Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 27, 2026 18:49

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sub lis 05, 2013 18:42 

Što mislite, je li bog iluzija ? Je li bog nešto cime mi objašnjavamo neke stvari koje još nismo u stanju objasniti ? Npr. ne znamo što se događa nakon smrti, pa smo izmislili raj i pakao. Ne znamo kako je nastao svemir, pa smo izmislili nadnaravno biće koje ga je stvorilo itd.

Vrh

PostPostano: Sub lis 05, 2013 19:15 

abc123 je napisao/la:
Što mislite, je li bog iluzija ? Je li bog nešto cime mi objašnjavamo neke stvari koje još nismo u stanju objasniti ? Npr. ne znamo što se događa nakon smrti, pa smo izmislili raj i pakao. Ne znamo kako je nastao svemir, pa smo izmislili nadnaravno biće koje ga je stvorilo itd.

A što misliš jesi li ti iluzija? Jer ako trebam vjerovati da ti postojiš, daleko mi je lakše vjerovati da Bog postoji. Sav svemir priča o njemu. A i susrela sam ga, a tebe nisam.

Vrh

PostPostano: Sub lis 05, 2013 21:59 

Pojasni mi što misliš pod tim da sav svemir priča o njemu ?

Vrh

PostPostano: Ned lis 06, 2013 06:52 

abc123 je napisao/la:
Pojasni mi što misliš pod tim da sav svemir priča o njemu ?

To što sam napisala - ako pogledaš prirodu, sva govori o Stvoritelju, ako pogledaš čovjekovu čežnju za dobrim, lijepim, njegov razum, opet govori o Stvoritelju. Kako bi čovjek imao težnju za vječnim ako te vječnosti nema?

Vrh

PostPostano: Ned lis 06, 2013 10:08 

Dakle ti govoriš o prirodi i prirodnim zakonima koji jesu "božanski", odnosno priroda i svemir su savršeni i prekrasni i nama ljudima zapravo nezamislivo lijepi, tu se apsolutno slažem. Čovjek ima čežnju za dobrim i lijepim, ali zašto tome pridodavati neke nadnaravne stvari ? Ništa nije vječno u smislu da će u nekom obliku postojati zauvijek, ali je vječno u smislu da sve kruži. A što ako je čovjekova želja za vječnim samo strah od smrti, strah od toga da ćemo (možda) nakon smrti jednostavno nestati, preći u nešto drugo ? Kažem možda, jer možda poslije smrti ne postoji nikakva svijest, ili non što nazivamo biti živim, a možda i postoji. Tko zna. Pitam jesmo li mi izmislili boga kako bi nam bilo lakše, kako bi imali nekakvu nadu. Isto npr. sa postankom svemira, nismo sigurni kako je nastao svemir, pa smo izmislili da ga je neko biće stvorilo.

Vrh

PostPostano: Ned lis 06, 2013 10:42 

abc123 je napisao/la:
Dakle ti govoriš o prirodi i prirodnim zakonima koji jesu "božanski", odnosno priroda i svemir su savršeni i prekrasni i nama ljudima zapravo nezamislivo lijepi, tu se apsolutno slažem. Čovjek ima čežnju za dobrim i lijepim, ali zašto tome pridodavati neke nadnaravne stvari ? Ništa nije vječno u smislu da će u nekom obliku postojati zauvijek, ali je vječno u smislu da sve kruži. A što ako je čovjekova želja za vječnim samo strah od smrti, strah od toga da ćemo (možda) nakon smrti jednostavno nestati, preći u nešto drugo ? Kažem možda, jer možda poslije smrti ne postoji nikakva svijest, ili non što nazivamo biti živim, a možda i postoji. Tko zna. Pitam jesmo li mi izmislili boga kako bi nam bilo lakše, kako bi imali nekakvu nadu. Isto npr. sa postankom svemira, nismo sigurni kako je nastao svemir, pa smo izmislili da ga je neko biće stvorilo.

Ako se pitaš, počni tražiti istinu.
Naravno da je izvor nadnaravni, kakve li logike da bi ljepota i red nastali sami od sebe?!

Vrh

PostPostano: Ned lis 06, 2013 12:08 

Kako reče jedan, ako šetaš šumom i naiđeš na komp ili lijepo nacrtanu sliku, odmah pomisliš da su ljudi u blizini ili da su bili tu, jer to je dokaz da se nije samo od sebe moglo napraviti, ali kad se promatra savršenstvo svijeta i svemira, e onda je to nešto kao Bog iluzija!! Ma bravo Abecedko, bravo!
Zašto bi se netko bojao ništavila, pa veča je opasnost gdje češ završti kd vjernika, raj ili pakao, zašto se bojati sna u kojem niša ne osjećaš niti bi te bilo briga za bilo što?? Ajd si malo čitaj postove!!

Vrh

PostPostano: Ned lis 06, 2013 13:01 

Alan Ford je napisao/la:
Kako reče jedan, ako šetaš šumom i naiđeš na komp ili lijepo nacrtanu sliku, odmah pomisliš da su ljudi u blizini ili da su bili tu, jer to je dokaz da se nije samo od sebe moglo napraviti, ali kad se promatra savršenstvo svijeta i svemira, e onda je to nešto kao Bog iluzija!! Ma bravo Abecedko, bravo!
Zašto bi se netko bojao ništavila, pa veča je opasnost gdje češ završti kd vjernika, raj ili pakao, zašto se bojati sna u kojem niša ne osjećaš niti bi te bilo briga za bilo što?? Ajd si malo čitaj postove!!

Oprosti, ali veca je opasnost kod nevjernika gdje ce zavrsiti. Nije li negiranje jedne od opcija, ostavljanje nas samih u mraku i neznanju. Iskljucivost nas vodi u fanatizam, bilo ateisticki ili teisticki.
Pogled iz jednog drugog kuta ili prisup Bogu kao najvecem dobru, kao Ocu koji zeli samo dobro za nas, koji je toliko Velik da nam je bliz.
Nisu li najcjenjenije i najuzvisenije stvari na svijetu rijetke i kao takve vrijedne truda i odricanja. Znaci potrebno ih je dostici.
Da bi postigao "uspjeh" potrebno je nastaviti potragu. I ovo pitanje o iluziji je dobar pocetak (naravno ako nema za cilj provokaciju). Nemoj nikada odustati, a niti unaprijed iskljucivati odgovore do kojih ces doci. Svaki pocetak je tezak, a u plodovima se uziva nakon zetve.

I da, Bog je stvarna OSOBA. Ako ga ti nisi sreo, i nevjerujes drugima da oni jesu, ne znaci da mozda neces...sutra.
:oo

Vrh

PostPostano: Pon lis 07, 2013 13:54 

Ta nismo vam navijestili snagu i Dolazak Gospodina našega Isusa Krista slijedeći izmudrene priče, nego kao očevici njegova veličanstva. Od Oca je doista primio čast i slavu kad mu ono od uzvišene Slave doprije ovaj glas: »Ovo je Sin moj, Ljubljeni moj, u njemu mi sva milina!« Taj glas, koji s neba dopiraše, čusmo mi koji bijasmo s njime na Svetoj gori. (1 Pt 1:16-18)

Vrh

PostPostano: Pon lis 07, 2013 16:14 

SlijepiPutnik je napisao/la:
Nisu li najcjenjenije i najuzvisenije stvari na svijetu rijetke i kao takve vrijedne truda i odricanja. Znaci potrebno ih je dostici.
Da bi postigao "uspjeh" potrebno je nastaviti potragu. :oo

Ja sam Isusa u svojim mladim danima tražila u dugim šetnjama šumom, u osami, u beskonačnim razmišljanjima. I znate gdje sam Ga našla? U Crkvi! Dok nisam ponovno počela ići na Svetu misu nisam mogla nikako ponovno pronaći Isusa.
Vidi ovo:
On im reče: "Zašto ste me tražili? Zar nijeste znali, da ja moram biti u kući Oca svojega?" (Luka, 2,49).
Jednostavije ne može biti.

Vrh

PostPostano: Uto lis 08, 2013 00:08 

ruta je napisao/la:
SlijepiPutnik je napisao/la:
Da bi postigao "uspjeh" potrebno je nastaviti potragu. :oo

Ja sam Isusa u svojim mladim danima tražila u dugim šetnjama šumom, u osami, u beskonačnim razmišljanjima. I znate gdje sam Ga našla? U Crkvi! Dok nisam ponovno počela ići na Svetu misu nisam mogla nikako ponovno pronaći Isusa.
Vidi ovo:
On im reče: "Zašto ste me tražili? Zar nijeste znali, da ja moram biti u kući Oca svojega?" (Luka, 2,49).
Jednostavije ne može biti.

U potpunosti te razumijem. Isus se objavljuje na nevjerovatne nacine. I dozvoli da mi u pocetku mislimo da smo nesto postigli i ostvarili. Ali i to je njegov dar i nezasluzena milost. "Niste vi izabrali mene, nego sam ja izabrao vas."

Tako uvijek u drugima nastojim vidjeti Isusovu ruku koja ih vodi naprijed. Poticat ih da kucaju i traze. Pa i sam sam "bio" izgubljen.

Vrh

PostPostano: Čet lis 24, 2013 10:58 

abc123 je napisao/la:

Prvo, nas svijet je tek sjena vece stvarnosti. (Scientific american)

Drugo, bog kojim objasnjavamo stvari koje jos ne razumjemo se zove bog rupa (god of the gaps) te je vrlo nepozeljno da vjernik temelji svoju vjeru na rupama u trenutacnom znanju.

Trece, Bog je dokazao sam sebe samo moras kopati. Primjeri za to su predvidnaja iz biblije koja su se ostvarila na dan predskazanja. Isus je ujahao na magarcu u Jeruzalaem tocno na dan kako je bilo proreceno. Drzava Izrael 1948 je osnovana na dan kako je proreceno, Jeruzalem je postao glavi grad te drzave na dan kako je proreceno. Rat u Iraku je prorecen u bibliji, cinjenica da su saveznici koristili pametne rakete je prorecena u bibliji. Imas oko 20 sati matrijala o tome na youtubu samo upisi Chuck Missler i kopaj bibliju.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata