Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:53

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 75  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 62%  62%  [ 48 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 12%  12%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 26%  26%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 77
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Ned svi 18, 2014 14:01 

sara je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
Možda bi za Papu bilo bolje da nije toliko popularan. :wink: Pogledala sam malo linkove danas.net i independent s kojega su te vijesti prenesene - oni nažalost prikazuju Papu kao pro-gay crkvenjaka koji je nekad radio kao izbacivač u noćnim klubovima, koji voli čokoladne skulpture, selfije s mladima, pojavljuje se na naslovnicama Time i Rolling Stonea kao nekakva pop-zvijezda, biran je za najbolje odjevenog muškarca u 2013, krstio bi vanzemaljce, voli "drmati" Crkvom i biskupijama u stilu revolucionara...
To su ključne vijesti o Papi s jednog britanskog Independenta.
Nijedan vjerski poglavar, ni pravoslavni ni muslimanski, nije toliko banaliziran i sve oko njega se svodi na nekakvu mass media zabavu.
Gdje je tu nekakav članak o vjeri ili kakav Papa uistinu jest?

Tako nekako su i Isusu pristupali njegovi suvremenici!

Pa da, kao "zašto blaguje s grješnicima", "zašto krši subotu" i slično, ali danas su svjetovni mediji koji tako prenose stvari toliko jaki da bi nas to trebalo zabrinuti... Većina njihovih čitatelja su itekako vjernici, koji na temelju toga razmišljaju površno i upijaju tako osrednje i banalne stvari.
"Čast" koju Papa kao Papa, Petrov nasljednik i poglavar Katoličke crkve ima u mojim očima, i isprazna "slava" i popularnost koju mu pridaju svjetovni mediji čineći od njega još jednog u nizu celebrityja - nisu ista stvar... Problem je samo u tome koliko im sam Papa daje povoda za to.

Pokušat ću naći u knjizi "O nebu i zemlji" nekoliko ulomaka konkretno Papinih misli o kojima bih htjela porazgovoriti se... (ozbiljno)

Vrh

PostPostano: Ned svi 18, 2014 14:31 

adrijana je napisao/la:
"Čast" koju Papa kao Papa, Petrov nasljednik i poglavar Katoličke crkve ima u mojim očima,

i u mojim Slika
ali ovaj to nema :((

Vrh

PostPostano: Ned svi 18, 2014 14:58 

Ja se molim
da Papa ne podlegne svjetovnim napastima
i da ga Duh Sveti očuva od liberalnih stranputica...

I mislim da to ne znači neposlušnost...

Trenutno u općeprisutnoj "papolatriji" ne vidim puno dobroga. Paradoksalno je što sam Papa ustvari želi opravdati autonomne ovlasti biskupskih konferencija, a sam sebi ih smanjiti, kao da rimo-centrizam nema teološkog značenja. Iz manje poznate teološke konfrontacije o tom pitanju "Ratzinger - Kasper", papa Franjo je zapravo na strani Kaspera, dok se meni dosljedniji čini Ratzinger. Svjetovni mediji kao da su u nekom statusu čekanja hoće li papa Franjo i praktično, tj. crkveno-pravno, pokopati rimo-centrizam. Vjerujem da bi to dočekali s velikim pljeskom. :?

Vrh

PostPostano: Ned svi 18, 2014 16:52 

adrijana je napisao/la:
Pa da, kao "zašto blaguje s grješnicima", "zašto krši subotu" i slično, ali danas su svjetovni mediji koji tako prenose stvari toliko jaki da bi nas to trebalo zabrinuti... Većina njihovih čitatelja su itekako vjernici, koji na temelju toga razmišljaju površno i upijaju tako osrednje i banalne stvari.
"Čast" koju Papa kao Papa, Petrov nasljednik i poglavar Katoličke crkve ima u mojim očima, i isprazna "slava" i popularnost koju mu pridaju svjetovni mediji čineći od njega još jednog u nizu celebrityja - nisu ista stvar... Problem je samo u tome koliko im sam Papa daje povoda za to.

Pokušat ću naći u knjizi "O nebu i zemlji" nekoliko ulomaka konkretno Papinih misli o kojima bih htjela porazgovoriti se... (ozbiljno)

Mislim da nema razloga za brigu kad napadi i podmetanja dolaze izvana, problem su oni iznutra. Papa je vrlo odrješito jasan kad je u pitanju polog vjere i vrlo fleksibilan kad je u pitanju ono kako. Osim toga naglasak daje na ono što je umorna Europa dobrano izgubila - svježe naviještanje vjere kao života i oslobođenja.

Vrh

PostPostano: Ned svi 18, 2014 16:53 

romanac je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
"Čast" koju Papa kao Papa, Petrov nasljednik i poglavar Katoličke crkve ima u mojim očima,

i u mojim Slika

Ma ovo su relikti jednog izopačenja kad je papa bio vremeniti vladar.

Vrh

PostPostano: Pon svi 19, 2014 18:25 

sara je napisao/la:
romanac je napisao/la:
adrijana je napisao/la:

i u mojim Slika

Ima pogled koji hipnotizira i vraća vjeri pradjedova.

Vrh

PostPostano: Uto svi 20, 2014 20:20 

Mislim da je taj autoritet fulao.
Ja mislim da ljudi teže ka ujedinjenju i da će u budućnosti svi biti ujedinjeni u jednu Crkvu.
Kao kontinenti, izmjereno je da će za X mulijuna godina svi kontinenti biti ponovno spojeni u jedan superkontinent. Tako i Crkva.

Sve ove navedene religije i vjerovanja su prostorno i vremenski ograničene, dok je Crkva neograničena kako prostorno tako i vremenski u jednom smjeru - prema budućnosti. (i btw. to je ujedno i poruka pape kad se referirao na vanzemaljce kad je rekao da bi ih krstio ako bi ga tražili - poruka je da je Crkva prostorno neograničena. Papa se tu referirao na prostor.)

Zanima me kako se točno prevodi na engleskom "Crkva u Hrvata"? Nisam prije obraćao pozornost na to, ali sad me baš zanima.
Npr. ako putujem recimo u Irsku, Englesku, Ameriku, Kanadu, Australiju, ... kako bi rekao tamošnjem svećeniku i da se identificiram da sam kršten u Hrvatskoj Crkvi.

Dali "Church of Croatia"?

kao što je npr. "Church of England" ili "Church of Ireland".

Vrh

PostPostano: Pet svi 23, 2014 10:17 

Mislim kako je važno naglasiti dvije geste pape Franje.
1. Papa je u poruci kardinalu Jean-Louisu Tauranu istaknuo kako međureligijski dijalog ne podrazumijeva relativiziranje kršćanske vjere
Kod:
http://hr.radiovaticana.va/news/2014/05/20/papa:_me%C4%91ureligijski_dijalog_ne_podrazumijeva_relativiziranje/cro-800836

http://hr.radiovaticana.va/news/2014/05 ... cro-800836

2. Papa Franjo ekskomunicirao članove anticrkvenog pokreta "Mi smo crkva", Marthu Heizer i njenog supruga Ehemann Gerta, radi održavanja mise bez svećenika
Kod:
http://www.kath.net/news/46028

Kod:
http://vaticaninsider.lastampa.it/en/world-news/detail/articolo/austria-austria-austria-34267/

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/wo ... ria-34267/

Vrh

PostPostano: Sub svi 24, 2014 11:35 

Barnaba je napisao/la:

2. Papa Franjo ekskomunicirao članove anticrkvenog pokreta "Mi smo crkva", Marthu Heizer i njenog supruga Ehemann Gerta, radi održavanja mise bez svećenika

Kad banaliziraju i ismijavaju vjeru. Svećenik je školovan, posjeduje znanje i jaku vjeru i jedini zna ispravno držati misu.
Papa Franjo štiti vjeru i ispravno je postupio. Vjera je dar kojeg treba čuvati.

Zanima me... dali je ispravno javno (u društvu, među prijateljima i sl.) se predstavljati kao ateist kako bi zaštitio svoju vjeru?
Ili je to nešto s čim treba izaći i deklarirati se kao vjernik?

Ja ne želim da se eventualno moj neuspjeh pripiše mojoj vjeri.

Vrh

PostPostano: Sub svi 24, 2014 17:04 

dodo je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Kad banaliziraju i ismijavaju vjeru. Svećenik je školovan, posjeduje znanje i jaku vjeru i jedini zna ispravno držati misu.
Papa Franjo štiti vjeru i ispravno je postupio. Vjera je dar kojeg treba čuvati.

Zanima me... dali je ispravno javno (u društvu, među prijateljima i sl.) se predstavljati kao ateist kako bi zaštitio svoju vjeru?
Ili je to nešto s čim treba izaći i deklarirati se kao vjernik?

Ja ne želim da se eventualno moj neuspjeh pripiše mojoj vjeri.

Svecenik je posvecen pa moze drzati misu. Teolozi su skolovani pa to ne znaci da mogu drzati misu. Ovdje i jeste problem sto su se osjetili samopozvanima poradi svoga "znanja" i oholosti, pa odlucili oponasati misu.

“Doista, tko se zastidi mene i mojih riječi, toga će se i
Sin Čovječji stidjeti kada dođe u slavi svojoj i Očevoj i
svetih anđela.”

Vrh

PostPostano: Sub lip 07, 2014 14:06 

Barnaba je napisao/la:
Kod:

Kod:
http://vaticaninsider.lastampa.it/en/world-news/detail/articolo/austria-austria-austria-34267/

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/wo ... ria-34267/

Nije mi jasno zašto to nije napravio Benedikt?? Možda zato što eskomunikacija ne vrijedi ako su djelovali u smrtnom strahu?

Vrh

PostPostano: Pon lip 09, 2014 14:30 

Prozirno je izvlačenje na djelovanje u "smrtnom strahu" pomoću kojeg se vade bilo oni koji tako zaređuju biskupe ili služe misu bez svećenika. Iako, istine radi, još nisam vidio kako se ovi drugi vade na tu "foru".

Inače su u nekim krugovima već počele špekulacije o papinstvu poslije pape Franje.

Vrh

PostPostano: Sub srp 05, 2014 21:34 

Izvor : radio Vatikan , kopirao sa stranice laudato.hr

Citat:
Susret je održan u prigodi 37. nacionalnog skupa Obnove u Duhu Svetomu. Papa je, pred više od 52.000 ljudi iz 55 zemalja, govorio i o obitelji koju se napada, te o važnoj ulozi starijih osoba; a svećenike je potaknuo da budu blizu Isusu i ljudima.

Sveti je Otac snažno pozvao na jedinstvo Obnove, na nepretjerivanje u organiziranju stvari – pustite Boga da djeluje, kazao je, te da ne budu nadzornici Milosti, odnosno carine Duha Svetoga. To je vaš put: – rekao je Papa – evangelizacija, duhovni ekumenizam, skrb za siromašne i potrebite, te prihvat svih koji su na rubu društva. A sve to na temelju klanjanja! Temelj je obnove klanjanje Bogu! – istaknuo je Sveti Otac.

Tražite jedinstvo u Obnovi, jer ono dolazi od Duha Svetoga, i rađa se od jedinstva Trojstva – napomenuo je Papa te upitao – Od koga dolazi podjela? Od demona! Bježite od unutarnjih sukoba, neka ih ne bude među vama! – potaknuo je Papa. Iziđite na ulice kako biste evangelizirali, navješćujući Evanđelje; sjetite se da je Crkva rođena „na izlazu“, onoga Duhovskog jutra – istaknuo je Sveti Otac te potaknuo sve nazočne da se približe siromašnima i na njihovu tijelu dotaknu ranjeno Isusovo tijelo. Dopustite da vas vodi Duh Sveti, i to onom svojom slobodom; nemojte, molim vas, zatvarati Duha Svetoga!

Papa je potom, autoironično, napomenuo kako je karizmatike nekada, prije nego što je, u Argentini, postao njihov duhovni asistent, nazivao „školom sambe“. Međutim, poslije ih je bolje upoznao; stoga je istaknuo da je Karizmatska obnova velika snaga u službi navještaja Evanđelja, u radosti Duha Svetoga. Primili ste Duha Svetoga koji vam je dao da otkrijete Božju ljubav prema svoj djeci, kao i ljubav prema Riječi – rekao je papa Franjo te više puta upitao nazočne nose li još uvijek sa sobom, primjerak Biblije, Novoga zavjeta. Ako ne, vratite se toj prvoj ljubavi; nosite uvijek u džepu, u torbi, Riječ Božju.

Prije govora Papa je razgovarao s predstavnicima svećenikâ, mladeži, obiteljî, i bolesnih, te upitao zašto nema predstavnika bakâ i djedovâ, koji su – kako je rekao – jamstvo naše vjere, a koje vodi Duh Sveti. Starije osobe, oni su naša mudrost, oni su mudrost Crkve; starije osobe koje često odbacujemo – istaknuo je Papa.

Razgovarajući s jednom suprugom i majkom, Sveti je Otac istaknuo važnost obitelji, u kojoj Isus raste, raste u ljubavi supružnika, raste u životu djece. Obitelji su male kućne Crkve – rekao je Papa te zazvao na obitelj Gospodinov blagoslov, moleći da ju učini snažnom u ovoj krizi u kojoj ju đavao želi uništiti.

Svećenike je pozvao na blizinu s Isusom i s ljudima, Božjim narodom, a razgovarajući s jednim mladićem, istaknuo je put mladosti koja vjeruje u velike stvari, nasuprot životu koji se čuva „u željeznoj blagajni“. Na taj način ta mladost postaje stara, u najgorem smislu riječi – primijetio je Papa te dodao – Ne služi više ničemu. Mladost, naprotiv, valja riskirati, i to dobro, u nadi. Valja ju izložiti za velike stvari. Mladost valja dati, kako bi drugi upoznali Gospodina. Ne čuvajte svoju mladost za sebe! – istaknuo je papa Franjo.

Nakon svjedočanstva jedne slijepe djevojke, Papa je istaknuo kako je trpljenje svjedočanstvo i blizina Isusa. Braća i sestre koji trpe, koji su bolesni, invalidi, pomazani su trpljenjem Isusa Krista, nasljeduju Isusa u teškom trenutku njegova križa, njegova života. To pomazanje trpljenja, oni nose za cijelu Crkvu – napomenuo je papa Franjo.

Vrlo je dirljiv bio trenutak molitve, kada je Papa govorio o „svetom pijanstvu“, koje daje da se govore jezici ljubavi, nasuprot samoljublju moći. A onda je uslijedio poziv na jedinstvo, te veliki pljesak nakon Papina poziva na susret 2017. godine. Tražite jedinstvo u Obnovi, jedinstvo koje dolazi od Trojstva! I čekam sve vas, karizmatike iz cijeloga svijeta, kako bismo zajedno proslavili vaš veliki jubilej, na Duhove 2017. godine, na Trgu svetoga Petra! – rekao je na kraju Sveti Otac.
pa evo, nemojte oštro na obnovu u Duhu Svetom jer ni papa ne vidi veliki problem , a tko je bez pogreške neka nastavi bacati kamenje.
mir bio s vama.

Vrh

PostPostano: Ned srp 06, 2014 08:21 

Velik je put prijeđen otkad je 1975.g. papa Pavao VI. ovo napisao:

Citat:
Bazične crkvene zajednice

58. Sinoda se mnogo bavila malim tzv. bazičnim zajednicama jer se one danas u Crkvi inače mnogo spominju. Što su one? Zašto bi bile poseban predmet evangelizacije a istovremeno i same navjestiteljice Evanđelja?

Ako je suditi prema raznim svjedočanstvima koja su se čula na Sinodi, takve zajednice niču gotovo posvuda u Crkvi i međusobno se dosta razlikuju, pa i u okvirima jedne te iste pokrajine, a razlike su još veće od jednoga do drugog područja.

U nekim krajevima, uz rijetke iznimke, one nastaju i rastu unutar Crkve u skladu s njenim životom, hranjene njenim naučavanjem i odane njenim pastirima.

(...)

Nasuprot tome, u drugim krajevima bazične zajednice okupljaju se u duhu oštrog kritiziranja Crkve koju one proizvoljno nazivaju »institucionalnom« i kojoj se suprotstavljaju kao karizmatičke zajednice, slobodne od struktura i nadahnute isključivo Evanđeljem. Nepobitno je da one zauzimaju napadački i odbojan stav prema oblicima u kojima se Crkva izražava, prema njenoj hijerarhiji i znakovima. Oni odlučno osporavaju tu Crkvu. Idući tim putem, njihovo se glavno nadahnuće ubrzo ideologizira i vrlo rijetko se dogodi da dosta rano ne postanu žrtvom nekoga političkog opredjeljenja, neke struje, a po tom i nekog sistema ili neke stranke, uz opasnost da posve budu instrumentalizirane.

Već ovdje možemo primijetiti slijedeće: zajednice koje se svojim duhom osporavanja odcjepljuju od Crkve, kojoj između ostalog narušavaju jedinstvo, doista se mogu nazivati »bazičnim zajednicama«, ali to je isključivo sociološka oznaka. One se bez zloporabe riječi ne bi mogle nazvati bazičnim crkvenim zajednicama, čak kad bi uz neprijateljski stav prema hijerarhiji i htjele biti u crkvenom jedinstvu. To ime pripada drugima koji se okupljaju unutar Crkve da bi bili s njome jedno i da bi radili na njenu rastu.

One druge zajednice koje smo spomenuli bit će mjesto evangelizacije na dobrobit širih, poimence na dobrobit partikularnih Crkava, a i nada za sveopću Crkvu, kao što smo na završetku Sinode rekli, i to:

- ukoliko svoju hranu budu tražile u Božjoj Riječi i ne dadu se sputati političkom polarizacijom snaga, pomodnim ideologijama, ako budu spremne iskoristiti svoj golemi ljudski potencijal;

- ukoliko odole trajno prisutnoj napasti sustavnog osporavanja i duhu neobuzdanog kritiziranja pod izlikom iskrenosti i duha suradnje;

- ukoliko ostanu čvrsto povezane s mjesnom Crkvom u koju se uklapaju i sa sveopćom Crkvom, izbjegavši tako — vrlo stvarnu! — opasnost da se osame i onda povjeruju kako su one jedina prava Kristova Crkva, bacajući prokletstvo na sve ostale crkvene zajednice;

- ukoliko sačuvaju iskreno zajedništvo s Pastirima koje je Gospodin dao svojoj Crkvi i s Učiteljstvom koje im je Kristov Duh podario;

- ukoliko za sebe ne budu smatrali da je njima jedinima upućeno Evanđelje i da su one njegove jedine navjestiteljice — čak jedine čuvarice Evanđelja! —, znajući da je Crkva mnogo šira i vrlo raznolika, prihvaćajući da se ta Crkva može utjeloviti na način koji se razlikuje od njihova načina;

- ukoliko svakodnevno budu rasle u spoznaji, revnosti, zalaganju i misionarskom radu;

- ukoliko uvijek budu životno univerzalne a nikad poput sekti.

Samo uz te zahtjevne ali i privlačne uvjete crkvene bazične zajednice odgovorit će svom najdubljem pozivu: kao slušateljice Evanđelja koje im je naviješteno, kao povlašteni objekt evangelizacije, same će bez sustezanja postati navjestiteljice tog Evanđelja.

Izvor: Evangelii Nuntiandi, 58

Sad možemo razlikovat po plodovima jesu li koje karizmatske zajednice sličnije ovom opisu pape Pavla ili gornjem opisu pape Franje !!

Vrh

PostPostano: Ned srp 13, 2014 18:06 

sara je napisao/la:
romanac je napisao/la:
adrijana je napisao/la:

i u mojim Slika

A ovo su relikti današnjeg izopačenja

http://www.traditioninaction.org/Revolu ... Bless.html

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 75  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata