Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 03, 2026 22:03

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Sri stu 05, 2008 18:05 

:wink: Prva u Samatovcima je jako loš uradak. Djeluje kao neka kuća u neokolonijalnom stilu.
Jako mi se sviđa nova športska arena u Laništu u Zagrebu. To bi bila lijepa crkva!

Vrh

PostPostano: Sri stu 05, 2008 18:43 

angelus je napisao/la:
Jako mi se sviđa nova športska arena u Laništu u Zagrebu. To bi bila lijepa crkva!

U neku ruku će to tako i biti jer će se u njoj, sigurno održavati Karizmatski seminari na kojima se slavi i sv. misa. Dakle poslužiće i za te svrhe. :wink: :lol:

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2008 09:39 
Administrator

Nakon jučerašnje mise župnik je spomenuo tu temu i rekao da se njemu ovaj drugi model crkve u Udbini više sviđa, da je više katolički.
Ali po meni taj slučaj nije najbitniji, ima puno važnijih stvari.
Naime, odmah nakon toga župnik je zatražio doprinose za novi reljef u crkvi od 23000kn, kojeg još nije u potpunosti isplatio.
Tu je problem, umjetnik koji je istinski vjernik treba se pripremati za takvo djelo molitvom, a ne gledati kako će zaraditi, ovo je ze mene duhovni kič. Problem je kad crkve, i arhitekturu i ostalu umjetnost ne rade vjernici koji daju sve od sebe i to svoje vrijeme poklanjaju Bogu, nego biznismeni.

Vjernici će naravno platiti taj iznos, ali takva djela ja ne smatram nadahnutim.
A opet postavlja se još jedno pitanje, za koga se sve to radi i svečano uređuje crkva kao posvećeno mjesto, ako se euharistije služe po dvoranama?

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2008 13:42 

:wink: Ovo što je taj tvoj župnik rekao za novi projekt crkve u Udbini da je katoličkiji, podsjetilo me na nešto slično. U školi sam, već davno, nastavniku likovnog rekao kako bi bilo dobro kad bi s djecom napravio jaslice za školu, na što mi je on odgovorio kako bi taj dječji uradak bio svojevrsna profanacija sakralnog. Odmah sam shvatio da je za njega sakralno kič koji je opće prihvaćen kao nešto što spada u domenu crkvenog likovnog izraza.
Ta imitacija crkvice sv. Križa je jeftina kulisa koja s umjetnošću nema nikave veze i upravo s toga je preskup projekt jer će to neki likovno pismeniji biskup dati srušiti i početi iznova gradnju. - Ako će ikada takav na ovim prostorima uopće postojati.
Dosta sam pesimističan u tom pogledu.

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2008 21:59 

Giovi je napisao/la:
... umjetnik koji je istinski vjernik treba se pripremati za takvo djelo molitvom, a ne gledati kako će zaraditi, ovo je ze mene duhovni kič. Problem je kad crkve, i arhitekturu i ostalu umjetnost ne rade vjernici koji daju sve od sebe i to svoje vrijeme poklanjaju Bogu, nego biznismeni.

Slažem se s tobom, i moja razmišljanja idu tim smjerom.

Međutim, nije samo u arhitekturi vjera u sjeni umjetnosti. Danas navečer je Htv donio vijest predstavljanju novog izdanja Biblije. Sve o tome imate na http://www.hrt.hr/index.php?id=76&tx_ttnews[tt_news]=20381&tx_ttnews[backPid]=75&cHash=e0f96b0b3a a ja ću prenijeti meni najzanimljivije dijelove:

U Zagrebu je predstavljena jedna od najluksuznijih knjiga na našem tržištu. Riječ je o Bibliji po cijeni od 16.000 kuna, uz koju kupac dobiva i vlasnički list.

Tisuću petsto numeriranih primjeraka od kojih će zadnji biti gotovi u siječnju rezultat su rada malih manufaktura u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Sloveniji, a u jednom radnom danu može nastati najviše 10 knjiga. Više od dvjesto primjeraka već je prodano institucijama i pojedincima.

Ovu više od 10 kilograma tešku knjigu kupac će dobiti i s parom pamučnih rukavica za listanje vrijednog biblofilskog izdanja i čuvanja zlatotiska na njemu.

Mislim da luksuz i vjera ne idu zajedno. Zašto se njena izrada bar nije povjerila domaćim majstorima i tako pomogla ekonomija te dobio pravi hrvatski proizvod. A ovo s rukavicama mi je stvarno pomalo dekadentno. Što vi mislite o tome?

Vrh

PostPostano: Pon stu 10, 2008 23:06 

A šta veliš onda na onog lika s rukavicama šta ide pored biskupa i nosi mu štap na misama?

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 00:02 

Živac je napisao/la:
A šta veliš onda na onog lika s rukavicama šta ide pored biskupa i nosi mu štap na misama?

Pa otkud nošenje štapa ima veze s umjetnosti. Ili i to trpi zbog toga jer koreografi zahtjevaju neke posebne korake i mimikriju.

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 00:04 

Ma štap je umjetničko djelo. Pa se ne smije primati bez rukavica. :) Osim biskupa, on ima posebnu privilegiju da tako vrijedan predmet može primiti bez rukavica. :)

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 00:36 

Živac je napisao/la:
Ma štap je umjetničko djelo. Pa se ne smije primati bez rukavica. :) Osim biskupa, on ima posebnu privilegiju da tako vrijedan predmet može primiti bez rukavica. :)

Pa sad da su rukavice samo zbog umjetničkog djela :wink: baš i nije istina :roll:

Vrh

PostPostano: Uto stu 11, 2008 07:33 

[
Citat:
quote="Živac"]Ma štap je umjetničko djelo. Pa se ne smije primati bez rukavica. :) Osim biskupa, on ima posebnu privilegiju da tako vrijedan predmet može primiti bez rukavica. :)
[/quote]

:wink: Ma, nema on privilegiju nego privilegij (hrv. izgovor), a nije niti privilegij nego služba. Osim toga, naši biskupi ne nose skupe pastirske štapove visoke umjetničke vrijednosti, nego kupuju u Rimu svoje mitre i baculume po povoljnoj cijeni u bezbroju onih trgovina oko Vatikana, pa ti takav rastavljivi baculum stoji između 50 - 100 eura.
A to s rukavicama je relikt prošlosti, znak otmjenosti.... Možda nekad stvarno nije bilo zgodno da se skupocjena umjetnička djela primaju znojnim rukama.
Zapele su ti rukavice, a ostali ornat? Istina, kler nam je obučen šareno i kričavo i tu, mislim predvodimo. Misna odijela u trečem svijetu jesu šarena, ali su u skladu s njihovom etno-kulturom, a naše svećenike oblače časne sestre koje sirote niti nisu čule za primjenjenu umjetnost, a da otkaju koju misnicu po uzorcima koje su tkale dok su podno Velebita bijelo stado pasle i pivale. '' Dođi dragi do večera...'' a kako on ne dođe eto ih tu di jesu - hvala Bogu, samo nije dobro da se stide divnih radova svojih baka, pa im je uzor Dolac (za one koji znaju gdije je to u Zgb-u).
Ili možda misliš da bi trebalo radikalno odbaciti misna i ostala liturgijska ruha, pa se oblačiti kao ostali laici; koji su imućniji u butiku, a siromašniji na Dolcu?

Vrh

PostPostano: Sri stu 12, 2008 02:51 

Čovjek se ovdje više ne smije ni šaliti da neki ne puknu. :roll:

A možda ipak ima razloga zašto ta šala tako pogađa u živac? ;)

Vrh

PostPostano: Sri stu 12, 2008 07:11 

Živac je napisao/la:

Ajde Živac pa tema je vjera u sjeni "umjetnosti" (ne umjetnosti) a ne psihoanaliza zašto kako reagira.

Vrh

PostPostano: Sri stu 12, 2008 07:20 

Citat:
Živac je napisao/la:

:wink: Da si smirenije pročitao moj post vidio bi da se i ja samo šalim.
U šali postoji jedno važno pravilo: ako se već šališ (naravno na tuđi račun), onda jednako tako treba šalu i primiti na svoj račun. :lol: :lol: :lol:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata