Ultravoxx je napisao/la:
Imam problema oko shvaćanja pojma Jahwe...
Počeću od početka...U Bibliji piše za Boga da je Elohim,stara riječ za Boga koji za sebe govori u množini...hajdemo načiniti čovjeka...što se sa kršćanske perspektive tumači kao skrivena praslika presvetog Trojstva....Tada se Bog objavljuje Mojsiju imenom Jahwe,Ja sam koji jesam....E sad tko je On....Jahwe kao Bog,Jahwe kao Isus,Jahwe kao Otac....ovo me zbunjuje do kraja....zanima me čisto katolički nauk,zato i pitam na ovom katoličkom portalu...
Dalje,me zanima što točno znači riječ Bog,odnosno koga ili što označava?
Jahve je Bog, presveto Trojstvo. Zato i Sin na sebe primjenjuje izraz "Ja Jesam" ("Ego eimi") u evanđelju i zato sv. Pavao (Ef 4,8) na Isusa primjenjuje navod iz (PS 68(69): 18,19) koji govori o Jahvi.
Uglavnom, i za Oca i za Sina i za Duha Svetoga se s pravom može reći da je Jahve.
Što se tiče imenice Elohim, točno je da je ona u množini i točno je da ona već na prvoj stranici Biblije ukazuje na jednog i trojedinog Boga jer odmah na početku piše:
"I reče Bog: »Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji – i svim gmizavcima što puze po zemlji!«
27Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih." (Post 1,26-27).
Dakle, odmah na samom početku vidimo i jedninu i množinu kada se govori o Bogu. I to je točno ono što katolička Crkva i uči: Jedan Bog a tri Osobe.