Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 12:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 47 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub pro 06, 2014 22:43 

the L je napisao/la:
Giovi je napisao/la:
the L je napisao/la:
Krivo postavljaš pitanja.
Ne trebamo se pitati tko je Bog? Već što je Bog?
(...)
Sine, svi narodi na svijetu su uvijek se pitali što je Bog a ne tko je Bog.
Počevši od starog Egipta.

Postoji li jedan razlog zašto ne bismo pitali što umjesto tko?
Osim tvog straha.

U osnovama katoličke vjere je da je Bog osoba, osoba koja se nama objavila, bez tog stava se ne može biti katolik.

Ja sam išao na vjeronauk od osnovne. I nikad to nisam čuo. Časna koja nam je držala vjeronauk je rekla da se zapitamo što je to Bog!
Jel imaš neki pasus iz Biblije ili neki link čime to možeš potkrijepiti?

Si siguran? Bog je netko, odnosno on je zajednica triju osoba i to ispovijedamo svaki put kad se prekrižimo. Ako to ne znaš, nisi ni deist, a kamo li katolik.

Vrh

PostPostano: Sub pro 06, 2014 22:58 

teo je napisao/la:
slažem se da se je jedan pad dogodio prije Adamovog ali zlo nije postojalo prije nego što je Adam stvoren Lucifer je pao za Adamovog života .

Oprosti, ali koji crkveni otac ili svetac to tvrdi?
Pad se dogodio prije, ali za Adamova zivota?
Ostadoh zatecen.

Dali za ovo sto si napisao imas neki konkretan spis ili je to tvoje proizvoljno misljenje/tumacenje?
Oprosti ali mi se cini pomalo povrsno.

teo je napisao/la:
U Ezekielu 28,12-28,15 vidimo da je sotona bio u Edenu kao stražar

Da, ali kojem Edenu? Kako ga onda iz toga Edena baca "dolje na zemlju" (Ez 28,17)?

teo je napisao/la:
a u knjizi postanka vidimo i da je 6 dan sve bilo dobro -Postanak 1,31 Kad vidje Bog sve, što je bio učinio, nađe to za veoma dobro. I postade večer, i postade jutro - šesti dan.

Pa sve sto Bog cini je "dobro". Dobro se odnosi na Bozje stvaranje.

teo je napisao/la:
znači Adam i Eva su već bili stvoreni i zla još nije bilo.

Taj izkljucak izvlacis iz prethodne pretpostavke koju trebas "dokazat".

teo je napisao/la:
Dakle zlo je došlo na svijet isključivo Adamovom krivnjom

Zar nije gmizavac bio vec na jabuci (na svijetu), cekajuci da Adama navede na grijeh?

teo je napisao/la:
Rimljanima 5,12 Zato kao što po jednome čovjeku uđe u svijet grijeh, i po grijehu smrt, i tako smrt prijeđe na sve ljude, jer svi sagriješiše)

Naravno, Adamovom krivnjom , pa onda prelazi na citav ljudski rod, koji od tuda vuce svoju gresnu narav i "istocni grijeh".

-Sotonin pad znaci morao se dogodit nakon stvaranja andela a prije Adamova kusanja. Ali nigdje ne pise da je to prije ili poslije stvaranja svijeta.

Kako onda objasnjavas da je sotona nakon pada imao pristup pred Gospodinom?

Job 1
6 A dogodi se
jednoga dana,
te dođoše
sinovi Božji i
stupiše pred
Gospoda. I
Sotona se
pojavi među
njima.
7 I Gospod
upita Sotonu:
"Odakle
dolaziš?"
Sotona
odgovori
Gospodu:
"Prohodio
sam zemljom
i putovao po
njoj."

Tada nije bio cuvar, vec je zbacen...pa onda analogija iz koje izvlacis zakljucak -na osnovu toga sto je bio cuvar Edena (kerubin) i dok je sve bilo dobro, ne znaci da su Adam i Eva stvoreni i da zla kako kazes nije bilo.

Vrh

PostPostano: Sub pro 06, 2014 23:40 

the L je napisao/la:
(...)

Osim tvog straha.

Nominativ: tko?-osoba ili sto? -stvar, pa mi se cini da ti krivo postavljas pitanja.

Ti su se ljudi zvali poganima i klanjali kipovima (stvarima)...pocevsi od starog Egipta.

Postoji razlog i zove se Katolicka Crkva, koja cuva puninu objave Isusa Krista koji nam se objavljuje kao osoba. Onaj tko je katolik trebao bi vjerovati u ono sto naucava KC inace nije katolik.

Nadalje Bog ne samo da je osoba vec: jedan Bog a TRI Bozanske Osobe. Svakako otajstvo...ali stvarne su to osobe.
Jel u suprotnom molitva ne bi bila razgovor s Bogom, vec nesto imaginarno/izmisljeno...znaci patoloski poremecaj ako izmisljas susrete sa ljudima (koji se moze tolerirat samo kod male djece, kod odraslih se vec lijeci). Tako da je ovo razmisljanje blisko ateistima koji kazu vjernici umislja
ju i mole se necemu STO ne vide...pa su puni razumjevanja za nas... A agnostici su blizi tom tvom shvacanju, jel oni dopustaju da postoji Bog NESTO...ali se ne mogu odlucit...opet STO je to. To su vecinom intelektualci koji imaju misljenje o svemu, a ovdje su evo neodlucni.

Tako da se bolje trudi Boga upoznat, pa ce ti On pomoc da ga i spoznas...onoliko koliko mozes, jel sve je Njegova Volja.
:DD

Vrh

PostPostano: Ned pro 07, 2014 00:07 

SlijepiPutnik je napisao/la:
teo je napisao/la:
slažem se da se je jedan pad dogodio prije Adamovog ali zlo nije postojalo prije nego što je Adam stvoren Lucifer je pao za Adamovog života .

Oprosti, ali koji crkveni otac ili svetac to tvrdi?
Pad se dogodio prije, ali za Adamova zivota?
Ostadoh zatecen.

Dali za ovo sto si napisao imas neki konkretan spis ili je to tvoje proizvoljno misljenje/tumacenje?
Oprosti ali mi se cini pomalo povrsno.

teo je napisao/la:
U Ezekielu 28,12-28,15 vidimo da je sotona bio u Edenu kao stražar

Da, ali kojem Edenu? Kako ga onda iz toga Edena baca "dolje na zemlju" (Ez 28,17)?

teo je napisao/la:
a u knjizi postanka vidimo i da je 6 dan sve bilo dobro -Postanak 1,31 Kad vidje Bog sve, što je bio učinio, nađe to za veoma dobro. I postade večer, i postade jutro - šesti dan.

Pa sve sto Bog cini je "dobro". Dobro se odnosi na Bozje stvaranje.

teo je napisao/la:
znači Adam i Eva su već bili stvoreni i zla još nije bilo.

Taj izkljucak izvlacis iz prethodne pretpostavke koju trebas "dokazat".

teo je napisao/la:
Dakle zlo je došlo na svijet isključivo Adamovom krivnjom

Zar nije gmizavac bio vec na jabuci (na svijetu), cekajuci da Adama navede na grijeh?

teo je napisao/la:
Rimljanima 5,12 Zato kao što po jednome čovjeku uđe u svijet grijeh, i po grijehu smrt, i tako smrt prijeđe na sve ljude, jer svi sagriješiše)

Naravno, Adamovom krivnjom , pa onda prelazi na citav ljudski rod, koji od tuda vuce svoju gresnu narav i "istocni grijeh".

-Sotonin pad znaci morao se dogodit nakon stvaranja andela a prije Adamova kusanja. Ali nigdje ne pise da je to prije ili poslije stvaranja svijeta.

Kako onda objasnjavas da je sotona nakon pada imao pristup pred Gospodinom?

Job 1
6 A dogodi se
jednoga dana,
te dođoše
sinovi Božji i
stupiše pred
Gospoda. I
Sotona se
pojavi među
njima.
7 I Gospod
upita Sotonu:
"Odakle
dolaziš?"
Sotona
odgovori
Gospodu:
"Prohodio
sam zemljom
i putovao po
njoj."

Tada nije bio cuvar, vec je zbacen...pa onda analogija iz koje izvlacis zakljucak -na osnovu toga sto je bio cuvar Edena (kerubin) i dok je sve bilo dobro, ne znaci da su Adam i Eva stvoreni i da zla kako kazes nije bilo.

Pa čitajući knjigu postanka sam došao do tog zaključka da sotona još nije pao kad su Adam i Eva bili stvoreni i dalje u Ezekielu 28,13 vidimo da je on bio u Edenu dobar jedno vrijeme a u Postanku 2,9 vidim da Eden još nije bio dovršen kad je Bog tamo stavio Adama.Što se tiče pada ne bih rekao da je to bio pad kao npr.kad netko padne sa nebodera na zemlju nego recimo pad u prenesenom značenju kao duhovni pad ali po Svetom Pismu se daje naslutiti da je on i dalje bio prisutan u raju ili je povremeno imao pristup a trenutak kad je bio istjeran iz raja se dogodio nakon Isusova rođenja.Naravno ako je vjerovati redoslijedu događaja opisanih u Otkrivenju 12.10.I imaš pravo nigdje ne piše kada se dogodio sotonin pad ovo je samo moje razmišljanje na temelju onoga što sam zaključio čitajući Bibliju

Vrh

PostPostano: Ned pro 07, 2014 09:22 

the L je napisao/la:
Giovi je napisao/la:
the L je napisao/la:
(...)

Osim tvog straha.

U osnovama katoličke vjere je da je Bog osoba, osoba koja se nama objavila, bez tog stava se ne može biti katolik.

Ja sam išao na vjeronauk od osnovne. I nikad to nisam čuo. Časna koja nam je držala vjeronauk je rekla da se zapitamo što je to Bog!
Jel imaš neki pasus iz Biblije ili neki link čime to možeš potkrijepiti?

Da li je the L manipulator koji iza sličice trojedinog Boga Isusa Krista trola Božje ime?

(Pnz 5,6.11) Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.

(Mt 11, 25-27) U ono vrijeme reče Isus: "Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima.
Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti."

(Lk 3,21-22) Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba,
a glas se s neba zaori: "Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina!"

Vrh

PostPostano: Ned pro 07, 2014 16:21 

Ti su se ljudi zvali poganima i klanjali kipovima (stvarima)...pocevsi od starog Egipta.

Tako da se bolje trudi Boga upoznat, pa ce ti On pomoc da ga i spoznas...onoliko koliko mozes, jel sve je Njegova Volja.

I trudim. Razumijem. Još nešto- pa zar i mi Katolici ne klanjamo pred Križem? Mislim jel to "fetišizam"?
Čuo sam da u biti nebi trebali imati obilježja u crkvama i kipove...što ti misliš o tome?

Vrh

PostPostano: Pon pro 08, 2014 13:46 

the L je napisao/la:

I trudim. Razumijem. Još nešto- pa zar i mi Katolici ne klanjamo pred Križem? Mislim jel to "fetišizam"?
Čuo sam da u biti nebi trebali imati obilježja u crkvama i kipove...što ti misliš o tome?

Stvarno se pitam kakav si ti to katolik, potpuno ne informiran ili provociraš.
Klanjamo se samo Bogu. Borba za ili protiv slika i kipova spada u neka povijesna, daleka vremena. Nego, reci mi zašto ljudi na stolu ili u novčaniku nose sliku drage osobe?

Vrh

PostPostano: Pon pro 08, 2014 18:15 

sara je napisao/la:
the L je napisao/la:

Stvarno se pitam kakav si ti to katolik, potpuno ne informiran ili provociraš.
Klanjamo se samo Bogu. Borba za ili protiv slika i kipova spada u neka povijesna, daleka vremena. Nego, reci mi zašto ljudi na stolu ili u novčaniku nose sliku drage osobe?

Misliš da imamo križeve i freske samo kao dekoraciju i uspomenu...jesi to htjela reći?

Vrh

PostPostano: Pon pro 08, 2014 18:33 

the L je napisao/la:

Misliš da imamo križeve i freske samo kao dekoraciju i uspomenu...jesi to htjela reći?

Ne, nego kao znak.

Vrh

PostPostano: Pon pro 08, 2014 23:18 
Administrator

the L je napisao/la:

The L, upozoravam te da ne trolaš, očito je da provociraš. Jer to da je za katolike Bog osoba a ne "nešto" ili nekakva energija, je stvar opće kulture, to znaju i nevjernici. Molim te da počneš iskreno diskutirati ako ti je stalo do rasprave.

Vrh

PostPostano: Uto pro 09, 2014 00:36 

Giovi je napisao/la:
the L je napisao/la:

The L, upozoravam te da ne trolaš, očito je da provociraš. Jer to da je za katolike Bog osoba a ne "nešto" ili nekakva energija, je stvar opće kulture, to znaju i nevjernici. Molim te da počneš iskreno diskutirati ako ti je stalo do rasprave.

Mislio sam da sam ovdje odgovorio ali nisam očito je to bilo u drugoj temi.
Da priznajem da sam bio u krivu glede tko ili što.
Mogu poslije pronaći taj post gdje sam priznao već svoju grešku...pa ću ti re postati.

Vrh

PostPostano: Uto pro 09, 2014 10:07 

the L je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Jasna je Epikurova pozicija, ali nije the L-ova pa pustimo njega da odgovori.

Nemoj ovo okretati na osobno. Nije bitno tko je poštar. Bitna je pošta.
No budući da želim fini diajlog odgovorit ću ti. Ma da ne znam što ti to mijenja. No ajde. Sto ljudi sto čudi.

Da ja sam odgojen kao Katolik, primio sam sve(?) sakramente i vjerujem u Boga.

Budući u ovom slučaju poštar želi raspravljati o pošiljci onda je sasvim logično pitati za njegovu namjeru i poziciju.
Na moje pitanje nisi odgovorio jer sam te otvoreno i pošteno pitao na kojoj poziciji u raspravi stojiš. To što si odgajan kao katolik i imaš "sve" sakramente (iako je to nonsens jer nitko ne može imati sve) ne znači kako se nisi udaljio od katoličke pozicije. Molim te odgovori o poziciji i svrsi pitanja kako bih ja i ostali koji žele mogli dati konkretan odgovor.

Vrh

PostPostano: Uto pro 09, 2014 11:19 

Barnaba je napisao/la:
To što si odgajan kao katolik i imaš "sve" sakramente (iako je to nonsens jer nitko ne može imati sve) ne znači kako se nisi udaljio od katoličke pozicije..

Zato sam i stavio (?) pored sakramenta u orginalnom postu.
Mislim da smo se svi odaljili od Boga pa tako i ja.

Vrh

PostPostano: Uto pro 09, 2014 13:05 

the L je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
To što si odgajan kao katolik i imaš "sve" sakramente (iako je to nonsens jer nitko ne može imati sve) ne znači kako se nisi udaljio od katoličke pozicije..

To nisam pitao. No budući nećeš odgovoriti na jasna pitanja onda je posve razvidno kako ne zastupaš katoličku poziciju. pa zar je to strašno priznati i čemu to kalkuliranje?

Vrh

PostPostano: Uto pro 09, 2014 22:23 

Barnaba je napisao/la:
the L je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

To nisam pitao. No budući nećeš odgovoriti na jasna pitanja onda je posve razvidno kako ne zastupaš katoličku poziciju. pa zar je to strašno priznati i čemu to kalkuliranje?

Mislim da sam ti iskreno odgovorio na sva pitanja! I imaš pravo na svoje mišljenje no ja tebe ne uzimam kao mjerodavnog da sudi moju vjeru!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 47 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata