Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 17:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Ned stu 16, 2014 14:11 

O ovoj vrsti ovisnosti se tako malo piše i to uglavnom površno.

Nažalost mnoge mlade ljude znam vidjeti kako utiču slušalice u uši, isključuju se iz svijeta i pojačavaju glazbu za koju se prave da samo oni čuju. Kažu da je to neko "sredstvo smirenja", ali zapravo prava istina jest da (pre)glasna glazba ima sasvim suprotan učinak. Ona potiče lučenje stresnih hormona i u tijelu izaziva pravu ovisnost, koja je često povezana s maštanjem i mislima, "bijegom u svoj svijet", pošto glazba ima izuzetnu moć utjecaja na predodžbe i misli. Pokušaj je to bijega od loših odnosa u stvarnom životu, osjećaja neuspjeha, krivnje, osjećaja slabijeg samopouzdanja, strahova i tjeskoba, kod nekih i depresije. No umjesto da takva glazba pomaže, ona čini odmor još stresnijim, a to se ne primjećuje sve do manifestacije prvih simptoma kao što su: zujanje u ušima, brzo kucanje srca, nesanica, razvoj probavnih smetnji, loše pamćenje, živčani slom...

U pitanju je i čovjekov odnos prema Bogu: traži li on utjehu i mir u svome Stvoritelju, ili se predaje lažnim snovima i ispraznostima, tj. hedonizmu nakon čega slijedi još jače razočaranje u život...

Imate li kakvih iskustava s tim?

Vrh

PostPostano: Ned stu 16, 2014 19:08 

Na početku faksa, napisala sam jedan esej baš na ovu temu jer mi je nepojmljivo bilo vidjeti toliko mladih sa slušalicama u ušima po tramvajima, ulici, menzi itd. Iako je to bilo vjerojatno manje nego danas. Tada sam se pitala bježe li ljudi od vlastitih misli i ispraznosti. U međuvremenu izašlo je još dosta sofisticiranih "izbjegavača stvarnosti" tako da je danas samo pitanje koji od njih izabrati u kojem trenutku, pa pokušati izbjeći sam sebe na cjelodnevnoj bazi.
Roditelji danas od malih nogu podržavaju izbjegavače stvarnosti kod djece jer im je tako jednostavnije izići na kraj s klincima u nekim nezgodnim situacijama. Npr. provela sam sate i sate s malcem prošli tjedan po doktorima, djeca postanu nervozna, dosadno im je, ali čarobni mobitel rješava sve. Nisam popustila, pa smo moj dječak i ja razgovarali o svemu i svačemu jer od dosade je morao smisliti nešto, pa makar pokrenuti teme koje nikad ne bi da je dobio igricu na mobitelu.
Ma nitko nije ni pokušao nečim drugim zabaviti dijete.
Dakle, popunjavanje praznine sadržajem bez sadržaja. Glasna glazba kao jedan od zaglušivača, opcija je koja će u nastavku odrastanja privući mnoge i iz te čekaonice.
U doba moga puberteta glasna glazba je bila dobar stimulans za subotnje generalno čišćenje uz hitove s Radio Splita :D

Vrh

PostPostano: Pon stu 17, 2014 16:29 

Dobar je ovaj izraz "izbjegavači stvarnosti"...

Koji je to paradoks: u ovo vrijeme kad je donekle mir i sigurnost, toliko ponuda, zabave na sve strane, show-programi, shopping centri sa dječjim igraonicama - a djeca nam bježe u mobitele i video-igrice, to je kao današnja nova droga...

Ovaj prividan "mir" bez Boga baš i ne zadovoljava ljudsku dušu.

Vrh

PostPostano: Ned stu 23, 2014 21:15 

Tema: Ovisnost o glasnoj glazbi.

Prije puno godina, dok sam bio maloljetnik i neobraćen, slušao sam glasnu rock glazbu. Bio sam zapravo ovisan. Često je treštalo iz muzičke linije. To se niti ne može zvati glazba nego buka.
Nakon obraćenja mogu sa sv. Franjom Asiškim reći da ono što mi je prije bilo slatko postalo mi je gorko i obratno. Danas više volim blagoslovljenu tišinu. Povremeno poslušam domaće ili strane pjevače koji se ne dreče i ne izvađaju "bijesne gliste" na pozornici da si podignem raspoloženje.
:D

Vrh

PostPostano: Sub stu 29, 2014 14:26 

pelegrin je napisao/la:

Prije puno godina, dok sam bio maloljetnik i neobraćen, slušao sam glasnu rock glazbu. Bio sam zapravo ovisan. Često je treštalo iz muzičke linije. To se niti ne može zvati glazba nego buka.
Nakon obraćenja mogu sa sv. Franjom Asiškim reći da ono što mi je prije bilo slatko postalo mi je gorko i obratno. Danas više volim blagoslovljenu tišinu. Povremeno poslušam domaće ili strane pjevače koji se ne dreče i ne izvađaju "bijesne gliste" na pozornici da si podignem raspoloženje.
[/color] :D

Hvala, Pelegrine, na ovom svjedočanstvu.
Moja priča je vrlo slična. I ja sam se prije puno godina navukla na glasnu glazbu, ali to nije bio rock, nego dance, rap i onaj komercijalni r'n'b koji je toliko podizao adrenalin da si mogao pasti u trans, a ipak je bio dosta melodičan i pjevan da na jedan svjetovan način ispuni dušu.. U početku me privuklo, mislim negdje u 6. ili 7. razredu što je to glazba uz koju se može plesati, a pošto se nisam bavila nikakvim sportom, tijelo je osjećalo potrebu malo se razonoditi. I to je bio dobar tempo: dnevno oko sat vremena ili sat i pol. I tu je bilo sve u redu dok nisam s vremenom počela osjećati "mentalnu ovisnost", u danima s previše učenja, nervoze i srednjoškolskog stresa, glazba mi je bila utočište, opuštanje i spas. Kakva tišina, ili molitva, ili meditacija... Onih dana kad je došla na red (zbog ostalih obaveza) tek u kasnu večer (oko 11 sati pa sve do ponoći kad sam išla spavati) polako je izostajao i ples i kretanje i ikakvi pokreti, a dovoljno je bilo samo da je dovoljno bučno za uši (da zaboravim što me sutradan čeka) i da se misli zatvore u neku lijepu maštariju.. U isto vrijeme počeli su se razvijati i različiti "simptomi": prekomjerna nervoza želuca, ubrzano kucanje srca, drhtavica, česte viroze, a i loš osjećaj u društvu i želja za samoćom. Kad bih otputovala negdje na odmor, navirale su mi izrazito tužne misli. Tada sam pomislila da mi je potrebno još više glasne glazbe, i tu se krug zatvorio... Sada to znam, ali prije nisam znala.

Tek kad sam počela moliti krunicu, polako sam ulazila na duhovnu razinu unutarnjeg mira, sigurnosti, pomirenja s nekim događajima iz prošlosti. I opraštanja drugima zbog kojih sam se često osjećala žrtvom... Ja sam zapravo sve do tada emocionalno opterećenje koje me gušilo rješavala bijegom u čudesan svijet glazbe, umjesto da ga predam Bogu i posvetim se Njegovoj volji.

Vrh

PostPostano: Sub stu 29, 2014 15:12 

Nisam nikad bio ovisan o nekoj vrsti glazbe, ali mi je jako interesantna što kažeš - da molitva može suzbiti ovisnosti o nekom tipu muzike.

Jel misliš i da je obratno isto moguće - da ovisnost o nekoj vrsti glazbe može udaljiti čovjeka ne od vjere, ali od molitve ili prakticiranja vjere? Ja mislim da postoje neke vrste muzike koje su isto ko i alkohol, štete u većim količinama, iako u manjima mogu biti ok.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sub stu 29, 2014 19:59 

Ignisardent je napisao/la:
Jel misliš i da je obratno isto moguće - da ovisnost o nekoj vrsti glazbe može udaljiti čovjeka ne od vjere, ali od molitve ili prakticiranja vjere?

Da!
Udaljiti od vjere ne, ali od molitve i prakticiranja vjere svakako! Od molitve udaljuje rastresenost, osjećaj da si opet pao protiv svoje volje jer si se slušajući glazbu zanio i potrošio vrijeme i osjećaj umora zbog iscrpljenosti tijela (uha), a od prakticiranja vjere udaljuje jer je navika slušanja glasne glazbe zapravo jedna sebična navika u kojoj ne misliš na druge, niti na svoje obaveze prema drugima, niti na Boga!
Srce je podijeljeno na dva dijela: na Boga i idola, i o tome su slično kao i o ostalim grješnim navikama stari crkveni oci i naučitelji koji su sastavljali Časoslov u jednom himnu zapisali ovu molitvu:

Pokori svaku požudu,
što silom na nas udara,
il' u srce se uvlači,
il' u krv već nam prelazi.

Ovo je tako lijepo napisano.
Ona "silom udara" jer osjećaš nagon koji je zapravo protivan i tvom razumu i tvojoj dobroj volji, znaš da je nešto besmisleno i loše, ali ipak to činiš. "U srce se uvlači" jer počinješ osjećati sklonost, "zaljubljenost", vežu te lijepe misli i primamljivost. A "u krv prelazi" naposljetku, biološkim rječnikom rečeno: tijelo se navikne na visoku razinu endorfina, hormona sreće, i adrenalina, koji je ustvari hormon stresa (u malim količinama poticajan, ali u većim poguban za živčani sustav). I tako jedna grješna navika naiđe na zid u čovječjem tijelu: u nemoći da se svjesno kontroliraju hormoni (jer Bog nas je takve stvorio), a crkveni su oci tako prekrasno zapisali da "požuda prelazi u krv".

Bilo je razdoblja kad sam se sama svojom moći htjela osloboditi te navike, Bogu sam tijekom korizme obećavala da ću se odreći toga. Odlučila sam ovo: kad poželim slušati glazbu, slušat ću je normalnom jačinom; kad se poželim razgibati, vježbat ću u tišini ili bez glazbe koja vodi u trans... I nisam uspjela. Pokušavala sam više dana tijekom korizme, opet ispočetka, ali bez rezultata. Niti jedan jedini dan nisam izdržala bez toga. Bila sam sama sobom razočarana i očajna...

Na ispovijedi me svećenik najprije pitao "Jeste li očistili svoje srce?". Nakon dva mjeseca kad sam priznala svoju rastresenost i nemoć u molitvi, rekao mi je da pred Boga smijemo doći sa svim svojim osjećajima, da se ne brinemo zbog njih, da dođem pred Boga i kad sam sretna i kad sam tužna i kad imam puno briga. Bog će me uvijek saslušati i primiti..

U Katekizmu sam tada našla:
"Redovita je teškoća naše molitve rastresenost. Može se odnositi na riječi i njihov smisao, u usmenoj molitvi; a može se, dublje, odnositi na Onoga komu se molimo, u usmenoj molitvi (liturgijskoj ili osobnoj), u razmatranju i u unutarnjoj molitvi. Krenuti u lov na rastresenost značilo bi upasti u njezine zamke, dok je dovoljno vratiti se svome srcu: rastresenost nam otkriva uza što smo priljubljeni, i to ponizno spoznanje pred Gospodinom treba da nanovo probudi našu veću ljubav prema Njemu, prinoseći mu odlučno svoje srce da ga očisti. Borba se vodi tu: u izboru Gospodara kojemu služiti."

I tada je polako počeo kraj i duhovne i tjelesne navezanosti.

Citat:
Ja mislim da postoje neke vrste muzike koje su isto ko i alkohol, štete u većim količinama, iako u manjima mogu biti ok.

Slažem se, ključ je u umjerenosti. Ovisnost se prepozna kad se na početku misli "bit će samo 5 minuta zadovoljstva", a to se protegne na dva sata izgubljenog vremena.

Vrh

PostPostano: Sub stu 29, 2014 20:27 

Da, taj endorfin i adrenalin su valjda i meni stvarali probleme 8) , dok sam bio mlad. Dobro se prisjetiti nekih stvari, i o napastima, a i ovo o molitvi i sabranosti što si napisala - borba nikad ne prestaje. Vrlo poticajno.

Jel klasična glazba isto potiče taj endorfin i adrenalin, kao što ih potiču pretpostavljam rock i slične vrste?

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Ned stu 30, 2014 13:57 

Ne, klasična glazba potiče serotonin koji smiruje. Isto tako i duhovna.
Osobito je Franz Schubert prepoznat kao "anti-stresni" skladatelj. A takva glazba liječi.

Na youtubu ono što se nudi pod "relaxing music" obično je novokomponirana new-age glazba sa zvukovima prirode.
Hipnotizirajuća je i ne-melodična, meni osobno nije baš podnošljiva niti smirujuća...

Ali zahvaljujući youtubu dostupna je postala malo poznata srednjovjekovna glazba kao što je ona sv. Hildegarde iz Bingena:
https://www.youtube.com/watch?v=Vteb5NZjTpg

Vrh

PostPostano: Ned stu 30, 2014 18:02 

adrijana je napisao/la:
Osobito je Franz Schubert prepoznat kao "anti-stresni" skladatelj. A takva glazba liječi.

Na youtubu ono što se nudi pod "relaxing music" obično je novokomponirana new-age glazba sa zvukovima prirode.
Hipnotizirajuća je i ne-melodična, meni osobno nije baš podnošljiva niti smirujuća...

Ali zahvaljujući youtubu dostupna je postala malo poznata srednjovjekovna glazba kao što je ona sv. Hildegarde iz Bingena:

Hvala ti na divnoj muzici! Kakvi divni muški anđeoski glasovi! Guštam!

Vrh

PostPostano: Pon pro 01, 2014 07:17 

Malo ženskog pjevanja https://www.youtube.com/watch?v=gmXhIT3fNRw

Vrh

PostPostano: Pon pro 01, 2014 15:49 

adrijana je napisao/la:

Hvala na linku, a još više na odgovoru. Baš sam jučer u podne bio u jednoj velikoj dvorani, vrlo akustičnoj, koja je odzvanjala glazbom u kojoj nije bilo serotonina, ali je bilo adrenalina i endorfina u izobilju. A bilo je i dvokoraka - ne znam kakve kemijske procese ta glazba potiče, ali znam da kod mene potiče neke sjećanja koja želim potisnuti, posebno u toj dvorani.

A bilo je stvarno glasno...

Vrh

PostPostano: Pon pro 01, 2014 16:11 

romanac je napisao/la:
adrijana je napisao/la:

Nije toliko bitno, ali tek da te ispravim da su to ipak ženski glasovi...

Ovo su npr. divni muški glasovi:
https://www.youtube.com/watch?v=JevsYwydBYs
(Čuj jasni glas odjekuje - bogoslovi Hercegovačke franjevačke provincije)

Isto nešto prigodno za dočašće...

Vrh

PostPostano: Pon pro 01, 2014 18:32 

adrijana je napisao/la:
romanac je napisao/la:
adrijana je napisao/la:

Nije toliko bitno, ali tek da te ispravim da su to ipak ženski glasovi...

Ovo su npr. divni muški glasovi:
https://www.youtube.com/watch?v=JevsYwydBYs
(Čuj jasni glas odjekuje - bogoslovi Hercegovačke franjevačke provincije)

Isto nešto prigodno za dočašće...

Hvala i za ove gušte. Ljepši su mi muški od ženski.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata