Barnaba je napisao/la:
Ignisardent je napisao/la:
... Barbi (i vi ostali kripto-modernisti na ovom forumu)...
Nedostojno je ovakvo gnusno vrijeđanje od nekoga tko se hoće nazivati katolikom. Možda ti doma sa "Barbi" častiš mamu i tatu, ali te ovdje molim da me oslovljavaš sa nickom koji nije kompliciran (poput tvog) i svrha mu je raspoznavanje. Druga, još gora stvar je što si me nazvao modernistom. Zapitaš li ti sebe tko te nadahnjuje na takva bezočna vrijeđanja?
Ja osobno nemem ništa protiv osoba koje se vjerski nađu u tradiciji ili bilo kom obliku katoličke duhovnosti sve dok te osobe ne upadnu u očite devijacije pa iz potrebe da budu u pravu počnu s vrijeđanjem i obmanjivanjem drugih te pri tome tako bezočno lažu. Takvih primjera je puno i nadilaze ovu temu pa ću iznijeti samo jedan. Npr. na jednom blogu koji se ne libi objavljivati gadosti stoji naslov "To nije masonsko-alienski solarij, pred time se treba moliti", a članak je sarkastična kritika dominikanskog muzejskog postava u Dubrovniku. Dakle, u svrhu opravdanje ili gađenja nečijeg umjetničkog ukusa, implicira se kako se u muzeju zapravo moli te da su izložene moći, a ne samo relikvijar?! Žalosno je što postoji konstantna i nasilna potreba za ocrnjivanjem svih koji ne misle kao oni.
sara je napisao/la:
romanac je napisao/la:
Da uistinu, "impresivna" galerija, vrlo "lako" ih je povezat s pastirima Kristova stada.
Isto tako pretpostavljam kako oni nikako nisu u spomenutom ženskastom kontekstu?
Nadahnuće za naziv "kripto-modernisti", odnosno "tko" me nadahnjuje za to?
Znam da stanje u Crkvi kakvo je danas, prvenstveno s obzirom na manjkavu vjeru kod mnogih svećenika, pogotovo prelata i kardinala, postupno klizi u pravcu onog što nazivamo modernizmom. Postoji u Crkvi "ljevica" (npr. oni koji dijele stavove portala Križ života) kao što postoji i tradicionalistička "desnica", i obje imaju svoje sljedbenike i u najvišim vrhovima Crkve. S tim da su "desni" u defanzivi i, sudeći po svemu, ne daleko od poraza. Postoji, uz još neke nijanse, i "via media" - stav da je stanje kakvo jest optimalno, i zatvaranje očiju pred očitim primjerima apostazije među ljudima koji imaju ključne i odlučujuće pozicije. To je stav kojim se svaka kritika nevjere prema Učiteljstvu proglašava nevjerom prema Crkvi, i inzistira se na šutnji. Taj stav, koji otvara put krivovjerju nametanjem krivo shvaćene vjernosti hijerarhiji, je modernizam bez stvarnog pristajanja uz modernizam. Kripto-modernizam je krivi izraz, ispravnije bi bilo reći "nesvjesni" modernizam. Jednostavno, posljedice onog što zastupate neće biti onakve kakve mislite da će biti.
I nisam to rekao da bih nekog uvrijedio, a ako ima uvrijeđenih, još jednom isprike svima, i tebi Barnaba. Ali lagao bih kad bih rekao da nisam bio u pravu.
Vjerujem da su izjave Pape Franje, koje su postale meta kritika tradicionalista i konzervativnih ne-tradicionalista, iznuđene pritiscima iznutra i izvana, i da zapravo ne možemo znati što točno Papa misli, jer se ne usudi reći. ALi i te izjave, kakve jesu, predstavljaju stav nekih u Crkvi koji su dovoljno moćni da ih plasiraju kao prevladavajući stav.
Moje pitanje Vama je: kako biti vjeran crkvenom vodstvu, kad vjerujete da je u šakama ljudi koji su apostati? Ne Papa, nego oni koji djeluju iz pozadine, uz podršku izvan redova Crkve.
Odgovor na "tko" - ja bih dao isti odgovor kao i ti Barnaba - tko tebe nadahnjuje? Nisam manje vjeran od tebe, samo što mislim da ti vidiš činjenice u krivom svjetlu.