Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned srp 26, 2026 14:41

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 109  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned ruj 07, 2014 11:17 

pelegrin je napisao/la:
Međugorje pod upitnikom?

Moja (sad pokojna) majka je vjerovala u međugorska ukazanja, a ja ne vjerujem i bili smo si dobri.
Ona nije nametala svoje uvjerenje meni niti sam ja nametao svoje njoj.

Osobno držim se evanđelja po Marku 13,21-22
"Ako vam tada tko rekne: 'Evo Krista ovdje! Eno ondje!' - ne
vjerujte. Ustat će doista lažni kristi i lažni proroci i tvorit će znamenja i čudesa
da, bude li moguće, zavedu izabrane.

To se odnosi i na marijanska ukazanja, evo Marije ovdje, eno je ondje.

Ono što me najviše smeta kod Međugorja su takozvane gospine poruke i one babe
koje ti u crkvi na silu u ruku meću papirić koji kad odbiješ onda te gleda kao da
si najveći protivnik vjere. Također izbjegavam velike vjernice koje idu u Međugorje, mrze bližnjega,
a one koji ne vjeruju u ta ukazanja smatraju za loše vjernike. Tu spadaju i forumaši/ce koje ogorčeno brane
Međugorje i natežu se s neistomišljenicima.

Majka Božja nije Govorni automat 090-810-850 (BiH) 060-325-325 (HR) po nečijoj narudžbi, ona je Žena šutnje
Lk 2,19 Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svom srcu. Koliko Marijinih riječi
ima u Bibliji? Možete čitati Bibliju na http://biblija.ks.hr/

Na internetskoj stranici: http://www.cbismo.com/index.php?mod=vijest&vijest=920 spomenut je biskup Žanić u recenziji knjige:"Misterij Međugorja" i o njegovom prvotnom prihvaćanju ukazanja i konačnom preokretu.
Evo tog preokreta:

...Pravi je preokret u biskupu nastupio nakon 14. siječnja 1982. kada je biskupu Žaniću došlo troje “vidjelaca”: Vicka, Marija i Jakov da prenesu “Gospinu poruku” kako se biskup u hercegovačkom slučaju “prenaglio”. Biskup je više puta djecu u tom razgovoru priupitao ima li kakvih “poruka” “kapelanima”, o čemu je on čuo s druge strane. Vidioci su kategorično nijekali.
Ali 3. travnja 1982. Vicka i Jakov dolaze biskupu, opet po “Gospinu” nalogu, da mu kažu da oni neposlušni mostarski kapelani “nisu ništa krivi”! Tu, kada se pokazalo da se “međugorski fenomen” uključio u “hercegovački slučaj”, nastao je pravi preokret i prijelom. I nije više bilo povratka. Nizali su se argumenti za argumentima koji su biskupa sve više uvjeravali da se radi o prijevarama i lažima u službi bolnoga “hercegovačkog slučaja”. Svoj je stav biskup Žanić posve “iskristalizirao”: Porukom župnicima u prosincu 1982., Pozicijom u listopadu 1984., osobito s pomoću dviju dijecezanskih Komisija (1982.-1986.), tako da je u Međugorju s oltara pod sv. Misom u propovijedi 25. srpnja 1987. na blagdan sv. Jakova, zaštitnika župe, svečano nastupio sa svom jasnoćom i odlučnošću da u Međugorju nema nikakvih autentičnih ukazanja!...

Završio bih člankom iz knjige:"Gospa iz Međugorja" od Marijana Grakalića i sur. iz 1989.
Na strani 152-153 piše Biskup Žanić:

"Gospe moja, što to od tebe čine?"
Za vrijeme dijeljenja sakramenta Potvrde u župi Međugorje 25. srpnja 1987. biskup mons. Pavao Žanić govorio je o međugorskim događajima. Govorio je o radu Komisije. Istaknuo je da "Crkva ne može tako lako izložiti svoju vjerodostojnost pred svijetom dvadesetog stoljeća koji gleda gdje će je uhvatiti". Nastavljajući propovijed, biskup je, među ostalim, rekao:"Mogu reći da sam šest godina molio, studirao, šutio. To mi je pomoglo da steknem jako i sigurno uvjerenje o svemu što sam čuo, i čitao i doživio. Imao sam samo jedan cilj: doći do istine... Međutim, oni kojima se žurilo, išli su naprijed, ispred suda Crkve, proglašavali čudesa i vrhunaravne događaje i sa oltara propovijedali privatne objave, što nikako nije dopušteno dok Crkva te objave ne prizna kao autentične. Zato su razni forumi pozivali da se ne organiziraju hodočašća, da se čeka sud Crkve."

Biskup je tom prigodom objavio i rezultat glasanja Komisije koju je on sastavio: dva člana glasala su da su ukazanja vrhunaravna, istinita, jedan član komisije se uzdržao od glasanja, a jedanaest članova se izjasnilo da ukazanja nije bilo.

Biskup je i ovdje naveo primjere Garabandala u Španjolskoj i San Damiana u Italiji. Mons. Žanić je nastavio:"Gospa se, kažu, počela ukazivati na Podbrdu na brdu Crnici, pa kad je milicija zabranila ići tamo, sišla je u kuće, u ograde, u polja, u vinograde, u duhaništa, ukazivala se u crkvi, na oltaru, u sakristiji, na koru, na krovu, na zvoniku, po putovima, na putu u Cerno, u automobilu, u autobusu, u školama, u Mostaru na nekoliko mjesta, u Sarajevu na više mjesta, u Zagrebu po samostanima, u Varaždinu, u Švicarskoj, u Italiji, opet na Podbrdu, na Križevcu, u župi, u župnoj kući itd. Gospe moja, što to od tebe čine? - pita se trijezan čovjek koji časti Gospu. U ovoj biskupiji ja sam po božanskom pravu pastir, učitelj vjere i sudac u pitanjima vjere. Budući da su događaji u Međugorju stvorili napetost i podjele u Crkvi-jedni vjeruju, drugi ne vjeruju-i pobjegli kontroli Crkve, ponavljam i sankcioniram prijašnje odluke crkvenih foruma i svećenicima koji organiziraju hodočašća ili dolaze ovamo pridajući ovim događajima vrhunaravni karakter, dok ne završi rad Komisija Biskupske konferencije, zabranjujem im misiti u mojoj biskupiji".

Na kraju je biskup izrekao molitvu Gospi:"Hvala ti, Gospe, što si svojom šutnjom digom (sic) šest godina pokazala da li si ovdje govorila, da li si se ukazivala, poruke i tajne dijelila i da li si posebni znak obećala. Gospe draga, ponizna poslušna službenica Gospodnje, daj da Međugorje krene čvrstim koracima za pastirom mjesne Crkve da bismo te svi zajedno mogli veličati i hvaliti u istini i ljubavi. Amen!" (AKSA od 14. kolovoza 1987).

U potpunosti se slažem s ovakvim stavom!

Vrh

PostPostano: Ned ruj 07, 2014 18:10 

pelegrin je napisao/la:
Međugorje pod upitnikom?

Moja (sad pokojna) majka je vjerovala u međugorska ukazanja, a ja ne vjerujem i bili smo si dobri.
Ona nije nametala svoje uvjerenje meni niti sam ja nametao svoje njoj.

Osobno držim se evanđelja po Marku 13,21-22
"Ako vam tada tko rekne: 'Evo Krista ovdje! Eno ondje!' - ne
vjerujte. Ustat će doista lažni kristi i lažni proroci i tvorit će znamenja i čudesa
da, bude li moguće, zavedu izabrane.

To se odnosi i na marijanska ukazanja, evo Marije ovdje, eno je ondje.

Ono što me najviše smeta kod Međugorja su takozvane gospine poruke i one babe
koje ti u crkvi na silu u ruku meću papirić koji kad odbiješ onda te gleda kao da
si najveći protivnik vjere. Također izbjegavam velike vjernice koje idu u Međugorje, mrze bližnjega,
a one koji ne vjeruju u ta ukazanja smatraju za loše vjernike. Tu spadaju i forumaši/ce koje ogorčeno brane
Međugorje i natežu se s neistomišljenicima.

Majka Božja nije Govorni automat 090-810-850 (BiH) 060-325-325 (HR) po nečijoj narudžbi, ona je Žena šutnje
Lk 2,19 Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svom srcu. Koliko Marijinih riječi
ima u Bibliji? Možete čitati Bibliju na http://biblija.ks.hr/

Na internetskoj stranici: http://www.cbismo.com/index.php?mod=vijest&vijest=920 spomenut je biskup Žanić u recenziji knjige:"Misterij Međugorja" i o njegovom prvotnom prihvaćanju ukazanja i konačnom preokretu.
Evo tog preokreta:

...Pravi je preokret u biskupu nastupio nakon 14. siječnja 1982. kada je biskupu Žaniću došlo troje “vidjelaca”: Vicka, Marija i Jakov da prenesu “Gospinu poruku” kako se biskup u hercegovačkom slučaju “prenaglio”. Biskup je više puta djecu u tom razgovoru priupitao ima li kakvih “poruka” “kapelanima”, o čemu je on čuo s druge strane. Vidioci su kategorično nijekali.
Ali 3. travnja 1982. Vicka i Jakov dolaze biskupu, opet po “Gospinu” nalogu, da mu kažu da oni neposlušni mostarski kapelani “nisu ništa krivi”! Tu, kada se pokazalo da se “međugorski fenomen” uključio u “hercegovački slučaj”, nastao je pravi preokret i prijelom. I nije više bilo povratka. Nizali su se argumenti za argumentima koji su biskupa sve više uvjeravali da se radi o prijevarama i lažima u službi bolnoga “hercegovačkog slučaja”. Svoj je stav biskup Žanić posve “iskristalizirao”: Porukom župnicima u prosincu 1982., Pozicijom u listopadu 1984., osobito s pomoću dviju dijecezanskih Komisija (1982.-1986.), tako da je u Međugorju s oltara pod sv. Misom u propovijedi 25. srpnja 1987. na blagdan sv. Jakova, zaštitnika župe, svečano nastupio sa svom jasnoćom i odlučnošću da u Međugorju nema nikakvih autentičnih ukazanja!...

Završio bih člankom iz knjige:"Gospa iz Međugorja" od Marijana Grakalića i sur. iz 1989.
Na strani 152-153 piše Biskup Žanić:

"Gospe moja, što to od tebe čine?"
Za vrijeme dijeljenja sakramenta Potvrde u župi Međugorje 25. srpnja 1987. biskup mons. Pavao Žanić govorio je o međugorskim događajima. Govorio je o radu Komisije. Istaknuo je da "Crkva ne može tako lako izložiti svoju vjerodostojnost pred svijetom dvadesetog stoljeća koji gleda gdje će je uhvatiti". Nastavljajući propovijed, biskup je, među ostalim, rekao:"Mogu reći da sam šest godina molio, studirao, šutio. To mi je pomoglo da steknem jako i sigurno uvjerenje o svemu što sam čuo, i čitao i doživio. Imao sam samo jedan cilj: doći do istine... Međutim, oni kojima se žurilo, išli su naprijed, ispred suda Crkve, proglašavali čudesa i vrhunaravne događaje i sa oltara propovijedali privatne objave, što nikako nije dopušteno dok Crkva te objave ne prizna kao autentične. Zato su razni forumi pozivali da se ne organiziraju hodočašća, da se čeka sud Crkve."

Biskup je tom prigodom objavio i rezultat glasanja Komisije koju je on sastavio: dva člana glasala su da su ukazanja vrhunaravna, istinita, jedan član komisije se uzdržao od glasanja, a jedanaest članova se izjasnilo da ukazanja nije bilo.

Biskup je i ovdje naveo primjere Garabandala u Španjolskoj i San Damiana u Italiji. Mons. Žanić je nastavio:"Gospa se, kažu, počela ukazivati na Podbrdu na brdu Crnici, pa kad je milicija zabranila ići tamo, sišla je u kuće, u ograde, u polja, u vinograde, u duhaništa, ukazivala se u crkvi, na oltaru, u sakristiji, na koru, na krovu, na zvoniku, po putovima, na putu u Cerno, u automobilu, u autobusu, u školama, u Mostaru na nekoliko mjesta, u Sarajevu na više mjesta, u Zagrebu po samostanima, u Varaždinu, u Švicarskoj, u Italiji, opet na Podbrdu, na Križevcu, u župi, u župnoj kući itd. Gospe moja, što to od tebe čine? - pita se trijezan čovjek koji časti Gospu. U ovoj biskupiji ja sam po božanskom pravu pastir, učitelj vjere i sudac u pitanjima vjere. Budući da su događaji u Međugorju stvorili napetost i podjele u Crkvi-jedni vjeruju, drugi ne vjeruju-i pobjegli kontroli Crkve, ponavljam i sankcioniram prijašnje odluke crkvenih foruma i svećenicima koji organiziraju hodočašća ili dolaze ovamo pridajući ovim događajima vrhunaravni karakter, dok ne završi rad Komisija Biskupske konferencije, zabranjujem im misiti u mojoj biskupiji".

Na kraju je biskup izrekao molitvu Gospi:"Hvala ti, Gospe, što si svojom šutnjom digom (sic) šest godina pokazala da li si ovdje govorila, da li si se ukazivala, poruke i tajne dijelila i da li si posebni znak obećala. Gospe draga, ponizna poslušna službenica Gospodnje, daj da Međugorje krene čvrstim koracima za pastirom mjesne Crkve da bismo te svi zajedno mogli veličati i hvaliti u istini i ljubavi. Amen!" (AKSA od 14. kolovoza 1987).

ajmo odgovoriti
ja mislim da je međugorje istinito
a sada sto ti entko namece,daje papirice kako se osjeca kako te gleda to je nevazno
prvo trebas shvatiti da sus vi ljudi gresnici,dakle nema iznimke,svi ljudi

dakel postoje ljudi koji misle da ssu an Zemlji vise od drugih,ti se uzdizu sude druge u crkvama,,nap govore kada se treba ustati,mrko gledaju,trebas znati da ljudi koji to rade prvo su u grijehu,treba se sjetiti one poznate o"trunu i brvnu u oku"bice ti jasnije onda kada to shvatis
a sada stos e tice"ukazanjua",neki da je bilo neki da nije bilo,dakle govorim o crkvenoj hijerarhiji naprimjer
dakle ljudit rebaju shvatiti da ako Bog odluci da ce tako biti,onda ce tako biti,ionako ce djela govoriti za sebe,bolje nego rijeci
treba i jasno reci da su i biskupi svecenici itd isto gresnici,nisu iznad ostalih ljudi,cak stovise ako kazu da sluze Boga a rade suprotno kazna ce im biti veca nego kod normalnog covjeka
dakle po meni najbolje se pomoliti Bogu ako netko hoce saznati,dakle moze zamoliti i Blazenu Djevicu Mariju,da moli za njega naprimjer
dakle vazno je ISTINA,a to ce se vidjeti da li je ili nije dakle na djelima,a ako te netko mrko gleda u crkvi radi ovoga ili onoga sjeti se one price o "sveceniku i cariniku"kada je svecenik digao pogled do neba i govorio pogledaj ovoga gresnika carinika ,a carinik je svjestan svoga grijeha od straha bozjeg pognuo glavu,jer ga je bilo strah Boga i jer je bio svjestan svoga grijeha
moli Bog aza te ljude koji drugima govore sto da trade u crkvi i uzvisuju se jer oni su pod djelovanjem necastivog
dakle pametnos e i sjetiti prece o"dobrom samaritancu" bio je recimo nevjernik,a ucinio je vise negos vecenik i farizej,na kraju je vjerojatno zavrsio u Raju,dok svecenimk i farizej Raja nisu vidjeli vjerojatno,kazem vjerojatno jer cijeli zivot se vrednuje a ne samo neke situacije
dakle u Crkvi ima svakojakih ljudi,svi od tih ljudi su gresni,SVI,e sadfa se psotavlja pitanje tko je tko među njema,dakle objasnio sam na par primjera
prijevod bi bio ovakav niej vazno koju titulu imas,nije vazno da li si biskup,svecenik,pucanin,vazno je tko tu ISTINU sluzi svojim djelima,dakle da rijeci rperastu u djela,a ne da samo budu rijeci bez pokrica

dakle treba imati malo mudrosti,jer ti koji te opominjus talno,uzvisuju se nad drigima,ti su u tezoj situaciji cak i od nevjernika koji jos nije spoznao Boga

evo nadam se da sam pomogao razjasniti neke stvari

Vrh

PostPostano: Pon ruj 08, 2014 03:18 

Domenika je napisao/la:
Ignisardent je napisao/la:

Za očekivati bi bilo nekakvo postupno, obazrivo preusmjeravanje ljudi na druga svetišta, i onda u određenom trenutku zabranu, kad se već počne gasiti, Crkva ima načina za to. U svakom slučaju, što prije se prekine s tim ludilom, to bolje. Iovako je previše štete.

"Ignisardent" da je ljude netko usmjeravao ka Međugorju, davno bi se sve ugasilo.Ali ljude tamo privlači i zove Gospa, i nitko ne može zabraniti narodu i pojednicu, pohod Međugorskoj Gospi, ako je tamo osobno doživio čudo ozdravljenja ili apsolutnu promjenu života, i povratak Crkvi i Sakramentima. Pa ako Crkva i ne prizna čudesne Međugorske fenomene, hodočašća nikada neće prestati, i to "ludilo" nikada nitko ne može prekinuti.
Bilo bi lijepo i kulturno, da malo pripaziš na način izražavanja, što se tiče Međugorja, i neznam kome je nanesena prevelika šteta, što se silan svijet tamo Ispovjeda, Posti, Pričešćuje, a teški grešnici, ponovno se vraćaju u krilo Svete Crkva Katoličke...?
O kojoj šteti govoriš, kome je nanesena, reci mi....?

Da, nisam se ljepo izrazio, ispričavam se.

Šteta je ovo - prije ili kasnije bit će razotkriveno da tu nema nikakvog ukazanja, bar ne Majke Božje, i šteta će biti velika za sve one kojima je Međugorje postalo stup njihove vjere. Dosada je već cijela stvar upotrebljavana za unutarcrkvene sukobe u nadležnoj biskupiji.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon ruj 08, 2014 03:21 

Domenika je napisao/la:
Di je nestao .."Ignisardent"
Slika

Pečem kolače pa nemam puno slobodnog vremena.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon ruj 08, 2014 08:52 

Domenika je napisao/la:

Za očekivati bi bilo nekakvo postupno, obazrivo preusmjeravanje ljudi na druga svetišta, i onda u određenom trenutku zabranu, kad se već počne gasiti, Crkva ima načina za to. U svakom slučaju, što prije se prekine s tim ludilom, to bolje. Iovako je previše štete.

"Ignisardent" da je ljude netko usmjeravao ka Međugorju, davno bi se sve ugasilo.Ali ljude tamo privlači i zove Gospa, i nitko ne može zabraniti narodu i pojednicu, pohod Međugorskoj Gospi, ako je tamo osobno doživio čudo ozdravljenja ili apsolutnu promjenu života, i povratak Crkvi i Sakramentima. Pa ako Crkva i ne prizna čudesne Međugorske fenomene, hodočašća nikada neće prestati, i to "ludilo" nikada nitko ne može prekinuti.
Bilo bi lijepo i kulturno, da malo pripaziš na način izražavanja, što se tiče Međugorja, i neznam kome je nanesena prevelika šteta, što se silan svijet tamo Ispovjeda, Posti, Pričešćuje, a teški grešnici, ponovno se vraćaju u krilo Svete Crkva Katoličke...?
O kojoj šteti govoriš, kome je nanesena, reci mi....?

Da, nisam se ljepo izrazio, ispričavam se.

Šteta je ovo - prije ili kasnije bit će razotkriveno da tu nema nikakvog ukazanja, bar ne Majke Božje, i šteta će biti velika za sve one kojima je Međugorje postalo stup njihove vjere. Dosada je već cijela stvar upotrebljavana za unutarcrkvene sukobe u nadležnoj biskupiji.

Oooo živ si, hvala što si se oglasio :))
Evo, iako se ne slažemo u vezi Ukazanja, ja duboko vjerujem u istinitost Gospina dolaska u Međugorje,i plodovi Božjeg Daha i Duha, prosuti su cijelim globusom, pa Crkva priznala ili ne priznala, narod će dolaziti i slaviti Boga, a oni što tamo dolaze iz drugih pobuda, nisu nikada bili niti će biti, mjerilo ukazanja, vjere i duhovnosti. Važno je prijatelju moj, kad osjetiš promjenu u svojoj duši, u svome srcu, pa prestaneš gledati druge i nekako želiš, biti bolji, radovati se svakom čovjeku ko bratu, a molitvu i Sv. Misu, odjednom doživljaš drugačije, čitanjem Biblije, ulaziš u neki realniji svijet, jednom riječju, postaješ bolji čovjek. Pa zar, su to plodovi đavla, koji pleše međugorskim brdima...?
Evo, ti ne vjeruješ, ja vjerujem, i ne pada mi na pamet, prepirati se u vezi Ukazanja, i ne ne znam, zašto mnogi koji ne vjeruju, toliko se trude "dokazati" sa raznim tuđim argumentima, stavovima, knjigama, da je to sve obmana i laž, a sami se nisu potrudili, doći na to Sveto tlo, i osjetiti (bez ičije sugestije) blagi Dodir Kraljice Mira.
Ugodan dan želim :D

Vrh

PostPostano: Pon ruj 08, 2014 09:53 

Da li se ukazanja događaju ili ne nitko od nas ne može sa 100 % sigurnošću tvrditi, ali ono što je svakom očito je da je Međugorje iz godine u godinu mjesto okupljanaj brojnih vjernika, mjesto molitve, mjesto gdje se ljudi obrate, ispovjede nakon 20-30 godina odmaknutosti od Boga.
Ja svjedočim da nigdje ne osjetim takav mir u duši kao pred kipom na Podbrdu i tad sve moje brige postanu manje i nebitne u odnosu na silnu ljubav i blagoslov koji gore osjetim.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 08, 2014 09:54 

Domenika je napisao/la:
Evo, iako se ne slažemo u vezi Ukazanja, ja duboko vjerujem u istinitost Gospina dolaska u Međugorje,i plodovi Božjeg Daha i Duha, prosuti su cijelim globusom, pa Crkva priznala ili ne priznala, narod će dolaziti i slaviti Boga, a oni što tamo dolaze iz drugih pobuda, nisu nikada bili niti će biti, mjerilo ukazanja, vjere i duhovnosti. Važno je prijatelju moj, kad osjetiš promjenu u svojoj duši, u svome srcu, pa prestaneš gledati druge i nekako želiš, biti bolji, radovati se svakom čovjeku ko bratu, a molitvu i Sv. Misu, odjednom doživljaš drugačije, čitanjem Biblije, ulaziš u neki realniji svijet, jednom riječju, postaješ bolji čovjek. Pa zar, su to plodovi đavla, koji pleše međugorskim brdima...?
Evo, ti ne vjeruješ, ja vjerujem, i ne pada mi na pamet, prepirati se u vezi Ukazanja, i ne ne znam, zašto mnogi koji ne vjeruju, toliko se trude "dokazati" sa raznim tuđim argumentima, stavovima, knjigama, da je to sve obmana i laž, a sami se nisu potrudili, doći na to Sveto tlo, i osjetiti (bez ičije sugestije) blagi Dodir Kraljice Mira.

Zar su osjećaji neko mjerilo?! Zar nije pravo mjerilo vjere dobar život i poslušnost zakonitoj Crkvenoj vlasti? Zar biskup nije važan, zar riječ Crkvenog Učiteljstva ništa ne znači?

Vrh

PostPostano: Pon ruj 08, 2014 10:10 

sara ja sam hercegovka, iz fratarske župe udana u popovsku župu. idem na misu i tamo i ovamo, meni je svećenik i jedan i drugi a našeg biskupa bi po kratkom postupku maknula sa te uzvišene funkcije jer netko tko odvrće vjernike od ispovjedi i pričesti,obraćenja bilo gdje pa tako i u Međugorju ne zaslužuje onaj habet na sebi a na da bude biskup. Šta njega briga di se ja molim Bogu, u svom domu, na Podbrdu,u katedrali,na plaži??? uspoređivat vjernike koji u molitvama hodočaste i zavjetuju nešto Bogu sa kozama koje skaču po brdima ( za vrijeme svete krizme prije 7-8 godina) je dno dna za bilo koga a pogotova za biskupa.
al eto hvala Bogu i on će ostati bez ovlastio nad Međugorjem a onda kad ne mogne pričati nebuloze Vatikan će se moći oglasiti i proglasiti Međugorje mjestom molitve što je u suštini i najbitnije.
pa tko voli neka dođe a tko ne neka zaobiđe.
pametnom dosta. AMEN

Vrh

PostPostano: Pon ruj 08, 2014 10:46 

mateaa je napisao/la:
sara ja sam hercegovka, iz fratarske župe udana u popovsku župu. idem na misu i tamo i ovamo, meni je svećenik i jedan i drugi a našeg biskupa bi po kratkom postupku maknula sa te uzvišene funkcije jer netko tko odvrće vjernike od ispovjedi i pričesti,obraćenja bilo gdje pa tako i u Međugorju ne zaslužuje onaj habet na sebi a na da bude biskup. Šta njega briga di se ja molim Bogu, u svom domu, na Podbrdu,u katedrali,na plaži??? uspoređivat vjernike koji u molitvama hodočaste i zavjetuju nešto Bogu sa kozama koje skaču po brdima ( za vrijeme svete krizme prije 7-8 godina) je dno dna za bilo koga a pogotova za biskupa.
al eto hvala Bogu i on će ostati bez ovlastio nad Međugorjem a onda kad ne mogne pričati nebuloze Vatikan će se moći oglasiti i proglasiti Međugorje mjestom molitve što je u suštini i najbitnije.
pametnom dosta. AMEN

Apsolutno je nebitno odakle si, ali je vrlo bitno kako se odnosiš prema zakonitoj Crkvenoj vlasti u stvarima vjere. Naravno, svatko ima svoju slobodu izbora, ali ona ima i odgovornost.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 08, 2014 11:13 

sara je napisao/la:
mateaa je napisao/la:
pametnom dosta. AMEN

Apsolutno je nebitno odakle si, ali je vrlo bitno kako se odnosiš prema zakonitoj Crkvenoj vlasti u stvarima vjere. Naravno, svatko ima svoju slobodu izbora, ali ona ima i odgovornost.

Apsolutno je bitno odakle sam, jer mislim da ja koja tu živim i svakodnevno sam okružena stavovima za i protiv znam malo više od onih koji nisu nikad bili ovdje. pitanje Međugorja je samo dio hercegovačkog slučaja a tu je bitno odakle si, je li te krstio fratar ili pop, nije bitno meni, bitno je biskupu!!!! ja sam prije sklapanja braka samo zato što dolazim iz franjevačke župe i zato što mi je ujak fratar morala na susret kod biskupa, zašto? bila bi bolja osoba da me krstio pop? da gledam tamo,slušam vamo kako kaže "uzoriti otac" .ma dajte,molim vas. da su popovi u Međugorju biskup bi bio za Međugorje, njega samo financije zanimaju, žalosno ali je tako. i sad na osnovu nebuloza čovjeka koji nema niti jedne karakteristike pravog svećenika formirat svoje mišljenje o Međugorju, smiješno :DD

Vrh

PostPostano: Pon ruj 08, 2014 11:25 

02.09.2014.god

Draga djeco, Ja vaša majka iznova dolazim među vas iz ljubavi koja nema kraja, od beskrajne ljubavi beskrajnog Nebeskog Oca.

I dok gledam u vaša srca vidim da me mnogi od vas prihvaćate kao majku i iskrena i čista srca mi želite biti apostoli. Ali, ja sam majka i vas koji me ne prihvaćate i u tvrdoći svoga srca ne želite upoznati ljubav moga Sina. I ne znate koliko moje srce pati i koliko molim moga Sina za vas. Molim ga da ozdravi vaše duše jer On to može.

Molim ga da vas obasja čudom Duha Svetoga da biste prestali, uvijek iznova, izdavati ga, psovati i ranjavati. Svim srcem molim da shvatite da je samo moj Sin spasenje i svjetlost svijeta. A vi, djeco moja, apostoli moji dragi, uvijek nosite moga Sina u srcu i u mislima. Vi tako nosite ljubav. Svi oni koji ga ne poznaju prepoznat će ga u vašoj ljubavi. Ja sam uvijek uz vas. Na poseban način sam uz vaše pastire jer ih je moj Sin pozvao da vas vode putem k vječnosti.

Hvala vam apostoli moji na žrtvi i na ljubavi.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 08, 2014 12:04 

mateaa je napisao/la:
sara je napisao/la:
mateaa je napisao/la:
pametnom dosta. AMEN

Apsolutno je bitno odakle sam, jer mislim da ja koja tu živim i svakodnevno sam okružena stavovima za i protiv znam malo više od onih koji nisu nikad bili ovdje. pitanje Međugorja je samo dio hercegovačkog slučaja a tu je bitno odakle si, je li te krstio fratar ili pop, nije bitno meni, bitno je biskupu!!!! ja sam prije sklapanja braka samo zato što dolazim iz franjevačke župe i zato što mi je ujak fratar morala na susret kod biskupa, zašto? bila bi bolja osoba da me krstio pop? da gledam tamo,slušam vamo kako kaže "uzoriti otac" .ma dajte,molim vas. da su popovi u Međugorju biskup bi bio za Međugorje, njega samo financije zanimaju, žalosno ali je tako. i sad na osnovu nebuloza čovjeka koji nema niti jedne karakteristike pravog svećenika formirat svoje mišljenje o Međugorju, smiješno :DD

Potpuno sam siguran da Bog nikad ne bi dopustio da biskupija koju je odabravo za ukazanje Marije bude u ovakvom stanju. Pa vi ste na rubu građanskog rata! I u takvoj podijeljenoj biskupiji da se ukazuje Majka Božja, nemoguće.

Ja u potpunosti vjerujem biskupu Periću. Hercegovački slučaj moglo bi se razriješiti u kontekstu sveopće Crkve smanjenjem autonomije redova u odnosu na biskupe, pa bi se time riješilo i pitanje autokefalnih hercegovačkih franjevaca. Da, i baš bi Gospa došla da svojim ukazanjem ojača poziciju onih koji poriču sam episkopalni karakter Crkve.

Sukob fratara s biskupijom nije motiviran stvarima vjere, nego pitanjem uprave nad župama, koja je apsolutno u rukama biskupa, kojem su nadređeni Papa i Bog. Sve ostalo je hereza. Inače, fratri bi pravo na otpor biskupu imali jedino u slučaju da biskup upadne u herezu, a i tada bi morali biti krajnje obazrivi s obzirom na Crkveni Nauk, disciplinu i zapovijed ljubavi. Dakle, samo u slučaju nužne obrane (obrane vjere, a ne držanja župa, koje ionako drže isključivo po biskupovu ovlaštenju, a ne na osnovu nekog svog feudalnog prava) mogli bi otkazati poslušnost, i to tako da ne prekorače granice nužne obrane. U Hercegovini ništa od navedenog nije slučaj, osim što bi se poneka heretična tvrdnja dala pronaći među porukama što ih "vidioci" pripisuju Gospi. Primjeri: http://www.traditionalcatholic.info/medjugorje/

Vrh

PostPostano: Pon ruj 08, 2014 12:18 

mateaa je napisao/la:
pametnom dosta. AMEN

Ne, ti si iz župe Mostarsko-duvanjske biskupije udana u drugu župu Mostarsko-duvanjske biskupije. To što u jednoj župi služe fratri a u drugoj popovi, to je stvar Mons. Ratka Perića. U skladu sa svojim procjenama o potrebama Crkve, on to ima pravo mijenjati. O tome nema pravo procjenjivati ni fratar, ni pop, ni ti. U stvari, o tome nema pravo procjenjivati ni Majka Božja, jer to nije njena uloga, kao ni tvoja, niti ikojeg svećenika, fratra ili petrovca. Crkva je Crkva po tome što svaki član zauzima mjesto koje mu je Bog dao, zato i jest "mistično tijelo Kristovo". Sve ono što odudara od strukture tog Božanskog poretka, Svete hijerarhije (Efežanima, 4. poglavlje) samim time prestaje biti Crkva. Npr. zaređivanje žena za svećenice značilo bi ukidanje Crkve, ostao bi samo "vanjski oblik vjere". Isto tako, i pobuna fratara protiv biskupa u "obrani" nekih njihovih izmišljenih prava na župe ukida zapravo njihovu pripadnost Crkvi.

E sad, kad bi biskup počeo naređivati nešto što je suprotno vjeri, Crkvenom Učiteljstvu, imali bi fratri opravdan motiv za otpor. Npr. da biskup počne zaređivati žene za svećenice bio bi svakako opravdan razlog za odbijanje poslušnosti takvom biskupu, pa i biskupu Rima. Ako bi, s druge strane, biskup dopustio samo uzimanje djevojčica i žena za ministrante, to bi doduše ugrožavalo čistoću vjere, ali ne bi bilo dovoljan povod za iskazivanje neposluha.

Dužnost biskupa da vrši nadzorničku službu nad župnim svećenstvom je ne samo sukladna kanonskom pravu, nego samoj naravi Crkve i u skladu s Objavom. Zato je otpor fratara biskupu u ovom slučaju hereza.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 08, 2014 12:37 

sara je napisao/la:
Domenika je napisao/la:

Zar su osjećaji neko mjerilo?! Zar nije pravo mjerilo vjere dobar život i poslušnost zakonitoj Crkvenoj vlasti? Zar biskup nije važan, zar riječ Crkvenog Učiteljstva ništa ne znači?

»Vrata Nebesa vrlo su niska – samo ponizni mogu ući kroz njih.«
— Sv. Elizabeta Seton (1774. – 1821.)

Vrh

PostPostano: Pon ruj 08, 2014 12:39 

mateaa je napisao/la:
pametnom dosta. AMEN

Sotona može miti sve izuzev jednoga - ne može biti poslušan. Pametnom dosta.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 109  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata