Evo, dio današnjih misnih čitanja, kao naručen za ovu temu:
Braćo!
Kao što primiste Krista Isusa, Gospodina, tako u njemu živite: ukorijenjeni i nazidani na njemu i učvršćeni vjerom kako ste poučeni, obilujte zahvaljivanjem. Pazite da vas tko ne odvuče mudrovanjem i ispraznim zavaravanjem što se oslanja na predaju ljudsku, na »počela svijeta«, a ne na Krista.Kol 2, 6-15Složio bih se u potpunosti sa sarinim upisom. *Palac gore!*
(Giovi, daj osvježi napokon malo ovaj sumorni forum novim smajlićima, mogućnostima dodavanja videa i slično.)Znanost je sjajna dok je egzaktna i dok funkcionira kako treba funkcionirati. Takvoj znanosti se nitko normalan ne protivi.
Ali teorija evolucije ili teorija velikog praska su samo teorije, zapravo samo hipoteze, a znanost je od njih - ili se znanost zbog njih jednim dijelom pretvorila upravo u religiju. Apsurd.
Nemam nikakve profesionalne veze s bilo kojom znanošću, ali i potpuni laik vidi takve stvari.
A "racionalna analiza biblijskih izvora vjere", kako kažeš, Observeru - pa postoji egzegeza, postoji biblijska povijest, biblijska arheologija, zemljopis...pa i teologija sama, na kraju krajeva.
A ono što u znanosti izgleda kao protivljenje vjeri uopće ne mora biti tako jer tko zna što će znanost još otkriti. Znanost, gle čuda, još ne zna masu toga o svijetu u kojem živimo.
I zanimljivo je što sukobljavaš biblijsko stvaranje čovjeka s "teorijom" evolucije. Biblijsko stvaranje je dio moje vjere baš kao što je "teorija" evolucije dio tvoje vjere. Naime, vjeri se spočitava nedostatak bilo kakvih dokaza....a teorija evolucije šuplja k'o proboduša (šupljača, posuda u obliku zdjele izbušena sitnim rupicama za cijeđenje), nigdje dokaza, fali ne jedna nego stotine karika u tom zamišljenom/isfantaziranom lancu.
I zanimljivost za kraj - ne nađoh kod Anića ni "probodušu" niti "šupljaču" u rječnicima??
Znam da bi dobar dio Slavonije razumio "probodušu", a Dalmacije "šupljaču" no zanima me imamo li uopće riječ za tu posudu, a da nije neki "ocjeđivač" ili tako nešto?