Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:00

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub sij 03, 2009 11:18 

zdrave je napisao/la:
Amare, eee, kad bi barem tako reagirali/gledali na stvari svi oni "stari vozači" na cesti što vodi k Bogu!
A oni, umjesto da se raduju što je nova duša ucijepljena u Kristovo Tijelo - oni mrče i brundaju: "Vidi ga/ju - sad se pravi svecem, a ja JAKO DOBRO znam što bijaše prije"!" Ili nešto stariji(znam ih nekoliciju): "Gdje je taj ili ta bio/bila dok sam od komunjara trpio svašta"?!
.
Amare, sreća tvoja pa ne živiš i Pavlovo vrijeme i sredini, zar ne? (((:
Bog te blagoslovio, i vodio ljepšim putovima!

Siguran sam da tako gleda samo manji dio onih koji idu u crkvu. Mada moram priznat da i meni samome nije baš drago vidjeti nekdašnjeg komunista (ne mislim na Z. Tomca, nego općenito) kako "liže oltar", a nekad je brojao koliko ljudi ide na misu.

U svakom slučaju namjere svakog obračenika (dali je njegovo obraćenje iskreno ili samo na "farizejskoj" razini) zna dobri Bog i jedini On može suditi koliko je čije obraćenje iskreno.

Obračenik je jedna velika milost i veliki grumen soli za cijelu zajednicu.

Vrh

PostPostano: Sub sij 03, 2009 17:39 

:wink: Vjera je u svemu posebna biljka - vrlo osjetljiva i nepredvidiva.
Kako je područje vjere duša čovjekova, teško da bi ju itko mogao dokučiti.
Stoga se načelno tuđa vjera ne prosuđuje! To je posao Stvoriteljev.
Ako bolje poznajete osobu koja je doživjela obraćenje ili ''obraćenje'' moći ćete vidjeti njezine plodove i po njima razaznati o kakvom se obraćenju radi.

Vrh

PostPostano: Sri sij 07, 2009 17:27 

zdrave je napisao/la:
Amare, eee, kad bi barem tako reagirali/gledali na stvari svi oni "stari vozači" na cesti što vodi k Bogu!
A oni, umjesto da se raduju što je nova duša ucijepljena u Kristovo Tijelo - oni mrče i brundaju: "Vidi ga/ju - sad se pravi svecem, a ja JAKO DOBRO znam što bijaše prije"!" Ili nešto stariji(znam ih nekoliciju): "Gdje je taj ili ta bio/bila dok sam od komunjara trpio svašta"?!
.
Amare, sreća tvoja pa ne živiš i Pavlovo vrijeme i sredini, zar ne? (((:
Bog te blagoslovio, i vodio ljepšim putovima!

Zdrave, nisam najbolje skužila kaj znači "i Pavlovo vrijeme i sredini, zar ne?"
U Crkvi sam doživjela samo lijepa iskustva i od vjernika i od svećenika (a jedno sam vrijeme podosta "brijala" po mnogim crkvama u većim gradovima HR). Sad sam se skrasila u jednom malom mjestu u kojem župnik sve pozna, živim u specifičnoj obiteljskoj situaciji- i opet- mogu reći samo lijepe stvari za svog župnika, iako je izuzetno konzervativan i od početka ga nisam najbolje skužila... čak sam se osjetila i povrijeđenom u jednom času... veći mi je problem jedna osoba iz moje najbliže okoline koja uopće ne razumije što to ja hoću i živim, što to govorim- iz kojih pobuda, čak me doživljava kao čudaka ili farizeja... :D da mi nije tako blizu, ne bih se osvrtala. Ali kako kaže moj dugogodišnji ispovjednik- zahvaljuj Bogu na toj osobi- zbog nje možeš postati Bogu milija... što je veći križ, Bog je bliži, zar ne? :wink:

Vrh

PostPostano: Sri sij 07, 2009 20:13 

Da, u Pavlovo vrijeme - "...i u (njegovoj) sredini".
.
Amare, ne zamaraj se ako te netko ne razumije.
Vjeruješ li da te razumije Isus - to je važno!
.
Preporuka, poveži se s nekime i uključi u župsku aktivnost!
(vidi:
http://www.katolici.org/kolumne.php?act ... i&id=14032
i:
http://www.katolici.org/kolumne.php?act ... i&id=13400

Vrh

PostPostano: Uto sij 27, 2009 08:19 

Veliki grijeh ljudi je da se obracenje moze uciniti u svakom casu, a ne cini se.
Za iskreno pokajanje nikada nije kasno.

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2009 18:06 

Amare je napisao/la:
Ali kako kaže moj dugogodišnji ispovjednik- zahvaljuj Bogu na toj osobi- zbog nje možeš postati Bogu milija... što je veći križ, Bog je bliži, zar ne? :wink:

Jako je dobro imati dobrog ispovjednika, koji ti između ostalog, može dati ovako dobar savjet.

Evo još jednog primjera mogućeg obraćenja, kako je to donio Večernji list :
Gotovčevi burne svađe zamijenili molitvom
Moja Simonica i ja osjećamo se super. Slažemo se odlično, u našem životu osjeća se velika promjena. Najzaslužniji za to je fra Zvjezdan Linić, koji nam je kroz duhovnu obnovu, na koju smo otišli poslije Farme, u život donio blagostanje – kaže Ante Gotovac dok sa suprugom i suradnicima završava posljednje pripreme za subotnje predstavljanje njezina albuma “Vrijedno grijeha” u primoštenskoj Aurori.

Neki su nas slali k alternativcima, ljudima koji skidaju uroke, ali ja sam rekao: “Ne dolazi u obzir, mi smo kršćani i jedino pomoć možemo potražiti od Boga, kroz molitvu”.

Kako gledati na to?
Ja bih rekao sva sreća da im vlč Sudac nije održao duhovnu obnovu jer mogu zamisliti komentare, iz nekih teoloških, crkvenih krugova. I drago mi je da su otišli na dugovnu obnovu kod fra Zvjezdana i dao Bog da to urodi bogatim duhovnim plodovima za spas njihovih duša.

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2009 18:50 

Ja mislim da za onoga koji ima iskrenu namjeru živjeti životom kršćanina, obraćenje jednog grešnika može biti samo razlog za radost, da se kroz to može isto dobiti poticaj za učvrstiti vlastitu vjeru, jer ako je Bog moćan dovesti u Crkvu nekoga tko Ga je odbacivao i na neki način progonio cijeli svoj život, što tek može napraviti u životu onoga koji je cijeli život u Crkvi.

Život u Crkvi nije ništa drugo do put obraćenja za onoga koji je u Crkvi cijeli život i za onoga koji ranije u Crkvi nije bio, samo što je onima koji su tu cijeli život moguće lakše na tom putu ostati, jer smo nestalni i neka iznenadna oduševljenja znaju brzo proći.

Što se tiče konkretnog Zdravka Tomca, meni je poniznost javno iznositi da si bio u zabludi, a to može samo onaj koji je duboko svjestan je Bog dotakao. Ne vidim da bi njemu na bilo potrebno javno iznositi nešto takvo ukoliko to nije istina, pa i na njegovim istupima se, po mom sudu, vidi iskrenost.

Emisija NU2 i njezin voditelj su priča za sebe, pogledate samo izbor posljednje gošće i silno podilaženje samog voditelja, a i dežurnih odašiljatelja SMS poruka, pa ta ženska osoba je tjedan dana prije te emisije na jednom društvenom događaju primjerenom njezinom intelektualnom nivou (modna revija isl.) izjavila da bi ljubavnim parovima u Hrvatskoj bilo bolje da nedjeljom ostaju kod kuće i uvježbavaju poze u seksu, umjesto da idu u crkvu. To nam je doista intelektualni nivo i književni um vrijedan toga da se njezine umotvorine (a i umotvorine dotičnog voditelja) stave kao uzor pred ovaj narod :?:

Vrh

PostPostano: Čet pro 04, 2014 15:55 

http://katalog.kgz.hr/pagesResults/bibl ... =370001367

Zdravko tomac - je prije pet godina izdao i "nastavak " knjige OBRAĆENJE
ja je nisam ranije primjetio i čitao...počeo sam je od prekjučer čitati...zanimljiva je , milsim bolja od knjige Obraćenje

Inače Tomca jedinoga cijenim kao političara od svih bivših komunista, članova SKH
on je jedini iskreni socijaldemokrat , netotalitarac ... ako nije evv. bio prije, zadnjih godina sigurno jest
mislim da se obratio...vidi se iz njegovog političkog djelovanja njegov veliki napredak prema čovjeku koji voli svoj narod-naciju, svoju državu i koji postaje tradicionalist i rodoljub do srži...možda i bolji od mnogih desničara

u prvoj knjizi Obraćenje dosta je bio navezan na psihoanalizu, Junga i druge psihijatre(psihologe)
tu mu je dr. biskup Perić na predstavljanju knjige u mostaru ukazao na neke teološke pogreške i lutanja koje je primjetio u knjizi
u toj knjizi tomac se više "dotica" filozofa, psihijatara , a puno manje teologa , crkvenih otaca, tj. teologije i katoličkog nauka
biskup Perić mu je tu sa razlogom prigovarao ...jer tomac je kroz svjedočenje svog obraćenja iznosio neke teze , u biti hereze...teze koje nisu u skladu s naukom KC

OVA nova knjiga je mali odmak od toga ( čini mi se), tomac tvrdi da je malo bolje proučio katolički nauk, pogotovo Stari zavjet ...kojega je u prvoj knjizi zanemario i bio potpuni početnik
on je tvrdio da Bog novog i sraroga zavjeti nije isti Bog...da se Bog poslije utjelovljenja kroz Krista promijenio isl. hereze...

uglavnom čini mi se da je sada zreliji, ali isto ne prihvaća do kraja iznesene kritike ...kolko sam uspio vidjeti u prvih 50 strana knjige
izgleda da njemu još ne sjedaju neke stvari u potpunosti...ali nije za zamjeriti...tu su neka teška teološka pitanja ( oko milosti i slobodne volje, pitanje nužnosti postojanja zla ,grijeha isl.

da li je netko još čitao / ili trenutno čita/ ovu njegovu noviju knjigu: Hvalospjev ljubavi : kultura života nasuprot kulturi smrti
šta mislite o knjizi i Tomčevom obraćenju?

Vrh

PostPostano: Čet pro 04, 2014 22:54 

Zašto ne? Pa nema nitko monopol na Boga. Niti svećenici.
Evo ja kao laik nedavno sam pričao sa jednim svećenikom koji ne zna da Adam i Eva nisu istjerani iz Raja zbog toga jer su jeli sa drveta znanja. Mislim...ni on pa niti nijedan vjernik ili papa nema monopol na Boga.

Vrh

PostPostano: Pet pro 05, 2014 00:52 

the L je napisao/la:
Evo ja kao laik nedavno sam pričao sa jednim svećenikom koji ne zna da Adam i Eva nisu istjerani iz Raja zbog toga jer su jeli sa drveta znanja. Mislim...ni on pa niti nijedan vjernik ili papa nema monopol na Boga.

Kakav monopol na Boga? U kontekstu čega to govoriš o monopolu?

I da - zašto su Adam i Eva istjerani iz raja?

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pet pro 05, 2014 01:28 

Jer su htjeli jesti sa drveta života i smrti i postati besmrtni.

Vrh

PostPostano: Pet pro 05, 2014 09:56 

the L je napisao/la:

šta misliš o obraćenju dr. Z.Tomca?

Vrh

PostPostano: Pet pro 05, 2014 10:54 

the L je napisao/la:
Jer su htjeli jesti sa drveta života i smrti i postati besmrtni.

A kao čovjek nije besmrtan?!

Vrh

PostPostano: Pet pro 05, 2014 13:24 

Postanak 3,22 Zatim reče Bog: "Evo, čovjek postade kao jedan od nas - znajući dobro i zlo! Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!
Postanak 3,23 Zato ga Jahve, Bog, istjera iz vrta edenskoga da obrađuje zemlju iz koje je i uzet.

Vrh

PostPostano: Pet pro 05, 2014 16:44 

Ignisardent je napisao/la:
the L je napisao/la:

Kakav monopol na Boga? U kontekstu čega to govoriš o monopolu?

I da - zašto su Adam i Eva istjerani iz raja?

pa ja mislim da su istjerani iz Edena jer su sagriješili i tada je na svijet preko njihovog grijeha došla i smrt,a pošto je u Edenu bilo i drvo života (koje po meni simbolizira Isusa) Bog im nije mogao dopustiti da jedu sa toga drva jer bi onda postali opet besmrtni znači živjeli bi zauvijek u istočnom grijehu i u svim mukama koje im neposvećeni život nosi

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata