Giovi je napisao/la:
Adrijana, nisam razumio što si htjela reći, možda da trebamo stalno uzdržavati Crkvu pa onda ne bi bile potrebne takse, ili?
Moj post se nadovezuje na Sarin, jer neki vjernici uistinu ne doprinose ništa unatoč luksuznom životu, a to je grijeh pred Bogom.
Takvi niti nemaju grižnju savjesti nego se često bestidno primaju u kolo s onima koji govore da su davanja za Crkvu "harač".
Kako smo daleko od evanđelja i života prvih kršćana koji su u zajednici dijelili sve, kako smo daleko od Isusovih riječi bogatom mladiću koji je rekao "sve sam zapovijedi vršio, što mi je činiti" - "prodaj sve što imaš i pođi za mnom" - "kako je teško bogatašima ući u kraljevstvo nebesko"... Ili ona Isusova pohvala udovice koja je za hramski dar dala najmanje, ali SVE što je imala, pa je zapravo u Božjim očima dala najviše.
Vjerujem da je zabunu kod mnogih izazvala ona Papina izjava, dovoljno je bilo samo gledati TV ili čitati novine pa biti izmanipuliran. 24sata su npr. 25. 11. na naslovnicu stavili tekst "Naši župnici protiv Pape - I dalje ćemo naplaćivati mise i krštenja" (!!). Don Anđelku Kaćunku su dopustili da kaže da "dar na misi ima simboliku žrtve", ali dalje nisu išli u teološko opravdanje niti misnog dara niti doprinosa Crkvi, već su samo Papi u usta stavili da je to "sablazan".
Taksa zapravo nije taksa, već žrtveni dar - prinos Bogu za molitve i nakane, a uzdržavanje Crkve zapravo nije uzdržavanje Crkve, nego dio naše plaće (zarade) koji pripada Bogu i siromasima...