sara je napisao/la:
Ignisardent je napisao/la:
sara je napisao/la:
Je li ti možda zbunjujuće što ti imaš šablonu u koju bi se papa trebao uklopiti? Svaki je papa osoba za sebe i ima svoje vlastitosti. Važno je kako se odnosi prema nauku Crkve, a ne prema željama i impresijama bilo koga. Nije se rodio tko je svijetu ugodio!
Bravo Sara. Tako razmišlja pravi katolik - važno je kako se tko odnosi prema Nauku. Sve ostalo je nebitno.
Čitam što si iznad napisao pa zaključujem da su ti mediji izvor informacija. Ne znam koliko to može biti pouzdano. Toliko se već toga stavilo Papi u usta istrgnuto iz konteksta da bi se pokazalo kako to nije baš tako. Sjetimo se samo rečenice "tko sam ja da sudim" i njezine interpretacije.
Crkva nema poslanje svadit se sa svijetom, nego navijestiti Radosnu vijest o Božjoj ljubavi. A ljubav ne može biti nego pravedna i istinita. Ta cjelovitost mnogima smeta. Ljudi u drugoj "bračnoj" vezi - ja sama vidim koliko neki trpe. Zar Crkva nije majka? Ali mati kaže istinu, no s pažljivošću i traži načina kako pomoći.
Sve ovo što si gore nabrojio je meni vrlo upitno. Čitam papine propovijedi i ono što je napisao i nastojim čuti što kaže i ne interpretiram stvari, jer je interpretacija vrlo osobna. A to je ono što ti radiš - ne vjerujem da si dostatno i objektivno informiran o tome zašto je Papa smijenio ovog ili onog, imenovao ovog ili onog.
Filmić koje sam stavio u link sadrži riječi samog Pape osobno, pouzdano je da je to on, i nema tu smisla konstruirati neke kontekste, koji bi umanjili značenje "rehabilitacije" anglikanskih ređenja usprkos dosadašnjem stavu Crkve. Više sam puta citirao Papinu apostolsku pobudnicu Evangelii Gaudium, s obzirom na pitanje primata u odnosu Nauka i pastoralne prakse i potreba - to zaista nema veze ni s kakvim medijima. Komentara na taj tekst još uvijek nema, ali se stalno ponavlja da su mediji nevjerodostojni, kao da je baš sve što objavljuju neistina. I da Papa Franjo ne odstupa od Magisterija ni za jotu.
Što se tiče pričesti i razvedenih vjernika, omogućavanje pričesti za te vjernike neće se ticati samo njih nego na Crkvu u cjelini - jer će redefinirati, makar samo u praksi a ne i deklarativno/dogmatski, sakrament braka (jer pastoralna praksa će obuhvatiti i pitanje pričesti za vjernike koji nisu crkveno vjenčani, jer su u braku s nekatolicima ili nekršćanima, ili nisu još vjenčani ali žive u "braku bez braka"; kako njima uskratiti ono što je dopušteno razvedenima?), redefinirat će odnos Nauka i prakse, odnos pričesti i ispovijedi (jer će se u labavljenju dosad nedodirljivih normi promijeniti i senzibilitet vjernika, evo još jednog pastoralnog problema). Uostalom, ako rastavljeni trpe, trpe još i više i npr. homoseksualci, i ljudi sa svim mogućim poremećajima. Ako se jednom pomakne granica, tko će je ponovo postaviti.
Nema sumnje da Crkva "duguje" ljubav razvedenim vjernicima, ali tu istu ljubav, "pravednu" i "istinitu", duguje i svima ostalima, koji će biti jednako zahvaćeni tim redefiniranjima, jer razvedeni nisu neka posebna "crkva". Na žalost, ali tako je, ukidanje normi dovodi do tiranije prava, prava vjernika na pričest, a tamo gdje nema zakona ni milosrđe nema više smisla. Sve bi to trebalo uzeti u obzir, zajedno sa stvarnim trpljenjem razvedenih, ali čini se da prevladava stav onih koji se ravnaju isključivo potrebama pastorala jedne specifične skupine.
Krist je iz ljubavi i radi istine i pravde nazvao neke "okrečenim grobovima", izvana bijelim a iznutra punim truleži. I nije, kao da se zaboravlja, korio farizeje zato što su se pridržavali zakona. Cjelovitost pravedne i istinite ljubavi je u ovome:
"Preljubnici! Ne znate li da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu? Tko god dakle hoće da bude prijatelj svijeta, promeće se u neprijatelja Božjega" (Jakovljeva 4).
Što se tiče npr. biskupa Nunzija Galantina i njegovih izjava
http://www.ansa.it/english/news/2014/08 ... 40fad.html i
http://www.avvenire.it/Chiesa/Pagine/ga ... vieto.aspxPa zar je zaista moguće da su ANSA i Avvenire toliko neozbiljni i/ili zlonamjerni da su to sve samo tako izmislili? I kakva je tu interpretacija potrebna?
Ti kažeš da nije poslanje Crkve da se "svadi sa svijetom". E pa je.