Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 13:37

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 47 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autor Poruka
PostPostano: Čet pro 11, 2014 21:31 

the L je napisao/la:
SlijepiPutnik je napisao/la:

Ti su se ljudi zvali poganima i klanjali kipovima (stvarima)...pocevsi od starog Egipta.

Tako da se bolje trudi Boga upoznat, pa ce ti On pomoc da ga i spoznas...onoliko koliko mozes, jel sve je Njegova Volja.
:DD

I trudim. Razumijem. Još nešto- pa zar i mi Katolici ne klanjamo pred Križem? Mislim jel to "fetišizam"?
Čuo sam da u biti nebi trebali imati obilježja u crkvama i kipove...što ti misliš o tome?

Klanjanje pred Raspelom (ili Križem) je klanjanje Onome koga križ prikazuje, dakle Bogu. "I reče Bog: Načinimo čovjeka na svoju SLIKU" i "Na svoju SLIKU stvori Bog čovjeka, na sliku Božju On ga stvori". Klanjanje Raspelu nije klanjanje komadu drveta ili metala, isto je i sa slikama i kipovima. Ja mislim da bi trebali imati kipove i slike i Raspela u crkvama, baš radi onih koji misle da ih ne bi trebali imati (jer su oni redovito u krivu i u mnogo bitnijim stvarima).

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pet pro 12, 2014 16:00 

the L je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
To nisam pitao. No budući nećeš odgovoriti na jasna pitanja onda je posve razvidno kako ne zastupaš katoličku poziciju. pa zar je to strašno priznati i čemu to kalkuliranje?

Mislim da sam ti iskreno odgovorio na sva pitanja! I imaš pravo na svoje mišljenje no ja tebe ne uzimam kao mjerodavnog da sudi moju vjeru!

Naravno kako mogu kritički procijeniti nečiju poziciju na temelju onoga što netko piše ili ne želi odgovoriti. Pozadina nečijeg djelovanja je bitna kao što je bitno poznavati povijest kada je Epikur djelovao. Treba znati kome se Epikur obraćao kad je pomoću tih pitanja htio opravdati svoje učenje. On se nije obraćao niti ženama niti robovima pa je stoga i promovirao usrećivanje malobrojnih hedonista u duboko diskriminiranom društvu. Za razliku od njega Krist se obraća i ženama i nevjernicima izvan staro-židovskog društva. No danas protivnici vjere uzimaju „Epikurov paradoks“ jer misle kako ukazujući na postojanje zla imaju argument protiv Božje egzistencije. Međutim već je sv. Augustin znao i definirao zlo kao pomanjkanje dobra, a sasvim je jasno kako je moralno zlo produkt ljudske slabosti i grijeha kojeg Bog ne želi, ali daje čovjeku slobodnu volju. Dakle, tvrditi kako je moguće postojanje zla i svemogućeg dobrog Boga nije uopće nelogično, a kršćansko poimanje svijeta je superiorno Epikurovom paradoksu. Još ću na kraju dati i odgovor na naslov teme: Zašto Ga zvati Bog? - Zato što nam se objavio.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 47 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4

Vrijeme na UTC + 01:00 sata