi o molitvi prema Bogu, onda se i u prvom radi o molitvi i Crkva je namjerno stavila Lk 11,1-13 pored Post 18,20-32 kako bi nam objasnila o čemu se zapravo radi.
Poanta je da uvijek treba gledati kako Crkva spaja tekstove starog i novog saveza i u koji ih kontekst Crkva stavlja, te koje tekstove je Crkva odredila da tumače druge.
|