Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned srp 26, 2026 15:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 109  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub pro 27, 2014 19:16 

Crni Barun je napisao/la:
brks001 je napisao/la:
Nisu me navele nikakve sitne pobude, nego mi nije jasno zašto određeni katolici tako grčevito odbijaju autentičnost ukazanja.

Možda baš zato što smatraju da postoji nešto što se zove hijerarhija i da unutar te hijerarhije su biskupi Međugorju rekli "ne". S jedne strane, kao vjernik, imam nekakav paušalni komentar razno raznih nadimaka na ovom forumu a s druge strane imam 19 od 20 "NE" koje su rekli biskupi.
Pogađaj koja činjenica (pojava u stvarnosti) ima jaču snagu.
Citat:
Jer ipak, ne može se nijekati da ukazanja donose mnoštvo pozitivnih duhovnih plodova, a to je jedan od kriterija po kojima Crkva obično sudi ovakve fenomene.

I opet se zaboravlja da napravljeno mnoštvo kardinalnih grešaka koje diskreditiraju ukazanja. Famozni prst u oko je jedan od primjera, ali se ne treba zaboraviti ni "sve su vjere iste" i sl. gluposti koje s službenim naukom crkve su i oprečne. Više o tome u ovoj knjizi: http://www.cbismo.com/files/file/ogledalo_pravde.pdf
Zar misliš da bi Crkva dozvolila da se podvaljuje kukavičje jaje zbog "pozitivnih duhovnih plodova"? Pa Sotona je varalica koji na kraju prevari i sebe.
Uostalom, neposlušnost je odlika đavla a upravo to i imamo u slučaju Međugorje.
Citat:
Ne razumijem što se podrazumijeva da su biskupi rekli "svoje"?

Da ne prepisujem, klikni na link i odi na 157 str. knjige (155. u pdf pregledniku)

Hvala na linku, budem pročitao ako stignem cijelu knjigu.
Vidim da si već zauzeo svoj konačan stav o Međugorju. Ja moram priznati da se nisam baš bavio niti opterećivao ovom temom. Ali moram priznati da mi neke stvari nisu jasne. Ti govoriš kao da je pitanju o fenomenu zvanog Međugorje već stavljena točka na "i" , a čitam neke članke o tome da, citiram:" Četiri godine nakon što je Benedikt XVI. ustanovio komisiju koja je dugi niz godina istraživala slučaj i fenomen Međugorja, došlo je – kako se može zaključiti – konačno do odluke pape Franje."
Prema tome koliko sam shvatio čeka se odluka pape Franje da se javno očituje o tom slučaju.
Ispravite me ako griješim.

Vrh

PostPostano: Sub pro 27, 2014 20:15 

Ah te novotarije :P
Neće ljudi zdravog nauka pa tamburaju u Međugorju

Vrh

PostPostano: Ned pro 28, 2014 13:16 

brks001 je napisao/la:
Prema tome koliko sam shvatio čeka se odluka pape Franje da se javno očituje o tom slučaju.

tako je a do tada je na snazi odluka biskupa ili kako (ne)popularno to zovem: "19 od 20".
Kontaš? :;

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Pon pro 29, 2014 11:29 

brks001 je napisao/la:
.... Ti govoriš kao da je pitanju o fenomenu zvanog Međugorje već stavljena točka na "i" , a čitam neke članke o tome da, citiram:" Četiri godine nakon što je Benedikt XVI. ustanovio komisiju koja je dugi niz godina istraživala slučaj i fenomen Međugorja, došlo je – kako se može zaključiti – konačno do odluke pape Franje."

Samo oni koji su dobro upućeni u cjelokupni Međugorski Fenomen znaju unaprijed koji će biti konačni stav Crkve!
Sa puno odgovornosti tvrdim da Katolička Crkva neće nikada priznati Međugorska Ukazanja kao utentična!
Sve dosadašnje Poruke "Žene iz Vječnosti" nemogu stati u knjigu veličine Biblije.
U ostalom, Poruke same po sebe ujedinjuju sve vjere svijeta - u jednu vjeru.
Da podsjetim na prvi dan Ukazanja; Kada su djeca na brdu ugledala neobičnu žensku pojavu sa djetetom,jedna je djevojčica rekla; - "Eno Gospe!" Na sledeći dan Ukazanja, "Žena iz Vječnosti" se predstavlja i kaže; " Ja sam Kraljica Mira, Ja sam majka svih ljudi!!"
Vidite li razliku u ovome, naravno da nevidite kao što nevide mnogi koji se ne žele pokrenuti???????

Vrh

PostPostano: Pon pro 29, 2014 15:23 

Jeremija je napisao/la:
U ostalom, Poruke same po sebe ujedinjuju sve vjere svijeta - u jednu vjeru.

smrdi na New Age, a ako se i ne varam, jedan od bivših duhovnika vidjelaca (https://en.wikipedia.org/wiki/Tomislav_Vla%C5%A1i%C4%87) isto se okrenio toj prevari :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Pet sij 02, 2015 19:13 

Ko je gledao Putovanja duše Međugorje http://mojtv.hr/kanal/tv-program/341/ht ... gorje.aspx
užas!!!

Vrh

PostPostano: Sub sij 03, 2015 08:28 

Evo što govore Vidioci o trenutku Ukazanja:

Trostruki bljesak svjetlosti uobičajen je vanjski znak po kojemu vidioci prepoznaju dolazak nebeske Majke. Sve oko njih polako nestaje, a tada ugledaju nju, uvijek na oblačku. Evo Mirjanina opisa:

"Uvijek je to na isti način, uvijek je to ona, uvijek jednako odijevena, nije nimalo ostarijela, uvijek je puna ljubavi. Njezin dolazak osjetim u sebi, osjetim takvu silnu emociju da znam da je to taj trenutak. Tada sve oko mene nestane i vidim samo plavetnilo i nju. To je plavetnilo lijepo prozrečno, meni djeluje mirisno. Osjećam gomilu miline u sebi, mislim da je to osjećaj raja. Uvijek sam govorila, ja kao majka dala bi život za svoje kćeri, ali kad sam s Gospom, ne postoje čak ni one, samo želja da me povede sa sobom, da taj osjećaj nikad ne prestane."

Trenutak Gospina Ukazanja Vidjelici Mirjani; 02. 01. 2015g.:

https://www.youtube.com/watch?v=oNjvipGT3OQ

Slika

Vrh

PostPostano: Sub sij 03, 2015 20:40 

Jeremija je napisao/la:
Kada su djeca na brdu ugledala neobičnu žensku pojavu sa djetetom,jedna je djevojčica rekla; - "Eno Gospe!" Na sledeći dan Ukazanja, "Žena iz Vječnosti" se predstavlja i kaže; " Ja sam Kraljica Mira, Ja sam majka svih ljudi!!"
Vidite li razliku u ovome, naravno da nevidite kao što nevide mnogi koji se ne žele pokrenuti???????

Molim te pojasni mi razliku. Koja je poanta? Zbilja mi ništa nije jasno što želiš reći da se mnogi ne žele pokrenuti?

Vrh

PostPostano: Sub sij 03, 2015 22:04 

Citat:
Molim te pojasni mi razliku. Koja je poanta? Zbilja mi ništa nije jasno što želiš reći da se mnogi ne žele pokrenuti?

Drage volje bi ti objašnjavao danima i mjesecima kad bi sa sigurnošću znao da bi ti to koristilo! Ne znam koliko si upućen u cijeli fenomen, veliko je to gradivo koje je trebalo savladati kroz ovih tridesetak i nešto godina.
Evo recima, jesi li čuo za tajanstveni pergament koji je Gospa povjerila vidjelici Mirjani, - još davno prije rata?
To je nešto slično papiru ili pergamentu formata A4, nije zemaljskog porjekla niti se može nasilno pokidati. Bjele je boje, na njemu se trebaju pojaviti ispisane tajne, - njih 10. Kad dođe vrijeme samo će moći određene osobe pročitati što piše na pergamentu....
Da te pitam; jesi li ikada postio o kruhu i vodi,poznaješ li nekoga tko je to iskusio,i, što misliš o tome??
Samo da podsjetim; Gospa je u prvim danima ukazanja pozvala vjernike na post srijedom i petkom. Mnogi su prihvatili, započeli postiti, jela se skupa riba i tad se netko sjetio da vidioci upitaju smisao tog njihova posta. Gospa je tada kratko i jasno odgovorila: "Za mene je post kruh i voda!!". To je sve što je objasnila o postu.

Tajanstveni Pergament:

"Tajanstveni "predmet", veličine A4 papira, nije zemaljskog podrijetla te se ne zna od kakve je tvari napravljen, no Mirjana kaže kako je podsjeća na pergament. Bjelkaste je boje i ima neobična svojstva: može se zgužvati, saviti, ali se ni na koji način ne može potrgati! "Neuništiv je", sa smiješkom govori Mirjana i otkriva da je na njemu zapisano svih deset tajni koje joj je povjerila Gospa.

Međutim, tekst tajni zasad je vidljiv samo njoj. Nitko drugi, čak i kad bi držao pergament u ruci, ne može pročitati njihov sadržaj.U nekoliko navrata molili smo Mirjanu da nam pokaže neobični predmet, da ga vidimo barem izdaleka, ali naša je molba ostala neuslišena. Kaže da ga je jednom davno u isto vrijeme pokazala svojoj prijateljici i jednoj rođakinji, no Gospa joj je poslije toga savjetovala da ga više nikomu ne pokazuje.- Bilo je to još dok sam živjela u Sarajevu - sjeća se Mirjana. - Jedna je vidjela tekst molitve, netko moli nekoga nešto, a druga je vidjela molitvu upravljenu Bogu. U isto vrijeme vidjele su dvije različite stvari.

Da nije tako, nikamo ne bih mogla ići bez pergamenta, morala bih ga stalno skrivati, strepila bih da ga lopovi ne odnesu...No zanimljivo je, kad dođe vrijeme ostvarenja međugorskih tajni, tekst s pergamenta bit će vidljiv i fra Petru Ljubičiću, hrvatskom svećeniku kojega je Mirjana odabrala za posebnu misiju. On će, naime, čovječanstvu objaviti što skriva svaka pojedina tajna. Kako će se to događati?- Kad dođe vrijeme ostvarenja tajni - objašnjava Mirjana - najprije ću to reći fra Petru. Bit će to deset dana prije određenog događaja. Sedam dana provest ćemo u postu i molitvi, a tri dana prije ostvarenja tajne on će to objaviti cijelom svijetu."

Vrh

PostPostano: Sub sij 03, 2015 23:06 

Jeremija je napisao/la:
Citat:

Drage volje bi ti objašnjavao danima i mjesecima kad bi sa sigurnošću znao da bi ti to koristilo! Ne znam koliko si upućen u cijeli fenomen, veliko je to gradivo koje je trebalo savladati kroz ovih tridesetak i nešto godina.
Evo recima, jesi li čuo za tajanstveni pergament koji je Gospa povjerila vidjelici Mirjani, - još davno prije rata?
To je nešto slično papiru ili pergamentu formata A4, nije zemaljskog porjekla niti se može nasilno pokidati. Bjele je boje, na njemu se trebaju pojaviti ispisane tajne, - njih 10. Kad dođe vrijeme samo će moći određene osobe pročitati što piše na pergamentu....
Da te pitam; jesi li ikada postio o kruhu i vodi,poznaješ li nekoga tko je to iskusio,i, što misliš o tome??
Samo da podsjetim; Gospa je u prvim danima ukazanja pozvala vjernike na post srijedom i petkom. Mnogi su prihvatili, započeli postiti, jela se skupa riba i tad se netko sjetio da vidioci upitaju smisao tog njihova posta. Gospa je tada kratko i jasno odgovorila: "Za mene je post kruh i voda!!". To je sve što je objasnila o postu.

Tajanstveni Pergament:

"Tajanstveni "predmet", veličine A4 papira, nije zemaljskog podrijetla te se ne zna od kakve je tvari napravljen, no Mirjana kaže kako je podsjeća na pergament. Bjelkaste je boje i ima neobična svojstva: može se zgužvati, saviti, ali se ni na koji način ne može potrgati! "Neuništiv je", sa smiješkom govori Mirjana i otkriva da je na njemu zapisano svih deset tajni koje joj je povjerila Gospa.

Međutim, tekst tajni zasad je vidljiv samo njoj. Nitko drugi, čak i kad bi držao pergament u ruci, ne može pročitati njihov sadržaj.U nekoliko navrata molili smo Mirjanu da nam pokaže neobični predmet, da ga vidimo barem izdaleka, ali naša je molba ostala neuslišena. Kaže da ga je jednom davno u isto vrijeme pokazala svojoj prijateljici i jednoj rođakinji, no Gospa joj je poslije toga savjetovala da ga više nikomu ne pokazuje.- Bilo je to još dok sam živjela u Sarajevu - sjeća se Mirjana. - Jedna je vidjela tekst molitve, netko moli nekoga nešto, a druga je vidjela molitvu upravljenu Bogu. U isto vrijeme vidjele su dvije različite stvari.

Da nije tako, nikamo ne bih mogla ići bez pergamenta, morala bih ga stalno skrivati, strepila bih da ga lopovi ne odnesu...No zanimljivo je, kad dođe vrijeme ostvarenja međugorskih tajni, tekst s pergamenta bit će vidljiv i fra Petru Ljubičiću, hrvatskom svećeniku kojega je Mirjana odabrala za posebnu misiju. On će, naime, čovječanstvu objaviti što skriva svaka pojedina tajna. Kako će se to događati?- Kad dođe vrijeme ostvarenja tajni - objašnjava Mirjana - najprije ću to reći fra Petru. Bit će to deset dana prije određenog događaja. Sedam dana provest ćemo u postu i molitvi, a tri dana prije ostvarenja tajne on će to objaviti cijelom svijetu."

Ja osobno vjerujem da se događa tamo nešto nadnaravno. Vjerujem da se nešto pozitivno događa zbog toga, kao što sam rekao velikog broja duhovnih plodova i svjedočanstva obraćenja što me više veseli nego tjelesna ozdravljenja. S druge strane bilo je i slučajeva u povijesti da iza takvih nadnaravnih čudesa i stoji otac laži i obmane. No zašto bi sam sotona slao poruke ljudima da idu često na ispovijed, da poste i da se usrdno mole. To je po meni put prema svetosti a ne prema obmani i propasti. Zato mi nisu jasni katolici koji tako grčevito odbacuju svaku pomisao na ukazanje, kao da ne mogu podnijeti mnoštvo ljudi koji skrušeno mole i žive sakramentalno.
Nisam nikad postio samo o kruhu i vodi ali evo dao si mi poticaj za sljedeći tjedan.

Vrh

PostPostano: Ned sij 04, 2015 08:17 

brks001 je napisao/la:
Ja osobno vjerujem da se događa tamo nešto nadnaravno. Vjerujem da se nešto pozitivno događa zbog toga, kao što sam rekao velikog broja duhovnih plodova i svjedočanstva obraćenja što me više veseli nego tjelesna ozdravljenja.

Jutros sam ranije ustao samo zbog tebe,odmah sam išao provjerit jesi li ostavio poruku. Malo sam sinoć prelistavao tvoje postove na drugim temama, - drago mi je što u pojedinim djelovima nauke imamo ista razmišljanja. No, samo da napomenem, još od prvih dana moje je srce čvrsto vezano za svaki detalj koji sam zapazio na vidiocima. Nikada neću zaboraviti kad sa došao kod vidjelice Marije sa njezinim bratom... To je bilo u samom početku,možda godinu kasnije. Kad me njezin brat upoznavao sa njom u njihovoj kući, ta me je djevojčica tako prodorno promatrala. Gledala me ravno u oči da mi je u jednom trenutku bilo neugodno. Onaj osjaj i vedrina sa njezina lica, iz čega sam isčitavao njenu želju da je nešto pitam, - to je bilo više od bilokakvog odgovora......
Da, da, ti duhovni plodovi su i meni veliki znak na vjernicima. Žao mi je onih koji u Međugorju vide samo materijalne stvari, vide ona bogaćenja ljudi koji nemaju veze sa fenomenom i duhovnom obnovom, - oni su samo namirisali mjesto dobre zarade i to ih je privuklo. Iskreno ih žalim, poznajem neke od njih, - vode tužan i nezasitan život..

Citat:
S druge strane bilo je i slučajeva u povijesti da iza takvih nadnaravnih čudesa i stoji otac laži i obmane. No zašto bi sam sotona slao poruke ljudima da idu često na ispovijed, da poste i da se usrdno mole.

Kraljica Mira često ponavlja kako sotona želi uništiti njezin plan, i poziva vjernike da joj pomognu sa svojim postovima i molitvom. Često se pitamo što smo mi ljudi toliko važni Nebeskoj Silii što ne može ništa bez nas samih?
U jednoj poruci kaže; "Draga djeco, vama je Bog dao potpunu slobodu i ja se u svojoj poniznosti duboko klanjam vašoj slobodi!".... Gospa stalno poziva da se molimo za nevjernike, u stvari ona ih nikada nije nazvala nevjernicima već kaže; "Molite za one koji još nisu iskusili Božju ljubav!"

Citat:
To je po meni put prema svetosti a ne prema obmani i propasti. Zato mi nisu jasni katolici koji tako grčevito odbacuju svaku pomisao na ukazanje, kao da ne mogu podnijeti mnoštvo ljudi koji skrušeno mole i žive sakramentalno.

Meni je žao ljudi koji sve ismijavaju, oni su prazni i misle kako tu svoju prazninu duše mogu ispuniti onim istim materijalnim dobrima koja lako gomilaju mnogi biznismeni u Međugorju. Mnogi su u Međugorju prvi put u životu kleknuli i rekli; " Gospe, evo i mene!!". To je prva stepenica u našoj duhovnoj obnovi koju su mnogi iskusili. Još kad se sa srcem prihvate druge poruke, osjećamo kako naš duh raste,- doista raste njegova veličina u nama, i možemo ga usmjeriti i u druge grane znanosti.

Citat:
Nisam nikad postio samo o kruhu i vodi ali evo dao si mi poticaj za sljedeći tjedan.

Aaauuu, sav se naježih, nemoj zaboraviti što si napisao, molim Te ako budeš tako postio onda posti u tajnosti i iz ljubavi prema Bogu. Nikome se ne hvali kad postiš, kad završiš post možeš reći ako te srce na to navodi.

Vrh

PostPostano: Ned sij 04, 2015 13:10 

Jeremija je napisao/la:

Tajanstveni Pergament:

1. podcrtano - zato što i ne postoji. Jedini izvor je sama vidjelica koja i prepričava što su navodno njena prijateljica i rođakinja rekle tj. vidjele (a one nisu rekle ništa i dogodilo se, nu čuda, u Sarajevu kako bi se i otežala provjera navoda)
2. podcrtano - tko odabire i odlučuje? Vidjelica ili tobože Gospa? Sudeći po pisanju vidi se da je Vidjelica shvaćena i prihvaćena kao no.1 a Gospa je tu tek usput radi senzacionalizma :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

PostPostano: Ned sij 04, 2015 14:21 

Crni Barun je napisao/la:
1. podcrtano - zato što i ne postoji. Jedini izvor je sama vidjelica koja i prepričava što su navodno njena prijateljica i rođakinja rekle tj. vidjele (a one nisu rekle ništa i dogodilo se, nu čuda, u Sarajevu kako bi se i otežala provjera navoda)
2. podcrtano - tko odabire i odlučuje? Vidjelica ili tobože Gospa? Sudeći po pisanju vidi se da je Vidjelica shvaćena i prihvaćena kao no.1 a Gospa je tu tek usput radi senzacionalizma :wink:

1.- ; Zar misliš da su vidioci toliko naivni i da izmišljaju takve stvari koje se ne mogu provjeriti? Mirjana je dobila taj "Pergament" još dok je bila u Sarajevu u srednjoj školi. Da podsjetim; njezini su roditelji porjeklom iz Međugorja, boravila je preko ljeta za vrijeme ljetnih raspusta u Međugorju,- dakle, tu su je zatekla ukazanja i ona je jedna od njih šestero odabranih. Malo je poznato da su tadašnje vlasti zabranile da nastavi školu u gimnaziji u Sarajevu. Pomogla joj je jedna profesorica srpske nacijonalnosti, upisala se u drugu školu koja je bila manje rangirana, - ipak joj je pomogla (da se ne zaboravi). Spomenuti Pergament joj je ostao u Sarajevu, onda kad je morala izbjeći iz Sarajeva. Slučajno ili ne, Pergament joj je donio jedan umproforac sa ostalim njezinim stvarima iz Sarajeva,-taj nije niti znao što joj je donio.
2.-; Mirjana i dan danas čeka Gospinu odluku kada će se Pergament predati svećeniku,svećeniku koji je već pristao na sve uvjete.
P.S.
Životati,koji tebe nagon tjera da tako na brzinu donosiš odluke i odgovore na sve ono u što uopće nisi upućen??

Vrh

PostPostano: Ned sij 04, 2015 14:47 

Mirjanin razgovor sa novinarima Jutarnjeg lista:

"Imala je 15 godina kada joj se ukazala Gospa. Slijedila su policijska ispitivanja, izbacivanje iz škole, prekidi prijateljstava...

Mirjana nas je ugostila u svojoj kući u Bijakovićima ispred koje se često okupljaju znatiželjni hodočasnici, željni barem nakratko vidjeti “onu koja razgovara s Gospom”. Sjedimo “na sigurnome” od radoznalih hodočasničkih pogleda, u ugodno svježem podrumu kuće koji je pretvoren u blagovaonicu s nekoliko stolova za objedovanje. Mirjana i njezin muž Marko Soldo, tihi čovjek koji odaje dojam stabilnosti i koji nas je uveo u kuću a zatim se neprimjetno izgubio, imaju nekoliko soba u kojima ugošćuju hodočasnike, ali to su uglavnom njihovi prijatelji, pa valjda zato i ta blagovaonica više izgleda kao topli kutak za obiteljska okupljanja nego kao “klasično” pansionsko mjesto za objedovanje.

Međugorska vidjelica, odjevena u plavu košulju i jeans, sjedi u fotelji preko puta nas, ispod ukusno nacrtane slike na kojoj je prikazana Gospa od Guadalupe i sveti Juan Diego Cuauhtlatoatzin, svećenik iz 16. stoljeća kojemu se ukazala Djevica Marija i koji je 2002. godine postao prvi katolički svetac iz američkih domorodačkih naroda.

Blijedo ‘gradsko dijete’

Izgleda pomalo umorno, ali istodobno opušteno i radosno. Dok uz kavu i kolače koje je napravila razgovaramo o svemu i svačemu, od iskustva odgajanja djece do prepričavanja anegdota o dosađivanju na predugim crkvenim propovijedima, moramo se s vremena na vrijeme podsjetiti na to da sjedimo s jednom od osoba čija se životna priča nalazi u središtu zbivanja koja su mnogi, iako Sveta Stolica svoj sud još važe, već proglasili najznačajnijim ukazanjem Marije koje se dogodilo u Katoličkoj crkvi dugo vremena unazad. A događaj koji je promijenio Mirjanin život zbio se prije 29 godina.

.Moja je kći imala samo dvije godine kada je na hvalisanje svoje prijateljice da joj ‘mama vozi auto’ odgovorila: ‘Nije to ništa, moja mama priča s Gospom’

- Sjećam se kako sam se naljutila na Ivanku kada mi je rekla da vidi Gospu, mislila sam da me zeza. Nisam niti željela gledati prema Podbrdu, samo sam se okrenula i otišla, bila sam jako ljuta. Kada sam došla do prvih kuća, nešto me je tjeralo da se vratim natrag. Vratila sam se i ugledala Ivanku, koja je inače uvijek bila rumena, za razliku od mene koja sam bila blijedo ‘gradsko dijete’, kako gleda prema brdu bez imalo boje u licu.

Idući dan ponovno su došle na Podbrdo, poznatije po imenu Brdo ukazanja, zajedno s još četvero djece i gotovo cijelim selom. - Došli smo pred Gospu prvi put - kaže vidjelica - i našli je tamo kako čeka na nas.

U Sarajevu su u njoj i njenoj obitelji vidjeli “rušitelja Jugoslavije”. Prijatelji su ih, priča, odjednom počeli izbjegavati.

Bez objašnjenja je izbačena iz elitne Treće gimnazije. Školovanje je nastavila u Petoj gimnaziji, u razredu koji su sačinjavali učenici izbačeni iz ostalih škola zbog problema s alkoholom i drogama.

- To je za mene bio smak svijeta - kaže bez imalo gorčine.

Slijedili su svakodnevni informativni razgovori i pretresi stana. Bojala se za goli život. Prijateljice iz Međugorja bile su zajedno, policija ih je u početku maltretirala, ali to je ipak uskoro prestalo. Ona je bila sama u Sarajevu.

- Kada je počeo rat u Bosni, jedan bivši policajac dao mi je kazetu jednog od ispitivanja.

Mirjana ju je gledala i slušala ne vjerujući da je ona, kao petnaestogodišnjakinja, bila toliko odlučna. - Kada sam je slušala, nisam mogla vjerovati kako sam odgovarala, da jedna 15-godišnjakinja može pokazati takvu odlučnost.

Ne sumnja da je Bog bio uz nju.

I dok priča cijelu tu tešku priču o svojemu duhovnom odrastanju, osmijeh joj ne silazi s lica. Kaže da joj, unatoč takvim sjećanjima, često nedostaje Sarajevo i da se voli vratiti u njega. Blizak joj je taj mentalitet “raje”, opuštenosti i prirodnosti, osjeća da mu i sama pripada. Voli se smijati i šaliti, kaže da ne razumije kršćane koji su osjetili ljubav Božju, a ostaju natmureni i neveseli.

Školovanje je prekinula nakon završene prve godine turizma u Sarajevu. Na pitanje žali li za prigodom za propuštenim obrazovanjem, odgovara nam da to nadoknađuje redovitim čitanjem. Voli beletristiku i povijesne knjige, najdraži su joj ruski klasici i trileri. Voli i filmove, ali samo one s “happy endom”, u kojima glavni junaci završe u sretnoj vezi ili ubojica bude pronađen.

Pitamo je kako je njezinoj obitelji, kako se oni nose s tim “bremenom”.

- Supruga Marka znam od malih nogu. On je oduvijek bio zaljubljen u mene.

Vjenčali su se 1989. godine, nakon nekoliko godina hodanja.

- On je otpočetka upoznat s Međugorjem i svime što se događalo u njemu. Jednostavno, on stavlja Boga na prvo mjesto, a onda je sve lakše. Ja sam za njega netko tko je u službi Božjoj.
A kćeri?

Mariju i Veroniku odgajala je tako da ih je učila voljeti Boga, nastojeći to postići bez ikakve prisile, a onda im je, kada je došlo vrijeme za to, objasnila da Bog ponekad bira neke ljude za neke zadaće, ne zato što su bolji od drugih, nego jednostavno tako bude. I tako su djevojčice shvatile da je Bog odabrao mamu za ukazanja. Marija je to shvatila dosta rano, pa je još kao dvogodišnja djevojčica na hvalisanje svoje prijateljice da joj “mama vozi auto” odgovorila da to nije ništa jer njezina “priča s Gospom”.

Branimir Boban, naš fotograf, nagovara je da izađemo van, na danje svjetlo kako bi mogao napraviti kvalitetnije snimke. Mirjana se malo nećka, boji se da će je pred kućom vidjeti hodočasnici i “navaliti na nju”. Priča nam kako su je na predzadnjem ukazanju, na kojem se okupilo oko 15 tisuća ljudi, toliko naguravali želeći je dodirnuti da je mislila da su joj slomili ruku. Bila je sva u modricama, pa joj je liječnica koja ju je pregledala rekla: “Da ti ne znam muža, mislila bih da te zlostavlja.” To je jedino što je žalosti - to što ljudi koji dolaze u Međugorje misle da vidioci znače nešto, da će ako ih dodirnu, dodirnuti Gospu.

A kako je to znati tajne o budućnosti čovječanstva, pitamo je.

- Treba proživjeti ukazanje da bi se to shvatilo. Pa ne čuvam ja tajne, to čini dragi Bog - govori Mirjana, žena koju je Djevica Marija odabrala za zajedničku molitvu za “nevjernike”, odnosno, kako ih Gospa zove, one koji nisu upoznali ljubav Božju. Razmišljala je zašto je baš nju odabrala za molitvu za njih i zaključila da je to vjerojatno zato što je velik dio svoje mladosti provela među onima koji ne vjeruju.
Obiteljska fotografija

Ipak izlazimo van. Rani je popodnevni sat pa, na sreću, nema puno prolaznika. Oni malobrojni koji prođu kada ugledaju Mirjanu zastaju i pozdravljaju je, neki je i fotografiraju. Dok Branimir oblijeće oko vidjelice sa svojim fotoaparatom, s Podbrda dolazi suprug Marko i kćeri. U međugorskoj župi traje devetnica u čast obljetnice ukazanja i župljani redovito odlaze na Podbrdo. Kada predlažemo obiteljsku fotografiju “za novine”, i Marko i djevojčice nezainteresirano odmahuju rukom. - Znate, malo ih čuvamo dalje od tih medija - kaže Mirjana.......

Vrh

PostPostano: Ned sij 04, 2015 14:54 

Jeremija je napisao/la:
1.- ; Zar misliš da su vidioci toliko naivni i da izmišljaju takve stvari koje se ne mogu provjeriti?

očigledno se nisu provjerile čim tražite i sami da to vidite. Da vjerujete da postoji, ne bi ste imali potrebu to viditi. Dakle, crv sumnje je kod vas prisutan, ali bitno je da galamite o vjeri i svima idete otvarati oči.

što se druge točke tiče, usporedimo moje pitanje i tvoj odgovor kao i sporan dio teksta:
Citat:
No zanimljivo je, kad dođe vrijeme ostvarenja međugorskih tajni, tekst s pergamenta bit će vidljiv i fra Petru Ljubičiću, hrvatskom svećeniku kojega je Mirjana odabrala za posebnu misiju.

Citat:
2. podcrtano - tko odabire i odlučuje? Vidjelica ili tobože Gospa?

Citat:
2.-; Mirjana i dan danas čeka Gospinu odluku kada će se Pergament predati svećeniku,svećeniku koji je već pristao na sve uvjete.

Dakle, pitanje i dalje visi. Nebitno je je li svećenik pristao ili nije, već tko je odabrao svećenika? :wink:
Citat:
Životati,koji tebe nagon tjera da tako na brzinu donosiš odluke i odgovore na sve ono u što uopće nisi upućen??

nagon za zafrkanciju...jednostavno volim "neposlušnicima" pronalaziti rupe u izrečenom mišljenju :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 1631 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 109  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata